Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
1 hour ago, elvis004 said:

Zobaczymy co to będzie i czy faktycznie coś zmieni jeszcze:

Ostatnio w kwietniu chyba też coś bardzo podobnego głosili w przeciekach twitterowych. Chyba nic z tego nie wyszło :P

• Odpowiedzi 25 tys.
  • Wyświetleń 1,8 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano
55 minut temu, YETI napisał(a):

Tylko zdążyć z kupnem Pro przed podwyżką kratoswoke

Przyda się więcej beta testerów

Opublikowano

Kwietniu

5 minut temu, YETI napisał(a):

Tylko że tym razem mamy oficjalną zapowiedź.

W marcu 2025 to też była oficjalna wypowiedź Cerny'ego, nie żadne Twitterze przecieki

Wccftech
No image preview

AMD FSR 4 Will Be Used in PS5 Pro Games Next Year, Reveal...

Sony's PS5 Pro System Architect Mark Cerny revealed that AMD FSR 4 will be used in the console's games starting next year.

Opublikowano
5 godzin temu, Czoperrr napisał(a):

Taki czarny scenariusz się nie wydarzy. Aktualizacje są wymuszane przez możliwość połączenia się do usług Online, więc nie zmuszą cię by za to płacić.

Bardziej bym się spodziewał jakiś dodatkowych funkcji za opłatą. Aktualizację dostaną wszyscy - specjalne funkcje zostaną włączone tylko np. plusowiczom.

Ta firma bez realnego zagrożenia od strony xboxa czy kogokolwiek teraz może zacząć takie cyrki robić.

Opublikowano

W pewnym momencie będzie zagrożenie ze strony PC więc będzie lepiej. Kiedyś.

Opublikowano

Już jest zagrożeniem.

Rynek konsol nie funkcjonuje w jakieś odosobnionej bańce.

Bo o graczy i ich czas walczy coraz atrakcyjniejszy i coraz częściej wybierane przez mlodziez rynek PC czy gry mobilne, obie te rzeczy rywalizują z PlayStation i Sony musi brać je pod uwage i jakoś próbować na te trendy (np. wydając gry na PC, czy udostępniając sobie gry na urządzeniach mobilnych w chmurze).

To że Xbox odpuścił sobie bezpośrednią rywalizację na konsole, nie zmniejsza specjalnie konkurencji, bo jest ona większą niż kiedykolwiek.

Opublikowano

Na razie wydaje mi się, że Sony traktuje PC jedynie jako dodatkowy przychód, ale może w okolicach premiery PS6 się to zmieni i będą realne zmiany jak zniesienie opłaty za online. Tutaj liczę, że Xbox pójdzie w tym kierunku jako pierwszy.

Opublikowano

Tak, to dodatkowe źródło zarobku, ale z którego nie mogą sobie pozwolić by zrezygnować.

Ich najszybciej sprzedająca się gra to przecież gra głównie pecetowa. Takie czasy.

Opublikowano
8 godzin temu, Square napisał(a):

Na razie wydaje mi się, że Sony traktuje PC jedynie jako dodatkowy przychód, ale może w okolicach premiery PS6 się to zmieni

Hmm ja właśnie ostatnio myślę że oni powinni przyhamować z portami na PC, przynajmniej w momencie gdy na horyzoncie będzie ps6.

Przecież powinno im zależeć żeby jak najwięcej osób z Ps5 przesiadło się na nextgena a nie na PC.

Opublikowano

No o to mi chodzi, bo jak będą wypuszczać gry jednocześnie i na jednej platformie masz np darmowe online to sporo osób może wybrać tą drugą.

A że będą w pewnym momencie wypuszczać wszystko tu i tu to pewne.

Opublikowano
16 minutes ago, drozdu7 said:

Hmm ja właśnie ostatnio myślę że oni powinni przyhamować z portami na PC, przynajmniej w momencie gdy na horyzoncie będzie ps6.

Przecież powinno im zależeć żeby jak najwięcej osób z Ps5 przesiadło się na nextgena a nie na PC.

