Opublikowano 13 godzin temu13 godz. Otworzyłem pierwszy raz XSX do czyszczenia po 5 latach i myślałem, że będzie gorzej ale w środku nic się nie kłębi.Za to wentylator to dramat. Konsolę trzymał poziomo w szafce pod TV, która jest zamykana kiedy nie gram, a mimo to wentylator cały siwy z kurzu.XSX techniczny cud, ale zarząd to chuj. Master Chief pozdrawia.
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. 24 minutes ago, Bzduras said:Wnetyl to pół biedy, jak to na radiatorze wyglądało?No właśnie spoko, z obu stron bez żadnego kurzu w nim. Całości nie rozbierałem bo bym tego później nie złożył. Przedmuchałem przeczyściłem co się dało i złożyłem. Ciekawe jak to wyglada jak ktos trzyma caly czas pionowo bez zadnego zakrycia, to dopiero sie musi kurzu zbierac.
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. To normalne, musiałbyś trzymać konsole w jakimś sterylnym pomieszczeniu albo nie mieć wlotów na powietrze, żeby nie było kurzu. Nie wiem czy w xboxie są jakieś filtry ale w obudowach PC są teraz standardowo tam gdzie wloty powietrza ale i tak to nie zatrzymuje wszystkiego. Bardzo łatwo się takie filtry wyjmuje. Mając zwierzaki w domu muszę czyścić kompa raz na pół roku. Taki filtr wyjmę i wciągnę odkurzaczem raz na miesiąc. Może w takiej małej obudowie się tego nie stosuje ze względu na temperatury.
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. 5 minutes ago, Chewie said:To normalne, musiałbyś trzymać konsole w jakimś sterylnym pomieszczeniu albo nie mieć wlotów na powietrze, żeby nie było kurzu. Nie wiem czy w xboxie są jakieś filtry ale w obudowach PC są teraz standardowo tam gdzie wloty powietrza ale i tak to nie zatrzymuje wszystkiego. Bardzo łatwo się takie filtry wyjmuje. Mając zwierzaki w domu muszę czyścić kompa raz na pół roku. Taki filtr wyjmę i wciągnę odkurzaczem raz na miesiąc.Może w takiej małej obudowie się tego nie stosuje ze względu na temperatury.Nie ma filtrów. Masz te otwory na górze i zaraz za nimi wentylator.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Ja trzymam od premiery pionowo, bez zakrycia, konsola ma miejsce z każdej strony i po 3 latach wyglądało to tak (zdjęcia z końca stycznia 2024, więc 3 lata z kawałkiem). Moim zdaniem nie było tragedii. Akurat mi wtedy 1 raz wywaliło poniższy komunikat, nigdy się już więcej nie pojawił. Wyczysciłem to co widać na zdjęciach, ale myślę, że w sumie można pastę w końcu wymienić.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. U mnie takiego komunikatu nie było, ale tak czy siak postanowiłem zajrzeć bo ten kurz na wentylatorze mnie trochę wystraszył.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Pastę wymieniajcie od razu jak już rozkręcacie. Dużo nie brakuje i spokój na dłużej.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 1 minutę temu, iluck85 napisał(a):Pastę wymieniajcie od razu jak już rozkręcacie. Dużo nie brakuje i spokój na dłużej.Dla ciebie to żaden problem, ale jak ktoś jest kompletnym laikiem, to po pierwsze nie wie, która pasta jest dobra (pump out) i jak zrobić to tip top. Jak działa, to nie ma co ruszać, bo jeszcze pogorszą sprawę. Poza tym pasta zastosowana w XSX od nowości jest sucha na wiór i taka ma być.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):jak ktoś jest kompletnym laikiem, to po pierwsze nie wie, która pasta jest dobra (pump out) i jak zrobić to tip topPTM, PTM, ładujcie PTM gdzie się da.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Można, ale też z uwagą, że trzeba wiedzieć, gdzie kupić oryginał, żeby później nie musieć jeszcze raz rozkręcać całej konsoli. ;)
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 11 minut temu, krzysiek923 napisał(a):Dla ciebie to żaden problem, ale jak ktoś jest kompletnym laikiem, to po pierwsze nie wie, która pasta jest dobra (pump out) i jak zrobić to tip top. Jak działa, to nie ma co ruszać, bo jeszcze pogorszą sprawę. Poza tym pasta zastosowana w XSX od nowości jest sucha na wiór i taka ma być.Ciekawe rzeczy i 1 raz czytam że pasta ma być sucha jak wiór. Jak ktoś rozkręca konsole żeby wydmuchać, to już można domniemać że nie ma dwóch lewych rąk. A jak już jest rozebrana, to dużo nie brakuje do nałożenia nowej pasty. A i ta czynność nie jest niczym mitycznym. Nie mają robic reballingu procka tylko nałożyć świeżą pastą która imo zrobi lepiej tej konsoli.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 2 minuty temu, iluck85 napisał(a):Ciekawe rzeczy i 1 raz czytam że pasta ma być sucha jak wiór.W tej konsoli jest - w każdej jednej od nowości jest sucha.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 6 minut temu, krzysiek923 napisał(a):Można, ale też z uwagą, że trzeba wiedzieć, gdzie kupić oryginał, żeby później nie musieć jeszcze raz rozkręcać całej konsoli. ;)Nawet z x-koma można wziąć sobie ich autorską, ja kupiłem na alledrogo jakiś tam pasek za 5 dych chyba i sprawdza się świetnie w każdym sprzęcie (Series X, PC, Deck): https://www.x-kom.pl/p/1278349-pasta-termoprzewodzaca-smx-verde-ptm-40-x-40-mm-2-szt.htmlTeraz, krzysiek923 napisał(a):W tej konsoli jest - w każdej jednej od nowości jest sucha.Absolutnie nie xd Moja była plastyczna. Sucha pasta = straciła swoje właściwości i lepiej wymienić ją prędzej niż później.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 2 minuty temu, Bzduras napisał(a):Absolutnie nie xd Moja była plastyczna. Sucha pasta = straciła swoje właściwości i lepiej wymienić ją prędzej niż później.OK, w takim razie nie upieram się, może faktycznie nie jest to jakaś xboksowa odmiana pasty, a tradycyjna. Oglądałem 2 teardowny, na których gość o tym wspominał i sam miałem okazję rozbierać jedną praktycznie nową konsolę, gdzie to się pokrywało z "moim" egzemplarzem. Edytowane 9 godzin temu9 godz. przez krzysiek923
