Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niemieszkanie z rodzicami do 30 / 40

Featured Replies

Opublikowano

Małe miasto w Polsce B, 25 tyś mieszkańców.  239k po lekkim rabacie. 

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 161,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• No i podpisałem umowę rezerwacyjną na nowe mieszkanie. Nie spodziewałem się że nastąpi to niecałe 3 lata po przeprowadzce do Warszawy, ale sytuacja na rynku i w pracy pozwoliła podjąć taką decyzję. 60

• Widzę ciekawą dyskusję, która idealnie wpasowuje się w mój case, więc chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami.   Na początek, na szybko przedstawię kontekst. W ubiegłym roku, w listopadz

• U mnie remont zapierdala jak automat, harmonogram wyprzedza założone wcześniej plany. Co z tego jednak, skoro wszystko może się usrać przez posadzki. Niby wylewane w grudniu, na wierzchu suche jak wió

Opublikowano
4 godziny temu, D.B. Cooper napisał:

Mieszkanie+miejsce parkignowe na zewnątrz+komórka, taki mam zestaw.

To akurat mało istotne. Ważne, czy będzie gdzie biegać w pobliżu?

Opublikowano

Na pewno coś się znajdzie to obrzeża miasta, co jest też dla mnie dużym plusem. Słychać nawet pianie kogutów. 

Opublikowano

Masakrycznie smieszna cena w porownaniu do miast 500k+. 20k to za samo miejsce postojowe w podziemiach. I jeszcze  o b o w i a z k o w e nawet jak nie masz auta.

Opublikowano

No tu w garażu podziemnym też 25k krzyczą, a na kolejny rok 30. 

Wiadomo, że to dobra sprawa, ale wolę to w remont włożyć. Za postojowe na zewnątrz liczą 10 koła, puścili za 4. Niewielka cena, a wiesz, że zawsze auto postawisz pod klatką, a nie gdzieś po ulicach walcząc z innymi. Jakieś super drogie auta mi nie grożą to mogą stać pod chmurką.

Opublikowano

U mnie w końcu identyfikatory na parking są i obcy już nie mogą wjeżdżać. Dobrze, że bo przybywa bloków, a rejon turystycznie sezonowo.

Opublikowano
W dniu 3.09.2020 o 16:42, Mejm napisał:

Masakrycznie smieszna cena w porownaniu do miast 500k+. 20k to za samo miejsce postojowe w podziemiach. I jeszcze  o b o w i a z k o w e nawet jak nie masz auta.

W stolicy to 30k i z 15 za jakieś miejsce w piwnicy - oczywko obowiązkowe xd No ale lepszy podziemny parking niż pod chmurką i się modlić by grad lakieru nie roz(pipi)ał a wilgoć rdze wdała.

Jade jutro do developera gadać o chacie na osiedlu wilno w WWA. 70m2 wydaje się w moim zasięgu finansowym, a i komunikacja jest spoko, blisko do rodzinnego compton i metra.
Jedyny minus, że odbiór Q4 2021(na niedługo to mają parter, a nie chce by mi luje łazili pod oknami) więc siedzenie rok jeszcze na dupie u starych(niestety tak bogaty nie jestem by wynajmować i płacić kredo), ale chociaż na wykończenie i auto się pozbiera.

Trochę się jaram, bo może się udać spełnić przeciętne cele życiowe przed 30.

Opublikowano
12 godzin temu, Soban napisał:

W stolicy to 30k i z 15 za jakieś miejsce w piwnicy - oczywko obowiązkowe xd No ale lepszy podziemny parking niż pod chmurką i się modlić by grad lakieru nie roz(pipi)ał a wilgoć rdze wdała.

Jade jutro do developera gadać o chacie na osiedlu wilno w WWA. 70m2 wydaje się w moim zasięgu finansowym, a i komunikacja jest spoko, blisko do rodzinnego compton i metra.
Jedyny minus, że odbiór Q4 2021(na niedługo to mają parter, a nie chce by mi luje łazili pod oknami) więc siedzenie rok jeszcze na dupie u starych(niestety tak bogaty nie jestem by wynajmować i płacić kredo), ale chociaż na wykończenie i auto się pozbiera.