Sony raczej zgadza się z tym stwierdzeniem, nawet @ASX wklejał wypowiedź kogoś z Sony, nie pamiętam kogo. Muszą znaleźć balans pomiędzy sprzedażą konsol, marketingiem i przychodem z rynku PC. Drogą Xboxa i jednoczesnymi premierami wszystkich gier na PC, jak to ASX wróży, Playstation raczej na pewno nie pójdzie

Opublikowano

To się jeszcze okaże. Zwłaszcza gry upowszechni się chmura Sony i będzie można grać w gry Sony na dowolnych urządzeniach, w dniu premiery, bez posiadania konsoli. Czy będzie wtedy jeszcze sens by chronić wartość konsoli opóźniając premiery na PC gdy i tak będzie można na nich grać w całą bibliotekę Playstation?

Branża krok po kroku idzie w stronę znoszenia barier i docieranie do większej ilości klientów i każdy chcę aby ich gry zarobiły jak najwięcej, zwłaszcza w tych trudnych czasach. A Sony i tak zarabia na Playstation, nie na swoich grach, a przede wszystkim na multiplatformowych GAASach które są i tak dostępne wszędzie.

Opublikowano

Ps 6 też nie będzie miało łatwego startu przypuszczam, biorąc pod uwagę to jak wygląda ta generacja pod względem gier wypuszczanych przez sonke. Znałem kilku fanbojów sonki, którzy się przerzucili na pc po tych kwiatkach z napędami do pro i sobie chwalą. I coś w tym jest, że sami mówią, że gry od sony prędzej czy później wyjdą i tak na pc, ale najczęściej dużo tańsze z modami itd.

Tylko się zastanawiam ilu jest takich graczy w bazie PS, którzy faktycznie grają tak jak ludzie tu na forumku często i ogrywają różne gry, a ilu jest takich co po prostu mają tą konsolę i odpalą raz za czas fifke czy coda. Bo ja ogólne jestem rozczarowany ilością gier bo konsola ps5 jest elegancja, ale jak z kimś rozmawiam kto ma konsolę to często słyszę, że wychodzi fifa, nba, cod, bf i jest elegancko.

Opublikowano

takich graczy niestety jest coraz mniej

The gaming industry is facing a significant shift in how players purchase games, with nearly 30% of gamers expected to buy no new games in 2025. This change is largely attributed to the dominance of live-service games, which are consuming most of players' time. Titles like Fortnite, GTA Online, and Roblox now take up approximately 40% of players’ total gaming hours. As a result, the demand for new, stand-alone releases has dropped, and fewer players are willing to purchase new titles on a regular basis.

According to Video Game Industry Analyst Mat Piscatella, nearly 70% of players spend time at least once a month with one of the ten most popular live-service games. This trend contrasts with previous years when gamers moved from one major release to the next. The shift towards live-service games is impacting how players allocate their time and money, and it shows a clear trend of fewer game purchases overall.

EarlyGame
No image preview

Gaming in 2025: Fewer Players Opening Their Wallets

Why are fewer gamers buying new titles? A major industry shift is happening right now.

Opublikowano

Sony zarabia na sprzedawanym sprzęcie. Gry 1st party mają równie dużą wartość jako źródło dochodu jak i jako istotny element marketingu. @ASX jeżeli jest jak piszesz to dlaczego Ghost of Yotei nie wychodzi od razu na PC? Poprzednia część była większym sukcesem niż Shadows, mimo, że to tylko port kilkuletniej gry

Opublikowano

Przecież wypuszczanie przez Sony niektórych gier na PC po jakimś czasie to nic innego jak chec dorobienie sobie. Nie ma co to tego dorabiać sobie teorii o przyszłość i w jakim kierunku to pojdzie. Równie dobrze Sony w generacji ps6 stwierdzi, że nie będzie juz tak często na pc wypuszcza gier i co. I od nowa teoretyzowanie.

