Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Platinum Club

Featured Replies

Opublikowano
15 minut temu, Josh napisał(a):

Zresztą, ja to pikuś. Chciałbym wiedzieć jak to robi Kmiot że ma TYLE czasu na granie, a później jeszcze recenzuje nowe Psx Extreme na 40 akapitów sadkek

widziałeś jego avatar? będąc w takim wieku ma się dużo wolnego czasu.

• Odpowiedzi 2,4 tys.
  • Wyświetleń 363,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• TWISTED METAL (#25) - nie rozumiem ludzi, którzy nie rozumieją fenomenu car combatów w Polsce. To musiało być coś konkretnego!!! To musiało mieć pier.dolnięcie!!!! Zbliżała się ćwiara!!! Subtelny jubi

• Pora na małe podsumowanie z mojej strony, nie wiem czy to rok, czy więcej lub mniej, w każdym razie zacznę tam gdzie skończyłem ostatnio  Jeśli coś powtórzyło to sorki, sam już tego nie pilnuję, co op

• Lollipop Chainsaw (PS3)     Ocena gry: 7,5/10 Trudność platyny: 4/10 Fun platynowania: 7/10 W pewnym sensie “gra legenda”, kolekcjonerski kąsek dla zbieraczy (na rynku

Opublikowano
4 minuty temu, BRY@N napisał(a):

A ja się cieszyłem z platyny w Unravel Two, że niby mało ludzi ma yao

Unravel podobno bardzo trudny calak przez jakieś poziomy gdzie trzeba zrobić speedrun. Czyli mówisz, że jest do zrobienia?

Od jakiegoś czasu się męczę z Enter the gungeon i na razie straciłem motywacje, mega trudna gierka.

Opublikowano
  • Autor
23 minuty temu, Chewie napisał(a):

Unravel podobno bardzo trudny calak przez jakieś poziomy gdzie trzeba zrobić speedrun. Czyli mówisz, że jest do zrobienia?

Nie wiem jak dwójka, ale w jedynce platyna nie jest jakaś trudna.

Opublikowano
36 minut temu, Chewie napisał(a):

Od jakiegoś czasu się męczę z Enter the gungeon i na razie straciłem motywacje, mega trudna gierka.

Ciśniesz Chewie ! Liczę, że dołączy do mnie ktoś z platynką w Enterze :>

Opublikowano
Godzinę temu, Chewie napisał(a):

Czasówki na poziomach są dosyć trudne ale najgorsze są wyzwania, które trzeba zrobić wszystkie w określonym czasie. Na szczęście można je zrobić w dowolnej kolejności ale margines błędu jest bardzo mały i każda pomyłka to zaczynanie od początku.

Opublikowano
2 godziny temu, Square napisał(a):

Nie wiem jak dwójka, ale w jedynce platyna nie jest jakaś trudna.

Jedynka chyba nie ale widzę dwójkę często na listach najtrudniejszych platyn/calaków przez te czasówki pewnie. Ostatnia gra, po której bym się tego spodziewał bo zazwyczej te cozy games dla wrażliwych ludzi mają łatwe acziwmenty.

2 godziny temu, giger_andrus napisał(a):

Ciśniesz Chewie ! Liczę, że dołączy do mnie ktoś z platynką w Enterze :>

Kiedyś się uda )

Jeszcze Doom 1993 ma dla mnie niemożliwe osiągnięcie:

image.png

Kiedyś ich pojebało i dali jakiś patch, przez który stwory się respią co sekundę i są dużo szybsze niż w singlu. W singlu nightmare to nie problem bo wyczyścisz pokój i się nic nie respi.

Opublikowano

U mnie najrzadsza platyna to z Fify 12 xD, a pojedyncze trofeum z NBA 2k16, kiedyś lubiłem młocić w sportówki online, więc te grinderskie acziki za np. 1szą ligę online itp. luźno wpadały.

Opublikowano

Pisałem o tym trochę wyżej

FAda8ZA.png

Żeby zdobyć jedno trofeum trzeba przejść grę wszystkimi DZIEWIĘCIOMA postaciami, bez żadnego zgonu, od początku do końca bez żadnych upgradeów. Nie wiem czy istnieje trudniejsza platyna.

Opublikowano

U mnie Grip chyba najtrudniejszy. 0.1% tylko posiada platinum Jestem 15 na liście banana

Opublikowano
9 godzin temu, MEVEK napisał(a):

U mnie Grip chyba najtrudniejszy. 0.1% tylko posiada platinum Jestem 15 na liście banana

Gdzie można sprawdzić, który się jest na liscie platyn?

