Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PS5 PROpremiera, preorder i ogólna szajba :]

Featured Replies

Opublikowano
1 minutę temu, Square napisał(a):

Szkoda, że w opcjach konsoli nie można wyłączyć konkretnej gry, tylko cały boost wł/wył.

Albo w samej grze dać wybór jak w Ragnaroku.

No niestety dalej jest trochę burdel w menusach.

• Domyślnie nowy scaler na off, więc pewnie sporo niedzielnych graczy nawet nie ogarnia jak to włączyć

• Nie da się wyłączyć w locie

• Część gier ma wewnętrzny toggle, ale większość nie ma

• Nie ma tez identyfikatora w UI konsoli, czy mamy PSSR (w grze)

• W RE9 niby PSSR 2.0 jest domyślnie, ale to chyba jedyna taka gra?

Takie pierdoły by się przydały, to powinno być wygodne, a nie jak na PC.

Muszą tematy wyprostować na PS6, jak już wiedzą o co kaman.

• Odpowiedzi 10,4 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• https://www.mediaexpert.pl/gaming/playstation-5/konsole-ps5/konsola-sony-playstation-5-pro-ea-sports-fc-25-gra-ps5    Polecam! Konsola bez napędu w zestawie z grą na płycie  

• Ja też nie rozumiem a na dodatek dostałem  dzisiaj od żony, która oczywiście nie jest zbytnio świadoma że potajemnie wymieniłem PS5 na wersję Pro- Stellar Blade w wersji pudełkowej. Zamiast cieszyć si

Opublikowano
1 minute ago, Bzduras said:

Sprawdzałem wczoraj u siebie w pięciu grach, różnice na screenach były tak minimalne, że musiałem naprawdę wpatrywać się w piksele żeby cokolwiek dojrzeć mimo tego, że przełączając pstryczek w ustawieniach konsoli w niektórych przypadkach efekt był widoczny od razu gołym okiem. Dlatego właśnie sporo osób po prostu nagrywało ekran smartfonem, bo inaczej to ciężko.

Pewnie zależy też od gry, nawet sam fakt, że to dock vs handheld już powinien robić róznicę.

Co się tyczy Prosiaka, wczoraj sprawdziłem więcej gierek , więc z moich obserwacji:

• Black Myth Wukong - brak szczególnych zmian

• SW Outlaws (demo) - obraz żyleta, wręcz jak z jakimś filtrem wyostrzającym, więc może nawet za bardzo?

• Pragmata - niesamowite detale włosów dziewczynki, zero aliasingu, obraz żyleta

• MGS Delta - wyostrzony sporo, obraz żyleta

• Alan Wake 2 - w trybie balanced - bardzo czysto, niestety przy bardziej gwałtownym ruchu kamery zaczyna co nieco migotać, gra miała chyba jednak dostać dedykowany patch, więc czekamy

• FF Rebirth - bardzo czysto, chociaż akurat na włosach zauważalny lekki szum, też chyba miał być patch?

Opublikowano
1 hour ago, messer33 said:

Ktoś tam wyżej listę wrzucał i jest na niej RC

No to nie, ta gra nie ma oficjalnego wsparcia PS5 Pro ani PSSR. W Roadcraft największą przewagą Prosiaka jest to, że dynamiczna rozdzielczość przez większość czasu stoi na górnej granicy, wyżej niż na Amatorze.

Na tej liście jest też Resident Evil 4 - tam nie ma PSSR, jest szachownica.

Edytowane przez Masamune

Opublikowano
5 minut temu, Masamune napisał(a):

No to nie, ta gra nie ma oficjalnego wsparcia PS5 Pro ani PSSR. W Roadcraft największą przewagą Prosiaka jest to, że dynamiczna rozdzielczość przez większość czasu stoi na górnej granicy, wyżej niż na Amatorze.

Na tej liście jest też Resident Evil 4 - tam nie ma PSSR, jest szachownica.

RE4 używa PSSR w trybie 120 FPS, w sensie HFR mode.