Opublikowano

Ja przypuszczam, że mają jakąś swoją strategię w końcu to ogromne korpo i mają swoich analityków. Widzę po swoim synu (12 lat) jak się zmienia podejście młodych graczy. Oni mają wywalone na kupowanie gier, grają cały czas on line w tego robloxa czy minecrafta. Syn czasem ogra jak teraz Spider Mana 2 bo ja mam ale tak to grają w te swoje gierki na pc i resztę mają gdzieś

Edytowane przez mario10

Opublikowano
Teraz, mario10 napisał(a):

Ja przypuszczam, że mają jakąś swoją strategię w końcu to ogromne korpo i mają swoich analityków. Widzę po swoim synu (12 lat) jak się zmienia podejście młodych graczy. Oni mają wywalone na kupowanie gier, grają cały czas on line w tego robloxa czy minecrafta. Syn czasem ogra jak teraz Spider Mana 2 bo ja mam ale tak to grają w te swoje gierki na pc i mają na resztę wywalone.

No, ale to jest tak samo jak kiedyś przecież. Kiedyś na 10 chlopa w klasie 9 grało tylko w CS, metina czy inną tibie. Jeden pasjonat sie trafił co grał w " prawdziwe" . Obecnie sytuacja wygląda tak samo.

Po prostu wydaje sie inaczej bo gry to mainstream i trafił do większej ilości ludzi.

Po prostu masz pecha xd. Moje dzieci grają w gry singielplayer.

Opublikowano
8 minut temu, Homelander napisał(a):

Sony zarabia na sprzedawanym sprzęcie. Gry 1st party mają równie dużą wartość jako źródło dochodu jak i jako istotny element marketingu. @ASX jeżeli jest jak piszesz to dlaczego Ghost of Yotei nie wychodzi od razu na PC? Poprzednia część była większym sukcesem niż Shadows, mimo, że to tylko port kilkuletniej gry

Sony tak jak wszyscy zarabiają przede wszystkim na sofcie, a rzeczywistość jest taka że gracze Playstation grają głównie multiplatformowe GAASy. Rola singlowych gier ekskluzywnych choć wciąż dla Sony ważna jest jednak coraz mniejsza.

Ghot of Yotei, nie wychodzi równocześnie na PC, bo Sony odchodzi od gier ekskluzywnych stopniowo, zaczęło się od kilku starszych gier, potem było ich coraz więcej, a okres ekskluzywności coraz bardziej się skracał. Przy aktualnym tempie wydawania gier Sony na PC można się spodziewać że Ghost of Yotei zawita na PC pomiędzy rokiem a dwóch.

Opublikowano
7 minutes ago, Donatello1991 said:

Przecież wypuszczanie przez Sony niektórych gier na PC po jakimś czasie to nic innego jak chec dorobienie sobie. Nie ma co to tego dorabiać sobie teorii o przyszłość i w jakim kierunku to pojdzie. Równie dobrze Sony w generacji ps6 stwierdzi, że nie będzie juz tak często na pc wypuszcza gier i co. I od nowa teoretyzowanie.

Otóż to. Robione po taniości, bez marketingu, żeby te kilkaset tysi egzemplarzy sprzedać

1 minute ago, ASX said:

Sony tak jak wszyscy zarabiają przede wszystkim na sofcie, a rzeczywistość jest taka że gracze Playstation grają głównie multiplatformowe GAASy. Rola singlowych gier ekskluzywnych choć wciąż dla Sony ważna jest jednak coraz mniejsza.

Ghot of Yotei, nie wychodzi równocześnie na PC, bo Sony odchodzi od gier ekskluzywnych stopniowo, zaczęło się od kilku starszych gier, potem było ich coraz więcej, a okres ekskluzywności coraz bardziej się skracał. Przy aktualnym tempie wydawania gier Sony na PC można się spodziewać że Ghost of Yotei zawita na PC pomiędzy rokiem a dwóch.

Porównujesz Playstation z Xboxem pomijając mega ważny aspekt: PS5 się świetnie sprzedaje, a Xboxy marnie.

Opublikowano
3 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):

No, ale to jest tak samo jak kiedyś przecież. Kiedyś na 10 chlopa w klasie 9 grało tylko w CS, metina czy inną tibie. Jeden pasjonat sie trafił co grał w " prawdziwe" . Obecnie sytuacja wygląda tak samo.

