Cris8PL 0 Opublikowano 4 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Witam Kolegów. Czy macie problem po PS4 po aktualizacji 10.01? Mój przypadek wygląda tak: zaktualizowałem konsolę do tejże wersji i normalnie grałem, bez jakich kolwiek problemów. Dopiero gdy wyłączyłem konsolę dioda podczas wyłączania bardzo długo migała, co oznaczało, że nadal się wyłącza. Od tej pory mam same problemy z nią. Po odłączeniu od zasilania mogę ją uruchopoć dopiero po ok minucie. Niestety pady się nie komunikują, konsola nie łączy się do internety. A co najdziwniejsze pady na kablu usb działają tylko w trybie bezpiecznym. Odbudowywałem bazę danych, instalowałem nowy system, później wstawiłem inny dysk i od nowa instalacja. W chwili obecnaj nie mogę jej używać bo nawet na kablu pady się nie łączą, oraz długie włączanie i wyłączanie Macie może podobne problemy? Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mihau_ALU 82 Opublikowano 4 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 (edytowane) Cześć Nie mam takich samych problemów jak Ty, ale po aktualizacji do 10.01 (ps4 pro) zaczęły się problemy z systemem, gry się tną, potrafi wyrzucic z gry w dowolnym momencie, tekstury podczas grania np. w NFS heat doczytuja się bardzo powoli. Aktualnie gram w Masa Effect 2 z edycji legendarnej i przechodzę końcówkę jednej misji po raz 7 bo wypiera..La z gry na cutscence. W międzyczasie odbudowa bazy danych dwa razy, dziś usunąłem grę i pobiera się od nowa. Jak to nie pomoże to inicjalizacja czy jak to się tam zwie wjedzie. Chuj mnie strzela i jakbym miał ją na gwarancji to by poszła do serwisu, bo ewidentnie ostatni updated zjebał konsole. A tak wygląda wysyp dzisiejszych błędów (na zdjęciu) Edit +14h: Edycja legendarna się pobrała (108 GB) - ten sam problem, choć cutscenke obejrzałem dalej o jakieś 4 sekundy, jest progress.... Dziś z rana odpalona Inicjacja PS4 - 3h, teraz odpalone znów ME:LE i lece do pracy. Jak wrócę to może się skończy pobierać i sprawdzę jeszcze raz. Edytowane 5 Października 2022 przez Mihau_ALU Update statusu +14h od pierwotnego wpisu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mihau_ALU 82 Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 Nawiązując do poprzedniego wpisu. Po inicjacji PS4 i po ponownym zainstalowaniu ME:LE cutscenka i tak się przycięła, już widziałem oczami wyobraźni niebieski ekran z błędem ale tym razem poszło dalej. I teraz nie mam pewności, czy błąd był spowodowany skumulowaniem się kolejnych aktualizacji kończać na obecnej 10.01 gdzie wysyp błędów dał o sobie znać, czy może są jakieś problemy z dyskiem (mimo odbudowy bazy danych). Lecę grać, oby bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mihau_ALU 82 Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Problem powrócił jak bumerang Z tego co wyczytałem w necie - najprawdopodobniej problem z dyskiem. Teraz potrzebuję rady - jak zrobić aby laptop wykrył podłączony dysk z Ps4 aby odpalić sprawdzanie błedów/bad sectorów? Dysk w kieszeni, po usb i słychać że chodzi, ale komp go nie wykrywa. Pobrałem CristalDiscInfo który też go nie widzi. Czy w takim wypadku lepiej wyzerować dysk i dopiero sprawdzić? Ostatecznością będzie oddania do jakiegoś specjalisty, ale mając w domu niezbędne narzędzia wolałbym to zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 958 Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Zanim oddasz do specjalisty zobacz ile to będzie Cię kosztowało i czy na 100% naprawi problem. Bo jak powyżej 100zł to ja bym wolał zainwestować w nowego SSDka i cieszyć się szybszymi loadingami. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mihau_ALU 82 Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 49 minut temu, łom napisał: Zanim oddasz do specjalisty zobacz ile to będzie Cię kosztowało i czy na 100% naprawi problem. Bo jak powyżej 100zł to ja bym wolał zainwestować w nowego SSDka i cieszyć się szybszymi loadingami. Samo sprawdzenie 50 zł (w tym samym mieście, tyle że trzeba dojechać) więc i strata czasu. Ale mam dylemat, czy w ciemno wymieniać dysk nie mając 100% pewności że to z nim są problemy - dlatego chciałbym sam go najpierw sprawdzić tylko jekby ktoś podzielił się wiedzą - jakim programem? Szukam za pomocą wujka google ale nie ma odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Artur_K 181 Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Mnie też coś dopadło, ostatnie 2-3 dni konsola po włączeniu sprawdzała pamięć informując że została źle wyłączona. Wczoraj po włączeniu, znowu było sprawdzanie pamięci, restart, logo PS a na koniec czarny ekran i migająca niebieska dioda, czyli chyba słynny BLOD. Konsola w takim stanie pozostaje nie wyłącza się nie reaguje na nic. Dopiero odłączenie od prądu pomaga i od nowa to samo. Konsola to 4 letnia PS4 slim 1TB. Jakieś pomysły czy od razu do serwisu? Cytuj Odnośnik do komentarza
