Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Nie no, bądźmy poważni z tym handheldem XSS xd Wystartowanie z dwoma konsolami mającymi dzielić bibliotekę to precedens który ustanowił Microsoft i wszyscy zdają się zapominać jaki skowyt o ograniczanie generacji ciągnął się za nimi od jej poczatku.

Teraz jak to samo robi Sony to zaczyna już kiełkować w świadomości ludzi wersją, że „to dobry pomysł”.

MS znów zrobił coś za co zebrał baty, a Sony wprowadzi już podobne rozwiązanie przy aprobacie własnej fanbanzy. Niektórym więcej wolno. reggie

Jak tak dalej pójdzie to nie wydadzą nowej generacji, a ludzie będą klaskać, że to fantastycznie, bo konsole nadal mają tyle mocy niewykorzystanej, że nie potrzeba zmian. Więc będą ciągnąć temat jeszcze kilka lat 😀 ogólnie tak patrząc na sytuację konsol, to gier jest po beret, jednak odczucie jest takie, że obecnie mamy największy kryzys tej branży, a firmy same nie wiedzą co mają zrobić, no może poza Nintendo, które jest takie jak zawsze.

• Odpowiedzi 36,1 tys.
  • Wyświetleń 2,4 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Po całej generacji spędzonej z PS4 zakup klocka wydawał się jedynym sensownym rozwiązaniem. Głównie z uwagi na gamepass i całą bibliotekę nieogranych gier. Pierwsze wrażenie to radość z unboxingu, bo

Opublikowano
Just now, Czoperrr said:

Sonka odgapi od MS ale jak zwykle zrobi to lepiej.

Jak zwykle? A co konkretnie zrobiło Sony lepiej zgapiając od MS? Z tego co kojarzę to obydwie firmy wychodziły najlepiej na tym jak podążały własną ścieżką, a nie jak zgapiały od innych i próbowały kopiować

Opublikowano

Ciężko mi uwierzyć w przenośniaka od Sony. Żeby to nie było jakimś hamulcowym to wsteczna do ps4, ps5 w formie streamingu jak na portalu. Bo w dedykowane gry to ja nie wierzę, skoro nawet na ps5 ledwo co dostarczają gre rocznieniki

Opublikowano
  • Autor

Wcale nie będą musieli dostarczać sami dużo gier, zrobią to za nich inni wydawcy w tym Xbox, tak jak dzisiaj. Problemy wydawnicze nie zaszkodziły do pory PS5 i nie zaszkodzą też przenośnemu PS6.

Opublikowano
  • Autor

Sprzedaż portala pokazuje ze jest zapotrzebowanie, a dodatkowo pojawiają się teraz możliwości techniczne, by zrobić przenośną konsole odpalającą gry z dużych konsol ze wspólną biblioteką.

Opublikowano

Jaki przesyt? Przecież jest tylko Switch 2. Daleko daleko w tyle Steam Deck. A potem jeszcze dalej cała reszta. Forumek to nie cały świat

Opublikowano
1 minute ago, czarek250885 said:

Ja nie wiem czy to dobry pomysł wchodzić na rynek z kolejną przenośną konsolą, tego jest aż przesyt.

Nie ma przesytu, jest tylko jedna konsola hybrydowa - Switch 2. Pozostałe to komputery dla pasjonatów ze sprzedażą rzędu kilku milionów.

Opublikowano
  • Autor
14 minut temu, Homelander napisał(a):

A co konkretnie zrobiło Sony lepiej zgapiając od MS?

trofea

Opublikowano

Przenośna konsola w 2027 jest jak najbardziej możliwa bo jeśli duże PS6 będzie celowało w 4k/60-120 (przy wykorzystaniu skalowania) to handheld z ekranem 1080p wystarczy że będzie miał 1/8 mocy GPU i 1/3 CPU aby sobie poradzić. Oczywiście będą gry które zaczną wyglądać jak gówno ale tak jak teraz to raczej problem devów lub zbyt ambitnej oprawy a nie sprzętu. Trzeba pamiętać że w 2027 najniższą platformą docelową pewnie nadal będzie Switch 2 (a na PC Steam Deck 2) a okres cross-gen może trwać i 5 lat.

Odnośnie "co by było gdyby Series S był handheldem", kompletnie niemożliwy scenariusz, w 2020 nie było podzespołów które dały by taką możliwość. Nawet Steam Deck wydany w 2022 jest o wiele słabszy od Series S (nie licząc ilości pamięci).

Opublikowano
18 minut temu, czarek250885 napisał(a):

Ja nie wiem czy to dobry pomysł wchodzić na rynek z kolejną przenośną konsolą, tego jest aż przesyt.

Mobilki jest chyba jedynym segmentem rynku, który ciągle się rozwija rok do roku, tu nie ma (ostatnio popularne słowo) stagnacji. Oczywiście lwią część zajmują komórki, konsol przenośnych na runku jest tak naprawdę mało, więc na nowe handheldy jest miejsce. A zapewne wszystkie te duże korporację będą chciały wykroić swój kawałek torty w tak perspektywicznym runku.