Opublikowano
  • Autor

Na PSNProfiles jak wejdziesz w dane trofeum to są dwie listy, pierwsze i ostatnie wbicia. Ogranicza się to tylko do kont które odświeżane na stronie, ale daje jakiś obraz.

Opublikowano
25 minut temu, Redmitsu napisał(a):

Gdzie można sprawdzić, który się jest na liscie platyn?

Wybacz ale wsiaklem grajac w D.Spacea. Tak jak pisza. Ja tylko dodam ze w rankingach jest ograniczenie do 50 pozycji. W jednym rankingu znajduje sie pierwsza 50 ktora wbila konkretny dzban a w drugim ostania usmiech

Opublikowano
W dniu 20.01.2026 o 13:06, MEVEK napisał(a):

Statystyki z poziomu konsoli są inne niż te z psnprofiles - wg psnprofiles w Grip platynę ma 1,87%.
Ja się pochwalę platyną w Gran Turismo 5 - 0,53% (wiem, że kilka osób z forum też ma) i w World of Tanks (to chyba jedyna tutaj) - 0,62% i dodatkowo 24. miejsce na liście najszybszych 100% )

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, Qra napisał(a):

Statystyki z poziomu konsoli są inne niż te z psnprofiles - wg psnprofiles w Grip platynę ma 1,87%.

Na stronie są dwa rodzaje %, te prosto z PSN i to co jest wyliczane na bazie użytkowników na stronie, więc zawsze wyższe niż na PSN.

Opublikowano

Rise Eterna  9d61b5e1-7e5e-4cf0-99c9-5de310ba67fc.png

Zacznijmy więc od początku, wcielamy się w wojownika, który po upadku swojego królestwa trafia w szeregi lokalnych bandytów, co prawda nie bierze udziału w grabieżach i mordowaniu niewinnych mieszkańców, jedynie skupia się na dozorowaniu obozowiska. I tak pewnego dnia, po dłuższym oczekiwaniu na towarzyszy, postanawia sprawdzić co się z nimi stało, tak trafia do wioski będącej w płomieniach, wybitą co do joty, jedyną pozostałą przy życiu osobą jest ranna młoda dziewczyna, która próbuję również zemścić się na nas za fakt, iż należeliśmy do bandy, która dokonała tej rzezi. Podczas walki dziewczyna mdleje, a my postanawiamy się nią zaopiekować. Początek znajomości nie jest łatwy, jednakże z czasem zyskujemy jej sympatię i przychylność. Okazuje się, że dziewczyna na wypadek tego zdarzenia, miała udać się do pewnego miasta, w poszukiwaniu pewnego jego mościa. I tak zaczyna się nasza przygoda w świecie Rise Eterna. Nie będę zdradzał fabuły, nie jest może niesamowicie innowacyjna, jednakże nie jest też tragiczna, od dobrze napisana przygoda. System turowy, dobrze znany wszystkim wyjadaczom japońszczyzny, nie sprawi większych problemów, gdyż i skala samej gry, nie jest przesadnie rozbudowana.

Wszystko opiera się o więzi między bohaterami, tak więc jeśli są duże, to będą się wspierać na różne sposoby. Skoro na wstępie opowieści wspominałem o dwójce naszych towarzyszy niedoli, warto zaznaczyć, iż w momencie rozwoju drzewka talentów, mamy dwie drogi, pierwsza opierająca się o skille dotyczące ataku, druga to boost dotyczący statystyk. Na pewnym etapie nasz główny bohater będąc w bezpośredniej bliskości, będzie mógł atakować kilku krotnie, co jest bardzo przydatne w dalszych etapach, gdzie mamy dosyć wielu przeciwników. Dodatkową mechaniką są kamienie ataku, obrony, zręczności, życia, które zwiększają nasze parametry, co bardzo ułatwia rozgrywkę, która w sumie nie sprawi nikomu większych problemów, ba przez całą grę nie udało mi się przegrać nawet jednej mapy. Jak to w grach tego typu pojawiają się również eliksiry, które zwiększają jednorazowo każdą statystykę, więc jeśli ładujemy w jedną postać wszystko, staje się Terminatorem ciężkim do wyeliminowania.

Podsumowując Rise Eterna to bardzo przyjemna gra, nie czułem znużenia, każda mapka nie pochłania wiele czasu, co jest na plus, może być wypełniaczem między większymi pozycjami. Czas platyny, to myślę jakieś 12-15h. Grę ocenia na 7 (pewnie przez sentyment wspomnień o starych czasach Advenca, więc wy odejmiecie sobie oczko).

