Opublikowano 14 listopada 20241 r O kurna, nieprzeczytana zawartość w końcu ładuje się błyskawicznie Forumek PRO i to nawet nie za 800 euro
Opublikowano 16 listopada 20241 r Autor Znowu jakieś badziewie w tle dojeżdża CPU serwera, tylko że teraz... nic w tle się nie dzieje, przynajmniej nic, co byśmy wiedzieli. Uderzę do supportu, może coś ogarną.
Opublikowano 17 listopada 20241 r W dniu 13.11.2024 o 22:24, Bzduras napisał(a): Czym różni się przycisk "włącz tryb ciemny" od przycisku "dajme ciemnego skina"? Gdzie jest ta opcja?
Opublikowano 17 listopada 20241 r A to wiem, wiem, że nie każdy motyw ma taką opcję. Tylko jeden motyw także meh.
Opublikowano 17 listopada 20241 r No przyciemniania forum. Nie każdy motyw ma taką opcję. Aby tylko jeden ma i tyle.
Opublikowano 17 listopada 20241 r Piszesz o motywach Dimension? Bo to jest to samo co kliknięcie na dole strony.
Opublikowano 17 listopada 20241 r No, dimension, gdzie na górze masz symbol księżyca, co przyciemnia forum pod warunkiem, że siedzisz na jasnym motywie. I nie wszystkie motywy mają taką opcję. Ogólnie można by było zrobić jeden główny i porządny motyw na stałe z opcja przyciemniania forum. Ja siedzę na ciemny dynamic, ale on ma te minusy, że cytaty są z czarnymi napisami.
Opublikowano 17 listopada 20241 r No to jak napisałem, to jest dokładnie to samo jakbyś kliknął na dole strony, tylko przycisk jest o góry. Ten przycisk po prostu zmienia motyw pomiędzy Dimension Jasny/Ciemny.
Opublikowano 20 listopada 20241 r Autor Tak, widzimy, sprawdzamy i poszło znowu zgłoszenie do supportu. Bo ostatnio... samo się naprawiło.
Opublikowano 20 listopada 20241 r Na lapku przez chrome też - ładowanie strony to jakieś dwie minuty czasem
Opublikowano 20 listopada 20241 r Autor Wszędzie muli, bo to wszędzie ten sam skrypt. Tylko tradycyjnie - admin mówi, że serwer OK, a IPB mówi, że to musi być wina serwera. No tylko ewidentnie problemy zaczęły się po ostatniej aktualce.
Opublikowano 20 listopada 20241 r No dziś to dramat faktycznie nie da się normalnie korzystać bo zamuła jest straszna
Opublikowano 20 listopada 20241 r To brzmi jakby instalator dodawał jakieś zadanie do systemowego schedulera, ale to na pewno admin sprawdził od razu. Podczas zamulania warto by zerknąć na procesy, które idą w tej chwili i co obciąża CPU albo dysk. No ale to są takie oczywistości, ja nawet nie wiem na jakim systemie ten serwer działa A jeżeli to jakiś shared hosting, to możliwe, że inny klient uruchamia coś obciążającego na tej samej maszynie i obrywa się wszystkim. Edytowane 20 listopada 20241 r przez DarkStar
Opublikowano 20 listopada 20241 r Godzinę temu, Perez napisał(a): No a teraz śmiga jak szalone, a nikt nic nie robił... Może ktoś posłuchał złotej rady "a próbowałeś wyłączyć i włączyć?"
Opublikowano 20 listopada 20241 r Autor Godzinę temu, DarkStar napisał(a): To brzmi jakby instalator dodawał jakieś zadanie do systemowego schedulera, ale to na pewno admin sprawdził od razu. Podczas zamulania warto by zerknąć na procesy, które idą w tej chwili i co obciąża CPU albo dysk. No ale to są takie oczywistości, ja nawet nie wiem na jakim systemie ten serwer działa A jeżeli to jakiś shared hosting, to możliwe, że inny klient uruchamia coś obciążającego na tej samej maszynie i obrywa się wszystkim. Hosting mamy w sprawdzonej firmie, z która działam od lat i mam bezpośredni kontakt z adminem. Jak pojawiły się te problemy to najwięcej podejrzeń budziły duże tematy, gdzie było bardzo dużo odpowiedzi. I niby IPB po części przyznaje, że w nowej wersji skryptu coś z tym przeliczaniem postów się zadziało, ale oni wychodzą z założenia, że "albo działa, albo nie działa", a tu teraz samo się psuje i samo się naprawia, więc to nie może być ich wina.
Opublikowano 20 listopada 20241 r 4 godziny temu, Perez napisał(a): No a teraz śmiga jak szalone, a nikt nic nie robił... No to moze powinien cos zrobic, np. popatrzec w jakies logi czy cos dlaczego tak sie dzieje. Bo zaczynie sie "naprawianie" na zasadzie "o przyszlo zgloszenie od Pereza, poczekamy pol dnia i git". W koncu chyba za ten hosting placisz.
Opublikowano 20 listopada 20241 r Autor A to wiadomo, że logi są pierwsze i to co tam admin u siebie widzi, ale problem w tym, że nie widzi nic konkretnego, tylko że w pewnym momencie CPU jest dojechane na maxa i tyle. I właśnie padają podejrzenia na te duuuże tematy, ale nie ma konkretu. Konfiguracja serwera bez zmian, wszystko śmigało od wielu miesięcy, wleciał update i pojawił się problem. A znowu IPB mówi, że "no albo jest błąd, albo nie ma, że jeśli tak to się psuje/naprawia to wina serwera", a admin mówi, że no nie wina serwera :D. Wejdziemy niebawem na PHP. 8.1, bo nie jest wymagane, ale zalecane dla forum (a już na pewno będzie pod wersję 5.0).
Opublikowano 21 listopada 20241 r To samo, a oznaczyć kogoś w poście graniczy z cudem, bo ciągle ładuje listę w okienku.