Skocz do zawartości

Kiełki? Kiełki.

Featured Replies

Opublikowano

A z takiej kiełkownicy nie wali na całą kuchnię? Pamietam jak w szkole w klasie hodowaliśmy jakieś kiełki i rzeżuchę to w klasie potem dziwnie waliło xd

  • Odpowiedzi 306
  • Wyświetleń 53 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano

Mam podobną i nic nie czuć, hodowałem jarmuż i teraz wsypane nasiona kapusty pekinskiej. Moja nie ma zadnego wywietrznika więc zadne zapachy sie nie wydostają. W zaleznosci od nasion podlewam raz lub dwa dziennie (przynajmniej na początku) i jest git. Nic więcej nie trzeba, wspaniale to zastepuje np, sczypiorek do kanapek itd.

 

@Figaro gdzie kupujesz kiełki? Są jakieś których powinno się unikać itp?

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, Mejm napisał:

Duzo jest z tym je.bania czy wysypujesz nasiona, spryskujesz woda  i czekasz?

 

ano, wlewam wodę do pierwszej tacki i tam są dziurki, które lecą do kolejnych tacek. dzisiaj jeszcze bardziej urosły, ładnie ładnie. Jednak ciepły parapecik gdzie nie dochodzi słońce to najlepsze miejsce na kiełki.

 

5 godzin temu, pawelgr5 napisał:

@Figaro gdzie kupujesz kiełki? Są jakieś których powinno się unikać itp?

 

nasiona powinny mieć numer partii, numer przedsiębiorstwa rolnego/nasiennego które wprowadza je do obrotu, datę produkcji, datę pakowania i datę ważności. Jeśli to nasiona takie jak gorczyca, słonecznik oraz lucerna powinny być jeszcze paszporty roślin. Na rynku jest cała masa nasion, które pochodzą z tanich, bardzo słabych źródeł, są nieprzebadane, mają z reguły niską kiełkowalność, są przesuszone w procesie obróbki albo po prostu stare. Większość dostępnych w Polsce nasion nie spełnia nawet podstawych wymogów, są ściągane z zagranicy bez certyfikatów fitosanitarnych

 

mpseeds.eu i mikroziolko.pl są spoko, ale to drugie ma chyba obecnie renowacje strony

Opublikowano

Wszystkie kiełki mi pieknie wschodzą nawet por po jak na kiełki długim czasie, za pierwszym razem rzeżucha pięknie sie udała a teraz co zaleje woda sie robi jakby galaretka nie chce splywac i z czasem pleśnieją, czy wam rzeżucha wschodzi?

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie widze tematu o warzywach i owocach bo zapewne gracze nie jadaja takich swinstw wiec spytam tu.

 

Jadl ktos topinambur? Zamierzam to sadzic bo ma male wymagania i jest tani w uprawie. Jak to smakuje , blizej do ziemniakow? Batatow? Czy wogole inna bajka? Jadlem ale sproszkowany wiec idi wchuj

Opublikowano

Jadł? Chłopie ja pierwszy raz od prawie 40 lat taka nazwę słyszę.

Opublikowano

Tego chyba nie ma w stardew valley kabi, coś Ci się poyebało

Opublikowano

Jadłem niedawno w potrawie afrykańskiej. Słodkawy smak, ale twardszy i bardziej 'warzywny' smak niż batat. Sprawiał trochę wrażenie jakby był źle przyrządzony, jakby niedogotowana marchew, albo pietruszka xd

Opublikowano

Slyszalem w Top Cheffie te nazwe ale nie jadlem.

Opublikowano

Nie jedliscie bo topinambur sie jadlo kiedys, z biedy. 

 

Ale lepiej zapoznajcie sie z tym smakiem patrzac jak zlotowka spada :nosacz3:

Opublikowano
  • Autor

a ja ostatnio z kiełek hoduję pszenicę, kozieradkę i jakąś azjatycką mieszankę. Polecam, wyglądam na silniejszego i ładniejszego, a mój penis urósł o 8 cm - pupcio potwierdzi.

Opublikowano
41 minut temu, Figaro napisał:

a mój penis urósł o 8 cm

Wglab.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Piękna hodowla.

U mnie standardowo pójście na łatwiznę:

 

20220320_160807.jpg

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak cos chlopacy juz mozna sie wybierac po mlode pędy sosny na syropek.

 

Spaniala mikstura, polecam, lepsza niz fajzer lub astra zeneka

 

 

IMG_20220515_193935.jpg

Opublikowano

Ale to sie musi lepic pewnie.

Opublikowano
19 minut temu, Mejm napisał:

Ale to sie musi lepic pewnie.

Fhuj. Ale za to jak pachnie lasem sosnowym 

 

5 minut temu, Figaro napisał:

potrzebuje wiecej informacji

https://aptekazawiszy.pl/artykuly/syrop-z-mlodych-pedow-sosny-przepis-wlasciwosci-i-zastosowanie.html

 

Tylko zbieraj w rekawiczkach i sekatorem. 

 

No i jak juz go zrobisz to zanim odstawisz dodaj do sloiczka z łyche lub dwie spirytu :nosacz3:

 

Zapobiegnie to fermentowaniu. 

Opublikowano

Napewno bedzie smaczniejsze z octem :)

 

To jest bardzo smaczny syrop, nie jak z niektorych roslin ze ledwo przelykasz. Oczywiscie jak tam chcesz 

Opublikowano

O chuj, ocet. Na sam dźwięk tego słowa robi mi się niedobrze. Mam po matce wrodzony wstręt do zapachu octu. Jeszcze jak czuć go w majonezie, keczupie, albo sałatce to przeboleję, ale zapach takiego żywego to aż mnie zatyka. Jak widzę szwagra, który go sobie wlewa do zupy dla smaku i z ciepłej zupy paruje to muszę odejść od stołu. Chyba jedyny zapach, który tak na mnie działa.

Opublikowano

Ocet to tylko do maslaczkow i podgrzybków :nosacz3:

Opublikowano

Z octow to tylko balsamico di modena i to co kanabis wyzej.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.