Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Final Fantasy IX

Featured Replies

Opublikowano

Co moguri mod robi z tą gierka na pc, Chryste Panie przecież to wygląda lepiej niż każdy z tych bieda remasterow oficjalnych od square razem wziętych do kupy. Zdecydowanie z trylogii ff psx z tym modem jest to najlepsza część do odświeżenia po latach.

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 454
  • Wyświetleń 112,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• triple triad z osemki >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>&g

• @Sheno disign mi chodziło tej kulki   @KrYcHu_89 co ty pjerdolisz, maguri robi tyle roboty że kładzie na łopatki odświeżone wersję ff7, ff8 czy chrono cross, schludnie wygląda bardzo, na de

• szkoda tego chrono break'a   juz milion azy na forum pisalem ale intro CC moge ogladac bez konca...czysta magia  

Opublikowano

Ostatni próbowałem 2 raz pograć w to na ps5.
Tak jak kocham tą gierkę tak nie mogę znieść tego 4-3 i tych paskudnych teł :(
Uj w pupe se, strasznie mi obrzydzili tą grę.
Jak złoże pc to przejdę z modem i w PL.

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 8.02.2023 o 18:35, Schranz1985 napisał:

Ostatni próbowałem 2 raz pograć w to na ps5.
Tak jak kocham tą gierkę tak nie mogę znieść tego 4-3 i tych paskudnych teł :(
Uj w pupe se, strasznie mi obrzydzili tą grę.
Jak złoże pc to przejdę z modem i w PL.

Ukończyłem Finala IX po raz pierwszy w zeszłym roku, nie wrzucałem wtedy nic na forumka, to zapodam teraz:). 

40h+ fajnej przygody, ALE byłem delikatnie zawiedziony grając w to bezpośrednio po genialnych RPGach ze SNESA FF VI i Chrono Triggerze.

Mimo, że grałem na modach, wszystko pięknie ładnie, to jednak prastary Final VI zestarzał się znacznie lepiej i na dzień dzisiejszy jest dużo bardziej przystępną grą w odbiorze.

IX jest do bólu prosta jeżeli chodzi o system walki (krok wstecz w stosunku do starszych części), postacie są bardzo bajkowe, fabuła ciekawa, na pewno unikatowy klimat i design, ale jednak zestarzało się to okrutnie pod względem struktury gry, jak i samej grafiki (mimo modów). 

Przydałby się remake, z całym szacunkiem do moderów, bo zrobili kawał roboty przenosząc grę do 16:9 z eleganckimi tłami itp. 

Ogólnie mam problem z graniem w gry z PS1 i jakoś ciężko mi poczuć ich magię, może byłoby inaczej ,gdybym grał w IX lata temu na starej konsoli, obecnie to jednak ciężko się gra w tego typu remastery. 

Nie rozumiem też podejścia, że gry z PS1 dostają remastery/wersje na PC (IX, Chrono Cross) a nie remake'i, bo to zwyczajnie nie ma sensu. 

Opublikowano
  • Autor

jakie mody? jakie tła? pokaż wujowi bo nie wiem czy to nie jakieś rujnujące oryginał "ulepszenia"

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ło panie. Patrzcie na to. Fanowski remake przy którym pracuje 50 ludzi.

Wygląda fantastycznie :O

Opublikowano

Wspaniale by było.
Uwielbiam 9, a na te gunwo 4/3 na tv patrzeć nie mogę.
I jeszcze napisy PL poproszę i mogę wtedy dać te 3,5 bomby na premierę.

Opublikowano

Masz maguri mod na pc, 16/9, tła ostre jak żyleta i wiele innych zmian

Pl też możesz wgrac

Opublikowano
  • Autor

Mam zero wiary, że obecny Square nie skopie Tactics i FF9, dwa być może najlepsze twory starego Square. 

Opublikowano

9 żeby zrobić 1/1 z minigierkami karcianka itd to musieli by chyba na 3 części pociąć.
Coś nie wierzę w ten remake.

Opublikowano
1 minutę temu, Figaro napisał:

Mam zero wiary, że obecny Square nie skopie Tactics i FF9, dwa być może najlepsze twory starego Square. 

tactics to bym widział na silniku octopath, z FF9 nie mam pojecia co chcą zrobić, bieda port na poziomie Chrono Cross już jest, a megatony jak remake FF7 na pewno nie robią.

