Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PS5 PROpremiera, preorder i ogólna szajba :]

Featured Replies

• Odpowiedzi 10,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• https://www.mediaexpert.pl/gaming/playstation-5/konsole-ps5/konsola-sony-playstation-5-pro-ea-sports-fc-25-gra-ps5    Polecam! Konsola bez napędu w zestawie z grą na płycie  

• Ja też nie rozumiem a na dodatek dostałem  dzisiaj od żony, która oczywiście nie jest zbytnio świadoma że potajemnie wymieniłem PS5 na wersję Pro- Stellar Blade w wersji pudełkowej. Zamiast cieszyć si

Opublikowano

Dowieźli.Warto było zainwestować w krowę pro na premierę.Od teraz do premiery 6tki przepaść pomiędzy dwoma modelami będzie tylko rosnąć.

Opublikowano
15 minut temu, Square napisał(a):

To chyba dlatego, że nie ma toggle'a jeszcze, a Devsi chcą bardzo by ich tytuły działały jak najlepiej już dzisiaj.

Opublikowano

Dopiero co w tamtym tygodniu GT7 dostało update, więc myślałem, że nawtywnie będzie też wspierać od razu nowy PSSR.

Fajnie, że Dragon's Dogma 2 nie zostało przez Capcom pominięte. Az może wreszcie to odpalę, bo teraz trudno mi będzie znaleźć kolejną wymówkę... reggie

Opublikowano

Z tego materiału DF wygląda na to że koszt nowego PSSR jest podobny do wcześniejszego, więc może ten toggle faktycznie załatwi sprawę.

Opublikowano

Jest powód by przejść Rebirth po raz siódmy.

Opublikowano

Co do toggle'a, który ma wpaść od dzisiaj od 18:00 (ale ciężko powiedzieć, czy wszyscy dostaną dzisiaj).

If you’d like to see how some of your other games work with the new PSSR, you can apply it to all PS5 Pro games that support PSSR today. While results may vary by title, many games may see improvements in clarity and image stability. If it results in any unexpected visual effects, you can turn it off at any time. - czyli może jednak patch i tak jest potrzebny do czegoś, pewnie jakieś zmiany w rozdzielczości/motion vectors, bo być może są delikatne różnice w performance i dodatkowo muszą to optymalizować (tak jak FSR 3.1-> 4.0 mamy lekki spadek wydajności itp.). Wiadomo to konsola, więc samemu się suwaków nie przesunie :D.

Jendo jest pewnie - krzaki już będą wyglądać ładnie :D.

2 minuty temu, Kangus napisał(a):

Z tego materiału DF wygląda na to że koszt nowego PSSR jest podobny do wcześniejszego, więc może ten toggle faktycznie załatwi sprawę.

this

mark-cerny-ps5.gif

Opublikowano

Oby w SH2 ten shimmering był też ogarnięty jak w SHf na tym materiale DF.
U mnie na konsoli jeszcze nie ma aktualizacji xD

Opublikowano

Fajnie, że Cyberka aktualizują (nie miał w ogóle w PSSR), mogliby jeszcze Wieśka jebnąć z rozpędu :D.

Silent Hill f:

- Original PSSR was one of the worst examples with lots of flickering, pulsating RTGI etc

- PSSR2 almost all the issues, RTGI does not pulsate anymore, foliage flickering is eliminated, some hair texture 'messy' outcome remains.

- PSSR2 does not break up as easily as PSSR 1 in motion

- The resolution of the game remains unchanged, any improvement now is due to the new PSSR

FF7 Rebirth:

- Original PSSR was one of the better use cases when it first launched,

- New PSSR improves things a bit further with cleaner geometric aliasing, some foliage dithering artifacts remain but it's better than before

- Blur when moving the camera is reduced/gone

- IQ looks sharper than base PS5's Quality mode

- Patch also seems to have added different mip-map bias which can make some textures look sharper than before

Dragon Age: Veilguard

- Better than before but not perfect. Fabrics etc still show dithering, but oddly enough other up-scalers don't show this issue, seems to be PSSR only

- In general, still an upgrade over PSSR1

Monster Hunter Wilds

- Old PSSR looked pretty good over FSR, PSSR2 looks sharper and cleaner comparatively

- Aliasing on distance horizon is reduced, SSR flickering is also reduced in PSSR 2

- Generally better used in the Performance mode over Balanced mode in this game's case

Opublikowano

A tak w ogóle co do Silent Hill 2, Bloobery w którymś updacie wywalili PSSR chyba całkiem z trybu Performance, więc i tak od nich musi wlecieć patch. To nie będzie załatwione jak w SHf przez update systemu xd

Opublikowano

niestety to nadal upcalery a nie natywne rozdziałki, dziwnie podąża ten postęp technologiczny no ale lepsze to niż nic więc może zamówię to ps5 pro.

Opublikowano
1 minutę temu, Kolos28 napisał(a):

niestety to nadal upcalery a nie natywne rozdziałki, dziwnie podąża ten postęp technologiczny no ale lepsze to niż nic więc może zamówię to ps5 pro.

