Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Czekam na kolejne ruchy Giganta z Kolkaty, to będzie niesamowita historia
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. IMHO oni HW już zakopali. Jak wypuszczą mocnego PC to i tak zgarnie bardzo małą pulę klientów. Dziwi mnie jedno - tak cisneli w GP, tak mocno Xbox is everywhere, a nadal nie ma taniego, wygodnego interface podpinanego do TV - tak Don Mattrick hello, wreszcie twoja idea TV TV TV w tych czasach mogłaby mieć trochę sensu.Teraz by to się mogło udać kiedy sprzęt drożeje. Xbox wprowadza apki na TV, ale raz że mało kto ma taki TV, dwa ze opóźnienie będzie problemem, bo się łaczy po BT, a te ich pady po BT mają okropne opóźnienie. Brakuje(nie nam, żeby nie było, ale chodzi o Kowalskiego, dla którego wejście powinno być wygodne i tanie) taniego prostego sprzętu pod ich streaming - za 99-149$, który od razu jest sprzedawany z padem, działa od kopa, może nawet minimalizować laga jak pad do luny. Dobrze żeby odtwarzal też inne VOD(takie Microsoft TV), za które kiedy są opłacane przez ich urządzenie pobiorą jakiś tam procent(tak jak w prime można sobie opłacić inne usługi wewnętrznie). Każda gra kupiona w sklepiku musiałaby oczywiście działać w chmurze(samo używanie chmury wymaga GP ofc), a to chyba nadal tak nie działa? Niedługo wychodzi GTA VI , to by była idealna okazja żeby takie urządzenie miało szansę rynkową, bo gra uderzy w szeroką publikę.Byłaby alternatywa - kup sobie albo PS5 za 550$+dodatkowe 80-100$ za grę, albo pudełko od Microsoft za 99-149$+ z miesiącem GP który umożliwia używanie chmury gratis, do tego dokupujesz GTA VI za te 80-100$ i możesz grać, a przy okazji żeby grać dalej musisz opłacać abonament. Wyjdzie ponad 600$ vs może nawet mniej niż 200$ na start i wciągasz ludzi w to abo. Urządzenie zgodne z ich polityką pchania GP, wygodne, tanie. Tak wiem że XSS nie zawojował świata, a nie był bardzo drogi, ale to trochę inny produkt - nadal droższy i też nadal brakowało ludziom powodu do zakupu konsoli. Czekam na klauny ;). Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez Kangus
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Nie ma co klaunować, sprawa jest chyba bardziej skomplikowana. Chociaż gracze na tym forum wynaleźli już leki na wszystkie bolączki.Series S był fajnym i tanim entry sprzętem w tą generację. Ale poległ razem z całym działem Xbox. Może gdyby kondycja i decyzje firmy były lepsze to i sprzęt by lepiej siadł.Apropos dekoderów do streamingu to poniekąd są takie urzadzenia, czyli Fire Stick Amazona i telewizory LG z apka :) aczkolwiek brakuje streamingu premierowych gier, jak GTA nadchodzące.Kolejny sprzęt, wsteczna kompatybilność może przekonać wąską już grupę odbiorców. A pozatym? Hooy wie. Dziś wogóle trudno sobie wyobrazić MS reklamujący swój sprzęt z jakąś pompą, ficzerami i ogólnie pozytywną wizją
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 8 minut temu, drozdu7 napisał(a):Apropos dekoderów do streamingu to poniekąd są takie urzadzenia, czyli Fire Stick Amazona i telewizory LG z apka :) aczkolwiek brakuje streamingu premierowych gier, jak GTA nadchodzące.A który jest sprzedawany w pudełku z padem, ogarnięty tak żeby wybudzał się padem, był nim wygodnie obsługiwany, minimalizował laga itp? :) Ja wiem że mogę sobie do Chromecasta podpiąć pada, a na niego ściągnąć apkę Xboxa, więc niby się da, niby jest takie urządzenie. Tylko pytanie czy jakby Kowalski czy inny Johnson zobaczył reklamę bundla Xbox Stream+GTA VI za 199$, to by pomyślał "o, to samo mogę zrobić na chromecascie(czy innym tv sticku) tylko sobie pada podepnę po BT?". To ich play anywhere spowodowało więcej konfuzji niż zrozumienia, taki prosty przekaz by się mógł imho lepiej sprzedać.Nie twierdzę że to uratuje Xboxa, ot, że ten ich model z próbą dotarcia GP do szerszej publiki jeszcze w ten sposób nie próbował zagrać(apka wbudowana w smart tv dociera do zbyt małej ilości klientów + interface z parowaniem pada w TV po BT- co jak pisałem powoduje zwykle spore opóźnienia i inne problemy), a GP na telefonach... to jest jednak coś mało wygodnego IMHO, wiem że na telefonach ludzie siedzą ale parowanie z padem żeby się tym w miare normalnie grało, gripy, cuda... to nie to. Marke zbudowali na pudełku podłączanym pod TV, i to nadal jest w świadomości ludzi IMHO. Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez Kangus
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Mogliby wrzucać na sklepy nową wersje pada co się podobno robiła bo tak to na co z tym czekać.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Mógłby ktoś zrobić śledztwo czy ta Asha to w ogóle prawdziwy człowiek, jak dla mnie to ona jest wytworem AI. Wygląda jak z AI, na Twitterze też pisze za nią AI.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 2 minuty temu, Czoperrr napisał(a):Mógłby ktoś zrobić śledztwo czy ta Asha to w ogóle prawdziwy człowiek, jak dla mnie to ona jest wytworem AI. Wygląda jak z AI, na Twitterze też pisze za nią AI.Jest tak samo prawdziwa, jak nasze Jaskinie.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Xbox udowodnil, ze bialy czlowiek nie umie w konsole wiec probuja ze sniadym.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 41 minut temu, Kangus napisał(a):A który jest sprzedawany w pudełku z padem, ogarnięty tak żeby wybudzał się padem, był nim wygodnie obsługiwany, minimalizował laga itp? :)Było już kilka takich prób, z zestawem o którym mówisz to na pewno on live który działał zaskakująco długo, google stadia. Ogólnie idea nie jest nowa, już na Mega Drive były gry na abonament które pobierało się przez satelitę. Nawet lepiej bo bez laga xd Na Super Famicoma też to było, w peak nawet ponad 100 000 użytkowników. To nie jest nic nowego tak naprawdę a ciągle jakoś tak wychodzi, że gracze chcą te gierki kupować na własność.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Takim czymś, a nawet czymś lepszym początkowo był XSS po premierowej cenie. Tania konsola otwierająca drzwi do nowej generacji gier, pad w zestawie, gry instalowane na dysku i grane natywnie, możliwość kupowania gier na własność albo w abonamencie Gamepass, granie w gry z chmury jeśli ktoś miał taką ochotę. Niestety niewiedzieć czemu się nie sprzedawało.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. No może. Ale sytuacja też jest inna wtedy inna teraz. Raz że Xbox to jest rozpoznawalna marka w przeciwienstwie do Stadii, dwa że GP jest abonamentem za którym idzie (oprócz ceny) dobra opinia, trzy - ludzie mają lepszego neta niż mieli 5-10 lat temu i są przyzwyczajeni do streamingu, cztery - nadal byłoby to dużo tańsze niż XSS, a miało podczepioną markę Xbox. Jak ceny sprzętu rosną w kosmos to wywalanie 500+$ vs 100-150$ to jest jednak spora różnica nawet jak idą za tym mocne kompromisy, bez tego w ogóle nie ma taniego wejścia w gaming przed TV. No i to do mnie przemawia że GTA VI jest grą w którą będą chcieli zagrać Kowalscy, a w tej generacji w ogóle takich gierek które by się roschodziły szerokim echem nie było IMHO, więc na sprzęt wywalali hajs w dużej mierze entuzjaści. Tanie laptopy ofc też mogą żyć dzięki steramingowi tak jak i telefony, ale ja się uczepiłem tego że Xbox tyle lat był marką przyczepioną do TV i problemy się "zaczęły"(może złe określenie bo to nie jest tak że wczesniej było spoko) trochę wtedy jak zaczeli to rozwadniać.BTW. Tak naprawdę ja nie chcę żeby to tak wyglądało jak samo opisuję xD. Tylko wydaje mi się że to niewykorzystany potencjał z poziomu tego korpo. A im bardziej AI zwali nam ceny sprzętu tym bardziej ta opcja będzie bardziej atrakcyjna. Edytowane 1 godzinę temu1 godz. przez Kangus
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 40 minutes ago, Czoperrr said:Mógłby ktoś zrobić śledztwo czy ta Asha to w ogóle prawdziwy człowiek, jak dla mnie to ona jest wytworem AI. Wygląda jak z AI, na Twitterze też pisze za nią AI.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 3 minuty temu, Kangus napisał(a):No może. Ale sytuacja też jest inna wtedy inna teraz. Raz że Xbox to jest rozpoznawalna marka w przeciwienstwie do Stadii, dwa że GP jest abonamentem za którym idzie (oprócz ceny) dobra opinia, trzy - ludzie mają lepszego neta niż mieli 5-10 lat temu i są przyzwyczajeni do streamingu, cztery - nadal byłoby to dużo tańsze niż XSS, a miało podczepioną markę Xbox. Jak ceny sprzętu rosną w kosmos to wywalanie 500+$ vs 100-150$ to jest jednak spora różnica nawet jak idą za tym mocne kompromisy, bez tego w ogóle nie ma taniego wejścia w gaming przed TV.Tanie laptopy ofc też mogą żyć dzięki steramingowi tak jak i telefony, ale ja się uczepiłem tego że Xbox tyle lat był marką przyczepioną do TV i problemy się zaczęły trochę przez to że zaczeli to rozwadniać.No ale konsole na abonament są prawie od zawsze. Przecież na zachodzie był wariant GP z XSS gdzie miesięcznie to spoko wychodziło. Może dalej jest? Ludzie po prostu tego nie chcą. Te oferty wydają się dla nas atrakcyjne ale przeciętny gracza gra w jedną grę rok, dwa. Po co mu abonament? Siora od kilku lat gra tylko w Stardew Valley na ultrabooku a steam pewnie ją liczy do ststystyk graczy i sprzętu. Ma 2000h w jednej grze do tego dla jednego gracza. Mój kolega od gimnazjum gra tylko w Diablo. Tak wygląda większość graczy, grają latami w jedną grę/serię gier. My jesteśmy w mniejszości ale zawsze tak było. Co nie znaczy, że się nie liczymy. Zasada pareto działa w każdej dojrzałej branży.
