Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Jako całość może przynosi kasę bo by go upierdolili na momencie, patrząc na ostatnie wydarzenia. Chociaż z tych 35 mln to ciekawe ile ma załadowane konta za 4 zl do 2027 xd i ilu ludzi jest na najniższym tierze tylko pod multi.

Oczywiście się nie dowiemy bo MS nie podaje żadnych danych konkretnych, również jeśli chodzi o sprzedaż (co jest ostro pojebane).

Jest pewnie wiele strzałów że GP pomógł i twórcy zarobili, podejrzewam że Ci mniejsi lub third party z góry kasa.

Ale nie chce mi się wierzyc że projekty jak Forza Motorsport, Hellblade 2 czy Awoved gdzie 6-7 lat developingu pochłonęło pewnie sporo kasy z MS, zarobiły tylko na siebie, nie mówiąc o przyszłym projekcie.

No to jak takie coś ma się utrzymać?

• Odpowiedzi 34,5 tys.
  • Wyświetleń 2,3 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Po całej generacji spędzonej z PS4 zakup klocka wydawał się jedynym sensownym rozwiązaniem. Głównie z uwagi na gamepass i całą bibliotekę nieogranych gier. Pierwsze wrażenie to radość z unboxingu, bo

Opublikowano

Dobra, ale to czy coś przynosi zysk to moze byc za malo. Jakby Ci ludzie robili skórki do coda a nie single to by więcej zarobili Cell

Albo ai robili.

Po co trzymać hajs w obligacjach jak mozna ziom na krypto zarobić

Opublikowano
7 godzin temu, drozdu7 napisał(a):

Jako całość może przynosi kasę bo by go upierdolili na momencie, patrząc na ostatnie wydarzenia. Chociaż z tych 35 mln to ciekawe ile ma załadowane konta za 4 zl do 2027 xd i ilu ludzi jest na najniższym tierze tylko pod multi.

Oczywiście się nie dowiemy bo MS nie podaje żadnych danych konkretnych, również jeśli chodzi o sprzedaż (co jest ostro pojebane).

Jest pewnie wiele strzałów że GP pomógł i twórcy zarobili, podejrzewam że Ci mniejsi lub third party z góry kasa.

Ale nie chce mi się wierzyc że projekty jak Forza Motorsport, Hellblade 2 czy Awoved gdzie 6-7 lat developingu pochłonęło pewnie sporo kasy z MS, zarobiły tylko na siebie, nie mówiąc o przyszłym projekcie.

No to jak takie coś ma się utrzymać?

To jest model biznesowy oparty na założeniach, że lepiej zarobić mniej jednostkowo, ale regularnie, czyli mieć stabilny i bardziej przewidywalny tzw. cashflow.

Edytowane przez SnoD

Opublikowano
W dniu 7.07.2025 o 19:20, Lukas_AT napisał(a):

Wszystko moze sie wydarzyc dzis. Nikt kiedys bys nie uwierzyl, ze Gears of War wyjdzie na PlayStation. Jeszcze wczesniej nikt by nie uwierzyl, ze Sony swoje flagowe gry wyda na PC Jesli Excel pokaze, ze to przyniesie zysk, Sony sie nie zawaha. Rownie dobrze Sony moze stwierdzic, ze Xbox nie jest juz zagrozeniem i po prostu wydac cos na tego Xboksa. Ja wiem, ze to tylko moje gdybania, ale przyszlosc pokaze i ten post bedzie sie cytowac. Podkreslam - moje gdybania, zebym zaraz zrodla nie musial wklejac tu. Teraz kazdy post w tym temacie musi byc oparty na wykresach i oficjalnym zrodle.

Problemem tego gdybania jest samo MS miotające się na rynku gier. Oni sami nie wiedzą za dobrze co zrobić z marką "Xbox". A skoro sam producent nie wie, to jakim cudem Sony ma wiedzieć i podejmować decyzje o wydawaniu gier u konkurencji skoro nie wiedzą czy za jakiś czas ta konkurencja w ogóle będzie na rynku.

