Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 7 minut temu, rafanus2 napisał(a):Myślę, że 4080 spokojnie przetrzyma te 3/4 lata. Chyba że grasz w 4k i musisz mieć zawsze max ustawienia i 144 klatki to wtedy nie.to jest bardziej gadka na normalne czasy, bez kryzysu, nie w obecnej sytuacji. jak nie będzie nowych kart, to dlaczego obecne karty miałyby nie wytrzymać i nie dawać rady? a pod co będą robione te nowe gry?
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):to jest bardziej gadka na normalne czasy, bez kryzysu, nie w obecnej sytuacji. jak nie będzie nowych kart, to dlaczego obecne karty miałyby nie wytrzymać i nie dawać rady? a pod co będą robione te nowe gry?Według mnie to nie podlega dyskusji, że nowe karty będą, może nie w 2027, ale w 2028, może w 2029. Dlatego napisałem, że 4080 spokojnie wytrzyma 3/4 lata. A po drugie jakoś tego nie widzę, że nagle gry będą lepiej zoptymalizowane, bo jest kryzys pamięci. Ale pożyjemy zobaczymy.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. no zależy w jakiej gracie rozdzielce, ja wymieniałem 4080 na 5080, ale gram w 3440x1440, a wymiana kosztowała mnie jakieś 1500 zł, boosta w grach dostałem niezłego, zarówno z FG jak i bez, niczego nie żałuję!
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 43 minuty temu, easye napisał(a):no zależy w jakiej gracie rozdzielce, ja wymieniałem 4080 na 5080, ale gram w 3440x1440, a wymiana kosztowała mnie jakieś 1500 zł, boosta w grach dostałem niezłego, zarówno z FG jak i bez, niczego nie żałuję!Jak oceniasz MFG? To jest generalnie taki ficzer, którego brakuje na 4xxx i ciekawi mnie jak to się sprawuje. Jeśli teraz np mam w Cyberpunku 85-90 klatek w 4k z dlss perf i FG to przy FG X3 byłoby ich więcej, to wiadomo ale czy jednocześnie wzrastają artefakty i opóźnienie jakoś wyraźnie?
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Godzinę temu, rafanus2 napisał(a):a po drugie jakoś tego nie widzę, że nagle gry będą lepiej zoptymalizowane,nie tylko lepiej, dokładniej zoptymalizowane, ale będa produkowane pod sprzęt, który jest na rynku, a nie jakieś nieistniejące karty. już teraz możesz wyprodukować grę z grafiką, która ledwo 30 klatek wyciągnie na topowej karcie, tylko po co, dla kogo?
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Godzinę temu, Qbon napisał(a):Jak oceniasz MFG? To jest generalnie taki ficzer, którego brakuje na 4xxx i ciekawi mnie jak to się sprawuje. Jeśli teraz np mam w Cyberpunku 85-90 klatek w 4k z dlss perf i FG to przy FG X3 byłoby ich więcej, to wiadomo ale czy jednocześnie wzrastają artefakty i opóźnienie jakoś wyraźnie?Ja w Cyberpunku z MFGx2 zyskałem na przejściu karty, ale ciężko powiedzieć ile bo też Procka wymieniałem, miałem z tego co pamiętam 20-30fpsow więcej, gdzieś w temacie zamieszczałem screeny.Na 4080 przy maksymalnych ustawieniach miałem około 70 fps (patch racing itp) FGx2 - na 5080 te same ustawienia dały mi już ponad 100 i rozgrywka stała się znacznie płynniejsza, bez laga.MFGx3 nie czuć w ogóle opóźnień, input lag pozostaje ten sam, podobnie zresztą jak przy x4, wrzucałem też screeny z Alana Wake 2, taki Cyber w maksymalnych ustawieniach działa w 150-160 klatkach (FG3).Dla mnie MFG działa idealnie, szczególnie w grach gdzie brakuje płynności, a i gry niektóre dostały kopa, zresztą jak już kurz premier opadł wstawiałem filmiki z UV 5080 i podbitymi zegarami gdzie w niektórych grach karta była albo 5% na plusie względem 4090 albo 5% na minusie bez żadnych uplyniaczy (Forza Horizon itp), a przecież tuż po premierze ludzie pisali że to 5%mocy więcej niż 4080.Może w stocku to 5-10% ale okazało się że 5080 to król overclocking z bardzo niskim poborem energii i temperaturach.Jedyne Artefakty jakie mi przeszkadzały były w Harrym Potterze i właśnie przy FG4, ale ta technologia ciągle idzie do przodu, dopiero co była kolejna aktualizacja DLSSa.Dla mnie wymiana w swoim czasie i dopłata tych 1500 zł okazało się strzałem w dziesiątkę, bo od premiery we wszystkie gry gram w maksymalnymi ustawieniami (oczywiście też posiłkując się DLSS i FG) z prawie maksymalnym odświeżaniem monitora (175Hz)!A no i nie grywam z FG4 raczej, bo 3 to często maks odświeżania.