Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Featured Replies

Opublikowano
7 minut temu, rafanus2 napisał(a):

Myślę, że 4080 spokojnie przetrzyma te 3/4 lata. Chyba że grasz w 4k i musisz mieć zawsze max ustawienia i 144 klatki to wtedy nie.

to jest bardziej gadka na normalne czasy, bez kryzysu, nie w obecnej sytuacji. jak nie będzie nowych kart, to dlaczego obecne karty miałyby nie wytrzymać i nie dawać rady? a pod co będą robione te nowe gry?

• Odpowiedzi 10,3 tys.
  • Wyświetleń 938,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ktoś chciał abym podrzucił złożonego kompa oto i on:         Muszę ogarnąć sterowniki, rgb i inne duperele jeszcze. Tak świeci się bo to dziewczyny, ja mam swojego czar

• PiPoLiNiO
    PiPoLiNiO

• Przyszło, wydaje mi się że kiedyś pudełka były większe. Czekam tylko dzisiaj na obudowę i zacznę składać.    

Opublikowano
2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):

to jest bardziej gadka na normalne czasy, bez kryzysu, nie w obecnej sytuacji. jak nie będzie nowych kart, to dlaczego obecne karty miałyby nie wytrzymać i nie dawać rady? a pod co będą robione te nowe gry?

Według mnie to nie podlega dyskusji, że nowe karty będą, może nie w 2027, ale w 2028, może w 2029. Dlatego napisałem, że 4080 spokojnie wytrzyma 3/4 lata. A po drugie jakoś tego nie widzę, że nagle gry będą lepiej zoptymalizowane, bo jest kryzys pamięci. Ale pożyjemy zobaczymy.

Opublikowano

no zależy w jakiej gracie rozdzielce, ja wymieniałem 4080 na 5080, ale gram w 3440x1440, a wymiana kosztowała mnie jakieś 1500 zł, boosta w grach dostałem niezłego, zarówno z FG jak i bez, niczego nie żałuję!

Opublikowano
43 minuty temu, easye napisał(a):

no zależy w jakiej gracie rozdzielce, ja wymieniałem 4080 na 5080, ale gram w 3440x1440, a wymiana kosztowała mnie jakieś 1500 zł, boosta w grach dostałem niezłego, zarówno z FG jak i bez, niczego nie żałuję!

Jak oceniasz MFG? To jest generalnie taki ficzer, którego brakuje na 4xxx i ciekawi mnie jak to się sprawuje. Jeśli teraz np mam w Cyberpunku 85-90 klatek w 4k z dlss perf i FG to przy FG X3 byłoby ich więcej, to wiadomo ale czy jednocześnie wzrastają artefakty i opóźnienie jakoś wyraźnie?

Opublikowano
Godzinę temu, rafanus2 napisał(a):

a po drugie jakoś tego nie widzę, że nagle gry będą lepiej zoptymalizowane,

nie tylko lepiej, dokładniej zoptymalizowane, ale będa produkowane pod sprzęt, który jest na rynku, a nie jakieś nieistniejące karty. już teraz możesz wyprodukować grę z grafiką, która ledwo 30 klatek wyciągnie na topowej karcie, tylko po co, dla kogo?

Opublikowano
Godzinę temu, Qbon napisał(a):

Jak oceniasz MFG? To jest generalnie taki ficzer, którego brakuje na 4xxx i ciekawi mnie jak to się sprawuje. Jeśli teraz np mam w Cyberpunku 85-90 klatek w 4k z dlss perf i FG to przy FG X3 byłoby ich więcej, to wiadomo ale czy jednocześnie wzrastają artefakty i opóźnienie jakoś wyraźnie?

Ja w Cyberpunku z MFGx2 zyskałem na przejściu karty, ale ciężko powiedzieć ile bo też Procka wymieniałem, miałem z tego co pamiętam 20-30fpsow więcej, gdzieś w temacie zamieszczałem screeny.

Na 4080 przy maksymalnych ustawieniach miałem około 70 fps (patch racing itp) FGx2 - na 5080 te same ustawienia dały mi już ponad 100 i rozgrywka stała się znacznie płynniejsza, bez laga.

MFGx3 nie czuć w ogóle opóźnień, input lag pozostaje ten sam, podobnie zresztą jak przy x4, wrzucałem też screeny z Alana Wake 2, taki Cyber w maksymalnych ustawieniach działa w 150-160 klatkach (FG3).

Dla mnie MFG działa idealnie, szczególnie w grach gdzie brakuje płynności, a i gry niektóre dostały kopa, zresztą jak już kurz premier opadł wstawiałem filmiki z UV 5080 i podbitymi zegarami gdzie w niektórych grach karta była albo 5% na plusie względem 4090 albo 5% na minusie bez żadnych uplyniaczy (Forza Horizon itp), a przecież tuż po premierze ludzie pisali że to 5%mocy więcej niż 4080.

Może w stocku to 5-10% ale okazało się że 5080 to król overclocking z bardzo niskim poborem energii i temperaturach.

Jedyne Artefakty jakie mi przeszkadzały były w Harrym Potterze i właśnie przy FG4, ale ta technologia ciągle idzie do przodu, dopiero co była kolejna aktualizacja DLSSa.

Dla mnie wymiana w swoim czasie i dopłata tych 1500 zł okazało się strzałem w dziesiątkę, bo od premiery we wszystkie gry gram w maksymalnymi ustawieniami (oczywiście też posiłkując się DLSS i FG) z prawie maksymalnym odświeżaniem monitora (175Hz)!

A no i nie grywam z FG4 raczej, bo 3 to często maks odświeżania.