Mihau_ALU 82 Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 (edytowane) Pobrałem z 4 różne programy do sprawdzania dysków z czego jeden chyba tylko się nadaje - hdd regenerator, zeskanował cały dysk (10h..) i wyszło: Z podobnym programie, ale ładniejszym graficznie pokazało żywotność dysku na poziomie 9% Dla porówniania odpaliłem na oba dyski w lapku, gdzie pokazało ponad 90%, więc jak się nie da go naprawić (proces w trakcie, powinien skończyć się wieczorem) to trzeba będzie wymienić dysk. Dam jeszcze znać już w edycji czy program coś poprawił. Podsumowując: jeśli gry się wieszają, wyrzuca do menu z błędami, nie pomaga opcja naprawy sekrotów z poziomu konsoli to duże prawdopodobnieństwo iż winnym jest hdd. I teraz pytanie - czy na ps4 pro znaczącą różnicę robi SSD? Bo zanstanawiam się, czy w przypadku konieczności kupna brać HDD 1T, czy może jednak SSD 500 GB. Nie mam zamiaru wymieniać konsoli w ciągu najbliższego roku. Edytowane 14 Października 2022 przez Mihau_ALU Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 958 Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 4 minuty temu, Mihau_ALU napisał: I teraz pytanie - czy na ps4 pro znaczącą różnicę robi SSD? Bo zanstanawiam się, czy w przypadku konieczności kupna brać HDD 1T, czy może jednak SSD 500 GB. Nie mam zamiaru wymieniać konsoli w ciągu najbliższego roku. Bez zastanowienia bierz SSD. Loadingi skrócą się od 20 do ~60% zależy jak są długie, czym dłuższy loading tym więcej się zyskuje. Przykładowo w Soul Calibur 6 walki wgrywają się parę sekund szybciej (co i tak dużo daje bo co chwile ogląda się loading) ale w takim Watch Dogs 2 już z minutę szybciej. W paru grach też poprawi się wczytywanie tekstur (na 100% w Gravity Rush 2 i wg internetu w Cyberpunk 2077). Moim zdaniem nie ma nawet co myśleć o HDD. Cytuj Odnośnik do komentarza
Soyokaze 75 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 (edytowane) Moja Ps4 Pro wróciła z rękojmi od MediaExpert Oddałem wszystko i co dostałem? W Padzie wymienili górne czujniki i teraz tak mam skalibrowany pad, że prawa gałka ma problemy z wyborem w lewo. Odpaliłem Horizona, bo chciałem dokończyć dodatek i problem z wyborem broni po lewo. Wszystkie inne wybory działają, góra, dół i prawo, a w lewo to jak bardzo docisnę i objadę wokoło to z 3 opcji 2 i to górną i dolną, a tą najbardziej po lewo juz nie wybierze. Sama kamera też z d*py chodzi w prawo. Wymienili mi płytę główną, stwierdzajac usterkę na płycie (ogólne chyba pisanie takie, bo nie bawią sie w pierdoły tylko wywalają całosć i już) i efekt Śnieżenia białych pasów i znikania sygnału jak był tak jest. Najbardziej przy Horizon. Teraz nie wiem, czy to może wina telewizora https://files.fm/f/5cbkngdga Edytowane 10 Listopada 2022 przez Soyokaze Cytuj Odnośnik do komentarza
S_600 251 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Po 1,5 rocznej przerwie od mojej ps4 slimki zaczęło mi wywalać sejvy (elden ring) i kraszować gry (god of war ragnarok), to koniec? Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 129 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 dysk może siadł Cytuj Odnośnik do komentarza
S_600 251 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Co robić? Jakaś najtańsza alternatywa? Cytuj Odnośnik do komentarza
Meanthord 325 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Seagate ST1000LM014 - tani jak barszcz 1 TB SSHD więc hybryda, ale daje radę. Najlepsza opcja budżetowa dla PS3/4/XO. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 400 Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 (edytowane) Niestety i mi dysk siada w konsoli, także będzie konieczna wymiana. Myślałem nad ssd tylko jak z żywotnością ? Kiedyś czytałem, że jak urządzenie nie jest zaprojektowane pod ssd to szybko dysk zajedzie. Jakieś doświadczenia ? chyba, że wezmę ten SSHD Edytowane 1 Lutego 2023 przez BRY@N Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Tutaj ktoś pisał że do ps4 najlepszy jest dysk hybrydowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 129 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Tak SSHD najlepsza opcja do PS4 Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 400 Opublikowano 3 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Dysk wymieniony na polecony Seagate ST1000LM014. Stary już chyba dogorywa, chciałem zrobić kopię systemu z kilkoma grami to wywaliło błąd odczytu. Po podpięciu do lapka transfer na poziomie 39,9MB/s ze spadkami do 4,5MB/s plus okazjonalne info o błędzie odczytu. Nowy dla porównania na tym samym teście średnio 147,9MB/s także jest git Cytuj Odnośnik do komentarza