Opublikowano

Alleluja jakby tak zrobili

9 jest trudniejsza niż 7 do przełożenia jak remake7. Już sama skala miast była gigantyczna, nie wyobrażam sobie jakby taka Aleksandrię, Lindblum itp mieli robić 

Opublikowano
14 godzin temu, Jakim napisał:

Ło panie. Patrzcie na to. Fanowski remake przy którym pracuje 50 ludzi.

To tylko proof of concept. Nie jest i nie będzie to grywalne, niestety.

Patrząc na Chrono Crossa, to nie sądzę, żeby Square zrobił coś szczególnego z IX. Pewnie znów tylko "remaster" w stylu FFVIII.

Opublikowano

Przecież IX ma już remaster w stylu FFVIII

Opublikowano

No chyba właśnie nie do końca. :) Tudzież zależy, co rozumiecie przez Remaster.

Trylogia wyszła na "współczesne" platformy już dawno temu. VII, VIII i IX. Jeśli to wg Was Remastery, to ok, ale chyba nie wg Square.

VII dostał Remake. VIII dostał Remastera w "dosłownym" znaczeniu:

image.png.a993ada53148f06df5f8214655b6f50c.png

comparison-2-1.jpg

Zostaje IX, które nadal jest niczym innym, jak usprawnionym portem sprzed iluś lat. Dlatego tak, jak napisałem wyżej, raczej spodziewam się, że zrobią w potencjalnym Remasterze IX to samo, co z ósemką, czyli zmienią trochę tekstury, modele, ilość polygonów tu i ówdzie, ale to nadal będzie ta sama gra. A to co macie dostępne obecnie w sprzedaży, to po prostu nieco usprawniony port.

Opublikowano
5 minut temu, Suavek napisał:

No chyba właśnie nie do końca. :) Tudzież zależy, co rozumiecie przez Remaster.

Trylogia wyszła na "współczesne" platformy już dawno temu. VII, VIII i IX. Jeśli to wg Was Remastery, to ok, ale chyba nie wg Square.

VII dostał Remake. VIII dostał Remastera w "dosłownym" znaczeniu:

image.png.a993ada53148f06df5f8214655b6f50c.png

comparison-2-1.jpg

Zostaje IX, które nadal jest niczym innym, jak usprawnionym portem sprzed iluś lat. Dlatego tak, jak napisałem wyżej, raczej spodziewam się, że zrobią w potencjalnym Remasterze IX to samo, co z ósemką, czyli zmienią trochę tekstury, modele, ilość polygonów tu i ówdzie, ale to nadal będzie ta sama gra. A to co macie dostępne obecnie w sprzedaży, to po prostu nieco usprawniony port.

No ale z tego co widzę w tym niby "remasterze" dalej tak samo chujowa tekstura otoczenia i tylko modele się teraz bardziej gryzą. Imo najlepsze co te gry spotkało to fanowskie mody.

Opublikowano

Tego już nie kwestionuję. :) Ale powyższym tylko podkreślam, czego bym się po Square spodziewał w tym przypadku. Tj. dalej to samo z lepszymi gdzieniegdzie modelami. Wyjdzie, co wyjdzie, ale patrząc na Chrono Crossa i VIII nie nastawiałbym się na nic więcej w przypadku IX.

Pytanie jeszcze, czy przy premierze "Remastera" usuną obecną wersję z dystrybucji, czy nie. Widzę VIII nadal na PC jest dostępna w obu wersjach, ale ze Square to różnie bywa.

Opublikowano

Dla mnie maguri mod jest wystarczający, można przyspieszyć walki, dodali aranżacje orkiestrowe utworów, wszystkie tła w pięknym HD, 16/9 i masa jeszcze innych nuansikow

Trochę beka jakby mieli tym remasterem darzyć do poziomu fanowskiego modu sprzed lat z pc. Z drugiej strony remake z pompą nierealny i raczej lepiej żeby się za takie cos nie brali

Opublikowano

Według ostatnich przecieków remake dostanie jednak FF X, a nie IX, ale zobaczymy, w sumie nie zależy mi na obu xD.