Skocz do zawartości

Console Wars 13: chujnia ale dobrze

Featured Replies

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Chciałbym pokusić się o krótki komentarz wracając do tematu wstecznej kompatybilności. Niektórzy dewaluują ten atut w nowych Xboxach, mówiąc, że najważniejsze są nowe gry. Natomiast odpowiem na to z mojej perspektywy: obecnie młócę na Switchu w FFX a w kolejce mam Resident Evila 1 , na PC kolejny raz przechodzę MGS-a 1 bo wrzucili w GOGu, na PS Classic gram w Silent Hilla 1, a na kompie w Alana Waka i Black Mesa ( remake Half Life'a).

Mam takie " zboczenie", że średnio co przełom generacji wracam do moich ulubionych serii jak właśnie Silenty, czy MGsy. Po każdej generacji rośnie też kupka wstydu gier, których nie udało mi się przejść np. kilka części z serii Yakuza. PS3 kupiłem m.in dlatego, że mogłem na nim ograć Residenta 4 i wrócić do Silenta 2. Przygodę z PS4 zacząłem od remasterów GTA 5 i TLOU czyli gier, których już nie ograłem na trójce. Jeżeli szedłbym w PS5 zacząłbym od Ghost of Thusimy i Controla ALE..nie ukrywam, że jak pojawiły się plotki, że PS5 będzie emulować wszystkie dotychczasowe konsole Sony od jedynki szybciej zabiło mi serce, miałem wizje, że na wyciągnięcie ręki będę mieć takie serie jak Dino Crisis, Parasite Eve, Silent Hill itd. itd. I fajnie, że będzie można odpalić gry z czwórki ale dla mnie to za mało. Xbox oferuje mi rozgrywkę z kilku generacji wstecz plus serie, których nigdy nie miałem okazji ograć jak Perfect Dark, Banjo Kazooie, niektóre części Halo, czy wszystko co po jedynce jeżeli chodzi o Gears of War, podobno genialnego jrpga Lost Oddysey itd. W dodatku dużo z tych gier dostanie boosta graficznego. Dodam, że końcówka generacji na konsoli Sony pokazało mi, że nie ma sensu gonić za nowościami: The Last of Us 2 - dla mnie duży zawód w dodatku gra wybrakowana a z multiplayera, więc i tak wyjdzie kompletna edycja, FF7 remake - nastawiałem się na grę generacji, no niestety nie.  Generalnie jestem znużony grami od sony, mam wrażenie, że wszyscy tam wzorują się na Naughty Dog, mam ochotę na jakiś powiew świeżości, nowy God Of War po ostatniej części zupełnie mnie nie grzeje bo mam wrażenie, że zrobiono w niej 3 kroki w tył ale to moje zdanie.

Oczywiście, że PS5 pod kątem nowych gier ma lepszy line-up od Xboxa, tak szczerze to nie wiem, czy nie najlepszy w historii. Ale jak przyglądnąć się temu bliżej, to jak ktoś ma PS4 to jeszcze większość tych nowości ogra na starym sprzęcie, a nie zdziwię się jak Soulsy zaraz wylądują na PC. Na Xboxie dostanę Medium, który na ten moment jest dla mnie najbardziej wyczekiwanym tytułem tego roku oprócz Cyperpunka. Ale OK., to są już inne argumenty, ja chciałem tylko zaznaczyć, że podejrzewam, że jest dużo takich graczy jak ja, takich dla, których liczą się przede wszystkim gry, a nie czy gra jest "nowością" i myślę, że u takich graczy M$ swoją polityką wygrał, miłego dnia.

Edytowane przez izon

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Wyświetleń 362,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano

Pisać że wsteczna jest niepotrzebna, bo przecież po co grać w stare gry, skoro wychodzą nowe. To tak samo jakby powiedzieć, że po co oglądać starego Ojca Chrzestnego, skoro w kinach puszczają nowych Transformersów

Opublikowano

Na PS4 nie było wstecznej, na Xboxie była, więc trzeba było znaleźć powód do hejtu. Obecnie na PS5 ma być, jakaś namiastka BC, gdzie na XSX dostajemy  praktycznie remastery za darmo, więc ponownie trzeba szukać narracji pokroju: kto miał ograć te stare gierki, to już i tak ograł, a jak zapłacę za remastera, to wiem, że płacę za jakość

Opublikowano

Nooo ten remaster spider-mana to jakość fhui.

Opublikowano

za 350 polskich złotych xD

Spoiler

Opublikowano

BC jest ważny, ale przykład ps4 jednocześnie pokazuje, że nie jest niezbędna do sukcesu sprzętu.