superboiler 0 Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Witam moja konsola zaczęła strasznie zamula w menu jeśli chce co kolwiek odpalić muszę czekać 10 min ale jak już odpalę grę nic nie zamula o co chodzi ktoś coś doradzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza
wojtas1974 0 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Witam. Mam problem z moim ps4. Wczoraj postanowiłem wyczyścić go trochę w środku i wymienić pastę na procesorze. Niestety podczas odpinania kabli przypadkiem nacisnąłem włączanie konsoli i odpiąłem kabel zasilania w czasie uruchamiania się konsoli. po całym zabiegu czyszczenia okazuje się że pady nie działają a dokładnie wyłączają się same po jakiejś minucie od uruchomienia konsoli. Wszystko funkcjonuje poprawnie ale się wyłączają pady w trakcie używania. Mam 2szt oba reagują tak samo. Nie włącza się też konsola z kontrolera po naciśnięciu przycisku PS, trzeba włączyć na konsoli. Zastanawiam się czy coś uszkodziłem przy rozbieraniu konsoli czy coś się sypnęło np w sterownikach przy odłączeniu zasilania w czasie uruchamiania się konsoli. Ktoś ma pomysł czy tylko serwis mnie ratuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 W dniu 7.04.2023 o 14:35, wojtas1974 napisał: Witam. Mam problem z moim ps4. Wczoraj postanowiłem wyczyścić go trochę w środku i wymienić pastę na procesorze. Niestety podczas odpinania kabli przypadkiem nacisnąłem włączanie konsoli i odpiąłem kabel zasilania w czasie uruchamiania się konsoli. po całym zabiegu czyszczenia okazuje się że pady nie działają a dokładnie wyłączają się same po jakiejś minucie od uruchomienia konsoli. Wszystko funkcjonuje poprawnie ale się wyłączają pady w trakcie używania. Mam 2szt oba reagują tak samo. Nie włącza się też konsola z kontrolera po naciśnięciu przycisku PS, trzeba włączyć na konsoli. Zastanawiam się czy coś uszkodziłem przy rozbieraniu konsoli czy coś się sypnęło np w sterownikach przy odłączeniu zasilania w czasie uruchamiania się konsoli. Ktoś ma pomysł czy tylko serwis mnie ratuje ? Może sprawdź w opcjach w ustawieniach pada. Cytuj Odnośnik do komentarza
wojtas1974 0 Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Problem rozwiązany. Kiedy rozbierałem konsole syn się chciał udzielić i nic nie mówiąc odłączył kabelek od blachy, która jest z przodu po prawej pod obudową, a robi za antenę jak się okazuje. Ja nieświadomy tego poskładałem ps4 bez podłączenia tego kabla i dlatego problemy z padem (brak komunikacji) zrywał połączenie. Po podłączeniu wszystko śmiga Cytuj Odnośnik do komentarza
PMorrt 0 Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Witam, moja konsola ma jedno zeberko ktore nie ma polowy srodka lecz od tego czasu konsola trzesie sie, i wentylator wydaje dziwne dzwieki, czy olac to? Lub jak temu zapobiec Cytuj Odnośnik do komentarza
Tomix63132 0 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Mam taki problem od 6 dni, (czyli od wtedy kiedy wyszła aktualizacja 10.70 ) kiedy chce pobrać aktualizacje wszystko przebiega pomyślnie ( jak z każda) jednak kiedy się Restartuje ps4 to wyskakuje ten sam błąd co zawsze czyli su-42118-6, próbowałem odlaczac internet na minimalnie 5 minut, pobierać aktualizacje w trybie awaryjnym, przywracać ps4 do ustawień fabrycznych itp każde powszechne rozwiązania, wiec jeżeli ktoś miał styczność z tym problemem na swoim ps 4 , proszę o poradę jak to naprawić, plss Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2023 19 godzin temu, Tomix63132 napisał: Mam taki problem od 6 dni, (czyli od wtedy kiedy wyszła aktualizacja 10.70 ) kiedy chce pobrać aktualizacje wszystko przebiega pomyślnie ( jak z każda) jednak kiedy się Restartuje ps4 to wyskakuje ten sam błąd co zawsze czyli su-42118-6, próbowałem odlaczac internet na minimalnie 5 minut, pobierać aktualizacje w trybie awaryjnym, przywracać ps4 do ustawień fabrycznych itp każde powszechne rozwiązania, wiec jeżeli ktoś miał styczność z tym problemem na swoim ps 4 , proszę o poradę jak to naprawić, plss https://sk-serwis.pl/ps4-nie-wciaga-ani-nie-wysuwa-plyt-z-napedu-blad-su-42118-6/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi