Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Autor Ok. Czyli PS5 to konsola chociaż odpala konsolowe wersję gier , ale również pecetowe (po zainstalowaniu Linuxa). No to wszystko jasne :)
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Just now, ASX said:Ok. Czyli PS5 to konsola chociaż odpala konsolowe wersję gier , ale również pecetowe (po zainstalowaniu Linuxa). No to wszystko jasne :)Te 3 osoby, które zainstalowały na PS5 Linuxa zgadzają się z Tobą
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Autor Myślę że o wiele więcej osób niż 3 zgadzają się ze mną, że PS5 to konsola (mimo ograniczonej możliwości odpalania gier z PC) ;)
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Na tą chwilę więcej informacji jest chyba takich że jednak będą specjalne buildy pod Helixa, a przynajmniej tak wynikało z prezentacji przeprowadzonej przez Pana z Brodą.Ale czopera pewnie to nie interesowało bo upierdolił się Copilota
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 4 minuty temu, ASX napisał(a):Ok. Czyli PS5 to konsola chociaż odpala konsolowe wersję gier , ale również pecetowe (po zainstalowaniu Linuxa). No to wszystko jasne :)Pokażę obrazek żeby było łatwiejJeśli developer będzie miał w takim okienku ikonkę XBOX Helix z której skorzysta i tak skonfigurowaną grę wypuści na rynek to znaczy że wydał wersję konsolową, a jak nie będzie miał ikonki XBOX Helix i będzie zmuszony skorzystać z Windows/Microsft Store/Linux to znaczy że wydał wersję PCtową.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Autor Nie musisz tłumaczyć ja to rozumiem. Chociaż nie uważam że twoja definicja jest idealna, zwłaszcza patrząc na to w jakim kierunku zmierza rozwój GDK gdzie różnice między konsolowym builidem a pecetowym coraz bardziej się zaciera.No i co z sytuacjami w której np. jakiś sprzet odpala natywnie konsolowe wersję ale starszych gier to jeszcze konsola? Czy twoja definicja konsoli dotyczy tylko nowych gier?Niezależnie od odpowiedzi to są to typowe akademickie dyskusje, dla przeciętnego klienta nie mają one zadnego znaczenia. Bo zwykłego gracza będzie interesować tylko to ile i jakie gry odpali jego nowa konsola, nie będzie się zastanawiać czy gra która właśnie odpalił to builid konsolowy czy pecetowy, tylko czy dobrze działa i grafika jest dobra.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. No ja bym tam wolał po prostu konsolowego nastepce Xbox Series X, mojej ulubionej konsoli tej generacji. Zeby byla wygodna, tania, wydajna.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 9 hours ago, Wredny said:Ja np dokładnie tak zrobiłem - obecną generację zacząłem od zakupu mojego pierwszego XBOXa właśnie po to "by grać w Forzę", a także Halo, Gearsy, Fable, Sunset Overdrive, ReCore, Ori, Crackdown, Dead Rising 3, Titanfall, Condemned, Splinter Cell Conviction, Blue Dragon, Lost Odyssey i wiele, wiele innych tytułów, których na PlayStation nie ma.Uwielbiam koncept exclusivów i uważam, że rezygnacja z nich sprawia, że sprzęt traci swoją tożsamość i tę mityczną "duszę".Ja wiem, że tak to działa, ale patrząc obiektywnie, eksy są tylko sztucznymi barierami, zmuszającymi graczy do nabycia danej konsoli do zagrania w daną grę. Nawet jeśli nie lubią jej pada, nie podoba im się OS albo mają już 3 inne sprzęty. Moim zdaniem ciekawiej by było, gdyby twórcy konkurowali o graczy całą resztą. Innowacyjny hardware - konsole cichsze, konsole mocniejsze, konsole przenośne, bardziej ergonomiczne i przyjemne w dotyku pady, specjalne kontrolery, kontrolery ruchowe, kontrolery z ekranami. OS - profile graczy, integracja z innym softem, rozwinięcie konceptu osiągnięć, nagrody i bonusy za granie. Abonamenty oraz dodatkowe usługi. Ceny. Jest mnóstwo opcji uczynienia z grania w daną grę na konkretnym sprzęcie czegoś specjalnego niż tylko - chcesz naszą grę, kupuj nasz plastik. I nie widzę szczególnej duszy w obecnej generacji, mam XSX, mam PS5 (spora kasa tylko żeby pograć w eksy), poniekąd już mi obojętne na której konsoli gram i tak są prawie takie same w tej chwili (ok wolę na XSX, bo preferuję pada oraz jest cichszy, ale to małe różnice). Mam też Switcha 2, bo nie zabiorę do pociągu ani XSX, ani PS5.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 2 minuty temu, ASX napisał(a):No i co z sytuacjami w której np. jakiś sprzet odpala natywnie konsolowe wersję ale starszych gier to jeszcze konsola? Czy twoja definicja konsoli dotyczy tylko nowych gier?Tylko nowych gier. Jeśli nowe gry będą wersjami PCtowymi to to będzie PC z możliwością odpalania gier ze starych Xboxów.5 minut temu, ASX napisał(a):Niezależnie od odpowiedzi to są to typowe akademickie dyskusje, dla przeciętnego klienta nie mają one zadnego znaczenia. Bo zwykłego gracza będzie interesować tylko to ile i jakie gry odpali jego nowa konsola, nie będzie się zastanawiać czy to builid konsolowy czy pecetowy.Zależy kogo uważasz za 'zwykłego gracza' bo jak casual kupi sobie Helixa z EA FC 2029 i nie będzie to zabawa plug & play (+ oczywiście pobranie gigabajtów paczyków) to zacznie go to obchodzić.Na ten moment nie ma co wyrokować bo nawet nie wiadomo co to za sprzęt i w jakiej cenie, co jest moim zdaniem ważniejsze dla przeciętnego gracza niż to czy ma pod telewizorem konsolę czy PCta.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Będzie na Helixie zabawa suwaczkami graficznymi? Podkręciłoby się detale na maxa, klatkarz by zjechał do 10 ale przynajmniej można byłoby wkleić screena, że wygląda o wiele ładniej niż na PS6. Oh boy
