Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

• Odpowiedzi 25,1 tys.
  • Wyświetleń 1,9 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano
24 minutes ago, ASX said:

O multiplatformowości Xboxa dyskutowaliśmy w dziale Xboxa.

Więc chyba dział Playstation jest odpowiedni, by dyskutować o multiplatformowści Playstation?

Ciekawe jestem waszego zdania, jesteście za czy przeciwko? Uważacie że to byłoby to dobre, czy będziecie czuć się oszukani, jeśli do tego dojdzie?

Gdyby odbyło się to tak jak Tobie się wydaje, czyli całkowicie bezboleśnie i z korzyścią jedynie dla graczy to jest mi to obojętne, czy Playstation będzie multiplatformowe czy nie. Tylko, że tak NIE będzie. Będzie tak, że konsole Sony będą traciły sprzedaje jednostki na rzecz innych sprzętów. I to będą tracili najbardziej świadomych i cennych klientów. A co się dzieje ze sprzętem, który traci corowych graczy pokazuje Xbox od czasów końcówki X360. Sony totalnie się pogubi w tym jak walczyć i będzie stopniowo marginalizowane przez Microsoft, który może ich rozjechać i pod względem wydawniczym i pod względem późniejszego sprzętu. Tak więc, w mojej opinii, jeżeli Sony pójdzie drogą Xboxa to zwyczajnie przegra, bo nie ma jak konkurować pod względem zasobów w jego grze. A ostatnie co bym chciał to monopol MS w dziedzinie gier.

Oczywiście Sony musi poszukać zarobku. Wydawanie gier na PC po roku czy dwóch od premiery to dobry pomysł. Nie mam nic przeciwko ewentualnemu wypuszczeniu gier w takim samym przedziale czasowym na Switchu. Będąc na miejscu Sony absolutnie nie wydawałbym niczego innego niż gaasy, ewentualnie tego Spidermana czy lego, na Xboxie. A już na pewno nie własnych marek. I na pewno zostawiłbym niektóre tytuły jako totalne exy w celach marketingowych.

Opublikowano

Myślę że bardzo mocno przeceniasz rolę gier ekskluzywnych i nie doceniasz jak silną pozycję wypracowało sobie Playstation na rynku konsol.

Ludzie nie porzucą Playstation, jeśli te 2-3 gry rocznie wyjdą na inną konsole. Tak jak nie porzucili gdy te kilka gier rocznie zaczęło trafiać po roku, dwóch na PC.

Opublikowano
5 minutes ago, ASX said:

Myślę że bardzo mocno przeceniasz rolę gier ekskluzywnych i nie doceniasz jak silną pozycję wypracowało sobie Playstation na rynku konsol.

Ludzie nie porzucą Playstation, tylko dlatego że 2-3 rocznie wyjdą na inną konsole. Tak jak nie porzucili gdy te kilka gier rocznie zaczęło trafiać po roku, dwóch na PC.

No wiadomo, że nie porzucą bo dla kogo mieli by porzucić ? Dla martwego Xboxa niedostępnego w sklepach albo kosztującego prawie tyle co PS5 Pro?

Opublikowano

Na Twoje szczęście Greg przeciętny casual, który stanowi gross naszej branży, ma kompletnie w pompce pojęcie exa i tak jak gra na PlayStation tak będzie na PlayStation grał dopóki będzie ono dostępne w sklepie.

Także nawet jeśli “ty byś tego nie robił” to Sony to pewnie kompletnie nie przeszkadza. Zwłaszcza, że nie wiem skąd na forum budowanie narracji o biednym, uciemiężonym PlayStation które na barkach niesie całe Sony i jest swoistym być albo nie być dla firmy z Tokio. xDddd

Przypominam, że Sony ma ogromne zyski z audio, muzyki, filmów, elektroniki profesjonalnej jak i amatorskiej, inwestuje grubo w anime i inne firmy z różnych branż.

Naprawdę, wydanie kilku swoich gier na Xboxie jedyne co może zniszczyć to psychy najtwardszego elektoratu, a nie firmę która nie padłaby w najmniejszym stopniu gdyby nagle PS przestałoby istnieć (a co ów elektorat zdaje się widzieć jako jedyny scenariusz w przypadku wydania swoich gier na Xboxa).

Opublikowano
9 minut temu, ASX napisał(a):

Ludzie nie porzucą Playstation, tylko dlatego że 2-3 gry rocznie wyjdą na inną konsole. Tak jak nie porzucili gdy te kilka gier rocznie zaczęło trafiać po roku, dwóch na PC.

A czym dokładnie sobie wypracowało taką pozycje i ile lat to trwało? Bo chyba w czasach ps2 gaasy nie były az tak popularne, a było najwięcej exów i najwięcej sie konsol sprzedało.