Do natywnej już nie wrócimy, bo wsadzanie mocy w nią jest nieopłacalne, różnica wizualna przy dobrym upscallerze i wynikowej 4k jest zbyt mała, różnica wydajności ogromna.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
7 minut temu, Kolos28 napisał(a):

Co tam w natywnej chcesz odpalić na konsoli xD, The Touryst? Niestety nie tylko konsolowcy, ale i pecetowcy również są od kilku lat skazali na upscalery, jeżeli chcą cokolwiek widzieć na ekranie, teraz przynajmniej są one w miarę już dobre*.

• na 2ch konsolach NSW2 i PS5 PRO, bo inne zostały olane i będą olane już do końca generacji

Opublikowano
Co tam w natywnej chcesz odpalić na konsoli xD, The Touryst?
no chciałoby się wszystko ale teraz upcalery rządzą gammingiem xD
Opublikowano
4 minuty temu, Kolos28 napisał(a):

5 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

no chciałoby się wszystko ale teraz upcalery rządzą gammingiem xD

Ale natywna dla samej natywnej? Przecież to nie ma sensu. Obraz z DLSS jest zwykle stabilniejszy/lepszy niż natywny z TAA, które, a bez wygładzania raz że gry wyglądają do dupy, dwa że już praktycznie każdy większy dev od lat zakłada wygładzanie typu TAA(czyli ta breja w ruchu) w pipeline i jak je wyłączysz to gra wcale nie wygląda tak jak przewidzieli twórcy.

Osobiście się cieszę bo nie lubiłem shimmeringu i pływającuch krawędzi, wole lekko miększy obraz, a bez tych problemów.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Możliwości krzemu się wyczerpują i trzeba szukać innych ścieżek. Tak samo jak z bateriami - jeśli nie znajdzie się jakieś rewolucyjne rozwiązanie to docieramy do sufitu tego, co można osiągnąć obecną technologią. W przypadku ogniw nie ma obejścia, w przypadku grafiki komputerowej obejściem jest upscaling.

Opublikowano

Nie mam problemu z upscalingiem jeśli jest robiony z sensownej rozdzielczości (minimum 1080p) i po to aby pokazać elegancką grafikę w 60 FPSach ale jak gra na PS5 wygląda niewiele lepiej niż gierka z PS4, do tego ma gorszą jakość obrazu a w bonusie wszystko jest potraktowane FSR1/2 z niskiej bazowej rozdzielczości no to coś poszło mocno nie tak.

Opublikowano

W sumie to dzięki upscalerom możemy grać komfortowo w gry z zaawansowanym RT, bez tego nie byłoby to możliwe, bo widać jak działają gry z tą technologia w natywnych rozdzielczościach na rtx-ie 5090.

Opublikowano

Ave Sony and Mark Cerny w trójcy jedyny banderas

Opublikowano
28 minut temu, łom napisał(a):

Nie mam problemu z upscalingiem jeśli jest robiony z sensownej rozdzielczości (minimum 1080p) i po to aby pokazać elegancką grafikę w 60 FPSach ale jak gra na PS5 wygląda niewiele lepiej niż gierka z PS4, do tego ma gorszą jakość obrazu a w bonusie wszystko jest potraktowane FSR1/2 z niskiej bazowej rozdzielczości no to coś poszło mocno nie tak.

No tak, FSR na konsolach(PS5/XSX/XSS) jest mega gówniany szczególnie jak leci z niskich rozdziałek. Ocenianie całego upscallingu przez pryzmat tego gównianego rozwiązania jest jednak trochę krzywdzące. Szkoda że MS się nie wziął i nie próbował wcisnąć w XSX lepszego upscallera. Może by się tym udało cos ugrać, bo pomimo teoretycznie lepszej mocy te wszystkie gry na obu konsolach były porównywalne.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

no gdyby tylko na konsolach aktualizowali FSR to by było git. Jest tam chociaż aktualna najnowsza wersja?
Nie powiem, zaczyna kusić mnie to pro ale muszę to przemyśleć jeszcze.

Opublikowano

To jaki jest FSR w grze zależy od developerów. Do 3.1 jest dostępne, FSR 4 dopóki AMD nie da oficjalnego wsparcia na karty starsze niż RDNA4 nie ma co liczyć. Część nawet nowszych gier korzysta z FSR1 i to 'zasługa' tylko i wyłącznie devów.

Opublikowano

Trochę się pogubiłem-te updaty do FF Rebirth czy Dragons Dogma już są dostępne, czy są dopiero zapowiedziane?

Opublikowano
16 minut temu, AdiCarrion napisał(a):

Trochę się pogubiłem-te updaty do FF Rebirth czy Dragons Dogma już są dostępne, czy są dopiero zapowiedziane?

Z tego co rozumiem to jutro o 7:00 rano powinna pojawić się aktualizacja. Mogę się mylić.

Opublikowano
1 minutę temu, Patapon napisał(a):

Z tego co rozumiem to jutro o 7:00 rano powinna pojawić się aktualizacja. Mogę się mylić.

Czyli to będzie wyglądało tak, że system konsoli po aktualizacji dostanie w opcjach możliwość włączenia PSSR 2 , ale i tak będzie to dotyczyło niektórych gier min tych wymienionych wyżej? Wydawało mi się,że wcześniej było to zapowiadane jako boost do wszystkich tytułów obsługujących PSSR 1 niezależnie od łatki wydawanej przez dewelopera.