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Dosyć mała próba, dwa teardowny z YT i jedna własnoręcznie rozebrana sztuka na kilkanaście milionów konsol. Może coś tam po drodze kombinowali przy rewizjach, ale nawet jak sam tutaj pisałem kiedyś:W dniu 3.05.2024 o 19:39, Bzduras napisał(a):O dziwo nie było takiej tragedii jak przy XOX - pasta miejscami sucha, ale jej dystrybucja na czipie względem tego co widziałem w koksie wyglądała o niebo lepiej, bardziej równomiernie i bez większych pustych połaci terenu, że tak to nazwę. Ktoś tam się bardziej przyłożył do zadania albo lepiej zaprogramował maszynę, bo spodziewałem się suchego jak wiór kawałka materiału, który może i kiedyś przewodził temperaturę, ale już mu się odwidziało i tego nie robi, a siedzi w miejscu tylko dlatego, że jest leniwy i nie chce mu się zrobić jakiegoś kursu czy dwóch i zmienić swoją życiową sytuację.Anyway, czyścisz, wkładasz PTMa i masz spokój pewnie do końca życia konsoli. Moja premierówka nadal trzyma się twardo, ani razu nie miałem komunikatu o przegrzewaniu czy wyłączenia się sprzętu, nawet przy letnich upałach gdzie nie oszczędzałem sobie granka w wymagające tytuły. Mistrzowsko zaprojektowany jest ten sprzęt
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Też nie miałem komunikatu o błędzie, ani nie chodziła jak rakieta, także nie ruszam pasty. W PS4 zmieniłem i nic to nie dało, chodziła wcześniej i później jak odrzutowiec Serio, to było tak nieznośne, że nie mam żalu, że się jej pozbyłem jako jedynej stacjonarnej konsoli Sony w moich zbiorach.Tutaj póki nie mam żadnych problemów z szumem czy temperaturami to nie będę kombinował.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. 14 minut temu, Czoperrr napisał(a):W PS4 zmieniłem i nic to nie dało, chodziła wcześniej i później jak odrzutowiec To akurat niekoniecznie świadczy o tym, że wymiana pasty nie pomaga (chociaż istotne jaka to pasta), albo że nałożyłeś ją źle, tylko PS4 to mała obudowa z laptopową turbiną, która musi działać z dużą ilością obrotów w wymagających grach, a XSX to duży wolnoobrotowy wentylator z solidnym radiatorem. Edytowane 8 godzin temu8 godz. przez krzysiek923
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. A właśnie, kumpeli też włożyłem PTMa do PS4 Działa cichutko jak na tę konsolę. Gdzieś tam ją słychać, ale to nie odrzutowiec jak niektóre egzemplarze. Tak, jestem ultrasem tego termopada, nie, nikt mi niestety nie zapłacił za bycie ultrasem
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Ja planowałem włożyć do PS4 Pro tego PTM ale jakoś nie było czasu tym bardziej, że dowiedziałem się o nich jak już byłem po wymianie pasty i termopadów.Przed wymianą konsola faktycznie chodziła jak odrzutowiec i po wymianie pasty jak ręką odjął. Przez ten hałas na początku nie słyszałem, że wiatrak trochę hałasuje i później też już mi się nie chciało tego drugi raz rozbierać na wymianę wiatraka. Wkurza mnie ale nie na tyle żeby to rozbierać.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Ktoś rozwinie PTM, chodzi ogólnie o termopady czy jakiś konkretny? Ja u siebie akurat jakoś wtedy nie miałem ochoty na głębsze rozkręcanie Xboxa, ale tak to ogólnie to wymieniam pasty i termopady w swoich konsolach. A sam komunikat to nie wyświetlił mi się po jakiejś długiej sesji (przy okazji była też zima :D). Z tego co pamiętam to nawet chyba gra nie była włączona, a sama konsola chodziła kilkanaście minut.
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. 36 minut temu, Bzduras napisał(a):A właśnie, kumpeli też włożyłem PTMa do PS4 Działa cichutko jak na tę konsolę. Gdzieś tam ją słychać, ale to nie odrzutowiec jak niektóre egzemplarze. Tak, jestem ultrasem tego termopada, nie, nikt mi niestety nie zapłacił za bycie ultrasem W PS4 Pro PTM zdziałał cuda. Wcześniej mój egzemplarz PS4 Pro nawet po zaaplikowaniu pasty Thermal Grizzly wchodził na wyższe obroty, było trochę ciszej niż przed wymianą ale nadal komórka wskazywała ponad 50 decybeli. Po zmianie na PTMa głośność spadła do trochę powyżej 40 i sprawdzałem czy podłączyłem wentylator.
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. Xbox już zszedł u mnie na boczny tor, teraz jest numerem 2 więc raczej przez kilka kolejnych lat martwić się nie będę. Jak pojawia się problemy to zmienię pastę.