Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

To jest bardziej skierowane na użytkowników xgp, a jak wiadomo, deck jest od tego odcięty. Fajnie jakby ogarnęli część funkcji z xboxowego os, marzenie to oczywiście QR, no i odpowiednik steam os-owego uśpienia, bo to windowsowe to potrafi samo z siebie włączyć urządzenie.

• Odpowiedzi 33,7 tys.
  • Wyświetleń 2,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Po całej generacji spędzonej z PS4 zakup klocka wydawał się jedynym sensownym rozwiązaniem. Głównie z uwagi na gamepass i całą bibliotekę nieogranych gier. Pierwsze wrażenie to radość z unboxingu, bo

Opublikowano
1 hour ago, Atherius said:

To jest bardziej skierowane na użytkowników xgp, a jak wiadomo, deck jest od tego odcięty. Fajnie jakby ogarnęli część funkcji z xboxowego os, marzenie to oczywiście QR, no i odpowiednik steam os-owego uśpienia, bo to windowsowe to potrafi samo z siebie włączyć urządzenie.

Muszą nad tym popracować bo głupio by było gdyby kolejny Xbox czyli PC w przebraniu nie posiadał funkcji Quick Resume, a nawet uśpienia kiedy Series X/S coś takiego ma.

Opublikowano
  • Autor

To trochę śmieszne bo Quick Resume to chyba jedyny konsolowy ficzer, którego wciąż nie mają Pecety. Ale i to pewnie jest do ogarnięcia, jeśli tylko będzie w PC odpowiednio szybki SSD i zarezerwujemy część jego pojemności, aby służył jako wirtualny RAM.

To w ogóle powinna być powszechnie dostępne udogodnienie na wszystkich platformach.

Opublikowano

Jeżeli zrobią qr i dobre usypianie, do tego zoptymalizują system to będzie najlepszy system pod hh. Xbox ally x pewnie jak poprzednik 4k zł, ale ciekawe ile zawołają za tą tańszą wersję.

No i jestem bardzo ciekaw czy będzie można desktopowego windowsa przerobić na tą wersję.

Opublikowano

W sensie instalować Windę i przełączać się między pełną Windą a XboxOS właśnie? Może, ale watpię że będzie w pełni to działać.

Niech zachowają minimum wymagane do działania, a im bardziej będzie to konsolowy experience tym lepiej.

Opublikowano
  • Autor

Ten nowy ROG Ally na jakieś 95% nie będzie mieć na premierę QR. To jest dopiero początek, usprawniania Windowsa pod typowo konsolowe doświadczenie, ale kiedyś tam w przyszłości jest szansa że mogą to ogarnąć.

Co do tej wersji Windowsa, to na razie mówią że ma być ona dostępna dla innych handheldów w przyszłym roku, ale tak naprawdę jakie są przeszkody by zainstalować ją na stacjonarnym PC i obsługiwać ją padem?

Opublikowano
10 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

W sensie instalować Windę i przełączać się między pełną Windą a XboxOS właśnie? Może, ale watpię że będzie w pełni to działać.

Dlaczego? W trybie gry masz po prostu powyłączane zbędne usługi i procesy, po przejściu w desktop może być możliwość ładowania po prostu pełnej wersji systemu. Chyba tak samo to teraz działa w SteamOS, choć głowy nie dam - nie znam się na Linuxie.

Opublikowano
  • Autor

tak, dokładnie tak ma to działać. To jest pełnowartościowy Windows, który w trybie tego "xboxa" jest okrojony, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wyjść do trybu desktopowego z pulpitem i korzystać z niego jak normalnego PCta.

Opublikowano

Nie potrzeba QR, wystarczy usypianie jak na bazzite, czy kieszokonsolkach od czasów DSa i PSP. Programy jakoś ogarniają usypianie na windowsie ale większość gier nie.

Opublikowano
8 minut temu, Bzduras napisał(a):

Dlaczego? W trybie gry masz po prostu powyłączane zbędne usługi i procesy, po przejściu w desktop może być możliwość ładowania po prostu pełnej wersji systemu. Chyba tak samo to teraz działa w SteamOS, choć głowy nie dam - nie znam się na Linuxie.

Rozumiem jak działa to na papierze, ale zastanawiam się czy po prostu dedykowany OS nie rozwiązałby tu sprawy.

Opublikowano

Już mają gotowy OS, teraz kwestia tego jak dobrze uda im się przystosować go do handhelda i jak sprawnie da się go zoptymalizować pod gaming. Tworzenie czegoś nowego na bazie Windowsa chyba trochę mija się z celem skoro mają po prostu Windowsa którego mogą odchudzić i pozmieniać UI pod pada.

Opublikowano
5 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Rozumiem jak działa to na papierze, ale zastanawiam się czy po prostu dedykowany OS nie rozwiązałby tu sprawy.