Tak o tym indyku pisał czarek250885 jeszcze w listopadzie 2024r. I właściwie wszystko ładnie opisał, więc roboty mam tu mało :) Gra kupiona za jakieś drobne i nie można jej dużo zarzucić w stosunku cena-wykonanie. Niestety o ile sama rozgrywka jest spoko (nie spodziewajcie się cudów, bo np. wrogowie sami nie kiwną palcem, jeśli ich nie sprowokujemy podchodząc bliżej), tak technicznie nie jest dobrze. Loadingi (z dysku przecież!) są długie, a gra dodatkowo oszukuje, gdy twierdzi, że zasejwowała twój postęp. Tak się jednak często zdarza, że gdy wyłączysz konsolę albo zamkniesz grę, przekonasz się boleśnie, że straciłeś parę godzin rozgrywki. Acha, na mapach porozmieszczane są jeszcze pułapki typu kolce czy trucizna i kiedy na nie wleziesz nie dość, że twój wojownik nie dokończy tego, co mu zleciłeś, to wyląduje ze statusem skaleczon/zatruty na parę kolejnych rund. Oczywiście późniejsza dopakowana drużyna olewa wszystkie statusy, ale na początku może być niebezpiecznie. Fabuła to chyba najlepsza strona tej małej gry, bo nawet nieoczekiwanie zaskakuje w pewnym momencie...

A jeszcze dalej czarek250885 daje takie oto dobre rady:

1. To najważniejsze, podczas kraftowania przedmiotów, nigdy ale to pod żadnym pozorem nie używajcie opcji wykonania od razu maksymalnej ilości!!! Gra ma jakiś błąd, który nie policzy tego, róbcie to pojedynczo, z krótkimi pauzami przed ponownym naciśnięciem przycisku, ja tego nie wiedziałem i musiałem spędzić dodatkowy czas na zbieranie materiałów.

2. Aby przyśpieszyć zdobywanie materiałów to będzie najbardziej czasochłonne, w pewnym momencie pojawi się bohaterka, która ma umiejętność, która sprawia, że masz 100% pewności, iż część materiałów wróci po wykorzystaniu przedmiotu, a nawet to, że go nie zużyjecie, tak więc zapełniacie jej sakwę i podczas misji, nawet się nie ruszajcie i w jej kolejce konsumujecie co tylko się da.

3. Równie ważne, jest jedno zadanie "Niezdecydowany" musicie rozwijać oba drzewka tak, by odkryć wszystkie umiejętności i talenty, ale tak by ta ostatnia (ekspertyza) czyli umiejętność na samym końcu była nieodkryta. Pozostawcie sobie tak jedną postać, gdyż w innym przypadku możecie dojść do sytuacji, że będziecie mieli wszystko zrobione a pucharek nie wpadnie.

Ja tylko dodam, że trofeum "Undecided" to chyba największa trudność w drodze do platyny. Rozwinięcie 2 drzewek umiejętności wymaga punktów, a trzeba ich mieć ponad 40, a jeden punkt przyznawany jest naszym bohaterom za każdą ukończoną misję, w której brali udział ( i tylko im, reszta nie biorąca udziału w misji nie dostanie nic). Trzeba przechodzić te same misje po raz drugi, ale punkty dostaje się tylko raz za kolejne przejście, nie można więc powtarzać najłatwiejszej misji w nieskończoność.

Dla mnie gra 5.5/10, trofea 3.5/10. Wyszła część druga, wyglądą ładniej i wiele mankamentów, z tego co ludzie piszą, zostało wyeliminowanych.

Opublikowano
5 godzin temu, Ken Marinaris napisał(a):

Rise Eterna  9d61b5e1-7e5e-4cf0-99c9-5de310ba67fc.png

Tak o tym indyku pisał czarek250885 jeszcze w listopadzie 2024r. I właściwie wszystko ładnie opisał, więc roboty mam tu mało :) Gra kupiona za jakieś drobne i nie można jej dużo zarzucić w stosunku cena-wykonanie. Niestety o ile sama rozgrywka jest spoko (nie spodziewajcie się cudów, bo np. wrogowie sami nie kiwną palcem, jeśli ich nie sprowokujemy podchodząc bliżej), tak technicznie nie jest dobrze. Loadingi (z dysku przecież!) są długie, a gra dodatkowo oszukuje, gdy twierdzi, że zasejwowała twój postęp. Tak się jednak często zdarza, że gdy wyłączysz konsolę albo zamkniesz grę, przekonasz się boleśnie, że straciłeś parę godzin rozgrywki. Acha, na mapach porozmieszczane są jeszcze pułapki typu kolce czy trucizna i kiedy na nie wleziesz nie dość, że twój wojownik nie dokończy tego, co mu zleciłeś, to wyląduje ze statusem skaleczon/zatruty na parę kolejnych rund. Oczywiście późniejsza dopakowana drużyna olewa wszystkie statusy, ale na początku może być niebezpiecznie. Fabuła to chyba najlepsza strona tej małej gry, bo nawet nieoczekiwanie zaskakuje w pewnym momencie...

