Opublikowano 14 godzin temu14 godz. 31 minut temu, Basior napisał(a):Ta aula F75 wygląda zacnie. Kusi co prawda pełnoformatowa f108 pro. Sam nie wiem co lepsze... A myszkę nie za miliony monet to co polecacie?Alu87 serię zobacz, mistrzowska klawa.
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. 2 godziny temu, iluck85 napisał(a):Ciekawe te podwyżki i ciekawe czy to chwilowe czy na dłużej.Duży rynek, sporo producentów i tak średnio imo to olać żeby się skupić na drogim kompie dla firm. Nie wszyscy się utrzymają na rynku, rynek gier też odczuje.Sporo producentów to znaczy ilu? Samsung i Hynix mają 70% udziału w rynku i już zapowiedzieli, że nie zwiększą produkcji, tylko beda maksymalizować zyski. Trzeci największy gracz wycofał się z rynku detalicznego. Ceny rosną i będą rosnąć. Szybko się to nie zmieni.https://www.pcworld.com/article/2998935/ram-is-so-expensive-samsung-wont-even-sell-it-to-samsung.html
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. Sami na rynek wpuszą Chińczyków. DDR5 robią fatalne ale przyzwoite DDR4 teraz mają motywację w inwestowanie w R&D.
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. 24 minuty temu, Shen napisał(a):Sporo producentów to znaczy ilu? Samsung i Hynix mają 70% udziału w rynku i już zapowiedzieli, że nie zwiększą produkcji, tylko beda maksymalizować zyski. Trzeci największy gracz wycofał się z rynku detalicznego. Ceny rosną i będą rosnąć. Szybko się to nie zmieni.https://www.pcworld.com/article/2998935/ram-is-so-expensive-samsung-wont-even-sell-it-to-samsung.htmlOgólnie wszystkich podzespołów. Nie tylko pamięć RAM. Zara poleca kolejne podwyżki, PC będzie drogim sportem i stracą pozostali producenci bo będzie stagnacja.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. 11 minutes ago, iluck85 said:Ogólnie wszystkich podzespołów. Nie tylko pamięć RAM. Zara poleca kolejne podwyżki, PC będzie drogim sportem i stracą pozostali producenci bo będzie stagnacja.Nie tylko PC tylko każda elektronika. Valve ma trochę pecha, że teraz wchodzą ze Steam Machines bo albo cena będzie wysoka, albo będą dopłacać czego raczej nie chcą robić.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Telefony też pewnie ładnie pójdą w górę, nie dość, że podzespoły drogie, to jeszcze ten jebany podatek wchodzi.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Godzinę temu, iluck85 napisał(a):Ogólnie wszystkich podzespołów. Nie tylko pamięć RAM. Zara poleca kolejne podwyżki, PC będzie drogim sportem i stracą pozostali producenci bo będzie stagnacja.Nie tylko PC, od konsol po telefony.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 33 minuty temu, Ukukuki napisał(a):Nie tylko PC, od konsol po telefony.To czytałem, ale wspomniałem o stricte rynku PC. Jak ceny wystrzelą i inne podzespoły też podskoczą to Zara PC będzie dla burżuazji.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 5 minutes ago, iluck85 said:To czytałem, ale wspomniałem o stricte rynku PC.Jak ceny wystrzelą i inne podzespoły też podskoczą to Zara PC będzie dla burżuazji.Obecnie też nie jest to zabawa dla przeciętnego Polaka.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Pamięci, karty, dyski SSD zdrożeją. Przez następne 2 lata będzie drogo taniejące procki i płyty główne tego nie zrównoważą. Kto zrobił aktualizację sprzętu w 2024 trafił idealnie po drogich podzespołach w czasie pandemii.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 5 godzin temu, Basior napisał(a):Ta aula F75 wygląda zacnie. Kusi co prawda pełnoformatowa f108 pro. Sam nie wiem co lepsze... A myszkę nie za miliony monet to co polecacie?Myszki tez wygladaja ciekawie, duzo osob poleca attack shark i te wszystkie klony hyperlight, podobno ten sam sensor co w logitechu za 500 zl a mozna taka mysz dostac ponizej 100. Ja mam razer deathadder v3 na kablu i dla mnie jest git, duzo lzejsza od bezprzewodowej deathadder 2. Wszystko zalezy od rozmiaru lapy bo np te klony hyperlight sa male.Btw super promka na 5070ti https://www.pepper.pl/promocje/pny-geforce-rtx-5070-ti-triple-fan-16gb-gddr7-dlss4-1176290 Edytowane 9 godzin temu9 godz. przez Chewie