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Ciekawe dlaczego rozmowy w dziale Xboxa prawie nigdy nie dotyczą gier
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Autor 10 minut temu, Czoperrr napisał(a):No ja bym tam wolał po prostu konsolowego nastepce Xbox Series X, mojej ulubionej konsoli tej generacji. Zeby byla wygodna, tania, wydajna.Jak narazie nie ma powodow żeby mieć jakieś obawy co do wygody i wydajności. Gorzej z tym trzecim czynnikiem, jak się popatrzy na to jak wszystko drożeje, to trudno mi teraz sobie wyobrazić tanią konsole.22 minuty temu, łom napisał(a):Zależy kogo uważasz za 'zwykłego gracza' bo jak casual kupi sobie Helixa z EA FC 2029 i nie będzie to zabawa plug & play (+ oczywiście pobranie gigabajtów paczyków) to zacznie go to obchodzić.Oczywiście wygoda też jest ważna dla zwykłego gracza, ale już dziś pecetowe granie nie różni się specjalne od konsolowego, w 99% po prostu klikasz w ikonkę i grasz, a dzięki takim ficzerom jak game profile gry same dobierają zoptymalizowane przez developera ustawienia pod sprzęt. Prawie jak na konsoli ;) 21 minut temu, GearsUp napisał(a):Będzie na Helixie zabawa suwaczkami graficznymi? Podkręciłoby się detale na maxa, klatkarz by zjechał do 10 ale przynajmniej można byłoby wkleić screena, że wygląda o wiele ładniej niż na PS6. Oh boyJuż teraz konsolowe wersję gier mają coraz więcej opcji graficznych, więc nie będę zdziwiony jak suwaczki wkrótce też się pojawią
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 13 minut temu, devilbot napisał(a):Ciekawe dlaczego rozmowy w dziale Xboxa prawie nigdy nie dotyczą gierNo przecież była rozmowa czy chcemy te Transformersy we wstecznej czy nie
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. https://www.windowscentral.com/gaming/xbox/microsofts-xbox-ceo-asha-sharma-hires-widely-respected-gaming-industry-analyst-for-strategyZ jego bardzo dobrych analiz wynika że następny XBOX powinien być peceto-komórką a Microsoft powinien zamknąć wszystko poza Minecraftem i Forzą Horizon. Ciekawe co przepchnie. Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez opTa
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 3 godziny temu, Mustang napisał(a):Moim zdaniem ciekawiej by było, gdyby twórcy konkurowali o graczy całą resztą. Innowacyjny hardware - konsole cichsze, konsole mocniejsze, konsole przenośne, bardziej ergonomiczne i przyjemne w dotyku pady, specjalne kontrolery, kontrolery ruchowe, kontrolery z ekranami. OS - profile graczy, integracja z innym softem, rozwinięcie konceptu osiągnięć, nagrody i bonusy za granie. Abonamenty oraz dodatkowe usługi. Ceny.Tymczasem konsolorze - no, not on my watch Bo o tym też pisałem, że firmy nie muszą walczyć o klienta w żaden sposób.Co zrobili gracze gdy przyszła podwyżka Pro? Pobiegli po konsole i wykupili xdTak samo teraz ta platforma gdzie ludzie mogą pisać co by sobie życzyli w związku z Xboxem. Nie zdziwiło mnie że piszą o eksach. Ale jak sobie dłużej i tym pomyśleć to czy nie lepiej by było zasugerować np by gry MS wychodzące na inne platformy były wyraźnie tańsze na Xboxie? By był jakiś system promek by płacić mniej ogólnie?Jak gdyby gracze zapomnieli wogóle o swoich portfelach a skupili się na tej wojnie konsol
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Autor Nic takiego nie wynika, jak ktoś chce poczytać o czym faktycznie pisze to jego raport jest dostępny tutaj:MatthewBall.coThe State of Video Gaming in 2026 by Matthew Ball / Epyll...In 2025, video gaming had more revenue and cultural weight than ever. Why, then, is growth (and even revenue ) so elusive? Why are player counts retreating across much of the developed world? And whyChociaż jeżeli ktoś faktycznie śledzi to co się dzieje nie znajdzie tu nic odkrywczego
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 4 godziny temu, GearsUp napisał(a):Będzie na Helixie zabawa suwaczkami graficznymi? Podkręciłoby się detale na maxa, klatkarz by zjechał do 10 ale przynajmniej można byłoby wkleić screena, że wygląda o wiele ładniej niż na PS6. Oh boyMają być mody to raczej tak4 godziny temu, łom napisał(a):Tylko nowych gier. Jeśli nowe gry będą wersjami PCtowymi to to będzie PC z możliwością odpalania gier ze starych Xboxów.Dokładnie, nawet dual boot ma być niby.Najprostsza definicja PC to sprzęt który normalnie odpali nieautoryzowany soft, Helix spełni ten wymóg więc będzie PC z xboxowa wsteczną po prostu. Edytowane 1 godzinę temu1 godz. przez aph