Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Featured Replies

Opublikowano

To jest ciekawe zagadnienie bo przypuszczam, że większość z nas kalibrując dowolne urządzenie najczęściej klika "dalej" nie zdając sobie sprawy na co tak na prawdę się zgadza.

• Odpowiedzi 20,1 tys.
  • Wyświetleń 2,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wyobraźcie sobie że pracujecie w takim Media Markecie i przychodzi taki typ nazwijmy go dla przykładu BiBOlino (postać fikcyjna, zbieżność nazw kompletnie przypadkowa) po telewizor, wyciąga z torby pł

• Bartolinsky
    Bartolinsky

@gtfan jak te kropki po edycji postów są wołaniem o pomoc w alfabecie morsa, bo żonka zobaczyła co wypisujesz to tu masz ściągę byczku.       

• 5 złych decyzji w pakiecie. 

Opublikowano
To jest ciekawe zagadnienie bo przypuszczam, że większość z nas kalibrując dowolne urządzenie najczęściej klika "dalej" nie zdając sobie sprawy na co tak na prawdę się zgadza.
Problem zaczyna się wtedy, kiedy pomimo braku zgody, urządzenie robi to po cichu.
Opublikowano

No to już jest w ogóle kicha bo nagrywać prywatne życie użytkownika to jest dziadostwo, ale często te niewygodne opcje są zapewne poukrywane w tych regulaminach na milion stron, które większość skipuje. Muszę sam się nad tym nieco pochylić i zobaczyć co mam powłączane w iphonie czy tv od sonki.

Opublikowano

A robi? Już widzę jak takie LG albo Samsung ryzykują problemy prawne na szczeblu nawet i państwowym/UE, żeby sprawdzić co tam Mariusz szponci po robocie

A to, że nikt nie czyta tych disclaimerów na 100 ekranów nie jest problemem firmy, tylko użytkownika

Edytowane przez Resident Debil

Opublikowano

Tu lenistwo użytkownika też robi swoje i sam nie zawsze czytam wszystkie licencje.

Opublikowano

Ktokolwiek w ogóle to czyta? Przecież czasem to objętościowo jest powieść składająca się z prawniczego bełkotu. Prawie jak Chyłka od Mroza

Opublikowano
2 godziny temu, dominalien napisał(a):

A nie, no jasne, skoro firmy zbierają już jakieś dane, to trzeba im pozwolić zbierać dowolne inne rodzaje danych w dowolnych ilościach bez ograniczeń.

No nie - to taka ciekawostka dla "świadomych konsumentów", bo problemy LG i prywatności w USA nas nie dotyczą.

49 minut temu, Resident Debil napisał(a):

Ktokolwiek w ogóle to czyta? Przecież czasem to objętościowo jest powieść składająca się z prawniczego bełkotu. Prawie jak Chyłka od Mroza

Ja kiedyś zgłębiałem polityki plików cookie w przeglądarkach na różnych stronach i zgód i wyobraź sobie, ze możesz mieć cos zablokowane w telefonie, komputerze, a wydać na to samo zgodę w przeglądarce dla danego sklepu xD.

Opublikowano
2 godziny temu, easye napisał(a):

No nie - to taka ciekawostka dla "świadomych konsumentów", bo problemy LG i prywatności w USA nas nie dotyczą.

Ciekawe, że tak z całą pewnością twierdzisz, że te problemy nas nie dotyczą. Masz na to jakieś dowody?

Bo ja mam dowód dokładnie przeciwny: jak kilka miesięcy temu wyszło, że telewizory LG robią co chwila skrinszoty to poszedłem do kumpla i w menu sprawdziłem, jakie ma opcje. I te opcje z amerykańskich TV od skrinszotów oczywiście były i oczywiście były powłączane.

Coś pisałeś przedtem o GDPR i innych takich. Z tego czerpiesz swoją pewność, że u nas jest inaczej niż w USA?

Może jak ktoś ma 13 lat, to będzie wierzył, że jak jest jakiś przepis to wielka, międzynarodowa korporacja z miliardami dolarów i armią prawników go na pewno nie łamie. Przecież tam nikt nie idzie do więzienia ani na gilotynę, najwyżej po latach śledztwa dostaną jakąś karę finansową. Do tego czasu ludzie, którzy podejmowali te decyzje już dawno wezmą swoje wielomilionowe odprawy i spierdolą, a słupki z kwartału na kwartał będą rosły.

Mam nadzieję, że ktoś ci chociaż płaci za to, że tak ładnie dbasz w tych okolicach, żeby wspaniałe LG na pewno nie straciło jakichś klientów. Bo brzmisz jak opłacany piarowiec internetowy.

4 godziny temu, Resident Debil napisał(a):

A robi? Już widzę jak takie LG albo Samsung ryzykują problemy prawne na szczeblu nawet i państwowym/UE, żeby sprawdzić co tam Mariusz szponci po robocie

Nick pasuje jak ulał.

Opublikowano

Foliowa czapka przed włączeniem tv już grana obowiązkowo, co?

Opublikowano

Nie no nie ma co trywializować problemu, bo takie praktyki są absolutnie obrzydliwe (jedna kwestia, to możliwa do odklikania zgoda na analizowanie tego, cco odpalasz na przez Smart TV, a druga to kurwa stałe nagrywanie głosu/robienie screenów). Tyle, że od jakiegoś czasu obserwuję burzę wokół inwigilacji przez LG (i ciągle wrzucany jest kanał tego samego typa), pomijając wygodnie inne marki. Nie dlatego, że tam takich opcji nie ma, ale tylko w przypadku LG była oficjalna odpowiedź firmy na ten temat.

Osobiście: po prostu nie podłączam TV do neta. Nigdy tego nie robiłem, nawet na starych, "nieśledzących" panelach, bo mi to po prostu nie potrzebne. Jakby mi bardzo zależało na updacie softu, to mogę to zrobić przez pendrive.

Edytowane przez kotlet_schabowy

Opublikowano

Osobiście: po prostu nie podłączam TV do neta. Nigdy tego nie robiłem, nawet na starych, "nieśledzących" panelach, bo mi to po prostu nie potrzebne. Jakby mi bardzo zależało na updacie softu, to mogę to zrobić przez pendrive.

Trzeba pamiętać, że telewizory LG skanują sieci sąsiadów i szukają tych niezabezpieczonych...
Zawsze można w menu serwisowym wyłączyć Wi-Fi bądź Bluetooth a dla prawdziwego spokoju odłączyć fizycznie te moduły.
Opublikowano

Ja to w ogóle z tego wszystkiego odłączyłem telewizor z prądu. W końcu LG z Samsungiem i pewnie innymi czychaja na moje bezpieczeństwo i najebią mi pod blokiem jak wyjdę ze śmieciami. Ciężkie życie chuopa w świecie smart urządzeń, echhhhhh ;/

Opublikowano

Wiadomo, że nie ma co popadać w paranoję ale taka inwigilacja nie powinna mieć miejsca. Nie powinno ich to obchodzić, co oglądam, co robię w domu, o czym rozmawiam i jakie mam urządzenia podłączone do swojej sieci itp.
Tym bardziej jak świadomie nie wyrażam na to zgody.

Opublikowano

Obchodzą ich te dane, na których mogą zarobić w kontekście twojego użytkowania. Jakie to? Nwm, szczerze mówiąc, ale pewnie jakie apki, ile czasu w nich, jaki kontent , żeby jak najcelniej profilować później reklamy. No i wiadomo słuchanie jak grajki ruchają się ze swoimi l00szkami przez mikrofon w pilocie music

Edytowane przez Resident Debil