Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

PRAWILNIE YERBE TYLKO Z TYKWY. ZADNE PALTO SANTO JAK BIEDAK, TYLKO TYKWA. 

 

 

 

 

 

 

a tak naprawde to jeden benis. Mialem tykwe, z palo santo i teraz ceramiczne naczynko i chyba najlepsze to ostatnie. Dwa poprzednie mi pekly bo zapomnialem przed dluzszym wyjazdem zakonserwowac ;(

  • Odpowiedzi 477
  • Wyświetleń 74,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • konserwowanie kubków żeby po powrocie móc wypić herbatę XD co ja czytam jak w jakimś ku.rwa średniowieczu   tyle ludzi się zraża do yerby jak usłyszy że trzeba mieć specjalne naczynie w

  • dobra ch.uj pójdę do lidla i sprawdzę o co w tym wszystkim chodzi   

  • W ten sposób.   1. wstawiasz wodę w czajniku do zagotowania 2. stawiasz sobie matero na stole, bombillę (tę rułkę z sitkiem na końcu) kładziesz gdzieś obok 3. nasypujesz yerby do n

Opublikowano

konserwowanie kubków żeby po powrocie móc wypić herbatę XD

co ja czytam jak w jakimś ku.rwa średniowieczu

 

tyle ludzi się zraża do yerby jak usłyszy że trzeba mieć specjalne naczynie wylepione w timbuktu przez azjatyckie ślepe zakonnice, bombille wyhartowaną w pocie czoła przez afrykańskich robotników z najlepszego stopu metalu w rpa, łyżeczkę ze złota do nasypywania suszu itd

 

a wystarczy siteczko i kubek z małyszem, piję tak z 4 lata już, pozdrawiam hejterów :cool: :lapka: 

 LNmQ3eS.jpg

 

Opublikowano

Były już na forumku młynki do kawy po 1000zl teraz kubki po dwie stówy co nas czeka dalej może susz Yerby ubijany piętami pana Cejroskiego za 5 stówek?

Opublikowano
Teraz, D.B. Cooper napisał:

plus za Adama. Najlepszego polskiego sportowca wszechczasów.

no ku.rwa

nikt inny nie skoczył 151,5m w Willingen :banderas:

Opublikowano
3 minuty temu, maciucha napisał:

no ku.rwa

nikt inny nie skoczył 151,5m w Willingen :banderas:

no ku.rwa i to przed przebudową skoczni 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mejm napisał:

Nie no troche beka, ze sitko wypomina maciuchowi typ, ktory post wczesniej do pelnego yerba zestawy wymaga... termosu xDDDD

 

Chyba mamy tu syndrom kolarza w pelnym rynsztunku.

No przecież yerbe zalewa się wiele razy. Termos służy do tego, żeby temperatura wody była odpowiednia. Piję ją tak jak należy czyli Palo Santo + termos z gorącą wodą do zalewania. Tego nie pije się w pięć minut jak kawę. 

Edytowane przez chris85

Opublikowano

no i Sapporo 2007 :banderas:

STO DWA METRY STO DWA METRY

1 minutę temu, chris85 napisał:

No przecież yerbe zalewa się wiele razy. Termos służy do tego, żeby temperatura wody była odpowiednia. Piję ją tak jak należy czyli Palo Santo + termos z gorącą wodą do zalewania. Tego nie pije się w pięć minut jak kawę. 

ja pije w 15 minut, czy to dość? XD

a jak chce więcej wody to idę do czajnika, klikam żeby zagotowało do 80"C i tyle, na chu.j mi termos? 

Opublikowano
2 minuty temu, Figaro napisał:

Chris, ja wiem, "że cię stać", ale co się tak uczepiłeś tego palo santo.

Dlatego, że drewno dodaje naparowi dodatkowego aromatu. Piłem raz z kubka żeby porównać i na prawdę z Palo Santo smakuje lepiej. Z resztą matero to koszt 80 zł. 

A wszelakie sitka to przecież jakiś chiński wymysł. Mate parzy się wielokrotnie, podczas jednego "posiedzenia" 

Edytowane przez chris85

Opublikowano

No ale kto komu broni wielokrotnie parzyć z sitka? Sam często po 3 razy zalewam :dunno: 

Opublikowano
3 minuty temu, maciucha napisał:

No ale kto komu broni wielokrotnie parzyć z sitka? Sam często po 3 razy zalewam :dunno: 

Nikt nie broni. Jeśli chodzi o mnie to możesz je pić nawet z kibla. 

