Opublikowano 23 godziny temu23 godz. 7 minut temu, rafanus2 napisał(a):Myślę, że 4080 spokojnie przetrzyma te 3/4 lata. Chyba że grasz w 4k i musisz mieć zawsze max ustawienia i 144 klatki to wtedy nie.to jest bardziej gadka na normalne czasy, bez kryzysu, nie w obecnej sytuacji. jak nie będzie nowych kart, to dlaczego obecne karty miałyby nie wytrzymać i nie dawać rady? a pod co będą robione te nowe gry?
Opublikowano 23 godziny temu23 godz. 2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):to jest bardziej gadka na normalne czasy, bez kryzysu, nie w obecnej sytuacji. jak nie będzie nowych kart, to dlaczego obecne karty miałyby nie wytrzymać i nie dawać rady? a pod co będą robione te nowe gry?Według mnie to nie podlega dyskusji, że nowe karty będą, może nie w 2027, ale w 2028, może w 2029. Dlatego napisałem, że 4080 spokojnie wytrzyma 3/4 lata. A po drugie jakoś tego nie widzę, że nagle gry będą lepiej zoptymalizowane, bo jest kryzys pamięci. Ale pożyjemy zobaczymy.
Opublikowano 23 godziny temu23 godz. no zależy w jakiej gracie rozdzielce, ja wymieniałem 4080 na 5080, ale gram w 3440x1440, a wymiana kosztowała mnie jakieś 1500 zł, boosta w grach dostałem niezłego, zarówno z FG jak i bez, niczego nie żałuję!
Opublikowano 22 godziny temu22 godz. 43 minuty temu, easye napisał(a):no zależy w jakiej gracie rozdzielce, ja wymieniałem 4080 na 5080, ale gram w 3440x1440, a wymiana kosztowała mnie jakieś 1500 zł, boosta w grach dostałem niezłego, zarówno z FG jak i bez, niczego nie żałuję!Jak oceniasz MFG? To jest generalnie taki ficzer, którego brakuje na 4xxx i ciekawi mnie jak to się sprawuje. Jeśli teraz np mam w Cyberpunku 85-90 klatek w 4k z dlss perf i FG to przy FG X3 byłoby ich więcej, to wiadomo ale czy jednocześnie wzrastają artefakty i opóźnienie jakoś wyraźnie?
Opublikowano 21 godzin temu21 godz. Godzinę temu, rafanus2 napisał(a):a po drugie jakoś tego nie widzę, że nagle gry będą lepiej zoptymalizowane,nie tylko lepiej, dokładniej zoptymalizowane, ale będa produkowane pod sprzęt, który jest na rynku, a nie jakieś nieistniejące karty. już teraz możesz wyprodukować grę z grafiką, która ledwo 30 klatek wyciągnie na topowej karcie, tylko po co, dla kogo?
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. Godzinę temu, Qbon napisał(a):Jak oceniasz MFG? To jest generalnie taki ficzer, którego brakuje na 4xxx i ciekawi mnie jak to się sprawuje. Jeśli teraz np mam w Cyberpunku 85-90 klatek w 4k z dlss perf i FG to przy FG X3 byłoby ich więcej, to wiadomo ale czy jednocześnie wzrastają artefakty i opóźnienie jakoś wyraźnie?Ja w Cyberpunku z MFGx2 zyskałem na przejściu karty, ale ciężko powiedzieć ile bo też Procka wymieniałem, miałem z tego co pamiętam 20-30fpsow więcej, gdzieś w temacie zamieszczałem screeny.Na 4080 przy maksymalnych ustawieniach miałem około 70 fps (patch racing itp) FGx2 - na 5080 te same ustawienia dały mi już ponad 100 i rozgrywka stała się znacznie płynniejsza, bez laga.MFGx3 nie czuć w ogóle opóźnień, input lag pozostaje ten sam, podobnie zresztą jak przy x4, wrzucałem też screeny z Alana Wake 2, taki Cyber w maksymalnych ustawieniach działa w 150-160 klatkach (FG3).Dla mnie MFG działa idealnie, szczególnie w grach gdzie brakuje płynności, a i gry niektóre dostały kopa, zresztą jak już kurz premier opadł wstawiałem filmiki z UV 5080 i podbitymi zegarami gdzie w niektórych grach karta była albo 5% na plusie względem 4090 albo 5% na minusie bez żadnych uplyniaczy (Forza Horizon itp), a przecież tuż po premierze ludzie pisali że to 5%mocy więcej niż 4080.Może w stocku to 5-10% ale okazało się że 5080 to król overclocking z bardzo niskim poborem energii i temperaturach.Jedyne Artefakty jakie mi przeszkadzały były w Harrym Potterze i właśnie przy FG4, ale ta technologia ciągle idzie do przodu, dopiero co była kolejna aktualizacja DLSSa.Dla mnie wymiana w swoim czasie i dopłata tych 1500 zł okazało się strzałem w dziesiątkę, bo od premiery we wszystkie gry gram w maksymalnymi ustawieniami (oczywiście też posiłkując się DLSS i FG) z prawie maksymalnym odświeżaniem monitora (175Hz)!A no i nie grywam z FG4 raczej, bo 3 to często maks odświeżania.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi modelami Gigabyte?Mediaexpert.plGIGABYTE GeForce RTX 5080 Windforce SFF 16GB DLSS 4 Karta...GIGABYTE GeForce RTX 5080 Windforce SFF 16GB DLSS 4 Karta graficzna ⭐ w Media Expert! ➤ Układ graficzny: GeForce RTX 5080, Pamięć: 16 GB | Cena i opinii w Media ExpertCena jest tutaj jeszcze znośna więc niewiele by mnie ta zabawa wyszła w ostatecznym rozrachunku, niektóre modele podchodzą albo przebijają 7k co jest już nieakceptowalne za 5080.