Opublikowano
9 minut temu, ASX napisał(a):

Ludzie nie porzucą Playstation, tylko dlatego że 2-3 gry rocznie wyjdą na inną konsole. Tak jak nie porzucili gdy te kilka gier rocznie zaczęło trafiać po roku, dwóch na PC.

Jesteś tego pewien? Paru znajomych przerzuciło się z PS4 na PC właśnie ze względu na exy które zaczęły wychodzić na PC olewając PS5, sam kupiłem PS5 dopiero w tym roku bo do starszych gier wystarczało PS4 Pro a nowsze ogrywałem na PC, na forumku pewnie też się znajdzie kilka osób które dały sobie spokój z PS5 (a wcześniej z Xboxem) na rzecz PC mimo że wcześniej mieli PS4 (XOne).

Opublikowano
Teraz, Donatello1991 napisał(a):

A czym dokładnie sobie wypracowało taką pozycje i ile lat to trwało? Bo chyba w czasach ps2 gaasy nie były az tak popularne, a było najwięcej exów i najwięcej sie konsol sprzedało.

Głównie grami w tym oczywiście ekskluzywnymi, ale też dobrym hardware'em, ceną, dostępnością, marketingiem, i wieloma innymi rzeczami.

Ale teraz rzeczywistość wygląda inaczej. Konsole się zmieniły, nawyki konsumentów, w to jakie gry grają i na czym. To już nie sa czasy 2001-2005. Dzisiejsze Playstation jest inne niż w czasach PS2 i każdy to chyba widzi.

1 minutę temu, łom napisał(a):

Jesteś tego pewien? Paru znajomych przerzuciło się z PS4 na PC właśnie ze względu na exy które zaczęły wychodzić na PC olewając PS5, sam kupiłem PS5 dopiero w tym roku bo do starszych gier wystarczało PS4 Pro a nowsze ogrywałem na PC, na forumku pewnie też się znajdzie kilka osób które dały sobie spokój z PS5 (a wcześniej z Xboxem) na rzecz PC mimo że wcześniej mieli PS4 (XOne).

Po liczbie aktywnych użytkowników nie widać spadku. Wiadomo że ktoś tam mógł odejść, na rzecz innej platformy. Ale nie widac żadnego trendu by portowanie gier na PC spowodowało ucieczkę ludzi z Playstation. To czysty zysk dla Sony, ludzie wciąż grają na konsoli, a jednocześnie zarabiają setki milionów rocznie na portach na PC.

image.png

Opublikowano
6 minutes ago, łom said:

Na peceta przechodzi tylko garstka wariatów, janusze na zawsze będą wierni plejce, a takich graczy jest najwięcej.

Opublikowano
Godzinę temu, ASX napisał(a):

Ciekawe jestem waszego zdania, jesteście za czy przeciwko? Uważacie że to byłoby to dobre, czy będziecie czuć się oszukani, jeśli do tego dojdzie?

Godzinę temu, ASX napisał(a):
  • God of War, Spiderman, Uncharted czy TLOU

Fajny byłby scenariusz gdyby te gry trafiły na Xboxa jednocześnie MS wypuszcza silniejszego XSX z taką samą kulturą pracy i tam chodziłyby najlepiej xboss

Opublikowano

Pozycje lidera (albo mocną ogólnie) można stracić ot tak, bez żadnego problemu. Wystarczy popełniać głupie błędy. Przekonało się o tym Sony przy PS3. Przekonało się Nintendo wielokrotnie, ostatnio przy WiiU. Sega przy Saturnie (po świetnie przyjętym Mega Drive). Microsoft przy okazji końcówki X360. Lojalność klientów to nie jest coś na co bym liczył. A co do exów to doceniam ich wartość marketingową. To coś więcej niż tylko suche liczby. To też wierność corowej publiki. Corowy gracz potrafi przekonać niezdecydowanych. To wszystko są istotne rzeczy.

Opublikowano
1 minutę temu, Homelander napisał(a):

Corowy gracz potrafi przekonać niezdecydowanych.

To przekonywanie zachodzi na jakiś zamkniętych eventach czy może w trakcie ewengelizacji w elektromarketach?

Greg, wake up (to tylko taka przenośnia, wiem że jesteś w stanie fizjologicznego czuwania, a mówię o tym, bo wiem jak ważna jest dla ciebie jednoznaczność przekazu), gen 7 było 20 lat temu i tamtego rynku już nie ma.

Opublikowano
8 minutes ago, Paolo de Vesir said:

To przekonywanie zachodzi na jakiś zamkniętych eventach czy może w trakcie ewengelizacji w elektromarketach?