Po prostu wydaje sie inaczej bo gry to mainstream i trafił do większej ilości ludzi.

Może tak być mój syn też jakieś single pogrywał te wszystkie Lego tajny Agent, Spidermana 1, Moralesa. Teraz ogrywa 2 część. Ale widzę, że siada wtedy jak ma więcej czasu, a tak to gra z ziomkami ze szkoły czy podwórka w te online gierki i przy okazji gadają o głupotach.

Ja nie przepadam za wracaniem do gier retro w sensie z mojej młodości, ale się okaże niedługo, że będzie trzeba jak wszystko pójdzie w gry usługi i dla mnie retro gierki to będzie generacja ps4 i ps5 :)

Opublikowano
5 minut temu, Homelander napisał(a):

Porównujesz Playstation z Xboxem pomijając mega ważny aspekt: PS5 się świetnie sprzedaje, a Xboxy marnie.

Nigdzie tutaj nie zrobiłem takiego porównania.

9 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

Nie jest tak samo jak kiedyś, nigdy wcześniej GAASy nie zdominowały rynku tak jak teraz. Wystarczy popatrzeć jak zmienił się rankingi sprzedaży gier np z danych NPD, kiedyś co miesiąc lista wyglądały inaczej, pojawiają się nowe tytuły które akurat miały ostatnio premierę. Teraz te listy z miesiąca na miesiąc niczym się od siebie różnią, wciąż pojawiają te same tytuły. GTA V od ponad 10 lat, FIFA, CoD z ewentualnym zmienioną cyferką itd.

Opublikowano

No dobrze ok, ale te właśnie cod Fify gta zawładnęły rynek gaasów i ciężko komukolwiek przebić sie ze swoją gra. Jeśli nawet takie Sony z bungie nie daje rady to chyba cos znaczy.

Oczywiście znajdzie sie parę strzałów, ale to wszystko. Ludzie juz mają tak jak piszesz od lat temu swoją jedną grę gaas i ciężko będzie ich od nich odciągnąć na rzecz concordów czy innych maratonów

Z tym jak kiedyś to bardziej chodzi mi o taką samą proporcje grających w gaasy i online.

Opublikowano
2 minutes ago, ASX said:

Nigdzie tutaj nie zrobiłem takiego porównania.

Nie jest tak samo jak kiedyś, nigdy wcześniej GAASy nie zdominowały rynku tak jak teraz. Wystarczy popatrzeć jak zmienił się rankingi sprzedaży gier np z danych NPD, kiedyś co miesiąc lista wyglądały inaczej, pojawiają się nowe tytuły które akurat miały ostatnio premierę. Teraz te listy z miesiąca na miesiąc niczym się od siebie różnią, wciąż pojawiają te same tytuły. GTA V od ponad 10 lat, FIFA, CoD z ewentualnym zmienioną cyferką itd.

Zakładasz, że Playstation jest ZMUSZONE iść drogą Xboxa. Tylko, że to właśnie Xbox musiał się wymyśleć na nowo, bo od 4 generacji ogląda plecy Playstation. Sony ma własną drogę, oczywiście modyfikowaną dla potrzeb rynku, ale inną niż Xbox. Playstation 5 sprzedaje się świetnie, Sony czerpie dochody z GAASów na swojej konsoli, ich gry również sprzedają się bardzo dobrze. Nawet dawna konkurencja wypuszcza swoje najlepsze tytuły na Playstation. Wytłumacz mi dlaczego mają podcinać gałąź na której siedzą rezygnując z tego co stanowi ich główną siłę? I nie wyskakuj mi z cyferkami dochodu, bo ten dochód jest na czymś osiągany. A jak wygląda sprzedaż konsol bez gier ekskluzywnych stanowiących siłę sprzętu pokazuje Xbox.

I żebyś się nie podpalił, nie krytykuję tutaj Xboxa w żadnym razie. Nadal czekam i kupuję ich gry, pewnie sporo więcej niż forumowi xboxiarze