Wcześniej ktoś pytał o zestaw więc mu odpowiadam z własnego doświadczenia. 

Opublikowano

W Polszy jest takie jakieś zamiłowanie do "rytuałów", a przecież jedyne na co trzeba naprawdę zwrócić uwagę przy parzeniu yerby to żeby nie zalać jej za gorącą wodą. Cała reszta zależy tylko od preferencji, czy ktoś pije z kubka parzone w sitku czy palo santo to już raczej kwestia indywidualna. Chociaż @chris85 ma rację, palo santo dodaje trochę aromatu i lekko zmienia smak yerby. Ceramiczne matero jednak jest bardziej praktyczne, ot, zwykły kubek o który nie trzeba jakoś za specjalnie dbać.

Edytowane przez Bzduras

Opublikowano

No a ja odpowiadam ze swojego, bo zestaw na początek jest do tarcia chu.ja potrzebny :lapka: 

Opublikowano
2 minuty temu, Bzduras napisał:

W Polszy jest takie jakieś zamiłowanie do "rytuałów", a przecież jedyne na co trzeba naprawdę zwrócić uwagę przy parzeniu yerby to żeby nie zalać jej za gorącą wodą. Cała reszta zależy tylko od preferencji, czy ktoś pije z kubka parzone w sitku czy palo santo to już raczej kwestia indywidualna. Chociaż @chris85 ma rację, palo santo dodaje trochę aromatu i lekko zmienia smak yerby. Ceramiczne matero jednak jest bardziej praktyczne, ot, zwykły kubek o który nie trzeba dbać.

O matero z PS też nie trzeba dbać. Ważne żeby tego nie zostawić na miesiąc. Z resztą moje ma pęknięcie i w niczym to nie przeszkadza. Po to jest metalowe, żeby trzymało się w kupie

Edytowane przez chris85

Opublikowano

Czyli mogę kupić sitko i yerbę , pilnować temperatury i na początek styknie?

Opublikowano
Teraz, krupek napisał:

Czyli mogę kupić sitko i yerbę , pilnować temperatury i na początek styknie?

dokładnie tak piekny kawalerze

Opublikowano
4 minuty temu, krupek napisał:

Czyli mogę kupić sitko i yerbę , pilnować temperatury i na początek styknie?

Nie. Kup sobie zestaw, który wkleiłem wcześniej. Dlatego, że sama yerba kosztuje 20 zł. Jak Ci nie podejdzie wtedy taki zestaw będzie Ci łatwiej sprzedać. 

Opublikowano
6 minut temu, krupek napisał:

Czyli mogę kupić sitko i yerbę , pilnować temperatury i na początek styknie?

Jak mu nie podejdzie to wyda 20zł na yerbę i wywali ją do śmieci, a sitko się przyda do herbaty czy kawy :lapka:

Opublikowano
2 minuty temu, chris85 napisał:

Nie. Kup sobie zestaw, który wkleiłem wcześniej. Dlatego, że sama yerba kosztuje 20 zł. Jak Ci nie podejdzie wtedy taki zestaw będzie Ci łatwiej sprzedać. 

XDDDD

trzymajcie mnie

 

ma wziąć zestaw żeby móc go odsprzedać

 

how about nie kupować zestawu żeby nie musieć odsprzedawać?

sitko zawsze się przyda do innych liściastych herbat, no a yerbę za 20zł to chyba odżałuje, ew. kupie od niego razem z tym je.banym maxem paynem 3

Opublikowano
53 minuty temu, Bzduras napisał:

palo santo dodaje trochę aromatu i lekko zmienia smak yerby

Szczególnie na początku, kiedy ma dużo żywicy.

 Mój kubek okuty aluminium ma lekkie pęknięcia, ale nadal się trzyma. Ok.12 lat ma.  Czasem warto oliwą suchy kubek od środka pyknąć, kiedyś tak robiłem. No i bombilla z alpaki, ale tu nie robi różnicy, czy zwykła nierdzewka, czy alpa. Ale kubek zdecydowanie w palo santo fajniejszy i ten zapach...

Tykwy miałem, ale pleśnieją. 

Opublikowano
Godzinę temu, maciucha napisał:

 od niego razem z tym je.banym maxem paynem 3

Nie ze mną te numery.

Opublikowano
18 minut temu, krupek napisał:

Nie ze mną te numery.

o ty ku.rwiu mały

to ja cię uratowałem od wydania 200zl na ten kubeczek santo subito a ty jeszcze podgryzasz :sapek:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.