Jezu nie rób sobie tego, Wilno to chyba najgorsze co można wybrać w Warszawie... Chyba że lubisz mieć samych Januszy, Grażynki, Brajanków i Karyny za sąsiadów. 

Edytowane przez kislawa

Opublikowano

Szczerze to ja mam wy(pipi)ane jaja w somsiadów, bo nie mam potrzeby wchodzenia z nimi w jakąkolwiek interakcje, ważne by ściany byly wygłuszone i elo(a z tego co czytalem opinie to na tym osiedlu jest to ogarniete).

Myślę, że to dość logiczne, że w mieszkaniach developerskich będą jakieś rodzinki głównie, a nie studenty i korposzczury w wynajmowanych kawalerkach.

Plus prawda taka, że jak planuje chate 65-70m2 do jakiś 550k to mój wybór ogranicza się do ursusa, białołęki i właśnie wilna.

Ostatnie 2 lata spędziłem na powiślu i widziałem sąsiadów z 5 razy może, a mieszkał tam ten znamienity gość.

aleksander jabłonowski wojciech olszański nptv - Kontrrewolucja.net

Opublikowano
8 minut temu, Soban napisał:

Szczerze to ja mam wy(pipi)ane jaja w somsiadów, bo nie mam potrzeby wchodzenia z nimi w jakąkolwiek interakcje, ważne by ściany byly wygłuszone i elo(a z tego co czytalem opinie to na tym osiedlu jest to ogarniete).

Myślę, że to dość logiczne, że w mieszkaniach developerskich będą jakieś rodzinki głównie, a nie studenty i korposzczury w wynajmowanych kawalerkach.

Plus prawda taka, że jak planuje chate 65-70m2 do jakiś 550k to mój wybór ogranicza się do ursusa, białołęki i właśnie wilna.

Ostatnie 2 lata spędziłem na powiślu i widziałem sąsiadów z 5 razy może, a mieszkał tam ten znamienity gość.

aleksander jabłonowski wojciech olszański nptv - Kontrrewolucja.net

Wilno to jest stan umysłu :). Wilno to jest miejscówka dla tych co w ich mniemaniu są "bogaci" bo ich bardziej stać niż biedaków z białołeki i zapłacone to moje, będe robił co chce. Śmietanka cebulactwa. Rozumiem że nie przeszkadzają Ci Janusze grillujący w samych majtkach ale o ile nie jesteś typowym przedstawicielem klasy 500+ to uwierz mi, nie jest to miejsce dla Ciebie. Z trojga złego ursus chyba najlepszy.

PS. O to jak widać nie masz szczęścia do sąsiadów :D 

Edytowane przez kislawa

Opublikowano

Żeby nie było offtopu :) to ja się tez wypowiem na temat, po 33 latach w Warszawie i poszukiwaniu mieszkania większego niż wynajmowane przez ostatnie 10 lat 54m na Pradze (przy  stadionie narodowym z super widokiem 7 piętro, w miarę nowy blok) w końcu na koniec roku udało się podjąć decyzje. Poszukiwania zajęły nam prawie 5 lat, w końcu znaleźliśmy super mieszkanie, odnowiona kamienica -okolice strzeleckiej, Konopackiej, więc wciąż mielibyśmy genialny dostęp do komunikacji 72m, super układ 2 piętro, 750k odbiór 4Q 2021 i tak sobie z żoną przeanalizowaliśmy wszystko na spokojnie (niestety niemiliśmy żadnych spadków po dziadkach, kasy od rodziców) i stwierdziliśmy że to jest chore... cena, czekanie 2 lata na mieszkanie, a potem płacenie 4k kredytu plus 800zł czynszu, hałas, wieczne korki (jak wszędzie w Warszawie).

Finalnie uciekliśmy z Warszawy i kupiliśmy bliźniaka w Grodzisku Mazowieckim (30km od Warszawy) i stwierdzamy że to  była fantastyczna decyzja. Po pierwsze wyszedł nas z wykończeniem tyle co to mieszkanie (fakt mamy wykończony tylko dół 106m, 82m góry narazie w trakcie ale covid popsuł nam finanse), do pracy samochodem jadę szybciej (pracuje na włochach i dojazd zajmuje mi obecnie 30-35 minut vs 45-60 z Pragi), mamy przestrzeń (182m na dwie osoby to dużo) ciszę, spokój, 500m działki, jednych sąsiadów, las obok i ludzi milszych niż w Warszawie. Żeby nie było są też wady - światłowód ma być dopiero za 6 miesięcy.