A jeszcze dalej czarek250885 daje takie oto dobre rady:

Ja tylko dodam, że trofeum "Undecided" to chyba największa trudność w drodze do platyny. Rozwinięcie 2 drzewek umiejętności wymaga punktów, a trzeba ich mieć ponad 40, a jeden punkt przyznawany jest naszym bohaterom za każdą ukończoną misję, w której brali udział ( i tylko im, reszta nie biorąca udziału w misji nie dostanie nic). Trzeba przechodzić te same misje po raz drugi, ale punkty dostaje się tylko raz za kolejne przejście, nie można więc powtarzać najłatwiejszej misji w nieskończoność.

Dla mnie gra 5.5/10, trofea 3.5/10. Wyszła część druga, wyglądą ładniej i wiele mankamentów, z tego co ludzie piszą, zostało wyeliminowanych.

To był mój najlepszy zakup za 8.90 zł :D Później za jakieś drobne kupiłem Rise Eterna War, którą również wymaksowałem, więc jak nie grałeś to warto sprawdzić, o ile znów będzie tak tania. Co prawda, różni się totalnie jeśli chodzi o rozgrywkę (wszystko na płaszczyźnie 2D, ale nawet wciąga. Możesz sobie poczytać jak znajdziesz kilka stron wcześniej ;) A dwójkę pewnie też kiedyś kupię bo klimacik fajny, ale na pewno nie za 89 zł ;)

Opublikowano

Dzięki panowie za przypomnienie o profilach na PSNProfiles, miło znaleźć się z niektórymi trofkami w „elitarnym” gronie.

IMG_2218.jpeg

Patrząc na te co trudniejsze platyny to brakuje mi wyzwań jakie dawały mi takie tytuły jak Wipeout, Midnight Club czy Amplitude zaś też trzeba zrobić dobrze grę bądź takie osiągnięcia, które chcesz zrobić i gra, która Cię przy tym nie oszukuje podkręcając poziom trudności do jakiś horrendalnych sytuacji.

Ale pomijając wspomnienia to wbite 2 nowe platynowe dzbanki :

#57 Mafia: Old Country

Gra fabularnie mnie wciągnęła i nie chciała odciągnąć od konsoli. Gra poza główną linią fabularną praktycznie nic więcej nie oferuje (chociaż dla mnie to na plus przy dużym backlogu i ogólnie wielkich rozciągniętych open worldach)

Poziom hard zaskakująco łatwy i poniżej tego poziomu nie warto się zniżać.

Strzelanie jest przyjemne, natomiast walka na noże to jedne z najgorszych ostatnio doświadczeń. Zbieranie znajdźek też mocno średnie.

Ocena gry: 7/10

Trudność platyny: 4/10

Łączny czas: ~20h

IMG_2219.jpeg

#58 Front Mission 1st: Remake

Wychowany na FM3 więc bardzo chciałem zobaczyć jak gra się rozwijała.

Remake uważam że jest zrobiony poprawnie i jest bardzo łatwy w odbiorze.

Fabuła przewidywalna, bardzo szybko przestała mnie interesować i skupiłem się tylko na gameplayu. Gra ma 2 scenariusze i drugi jest ciekawszy, krótszy a tym samym bardziej wymagający (chociaż i tak jest łatwo). Gra wymaga przejścia przejscia 2 scenariusza dwukrotnie ale można zrobić speedruna i łyknąć to w 2h. Brakowało mi trofki, która by wynagrodziła nasze zmagania na wyższym poziomie trudności chociaż z drugiej strony system RNG zaczął by wtedy mocno frustrować. Odnalezienie ukrytych wanzerów bez poradnika uważam za niewykonalne (dziwię się, że ktoś w ogóle to odkrył).

Ocena gry: 6/10 (dla fanów FM 7/10)

Trudność platyny: 3/10 (z guidem)

Łączny czas: ~25h

IMG_2212.jpeg

Opublikowano

@Redmitsu ten Dirt3 wymagał chyba dużo grania online. Pamiętam, że brakowało mi tylko jakiegoś osiągnięcia za online i były jakieś metody ale za dużo czasu to wymagało.