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. Za mną też czasem chodzi pokusa wymiany 4080s na 5090, ale potem wygrywa zdrowy rozsądek. Skoro i tak wszystko dobrze śmiga to po co. Wymieni się kiedyś co nie co pod W4 i GTA6, albo cała buda. Na razie jest bardzo dobrze, a nawet lepiej.
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. 1 godzinę temu, Qbon napisał(a):Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi modelami Gigabyte?Mediaexpert.plGIGABYTE GeForce RTX 5080 Windforce SFF 16GB DLSS 4 Karta...GIGABYTE GeForce RTX 5080 Windforce SFF 16GB DLSS 4 Karta graficzna ⭐ w Media Expert! ➤ Układ graficzny: GeForce RTX 5080, Pamięć: 16 GB | Cena i opinii w Media ExpertCena jest tutaj jeszcze znośna więc niewiele by mnie ta zabawa wyszła w ostatecznym rozrachunku, niektóre modele podchodzą albo przebijają 7k co jest już nieakceptowalne za 5080.Z tymi nie ale miałem Gigabyte 3070 a teraz 4070Ti i jeśli chodzi o wydajność i kulturę pracy to trzywiatrakowe konstrukcje od nich jeszcze mnie nie zawiodły. Niskie temperatury, wysoka wydajność i cisza.
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. Karta jest chłodna i cicha (lub umiarkowanie cicha). Posiada tryby silent/performance. Zdarzają się w internecie opinie, że karta osiąga wyższe temperatury, niż u innych i bywa słyszalna, ale to oczywiście nie wada konstrukcyjna tego modelu - wtedy nie byłoby żadnych pozytywnych opinii w kategorii temp/hałas. Ludzie piszą, że w grach to najczęściej 65 stopni. Inni wskazują na temperatury w okolicach 75 stopni i tym samym większy hałas. Problem tych drugich to najpewniej pasta termoprzewodząca - albo za mało, albo źle rozprowadzona, albo sucha. Jak problem z temp/hałasem zaczyna się po kilku miesiącach, to zwyczajnie pasta jest kiepskiej jakości. Istnieje też niewielka możliwość, że karta została źle skręcona, bo chińczyk jednej śrubki odpowiednio nie dokręcił, a chłodzenie musi idealnie pokrywać rdzeń.Cewki to wiadomo - loteria. Niektórzy piszą, że nia mają tego problemu w przypadku powyższej karty, inni mają duży. Albo nie jest taki duży, tylko jest duży dla nich, bo są wyczuleni i ma być martwa cisza.Spróbuj i nawyżej zwrócisz, jak egzemplarz będzie chybiony. Na samych morelach ten model ma 7 ocen, wszystkie 5/5. Gdyby cewki były bardzo uciążliwe i charakterystyczne dla tego modelu, ktoś zwróciłby na to uwagę i nie dał 5.No i sprzedawca - Media Expert... Oni lubią wcisnąć outlet jako nowy. Przekonałem się na własnej skórze dwukrotnie - w przypadku TV oraz monitora. Monitor kupowałem stacjonarnie u siebie w mieście, ale już TV zamawiałem online.
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. 10 godzin temu, Qbon napisał(a):Zmieniał ktoś tutaj kartę pokroju rtx 4080 na rtx 5080 ? Bo już jestem głupi czy ma to sens w obecnej sytuacji. Boje się, że jak za chwilę udupia produkcję kart z 16gb vram i więcej to się już nic nie kupi nie wiadomo jak długo... Że też nie kupiłem 5090 latem jak było za 10-11k Ja mam RTX 4080 Super i mam podejście takie: dopóki jakaś konkretna gra na której mi zależy nie chodzi mi w stałych 120 klatkach z DLSS to nie rozważam nawet zmiany. W wiecej nie celuje bo odświeżanie oleda mam 120hzOstatnio na PC najwięcej gram w BF6, Space Marine 2, Arc Raiders i każda to 4K@120fps z dlss, jedynie BF6 ostatnio zdecydowałem się zejść do 2k bo były spadki do 90-100 ale ta gra ogólnie ma problem z wydajnością na DLSS przez wyciek pamięci i trzeba restartować grę.Myślę więc że jak nie masz jakiegoś konkretnego przykładu gdzie nie jesteś zadowolony z performance gry na swoim pececie to bez sensu myśleć o wymianie.