A co to tego co wcześniej pisałeś o znajomych. To też baliśmy się o znajomych, prowadzimy raczej otwarty dom i na Pradze co weekend coś sie u nas działo i miałam też takie przeświadczenie, że metrem a potem autobusem dojazd godzinę jest ok ale pociąg i 30 minut to już matko bosko, ale okazało się że mieliśmy od kwietnia 1 weekend bez znajomych, więc chyba to kwestia jednak znajomych :D.

Edytowane przez kislawa

Opublikowano

Znaczy ten gościu to mi pomagał przytrzymać siaty jak się wyprowadzałem, więc dopiero z neta się dowiedziałem, że jest po(pipi)any(miałem podejrzenia, bo chodził po korytarzu krokiem żołnierskim w mundurze xd)
Ursus rozważałem, ale jednak to w pizde daleko i tylko pociąg pozostaje no i ubery drogie cholernie tam xd Wilno dla mnie ma też plus, że ziomale z Kobyłki i rodzina są 15min autem lub pociągiem.

Znaczy jade dziś po oferte, a zanim podejme decyzje zrobie research na grupkach fb szukając kogoś kto nie wygląda na janusza i tam mieszka. 

Jak brałeś bliżniaka to w takim układzie i szeregowcach też bym patrzył na sąsiadów, bo jednak trochę się na nich skazujesz, a ja wole tą anonimowość jednak blokowiska.
750k przy wileniaku i hydrozagadce to ostro, ale sam patrzyłem i tak 10 za metr to tam teraz standard.

U mnie kwestia też taka, że kupuje mieszkanie solo, a nie z żonkom. Jak się rodzinę założy to można zmienić, na nieruchomościach raczej się nie traci.

Opublikowano

Bardzo słuszne podejście. Jak masz rodzine i znajomych z tamtej strony to jasne, ale wciąż zrób dobry risercz :).

Ja mam klasyczny bliźniak - dwa domy, więc sąsiadów mam jednych i na szczęście są spoko i bezproblemowi. Szeregówka/segmenty to nie dla nas, raz że za małe działki, dwa że masz jednak sąsiadów z każdej strony, więc ma to wszystkie wady mieszkania i brak zalet domu.

Opublikowano

Kurła z tymi somsiadami to jest loteria, a to akurat BARDZO ważna kwestia. Przez kilka lat byłem na wynajmie i co sąsiad to zyeb. Można mieć wyyebane i nie wchodzić w interakcje, ale co z tego, jak oni nie mają wy(pipi)ane? Poznałem chyba całą ekstraklasę somsiada - od patoli pijącej na klatce i o 4:00 w nocy pukających pożyczyć 5 zeta na piwo, przez starych dziadów dzwoniących po pały jak za głośnio spłuczesz wodę w kiblu, przez dzieciorobów z pok***wionymi kaszojadami drącymi mordy, po "miłośników zwierząt" mających kurffa z 2428 durnych cziłała - jak mijałem ich na klatce to czułem się jak jeden z bohaterów Crittersów.

Szukając M to była jedna z głównych rzeczy - wywiad sąsiedzki, co najmniej 4 pokoje i garaż w bryle budynku. Taki miałem plan i udało się nabyć. Oczywiście była opcja zakupu domu na wsi i brak sąsiadów, ale jednak lubię centrum miasta.

Formalności mieszkaniowe w szczycie pandemii to totalne HC - polecam masochistom xD 

Opublikowano

A z SOMSIADAMI to prawda, życzę każdemu żeby dobrze trafił bo mieszkanie nawet w raju przy zje... sąsiadach to piekło. 

Ja polecam również wykańczanie podczas pandemii :D Odebraliśmy klucze na koniec lutego a do 15 kwietnia trzeba było się przeprowadzić, co nam odpadło wykonawców bo koroniak to masakra. 

Opublikowano

750k za 72m, co ta warszawka xD przeje.bane być dzisiaj gołodu.pcem po studiach z socjologii i bez zaplecza tatowo-mamowego.