Opublikowano

Przy Alanie 2 zalecają wyłączenie motion blur w celu ograniczenia migotania. Co do Residenta 4 - w trybie 120hz masz PSSR i różnica jest zauważalna. Ja osobiście byłem bardzo pozytywnie zaskoczony Yotei gdzie wcześniej wybierałem tryb balanced względem RT Pro. Lecz po wczoraj praktycznie nie zauważam różnicy, jestem w szoku że z full hd są w stanie wyciagnąć taką żyletę. To samo w Spiderku 2 gdzie wcześniej wszelkie budynki wręcz "pulsowały" tak teraz jest znaczna poprawa

Opublikowano
45 minut temu, Square napisał(a):

Szkoda, że w opcjach konsoli nie można wyłączyć konkretnej gry, tylko cały boost wł/wył.

Albo w samej grze dać wybór jak w Ragnaroku.

W POE jest toogle w opcjach z pssrem, myślałem że każda tak ma 😅

Opublikowano

Niech zbuduja konsole pod upscaling od podstaw, a nie do starego sprzetu z 2020 dodaja mocniejsza specyfikacje i pssr. Jakies migotanie czy uj wie co, grzebanie w opcjach; z dlss nie bylo zadnego migotania. To jest jakis update by utrzymac klientow, gdy firma juz pracuje nad Ps6, byc moze hybryda.

Juz na pc sie wygodniej korzysta z upscalerow, bo przynajmniej wiadomo, co wlaczyc i wylaczyc.

Tak samo "mleko" na zwyklym Ps5, jak niektorzy mowia, to po prostu zwykly fsr, ktory podbija fps i drastycznie zaniza jakosc obrazu. "Ząbki" sa wygladzone pod konsolę, co niestety odbija się nizszym kontrastem.

Poza tym Ps5 Pro jest za drogie. 3200 + 400 za naped to juz za wysoka cena w stosunku do oferty gier na konsoli, opcji sterowania (praktycznie tylko dualsense), gry przenosnej.

Opublikowano

Sprawdziłem SM2 i gołym okiem jakiejś ogromnej różnicy nie widzę, natomiast w smoczej dogmie 2 nawet menusy sa wyraźniejsze xd różnica widoczna gołym okiem, jest mniej "mydła ".

Opublikowano

Yotei też dostał sporego boosta w trybie RT Pro. Ja największą różnicę ogólnie w Pro widzę w takim GT7, gdzie kiedyś w 120 fpsach nie dałem rady grać przez rozmazaną grafikę, a obecnie obraz żyleta!

Opublikowano
5 godzin temu, Bielik napisał(a):

Sprawdziłem SM2 i gołym okiem jakiejś ogromnej różnicy nie widzę, natomiast w smoczej dogmie 2 nawet menusy sa wyraźniejsze xd różnica widoczna gołym okiem, jest mniej "mydła ".

W SM2 widzę dużo różnice w Quality.

Za to największa różnice ja na razie zauważyłem w AW2. Alez ten Alanek w trybie balanced z RT teraz śmiga na dużym i jasnym Oledziku banderas

Opublikowano
21 godzin temu, czak92 napisał(a):

Przy Alanie 2 zalecają wyłączenie motion blur w celu ograniczenia migotania. Co do Residenta 4 - w trybie 120hz masz PSSR i różnica jest zauważalna. Ja osobiście byłem bardzo pozytywnie zaskoczony Yotei gdzie wcześniej wybierałem tryb balanced względem RT Pro. Lecz po wczoraj praktycznie nie zauważam różnicy, jestem w szoku że z full hd są w stanie wyciagnąć taką żyletę. To samo w Spiderku 2 gdzie wcześniej wszelkie budynki wręcz "pulsowały" tak teraz jest znaczna poprawa

Z tym motion blur to prawda, PSSR nie najlepiej sobie radzi z tym filtrem w ruchu, do tego gra ma niską rozdziałkę bazową, co potęguje efekt rozjechania, lepiej bez.