Szczerze to wolałbym zapłacić za takiego ROGa z xboxowym OS niż z jakąkolwiek inkarnacją Windowsa

Opublikowano
  • Autor

Może tak, ale zależy im przede wszystkim aby polepszyć to środowisko na którym ludzie grają już teraz. Bez potrzeby instalowania nowej wersji systemu operacyjnego.

Bardziej chcą aby ludzie zostali przy Windowsie, niż żeby instalowali jakiś odrębny Xbox OS.

Opublikowano

SteamOS nie ogranicza Cię do biblioteki Steama, po prostu nie masz dostępu do Microsoft Store.

Opublikowano
37 minutes ago, Bzduras said:

SteamOS w trybie desktop ma trochę ograniczeń względem normalnego Arch Linux ale zwykły użytkownik raczej tego nie zauważy. Wczoraj miałem problem chciałem wyczyścić stare pakiety komendami w terminalu i był brak dostępu do systemu plików, mimo, że używałem roota.

7 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Na tym etapie to już rozważam przemęczenie się na Windowsie do czasu tego XboxOS. Potężnie kusi mnie ten SteamDeck, ale ograniczenie do biblioteki Steam to trochę dealbreaker.

Na Steam Deck działają gry z innych sklepów i normalnie dodajesz je do dashboardu SteamOS, tyle, że instalacje robiona jest przez narzędzia zewnętrzne typu Heroic albo Lutris. W większości działają bez problemów, nie działają jedynie osiągnięcia z Epica, GOG bo nie ma połączenia z wszystkimi ich usługami, do których potrzebny jest Windows. Ale grasz normalnie i nawet działa synchronizacja zapisów w ich chmurach.

Opublikowano
5 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Ooo, zajebiście! Powiedz mi proszę, a działa to z MS Storem i achievementami? Pewnie nie, ale kto wie w sumie - SD to potężne narzędzie.

14 minut temu, Bzduras napisał(a):

SteamOS nie ogranicza Cię do biblioteki Steama, po prostu nie masz dostępu do Microsoft Store.

Na chuj ja w ogóle tutaj piszę nosacz2

Opublikowano

No szczerze ten rog Xbox, cała ta integracja i biblioteki z wszystkich platform + gamepass mocno mi zakręciły w głowie i odciągają mnie od kupna switcha 2. Potrzebowałbym hh, ale tu bym miał już wszystko a na switch musiałbym kupować osobno gierki.

Opublikowano
  • Autor

Wszystko brzmi spoko, fajne plany mają i w ogóle, ale niestety pewnie lata poczekamy aż to wszystko się zmaterializuje

Opublikowano

Najpopularniejszy system operacyjny do grania w gierki na PC a oni dopiero teraz tworzą opcję takiego ,,game mode'' żeby odciążyć system i umożliwić obsługę padem. No wspaniale, trwało (nadal trwa) to tylko całą wieczność. claptrap

Opublikowano
  • Autor

A jestem prawie pewien że gdyby nie Valve i SteamOS to dalej by nic nie robili xd

Opublikowano
3 godziny temu, creatinfreak napisał(a):

No szczerze ten rog Xbox, cała ta integracja i biblioteki z wszystkich platform + gamepass mocno mi zakręciły w głowie i odciągają mnie od kupna switcha 2. Potrzebowałbym hh, ale tu bym miał już wszystko a na switch musiałbym kupować osobno gierki.

GP inne launchery, Steam, to wszystko już masz od 2 lat na rogalu. Jeszcze masz Battle net jak człowiek do diablo. Ale miałeś Legiona. Czyli przerabiałeś to, to co Cię zakręciło. Ta integracja to dopiero będzie, całą resztę miałeś na Legionie.

Opublikowano
  • Autor

Natywny handheld miał zostać skasowany

Microsoft's own Xbox handheld was reportedly "sidelined" recently, and I've heard from insiders that it's essentially canceled as the company focuses on Xbox's new software platform. I still think we'll see next-gen Xbox hardware from Microsoft, but I also strongly believe we'll see multiple devices from PC makers like Asus that will also be considered next-gen Xbox consoles.

That's because the next-gen Xbox platform is being built in the open, with devices like the ROG Xbox Ally and Xbox Ally X. These handhelds seem like a market test for where Microsoft goes next with the combination of Windows and Xbox, and the company's goal to turn any screen into an Xbox.

Konsolowa biblioteka we wstecznej kompatybilności będzie emulowana na tych Xboxach PC

Over the long term, I think Microsoft will eventually solve this challenge through emulation. Bond created a new team focused on game preservation and forward compatibility in early 2024, but there are technical and licensing hurdles to overcome before original Xbox, Xbox 360, and modern Xbox games can run emulated on a PC.

Until Microsoft is ready with emulation, it's filling the gaps with Xbox Play Anywhere and Xbox Cloud Gaming streaming instead. Microsoft's Xbox app on PC will simply show your recently played games, and then you can just play them — whether it's natively or streaming through the cloud. Microsoft has already done all the important work for cloud saves, so this makes the experience a lot more seamles

s.