Ms po zakupie acti i beth mieli rynek w garści. Wystarczyło powiedzieć, tak jak Sony się obawiało, że teraz wszystkie ich gry to exy na Xbox i skośnym zacząłby kapać pot po dupie. Ale nie. Ms wybulilo dziesiątki miliardów, powiedziało, że teraz ich gry będą wydawać w miarę możliwości wszędzie i zaczęli zwolnienia. No kurwa głupszych decyzji podjąć się nie dało.

Opublikowano

26 minut temu, McDrive napisał(a):

Problemem tego gdybania jest samo MS miotające się na rynku gier. Oni sami nie wiedzą za dobrze co zrobić z marką "Xbox". A skoro sam producent nie wie, to jakim cudem Sony ma wiedzieć i podejmować decyzje o wydawaniu gier u konkurencji skoro nie wiedzą czy za jakiś czas ta konkurencja w ogóle będzie na rynku.

Ms po zakupie acti i beth mieli rynek w garści. Wystarczyło powiedzieć, tak jak Sony się obawiało, że teraz wszystkie ich gry to exy na Xbox i skośnym zacząłby kapać pot po dupie. Ale nie. Ms wybulilo dziesiątki miliardów, powiedziało, że teraz ich gry będą wydawać w miarę możliwości wszędzie i zaczęli zwolnienia. No kurwa głupszych decyzji podjąć się nie dało.

A wiśnia na torcie, to Nintnedo. Konsola w 2025 z LCD za 2k, 2 gry na premierę= szal gwizdka.

Pisałem że exy i swój sprzęt to potencjał, N jest konsekwentne i betonowe w swoim świecie i byle do przodu. Ale przeczytałem że exy już nie mają takiego znaczenia.

A co do tego co mogło MS zrobić, to właśnie to blokowało te zakupy więc finalnie (chyba) tak nie mogli zrobić- wydymać głównie sony. Monopol też nie jest dobry. Sony ma aktualnie zadyszkę, wystarczyło robić gry, exy, olać rynek JP bo próby są od 360 gdzie nawet gierki pod ten rynek robili i nic to nie dało.

Opublikowano
15 minut temu, iluck85 napisał(a):

Pisałem że exy i swój sprzęt to potencjał, N jest konsekwentne i betonowe w swoim świecie i byle do przodu.

No ale mieli moment zawahania kiedy wydawali Switcha i swoje topowe marki na telefony tak w razie gdyby konsola nie wypaliła. jednak nie byli zadowoleni z wyników finansowych a Switch wystrzelił.

Opublikowano
10 minut temu, Ukukuki napisał(a):

No ale mieli moment zawahania kiedy wydawali Switcha i swoje topowe marki na telefony tak w razie gdyby konsola nie wypaliła. jednak nie byli zadowoleni z wyników finansowych a Switch wystrzelił.

Ale nadal w ich FLAGOWE gry zagrasz tylko na ICH konsoli. Tu się nic nie zmienia. Oni są mocno dziwni i trzymają się swoich zasad. Czy to dobrze czy źle, to czas pokaże.

Opublikowano
Teraz, iluck85 napisał(a):

Ale nadal w ich FLAGOWE gry zagrasz tylko na ICH konsoli. Tu się nic nie zmienia. Oni są mocno dziwni i trzymają się swoich zasad. Czy to dobrze czy źle, to czas pokażę.

Raczej dobrze bo od lat już gram tylko na PC i Nintendo więc przynajmniej w moim przypadku ich strategia na mnie działa.

