Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Godzinę temu, Donatello1991 napisał(a):Przeskoków może nie, ale ciapka na oled4k może irytować na slimce."Ciapka" to znaczy niższa rozdzielczość? To też, ale na OLEDzie jest inny problem - 30 klatek bardzo źle się ogląda, bo wszystko smuży jakby ciągle był włączony blur. Chodzi o to, że OLED ma niemal natychmiastowy czas reakcji, zbliżony do 0ms. Jak ktoś ma TV LCD, to te 30 klatek aż tak nie daje po oczach. Na OLEDzie można choroby lokomocyjnej dostać ;) Aczkolwiek gra grze nie równa i zależy na czym polega gameplay i czy te 30 klatek jest stabilne. Są gry, które dobrze się ogląda w tym trybie (np. TLoU 2).
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 13 minut temu, DarkStar napisał(a):Są gry, które dobrze się ogląda w tym trybie (np. TLoU 2).Na zwykłej PS5 jest 60 klatek dostępne.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 23 minuty temu, DarkStar napisał(a):"Ciapka" to znaczy niższa rozdzielczość? To też, ale na OLEDzie jest inny problem - 30 klatek bardzo źle się ogląda, bo wszystko smuży jakby ciągle był włączony blur. Chodzi o to, że OLED ma niemal natychmiastowy czas reakcji, zbliżony do 0ms. Jak ktoś ma TV LCD, to te 30 klatek aż tak nie daje po oczach. Na OLEDzie można choroby lokomocyjnej dostać ;) Aczkolwiek gra grze nie równa i zależy na czym polega gameplay i czy te 30 klatek jest stabilne. Są gry, które dobrze się ogląda w tym trybie (np. TLoU 2).Dochodzimy tutaj do ciekawej kwestii - czy przypadkiem PSSR nie sprawia że klatki są jakoś lepiej wyświetlane na LCD? Może to jakieś moje placebo, ale w mojej opinii PSSR upłynnia jakby jeszcze bardziej wyświetlany obraz - nie mam na to twardych dowodów, ale imo 60fps z PSSR jest inne niż 60fps bez PSSR.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 57 minut temu, DarkStar napisał(a):"Ciapka" to znaczy niższa rozdzielczość? To też, ale na OLEDzie jest inny problem - 30 klatek bardzo źle się ogląda, bo wszystko smuży jakby ciągle był włączony blur. Chodzi o to, że OLED ma niemal natychmiastowy czas reakcji, zbliżony do 0ms. Jak ktoś ma TV LCD, to te 30 klatek aż tak nie daje po oczach. Na OLEDzie można choroby lokomocyjnej dostać ;) Aczkolwiek gra grze nie równa i zależy na czym polega gameplay i czy te 30 klatek jest stabilne. Są gry, które dobrze się ogląda w tym trybie (np. TLoU 2).To chyba masz jakiś oled z temu, bo u mnie gry z ps3 wszystkie dostały drugie życie dzieki właśnie oledowi, który poprawia im jakość i ogólnej odczucie tych 30klatek jest lepsze w wielu grach.A w nowych grach zawsze wybieram quality 30ramek, bo tv i tak dobrze sobie z tym radzi nie robiąc żadnego input laga.A ciapek się robi przez nieudolność twórców gier i wydawania gier 'po łebkach'. FF XVI pamiętamy.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Uleglem promocji na Black Friday. Cena zostala obnizona o 70 funtow, a do zestawu dorzucili jeszcze naped i GTA V w pudelku. Oszczednosc jakies 160 funtow po sprzedazy gry. Albo teraz albo nigdy. Akurat mam na liscie gry, ktore cos tam z tego Pro wykorzystuja jak Kingdom Come Deliverance 2, ktore bedzie dla mnie tytulem startowym PS5 Pro. Pomyslalem, ze jak sprzedam swoje PS5, to ten ogolny koszt nie jest jakis mega wysoki. Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez Lukas_AT
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 1 godzinę temu, Square napisał(a):Na zwykłej PS5 jest 60 klatek dostępne.Ja grałem na PS4 jeszcze :), tylko na OLEDzie właśnie, w 30fps, dlatego podałem ten przykład50 minut temu, oFi napisał(a):To chyba masz jakiś oled z temuMam LG CXhttps://www.resetera.com/threads/does-oled-need-in-game-motion-blur-enabled-at-lower-fps-in-games-due-to-instant-pixel-response-times.579587/Generalnie wiele osób widzi problem z 30fps, żeby nie było, że coś zmyślam :) Ale tak jak napisałem, zależy to od gry.
Opublikowano 58 minut temu58 min Nie ma sie co spierac, jak ktos ma kase i kupil pro i jest zadowolony to po co to rozbijac na czynniki pierwsze ?. To nie czasy ps4 gdzie konsola byla bardzo slaba juz w momencie premiery (co nie przeszkadzalo robic na nia swietnych gier), bazowe ps5 jest wystarczajace dla wiekszosci szeregowych uzytkownikow i mozna na nim spokojnie poczekac na ps6 (juz niedlugo).Cena konsoli jest jaka jest, taka ustalilo Sony, mozna kupic bazowe ps5 i sie dalej swietnie bawic, albo szarpnac sie na pro i miec troche lepiej. To nie jest nowa generacja tylko jest wycenione jakby nia byla, i dlatego na nia jest taki hejt.Trzeba tez uczciwie przyznac ze sporo gier wyglada lepiej ale tez znajdzie sie kilka baboli ktore dzialaja gorzej niz na bazowej a to juz jest przesada w stosunku do klientow ktorzy zaplacili cene premium. I trzeba byc tego swiadomym zeby sie nie rozczarowac.
Opublikowano 31 minut temu31 min 3 minuty temu, Alpha Trion napisał(a):To nie czasy ps4 gdzie konsola byla bardzo slaba juz w momencie premieryW porównaniu do czego była słaba? Po latach wszystkim się wydaje że na kompie z 2013 odpalali też gry z 2018 w jakości PS4 a prawda jest taka że pod względem ilości VRAMu i mocy GPU PS5 był mocnym sprzętem który o wiele lepiej się zestarzał niż 99% PCtów z lat 2012-2015 gdzie karty graficzne miały najczęściej 2 GB VRAMu albo i mniej. Właściwie tylko GTX 780 dotrzymał kroku bo miał 3 GB VRAMu ale kosztował 600$. Z procka też dużo wyciągnęli bo to co AMD wtedy oferowało na rynku PC po paru latach nadawało się do śmietnika i tylko Intel ze swoimi i5 i i7 godnie się zestarzał oferując (po wymianie na lepsze GPU) rozgrywkę w 60+ FPSach.Steam Survey 18 listopad 2013