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Co do myszki to mam te z jakiejś promki, widzę, że wszędzie wyprzedana, tylko w jakiejś chorej cenie na allegrohttps://allegro.pl/oferta/mysz-bezprzewodowa-roccat-kone-pro-air-biala-white-myszka-17660212816Lekka, dobrze w łapie leży, ponad 200h już nabite w jednej strzelance na niej i jestem mega zadowolony.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 51 minut temu, Czoperrr napisał(a):Obecnie też nie jest to zabawa dla przeciętnego Polaka.Przeciez PC można złożyć w cenie PS5 który pociągnie gry lepiej niż konsola. Stała gadka na forum. Mi się to nigdy nie spinało, ale nie znam się nie wypowiadam. Tak czy siak takie szło tutaj przeczytac posty.Trochę ram droższy, więc o kilka stówek już nie chodzi.Anyway jak wszystko wywali w górę cenowo, no to próg wejścia już będzie inny. Nie będzie miejsca dla wszystkich na rynku.Pierw kopanie zjebali rynek kart graficznych, a teraz AI jebie rybek RAMem. Cudo.L
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 1 minute ago, iluck85 said:Przeciez PC można złożyć w cenie PS5 który pociągnie gry lepiej niż konsola. Stała gadka na forum. Mi się to nigdy nie spinało, ale nie znam się nie wypowiadam. Tak czy siak takie szło tutaj przeczytaj posty.Trochę ram droższy, więc o kilka stówek już nie chodzi.Anyway jak wszystko wywali w górę cenowo, no to próg wejścia już będzie inny. Nie będzie miejsca dla wszystkich na rynku.Pierw kopanie zjebali rynek kart graficznych, a teraz AI jebie rybek RAMem. Cudo.Masz chyba na myśli PS5 Pro. I tak będzie ciężko złożyć teraz kompa w jego cenie tak by gry działały lepiej niż na PS5 Pro.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. 5 minut temu, iluck85 napisał(a):Przeciez PC można złożyć w cenie PS5 który pociągnie gry lepiej niż konsola.Ja tak pisałem odnośnie PS5 Pro i jeszcze miesiąc temu to była prawda bo za 3500 można było złożyć kompa porównywalnego a w niektórych przypadkach (gdzie procek w PS5 Pro niedomagał) lepszego niż PS5 Pro. Teraz jak są promki na konsole a podzespoły PC podrożały nie ma na to szans.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. 45 minut temu, iluck85 napisał(a):Przeciez PC można złożyć w cenie PS5 który pociągnie gry lepiej niż konsola. Stała gadka na forum. Mi się to nigdy nie spinało, ale nie znam się nie wypowiadam. Tak czy siak takie szło tutaj przeczytac posty.Trochę ram droższy, więc o kilka stówek już nie chodzi.Anyway jak wszystko wywali w górę cenowo, no to próg wejścia już będzie inny. Nie będzie miejsca dla wszystkich na rynku.Pierw kopanie zjebali rynek kart graficznych, a teraz AI jebie rybek RAMem. Cudo.LDało się, linus zrobił nawet filmik, co prawda trochę oszukali bo wykorzystali używane części. Teraz sam RAM kosztuje tyle co jedno PS5. Mnie teraz kusi, żeby kupić sobie samą kartę bo są w dobrych cenach a resztę kompa wymienić jak nastaną lepsze czasy. Nijak nie opłaca się zmieniać już cpu na am4 ani iść teraz w am5 gdzie ceny procków są spoko ale wydam więcej na ram niż na proca, chore.
Opublikowano 23 minuty temu23 min https://www.amazon.pl/CORSAIR-VENGEANCE-6800MHz-kompatybilna-komputera/dp/B0BXHC1HY8?crid=3I7147TIR9QY3&dib=eyJ2IjoiMSJ9.xRShJbjPzrN7SSo1pO7fzX45az1-xNgXZe2PV-4uWlzEb_65-p4rDhgXN7MR5DoqfD-EfexL47k3nkmjTRwBjGh10QSwaPu4KvGrcb6vpfJXboUd5WsQcNX9VGmlBoPkyhRQZgQcd5vau0I-ajgh4rIUBooZ7XvqLtCMMFuUvUnfrglj5IaM1vnpseLv4vVMBLeZTHXCLZQ9XXhF9YWx2j23sEnpdNMVqzEQhOjCrJlLFKGlAkz8iW2YVkJHhDWUXlDcPdEWre_BjpFns27UEjRm1CUqDlzDwYGLb1wxvoE.DBlrWJIsxwzkwRD6z36-i0aOxDTJe8wnERsf8zljUZg&dib_tag=se&keywords=ddr5%2B32gb%2B(2x16gb)%2Bddr5&qid=1765314744&sprefix=%2Caps%2C133&sr=8-2&th=1&tag=ugcplpepper21-21&ascsubtag=ppr-pl-766367087850 zł, podobnie dałem za nie na premierę. Gdzie haczyk? Dostawa za pół roku xd