Dla mnie BC to nie tylko szansa zagrania w starze gry, ale szacunek do naszych zakupów. Moje gry nie znikają na następnej konsoli. 

Xbox super to rozegrał i szacun za to. Ps5 idzie swoją drogą i też dobrze. Na rynku jest teraz jakiś sensowny wybór dobrych opcji. Nigdy też kupno dwóch lub trzech sprzętów nie był tak dobrą i dostępną alternatywą. 

Opublikowano
Godzinę temu, izon napisał:

jest dużo takich graczy jak ja, takich dla, których liczą się przede wszystkim gry, a nie czy gra jest "nowością"

Jest też spora grupa debili dla których liczą się tylko "nowości w które zagram tylko na mojej nowej konsoli! Tylko ja, tylko na mojej konsoli" i to niezależnie od jakości tych gier, czy ma jakieś zaległości z poprzedniego sprzętu. 

C1pex czasem nieświadomie napisze coś mądrego, że wsteczna to szacunek do moich zakupów, kupiłeś to masz i wracaj sobie do tego kiedy tylko masz ochotę 

Opublikowano

Jestem nienormalny, skoro jaram się wizją kupna next gena i ogrania Conker's Bad Fur Day. Remake pokochałem, niestety oryginalny cartridge na N64 kosztuje niebotyczne sumy, a emulatory nie bardzo sobie radzą z tym tytułem :)

Opublikowano
Godzinę temu, C1REX napisał:

BC jest ważny, ale przykład ps4 jednocześnie pokazuje, że nie jest niezbędna do sukcesu sprzętu.

Tak, tylko PS4 było silne słabością konkurenta (głównie na starcie). Mało jest osób dla których BC jest najistotniejszym argumentem. Dziś, kiedy MS nie strzela sobie samobójów jak za czasów X One i obie konsole zapowiadają się co najmniej bardzo dobrze - dla wielu ta wsteczna może być kartą przetargową. 

Opublikowano

Co tam klapy yebane? Kolejna podwyżka za ps+ się szykuje? A w zamian co? Vampyr i nfs? xDDD ależ R U C H A N I E

Opublikowano

uff dobrze że na iksiku będzie multi za darmo w GP a klapy niech płacą za gry z ps4 w plusie na nowej kobyle. 

Opublikowano

Zaraz zaraz a to nie game pass miał mieć podwyżkę? xD no tak w snach klapów xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano

Jakbym był fanbojem, to mógłbym odbić piłeczkę. 

Powiedzmy interesuje mnie tylko multi w fife i  call of duty. 

W nic innego nie chce grać. 

Niedługo do grania w multi będę musiał kupić game pass ultimate za duzo więcej, niż plus. 

Opublikowano
36 minut temu, C1REX napisał:

Niedługo do grania w multi będę musiał kupić game pass ultimate za duzo więcej, niż plus. 

Co ty pier.dolisz

Opublikowano

Opublikowano

119613360_1217455531955460_6366685968358225665_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=k06OKSx2Q-gAX-yK0tw&_nc_ht=scontent.fwaw3-1.fna&oh=2fecf944bbe489398c1a119b0d37a112&oe=5FA36FEE

Opublikowano
4 minutes ago, 20inchDT said:

Co ty pier.dolisz

Na razie jeszcze nie jest to na 100% potwierdzone, ale gold ma podobno być zawarte w GP ultimate tylko. Natomiast goły gold ma zniknąć. Na chwilę obecną nie ma już w ofercie golda na rok. Jest tylko na miesiąc i trzy, przez co jest drożej. 

Opublikowano

Jak zniknie gold, to i zniknie konieczność opłaty za multiplayer. Nie siej fermentu, chłopcze. Nikt nie wpadnie na pomysł, żeby multi było za paywallem w postaci $15.

Opublikowano
25 minutes ago, 20inchDT said:

Jak zniknie gold, to i zniknie konieczność opłaty za multiplayer. Nie siej fermentu, chłopcze. Nikt nie wpadnie na pomysł, żeby multi było za paywallem w postaci $15.

Może masz i rację. 

Czyli sugerujesz, że GP Ultimate też wypadnie, jeśli gold będzie za free? 

Opublikowano
2 minuty temu, C1REX napisał:

Czyli sugerujesz, że GP Ultimate też wypadnie, jeśli gold będzie za free? 

d1f584838ed6511854fc40d625405039.jpg

Jedyna różnica pomiędzy GP, a GPU to gold?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.