Opublikowano
  • Autor

No przes.rane do szczętu, a jeszcze niedawno polowałem na 100m2 za 530k w Hucie xd Teraz takie idą za prawie je.bana bańkę, BAŃKĘ powtarzam. Czyli normik bez wsparcia spłaci po 30 latach jakieś 2 bańki z odsetkami. Normalnie budzę się spocony ze szczęścia, ze ze swoim trafiłem w dobry czas z zakupem, ale z drugiej szkoda, że wtedy nie stać było na kilka kredytow pod inwestycje 5 lat temu :((

Opublikowano
12 minut temu, _Red_ napisał:

30 latach jakieś 2 bańki z odsetkami

He? A to nie tak, ze odsetki juz "wliczone" w cene i wychodzi po prostu, ze pozyczas x oddajesz 2x?

Opublikowano
  • Autor

Pożyczasz bańkę na 30 lat no to harmonogram na te 360 rat oczywiście uwzględnia część kapitałowa i odsetkową. Jak zsumujesz cały okres do kupy to i ze (prawie, zależnie od %) 2x tyle wyjdzie co pozyczono w skali całego tego okresu.

To też napisałem chyba, albo przynajmniej miałem na myśli xD

Edytowane przez _Red_

Opublikowano

Ok, zle zrozumialem. 2 banki z (wliczonymi) odsetkami.

Opublikowano

Ja całego życia w mieszkaniu nie chcę spędzić. Jak już będę miał pierścień na ręku to jednak szukanie działki pod miastem i budowa domu pod siebie. Bliźniaka też nie chcę. Działka 15 arów, wysoki płot i mały sad za domem z psem. Tak to widzę xd

Finansowo też dobrze stoję bo przed 30 udało mi się dorobić dwóch małych mieszkań (jedno na kredyt ale z wkładem własnym 100k~), dziewczyna też ma jedno mieszkanie. Mieszkania sprzedać pod budowę domu też nie dam bo koliduje to z moimi planami emerytury po 50 i życia z wynajmu. Kobita jak chce to niech pracuje. 

Pasuje mi jeszcze z jeden usługowy lokal kupić ale nie wiem skąd na to hajs wezmę. Już mi się nie chce nadgodzin robić ani w delegacje jeździć. Sporo wolnego czasu kosztowały mnie te mieszkania, potrafiłem 120h w miesiącu mieć dodatkowych godzin płatnych podwójnie. Od dwóch lat zluzowałem dosyć mocno z tym wszystkim. 

Tyle ,że moje mieszkania kosztowały mnie po ~160 tysięcy za sztukę bez wykończenia. Teraz jakbym miał płacić dzisiejsze ceny to na jedno bym miał z kredytem. 

Edytowane przez Ukukuki

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
On 9/7/2020 at 8:55 PM, Soban said:

Akurat w wawie sie miejsce przydaje, bardzo ciezko sie parkuje jak nie mieszkasz w domu za miastem

nad wilnem sie zastanawialismy mnie sie podobalo, ale dla zony za daleko bylo, wychowala sie na mokotowie ;/

jeszcze nad ursusem ale czekalismy za dlugo i wykupili wszystkie fajne rozklady

udalo sie fartem za psie pieniadze jak na prage poludnie kupic kolo ronda wiatraczna, za pare lat ma byc 3 linia metra

jak bedzie lipa to sie sprzeda w cenie domu za warszawa i przprowadzi

albo wynajmie sergiejowi 

praga sie stala wsciekle droga bo ma dobry dojazd do centrum, troche sie obawiamy menelstwa ale w sumie, menele sa wszedzie

Opublikowano

Ja z tego wilna zrezygnowalem jak zrobilem recon ile tam madek roszczeniowych mieszka. Ilość gówniaków drących ryja codziennie z każdej strony przytłaczająca według mieszkańców, a ściany cieniutkie.

Osobiście kaszojadów nie trawię, więc byłby magik chyba za 2 lata panowie.

Szukam dalej, obecnie stwierdziłem, że może (pipi)ać developerke - kupić coś starszego circa 50m2 przy metrze i sprzedać za pare lat bez straty, a pewnie nawet z zyskiem jak zajdzie potrzeba większego.
Jedynie z tego co patrze to większość tych chat na wtórnym to jakieś spadki po starych babach, które patrząc po fotach przywitały się z wojtyłą w ciągu ostatniego miesiąca - no (pipi)ie trupem z tych fot xd