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. Czasem nie chodzi o sens a samo grzebanie i poczucie nic mocniejszego już nie ma. Wiadomo, że do gier w topowej jakości wystarczy już 5070 Ti.Ja już powyżej 120-140 klatek nie widzę różnicy no ale jak gra nie wyciąga maksa odświeżania monitora to smutno xd
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. 9 godzin temu, Qbon napisał(a):Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi modelami Gigabyte?Mediaexpert.plGIGABYTE GeForce RTX 5080 Windforce SFF 16GB DLSS 4 Karta...GIGABYTE GeForce RTX 5080 Windforce SFF 16GB DLSS 4 Karta graficzna ⭐ w Media Expert! ➤ Układ graficzny: GeForce RTX 5080, Pamięć: 16 GB | Cena i opinii w Media ExpertCena jest tutaj jeszcze znośna więc niewiele by mnie ta zabawa wyszła w ostatecznym rozrachunku, niektóre modele podchodzą albo przebijają 7k co jest już nieakceptowalne za 5080.Miałem Windforce 2060 i miał problem z mocowaniem wiatraków. Musiałem podkleić pod łapy mocujące kawałek koszulki termokurczliwej, bo stukały o radiator pod obciążeniem i objawiało się to irytującym terkotaniem xd Może od tamtego czasu poprawili konstrukcję, ale jakoś im nie ufam. Skoro sutek miał nowszą kartę i mówi, że jest ok to chyba już jest ok, ale niesmak pozostał.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Miałem 2060 Super od nich i później 3070 tylko te wersje po OC, jednak ten sam model. W superce problem z trekoczącym wentylatorem ale podklejałem jak Bzduras a w 3070 padł mi środkowy wentylator i mi curva nie uznali gwarancji xD Sam wymieniłem i karta później służyła jeszcze dwa lata u kolegi. Ja już nigdy więcej od nich nic nie kupię. Później miałem sapphire i Palita i zero problemów. Z czego Palit raczej robi tańsze produkty i znam te firmę z lat nastoletnich i zero problemów. Teraz też.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Ja jestem mega zadowolony z 5070Ti. Do 2k nic więcej nie potrzeba.
Opublikowano 31 minut temu31 min 6 godzin temu, Bzduras napisał(a):Miałem Windforce 2060 i miał problem z mocowaniem wiatraków. Musiałem podkleić pod łapy mocujące kawałek koszulki termokurczliwej, bo stukały o radiator pod obciążeniem i objawiało się to irytującym terkotaniem xd Może od tamtego czasu poprawili konstrukcję, ale jakoś im nie ufam. Skoro sutek miał nowszą kartę i mówi, że jest ok to chyba już jest ok, ale niesmak pozostał.To chyba wersja z dwoma wiatrakami? Bo te wersje to były chujowe fest.
Opublikowano 15 minut temu15 min Mam co jakiś czas taka faze żeby wymienić, później trochę to przycicha no i za jakiś czas na nowo xD Teraz to głównie przez tą sytuację na rynku, nie wiadomo co będzie dalej z kartami. Miałem generalnie takie podejście, że na rtx-ie 4080 spokojnie sobie przeczekam do generacji 6xxx. Pytanie tylko jak będzie wyglądała dostępność jak już będzie kiedyś premiera patrzac na to co się dzieje.
Opublikowano 2 minuty temu2 min 13 godzin temu, krzysiek923 napisał(a):No i sprzedawca - Media Expert... Oni lubią wcisnąć outlet jako nowy. Przekonałem się na własnej skórze dwukrotnie - w przypadku TV oraz monitora. Monitor kupowałem stacjonarnie u siebie w mieście, ale już TV zamawiałem online.Szkoda, bo akurat w razie co chciałem wziąć z odbiorem w sklepie bo u mnie w mieścinie akurat jest ME a kurierzy lubią zostawiać paczki przy drzwiach jak przez chwilę nikt nie otwiera. To gdzie najlepiej kupować obecnie kartę czy ogólnie sprzęt tego typu, Morele ?13 godzin temu, MaZZeo napisał(a):Ja mam RTX 4080 Super i mam podejście takie: dopóki jakaś konkretna gra na której mi zależy nie chodzi mi w stałych 120 klatkach z DLSS to nie rozważam nawet zmiany. W wiecej nie celuje bo odświeżanie oleda mam 120hzOstatnio na PC najwięcej gram w BF6, Space Marine 2, Arc Raiders i każda to 4K@120fps z dlss, jedynie BF6 ostatnio zdecydowałem się zejść do 2k bo były spadki do 90-100 ale ta gra ogólnie ma problem z wydajnością na DLSS przez wyciek pamięci i trzeba restartować grę.Myślę więc że jak nie masz jakiegoś konkretnego przykładu gdzie nie jesteś zadowolony z performance gry na swoim pececie to bez sensu myśleć o wymianie.No znajdzie się kilka przykładów gdzie klatek mogłoby być więcej ale nic wielkiego. Inna sprawa, że podejście mam takie, że jak maxuje gry graficznie, korzystam z modów, które wykraczają poza najwyższe ustawienia w grze.