Opublikowano

Ktoś tu pisał, że Resi 8 wygląda kozacko - potwierdzam, jest sztos.

Takiej żylety na konsolach jeszcze nie było. Ogół gier wygląda jakby dostał jakiś Supersampling z dużo wyższych rozdzielczości. Obietnica PS5 Pro - spełniona imo na 110%.

Opublikowano

Generalnie już od jakiegoś czasu nie używam ps5, ale z racji nadchodzącego GTA należałoby się zaopatrzyć w prosiaka. Pytanie do Was, jako że część osób na pewno śledzi ceny i plotki na temat przyszłości konsoli. Czy prosiak podrożał odkąd wzrosły ramu? Gdzieś czytałem, że Sony ma jakieś podzespoły i jest zabezpieczone na ~rok, więc podwyżek nie powinno być, przynajmniej na razie. Jak to wygląda w praktyce? Chciałem kupować prosiaka jakoś w sierpniu/wrześniu żeby nie stał bez sensu.

Opublikowano

Nie rozumiem kupna prosiaka skoro PlayStation nie jest twoją główną platformą do grania.

Opublikowano
4 minuty temu, Patapon napisał(a):

Nie rozumiem kupna prosiaka skoro PlayStation nie jest twoją główną platformą do grania.

Nie za bardzo chcę grać w 30 klatkach albo rozmazanych 60. Dla mnie GTA to mesjasz gamingu tak samo jak rdr2 jeżeli chodzi o złożoność świata i chcę chłonąć tę piaskownicę w możliwie najlepszy sposób :)

4 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):

Na razie poczekałbym na info od Rockstar co do GTA 6 na pro. Zresztą i tak na pc dopiero potem.będzie niszczator.

Będzie niszczator, ale wyjdzie na pc pewnie jakieś 2 lata po premierze, a ja chciałbym zagrać od razu.

Jakie miałoby to być info? Wiadomo że będzie lepiej niż na bazowym ps5.

Edytowane przez rafanus2

Opublikowano

Takie info czy na pewno Rockstarowi będzie się chciało robić 60fps

Opublikowano
1 minutę temu, rafanus2 napisał(a):

Nie za bardzo chcę grać w 30 klatkach albo rozmazanych 60. Dla mnie GTA to mesjasz gamingu tak samo jak rdr2 jeżeli chodzi o złożoność świata i chcę chłonąć tę piaskownicę w możliwie najlepszy sposób :)

Będzie niszczator, ale wyjdzie na pc pewnie jakieś 2 lata po premierze, a ja chciałbym zagrać od razu.

Jakie miałoby to być info? Wiadomo że będzie lepiej niż na bazowym ps5.

A było oficjalne info od rockstar? Bo jak tak to oki.

Też tylko chyba już gta 6 by mnie skłoniło do pro, ale czy różnice będą na tyle duże by sobie wytlumaczyc zakup. Ciezka rozkmina.

Opublikowano

Jak singlel będzie ujowy jak gtaV to wam ten prosiak w niczym nie pomoże, bo rozgrywa będzie nudzić w 60fps jak i 30fpsach.

Jak gra będzie niszczatorem to prosiak na pewno doda trochę lepszych doznań graficznych.

A jak macie kase to przestańcie udawać biedaków.

Opublikowano

Z góry założyłem, że różnica będzie i że będzie raczej większa niż mniejsza. Może błędnie myślę, ale pewnie znajdzie się jakiś gagatek, który ma/miał obie konsole i powie jaka jest różnica między grami.

2 minuty temu, oFi napisał(a):

Jak singlel będzie ujowy jak gtaV to wam ten prosiak w niczym nie pomoże, bo rozgrywa będzie nudzić w 60fps jak i 30fpsach.

Historia to tam mnie obchodzi tak se, napalony jestem na otwarty świat.

Opublikowano

Coraz bliżej Ps6 więc ja już bym się nie pchał w prosiaka by pograć w trochę lepszą jakość.