Opublikowano 58 minut temu58 min 12 minut temu, Ukukuki napisał(a):No ale konsole na abonament są prawie od zawsze. Przecież na zachodzie był wariant GP z XSS gdzie miesięcznie to spoko wychodziło. Może dalej jest?Ok, może myślę złymi kategoriami, bo u nas tego w takiej formie nie było. Celowo myślałem o tanim HW, który służy do każdego streamingu, ale jej w pierwszej kolejności dedykowany giereczkom przy kreowaniu się na produkt. Nawet dla core-graczy jakość GF now jest w większości ok, obstawiam że standardowy user to nawet z jakością xCloud by się był w stanie pogodzić już teraz, ale jednak jak dołożysz do 30 fps(bo xCloud chyba puszcza rzeczy na czymś o mocy odpowiadającej XSS) pada na BT(przy podłączaniu do TV/andka), to się pewnie może zrobić mało przyjemnie nawet dla laika. Ale no cóż, ja tak nie gram, jestem wyczulony na laga, wiec może sobie głupoty dopowiadam, nie jestem reprezentatywny pod taki produkt zupełnie.14 minut temu, Ukukuki napisał(a):Tak wygląda większość graczy, grają latami w jedną grę/serię gier. My jesteśmy w mniejszości ale zawsze tak było. Co nie znaczy, że się nie liczymy. Zasada pareto działa w każdej dojrzałej branży.Jasne, rozumiem. Są gry w które też mógłbym tak grać, gdybym nie siedział w banieczce. W diablo 2 grałem latami, przeplatałem starcraftem i Quake. To były defaultowe gry do których się wracało. Dzieciaki teraz mają trójcę Minecraft, Fortnite, Roblox i nawet jak coś innego od czasu do czasu wrzucą, to te gry zajmują im większość czasu, a one działają na wszystkim. Edytowane 50 minut temu50 min przez Kangus
Opublikowano 48 minut temu48 min @Kangus U nas XSS w formie abonamentu na mediaexpert normalnie wjedzal. Kumpel tak placil dwa lata za XSS i GPU po 99zl.Mediaexpert.plMICROSOFT - Xbox All Access - Promocje Media ExpertMICROSOFT - Xbox All Access W naszym sklepie internetowym znajdziesz szeroką ofertę sprzętu AGD, RTV, audio, telefony, tablety, telewizory w bardzo atrakcyjnych cenach!
Opublikowano 31 minut temu31 min Ok, czyli jedyny mój punkt zaczepienia to próba sprzedania wtedy kiedy GTA VI jako gra dla mas wychodzi ;).Róznica tylko taka że "u mnie" kupiłbyś tani sprzęt, a abo musiał i tak opłacać osobno. Zamiast perspektywy wydania w sumie 2400zł widzisz zobowiązanie na te np 499 zł z miesiącem GP gratis, albo tam 799zł z GTA w cenie i pierwszym miesiącem grania gratis. Bez zobowiązań na 24 miesiące. Nie wiem jak przeciętny Kowalski widzi te oferty, może widzi te 99zł/miesięcznie i się czuje przekonany, albo nie i ta moja wcale nie jest dla niego specjalnie bardziej atrakcyjna, szczególnie że od razu musi wywalić większą kasę. Ja nie jestem klientem kredytowym/ratowym, więc pewnie mam też zaburzony obraz i nie umiem ocenić na ile taki produkt ma szanse na rynku/na ile oferta jest atrakcyjna. Edytowane 27 minut temu27 min przez Kangus
Opublikowano 16 minut temu16 min Teraz główny ficzer to jest Play Anywhere, który prawdopodobnie nie będzie miał znaczenia jeśli nowy sprzet będzie pctem.A nie, będzie miał znaczenie jesli będzie odpalał tylko gry Play Anywhere z mojej biblioteki Xsx ;)
Opublikowano 11 minut temu11 min Ciekawe jak sobie odbiją płatny multiplayer kiedy będzie już darmowy. Zapewne Gamepassem bo raczej nikt kto nie będzie zainteresowany opłacaniem jakiejś formy abonamentu raczej nie zainteresuje się kolejną iteracją Xboxa.
Opublikowano 2 minuty temu2 min 14 minut temu, drozdu7 napisał(a):Teraz główny ficzer to jest Play Anywhere, który prawdopodobnie nie będzie miał znaczenia jeśli nowy sprzet będzie pctem.A nie, będzie miał znaczenie jesli będzie odpalał tylko gry Play Anywhere z mojej biblioteki Xsx ;)Ten play anywhere to teraz działa mocno tak sobie. Przed zakupem trzeba sprawdzać czy dana gra to wspiera, czy zostaniesz z wersją na jedną platformę.