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, McDrive napisał(a):

Problem w tym że zakup Activision nie był nigdy podyktowany ekskluzywnością, bo najpopularniejsze i największe gry jak Call od Duty są zbyt duże by opłacało się robić je ekskluzywne, w imię próby sprzedania trochę więcej konsol. Zdaje sobie też z tego sprawę Sony i z tego powodu właśnie portuje Helldivers 2 na Xboxa

O podejmowanie decyzji przez Sony bym się martwił, bo Sony w przeciwieństwie do forumowych analityków, którzy przewidują rychłą śmierć Xboxa, ma faktyczną wiedzę na temat jak naprawdę wygląda kondycja platformy, choćby na podstawie danych z Destiny. Czy Sony pomagałoby w ten sposób Xboxowi gdyby faktycznie uważali go za umierającego?

Opublikowano

Najlepsze, że wielu płacze, że nie ma w co grać, w momencie, gdy jest ogrom gier. Ja nie wiem jakim trzeba być "no lifem". Myślicie, że gościa który ma chwilę by w coś zagrać obchodzi na czym gra? On ma w głębokim poważaniu te rozkminy, które tu są. To dotyczy dinozaurów, które wychowywały się na danym sprzęcie i stał się ich życiem, niczym sekta, która nie wychodzi poza swoją bańkę. Wielu dalej by chciało naparzanki o gry ekskluzywne, co pokazują choćby teksty o ekskluzywności coda. Tacy ludzie nie przyjmują do wiadomości, że taka gra nie przetrwa na jednym sprzęcie w momencie, gdy największa baza jest na ps5, czyli odcięli by się od góry gotówki bo jakieś płaczki chciały by móc później pisać na forum jacy są fajni, bo wy tego nie macie, ręce opadają. Dajcie już spokój, skoro MS czy Sony wydają swoje gry na inne sprzęty znaczy tyle, że szukają pieniędzy, czyli ich biznesy są nieopłacalne, lub zaczynają takie być w obrębie jednego ekosystemu. Oba sprzęty nie mają szansy sprzedawać takich ilości swoich gier jak nintendo, gdyby tak było, taka sytuacja jak dzisiaj nie miałaby miejsca. A jak będą wyglądać kolejne sprzęty? Czas pokaże, poczekajmy do oficjalnych informacje, a te pewnie w przyszłym roku. I tak każdy z was je kupi tego jestem pewny.

Opublikowano
1 godzinę temu, czarek250885 napisał(a):

Najlepsze, że wielu płacze, że nie ma w co grać, w momencie, gdy jest ogrom gier.

Gier jest aż za dużo. Pamiętam w czasach piractwa ps2 nawypalałem verbatimów i w pewnym momencie nie miałem już czego ściągać, bo nic więcej mnie nie interesowało. Teraz nie jestem w stanie nadążyć za wrzutkami z samego gamepassa, a nawet nie mówię o grach, ktore kupuje na płycie i mam jeszcze setki cyfry od turka. Ja kolejnego sprzętu nie biorę na premierę, ale będę z ciekawością obserwował jak będzie wyglądała ich wizja, bo wolę zostać w ekosystemie, w ktorym mam duża biblioteke i acziki.

Opublikowano

MS może nie ma pomysłu na dedykowaną konsolę, ale kompletnie dominuje rynek wydawniczy:

Nie bez powodu Sony zdecydowało się na wydanie swojej najpopularniejszej gry na Xboxa. Moim zdaniem to tylko początek.

Opublikowano
Teraz, wojtas011 napisał(a):

szkoda, że bez rozbicia na konkretne platformy

Masz w pozostałych wpisach, np. PS:

Opublikowano
10 minut temu, SnoD napisał(a):

MS może nie ma pomysłu na dedykowaną konsolę, ale kompletnie dominuje rynek wydawniczy:

Nie bez powodu Sony zdecydowało się na wydanie swojej najpopularniejszej gry na Xboxa. Moim zdaniem to tylko początek.

Ta, tylko ta "dominacja" jedzie na kupionym wydawnictwie i grach, których brakowało na PS5, bo Sony przepalało kasę na gaasy, które skasowali niedawno.

Opublikowano
  • Autor

No ale taki był jeden z celów dla którego kupili tych wydawców i wydają gry na inne platformy. I jak widać strategia ta najwyraźniej działa