Opublikowano
  • Autor

te konkretnie handheldy to przede wszystkim sposób aby wyciągnąć więcej od istniejących klientów. Wygląda na to że posiadacze PS5/6 i stacjonarnego Xboxa czy PCta, są lub będa gotowi wydać kilkaset dolarów aby mieć swoje gry z dużej konsoli/PCta w formie przenośnej. Nie jest to jakaś wielka grupa, ale wystarczająco duża by powstawały Steam Decki, ASUSy, Legiony GO i żeby Sony też planowało swojego handhelda.

Opublikowano

Nie no mam nadzieję że wszystkich uspokoiło te STANOWCZE zaprzeczenie że strony MS i artykuł Cordena że z jego źródeł że na tą chwilę nie porzucą hw

Opublikowano
1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):

Nie no mam nadzieję że wszystkich uspokoiło te STANOWCZE zaprzeczenie że strony MS i artykuł Cordena że z jego źródeł że na tą chwilę nie porzucą hw

Prawda jest taka, że nawet jak wyjdzie, będzie wspierany i dowiezie sprzetowo oraz software’owo to niesmak i tak pozostanie. dry

Opublikowano
36 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Nie no, bądźmy poważni z tym handheldem XSS xd Wystartowanie z dwoma konsolami mającymi dzielić bibliotekę to precedens który ustanowił Microsoft i wszyscy zdają się zapominać jaki skowyt o ograniczanie generacji ciągnął się za nimi od jej poczatku.

Wiele wskazuje na to, ze hamulcowy generacji nas szybko nie opusci. PS6 handheld to jedno, ale tworcy takze chetnie tworza nowe gry na Switcha 2, ktory jest slabszy od Series S, a dopiero co zaczyna swoj zywot. Co wiecej, cross geny beda pewnie sie pojawiac na wiele lat po premierze nowych konsol, a to oznacza, ze nawet Series S bedzie musial byc wspierany do np 2032 roku (5 lat cross genow spokojnie, bo roznice miedzy generacjami beda jeszcze mniejsze, moze nie bedzie to dotyczyc wszystkich gier).

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano

Lat? Ciekawe ile oni nowych ekscajting kierunków sprawdzą w tym tygodniu xd Oczywiście przy każdym z nich będzie gadka ceosów, że z marką nigdy nie było tak dobrze jak dzisiaj o godzinie 1313.

Opublikowano
  • Autor

Jedyną naprawdę znaczącą zmianę strategii przypominam sobie gdy zdecydowali się wydawać gry na inne konsole. Cała reszta to raczej konsekwencja dawno obranej ścieżki

Opublikowano
Just now, ASX said:

Jedyną naprawdę znaczącą zmianę strategii przypominam sobie gdy zdecydowali się wydawać gry na inne konsole. Cała reszta to raczej konsekwencja dawno obranej ścieżki

Jeszcze porzucenie pudełek w trakcie trwania generacji, wycofanie konsol ze sklepów.

Opublikowano
9 minut temu, Lukas_AT napisał(a):

Wiele wskazuje na to, ze hamulcowy generacji nas szybko nie opusci. PS6 handheld to jedno, ale tworcy takze chetnie tworza nowe gry na Switcha 2, ktory jest slabszy od Series S, a dopiero co zaczyna swoj zywot. Co wiecej, cross geny beda pewnie sie pojawiac na wiele lat po premierze nowych konsol, a to oznacza, ze nawet Series S bedzie musial byc wspierany do np 2032 roku (5 lat cross genow spokojnie, bo roznice miedzy generacjami beda jeszcze mniejsze, moze nie bedzie to dotyczyc wszystkich gier).

Branie konsol na premiere? Straciło sens. PS5 kupiłem dwa lata po premierze i straciłem dwie gry chyba, Returnala i Ratchet and clank. Teraz mając ps5 pro przesiądę się dopiero na ps6 pro.

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Czoperrr napisał(a):

Jeszcze porzucenie pudełek w trakcie trwania generacji.

To też było widać z daleka że prędzej lub później do tego dojdzie. Już w poprzedniej generacji jako pierwsi wydali konsole bez napędu i mieli ponad 80% odesetek sprzedaży cyfrowej, który z każdym kolejnym rokiem tylko rósł.

Opublikowano
Just now, Czoperrr said:

Jeszcze porzucenie pudełek w trakcie trwania generacji.

To akurat podpiąłbym pod stwierdzenie ASXa, czyli kontynuacja obranej scieżki.

A co do stworzenia Windowsa pod przenośne urządzenia do grania - not gonna happen

Opublikowano

No ja jedyną konsolę jaką wziąłem na premierę był XSX i nie żałowałem bo nie miałem Xboxa One więc miałem w co grać dzięki gamepassowi nabitemu od razu na 3 lata. Dawniej to Gamecube brałem jakiś rok po premierze, a tak to zawsze 2-3 lata po.