Greg, wake up (to tylko taka przenośnia, wiem że jesteś w stanie fizjologicznego czuwania, a mówię o tym, bo wiem jak ważna jest dla ciebie jednoznaczność przekazu), gen 7 było 20 lat temu i tamtego rynku już nie ma.

Masz własne zdanie na ten temat, ja mam własne. Tyle. Odpowiedziałem na posta, więcej nie mam nic do powiedzenia póki co

Opublikowano
Teraz, Homelander napisał(a):

Masz własne zdanie na ten temat, ja mam własne. Tyle. Odpowiedziałem na posta, więcej nie mam nic do powiedzenia póki co

Dobrze byłoby mieć coś na poparcie tych danych skoro już prowadzimy dyskusję. Jak poza CW napiszę, że Xbox ma najlepszą ofertę w całym gamingu to ktoś może oczekiwać nieco więcej niż powoływanie się na pierwszą poprawkę.

Opublikowano
4 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Dobrze byłoby mieć coś na poparcie tych danych skoro już prowadzimy dyskusję. Jak poza CW napiszę, że Xbox ma najlepszą ofertę w całym gamingu to ktoś może oczekiwać nieco więcej niż powoływanie się na pierwszą poprawkę.

No ma najlepszą obecnie ofertę i nie trzeba sie na nic powoływać, bo to są fakty i tylko trollujac się temu zaprzecza.

Opublikowano
31 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Wydaje mi się, że podałem argumenty. Nie trafiają do Ciebie? No to trudno, co zrobić. Twoje i ASXa do mnie też. Ty swoje uważasz za jedyne logiczne, a ja swoje. Zmierzyć się tego nie da, w końcu to rozmowa o punkcie widzenia.

Opublikowano
2 godziny temu, ASX napisał(a):

Jest tak bardzo wszystko mi jedno.

Opublikowano
13 minut temu, Homelander napisał(a):

Wydaje mi się, że podałem argumenty. Nie trafiają do Ciebie? No to trudno, co zrobić. Twoje i ASXa do mnie też. Ty swoje uważasz za jedyne logiczne, a ja swoje. Zmierzyć się tego nie da, w końcu to rozmowa o punkcie widzenia.

No nie podałeś żadnych poza emocjonalnymi lub widzimisię, więc nie za bardzo było się do czego ustosunkować.

Zaś Ty unikający (chociaż z braku lepszego słowa powiem “wypierający”) oficjalnej narracji samego Sony to zaś comedy gold. ;)

Nie dogadamy sie byku - Spiderman2 na Xboxie to będzie “to o niczym nie świadczy, to nic nie znaczy”.

Opublikowano
18 minutes ago, Paolo de Vesir said:

No nie podałeś żadnych poza emocjonalnymi lub widzimisię, więc nie za bardzo było się do czego ustosunkować.

Zaś Ty unikający (chociaż z braku lepszego słowa powiem “wypierający”) oficjalnej narracji samego Sony to zaś comedy gold. ;)

Nie dogadamy sie byku - Spiderman2 na Xboxie to będzie “to o niczym nie świadczy, to nic nie znaczy”.

A o czym ma świadczyć? Nie wiem co zrobi Sony. Wydaje mi się jedynie, że droga Microsoftu nie skończy się ani dla nich ani dla graczy pozytywnie

Opublikowano

Patrząc na te maile "fanów" do Sony i ogólnie popłoch jaki wywołało to ogłoszenie o pracę, to myślę sobie: gdyby Sony dało graczom do wyboru, obniżymy ceny naszych gier i abo ale będziemy coś tam wydawać na innych platformach lub wszystko zostaje po staremu ale musimy podnieść ceny.

Wynik mógłby być ciekawy ;)

Opublikowano

Xbox miał już pogrzeb, sony ma tylko wzrosty i już z nikim nie konkuruje i macie efekt.

Teraz się liczy tylko excel i always growth 💹

Opublikowano

Wydaje mi się, że większość odpowiedziałaby za zmniejszeniem cen gier i abo, a reszta grająca w Fornite, mogłaby nawet nie zrozumieć pytania. Jakie kupowanie gier, jakie abo, jakie exy?

Ludzie przywiązani emocjonalni do rzeczy takich jak ekskluzywność, tożsamość kawałka plastiku, duszy konsoli i piszą maile do Sony prosząc by nie wydawali gier na xboxa, to stosunkowo mała, starzejąca się, ale głośna, zwłaszcza w Internecie, grupa. Czytając Internet można odnieść inne wrażenie, ale dotychczas ani portowanie gier Sony na PC, ani gier Xboxa na PS nie miało negatywnego wpływu na użytkowników tych konsol.