Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Steam Deck

Featured Replies

Opublikowano

Hmmm, czy tylko ja nie jestem zachwycony tymi hadeerami?

Gram sobie właśnie w FFVIIR. Jest, powiedzmy, półmrok. Jasność mam na ok. 50%, poniżej tego kolory blakną i wszystko jest wyprane i szare. W grze jest noc, czyli generalnie ekran ciemny. Jak uderzam przeciwników to rozbłyski są tak jasne, że autentycznie mnie rozbolały oczy po 5 minutach.

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Wyświetleń 381,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• i ja się skusiłem i niedługo zostanę Steamdekarzem 

• Jezd i moja zabaweczka. Pierwsze wrażenie pozytywne. Duże ale wygodne. Analogi strasznie wysokie i chwile zajmuje żeby do nich przywyknąć. Jak bym miał mniejsze dłonie to byłoby ciężko. Na ten moment

• Jest I on. Ekran kosmos.    

Opublikowano

Mnie też HDR nie porywa ale już miałem z tym styczność na dużych konsolach

Przede wszystkim mało jaka gra to dobrze wykorzystuje. W wielu masz yebane mleko. Ori2 to jest król dobrego zastosowania HDR, taki cyberpunk już lepiej grać bez. 

2 godziny temu, Assassins_78 napisał:

Zastanawiam się nad tym szkłem w wersji mat. Ktoś moze używa/używał, ma jekieś spostrzeżenia ? 

tDC72h7.png

Mam to na oledzie i miałem na LCD, tylko że w wersji błyszczącej szkło i jest super

Opublikowano

Są gry wyglądające zjawiskowo z HDR (Ori 2 to król, ale również w zasadzie wszystkie gry Sony Studios to jest absolutne mistrzostwo w HDRach), są też słabe (Cyber, RDR2 to główne przyczyny, dlaczego zacząłem to w niektórych grach wyłączać). 

Opublikowano

No właśnie ja z hdr nie miałem dotychczas do czynienia. W TV nie mam, mam w projektorze, ale tu różnica jest żadna.

BTW w FFVIIR właśnie doszedłem do momentu, gdy Jesse wystrzeliwuje flarę w niebo. Obok oświetlony budynek Shinry, wali światłem po oczach. A flara ciemna i blada. Coś im się źle zhadeerowało.

Przynajmniej tu można wyłączyć, nie to co w Wiedźminie 3, w to w ogóle teraz nie mogę grać.

Opublikowano

Mnie najbardziej to mleko wkurvia w niektórych grach, nie kumam jak devi mogą aż tak nie ogarniac, gdy w sumie starusienkie Ori2 miażdży w tym trybie 

Opublikowano
9 minut temu, Daffy napisał:

Mnie najbardziej to mleko wkurvia w niektórych grach, nie kumam jak devi mogą aż tak nie ogarniac, gdy w sumie starusienkie Ori2 miażdży w tym trybie 

Imo HDR było najlepsze w poprzedniej generacji, kiedy była to nowość i efekt wow, teraz Devsi zaczynają olewać temat. Np. Asasyny Origins i Odyssey miały dużo lepszą implementację niż nowsza Valhalla. Czemu? Nie wiadomo, chyba HDR się przejadło i też wymaga dodatkowych środków do zrobienia tego dobrze. 

Opublikowano
W dniu 6.12.2023 o 10:50, XM. napisał:

Panowie, udało się komuś uruchomić i grywalnie grac w Kroniki Myrthany?

Będę się tym bawił w weekend i dogrywał ręcznie mody (KM nie mają obsługi Steam Workshop tak jak G1 i G2) itp, więc mogę dać znać jak to działa.

Z modem DX11 czy bez na pewno już teraz działa to w 30-60 fps, silnik gry po prostu nie wyrabia. I defaultowe sterowanie (Steam Input zbindowany pod klawisze klawiatury) to tragedia w porównaniu do Gothica 2 z modem do obsługi pada.

Opublikowano

Heroic o kant dupy rozbić, już lepiej Lutrisa użyć. Może mniej wodotrysków, ale przynajmniej pobiera całą bibliotekę gier bez jojczenia, że coś jest niedostępne.

Opublikowano

Heroic miał taki plus że umiał sam z siebie dodać do steam tytuł, to był plus dla kogoś mniej technicznego

Opublikowano

Lutris też potrafi, tylko trzeba zrobić restart po dodaniu skrótu, żeby pojawił się w Game Mode.

Opublikowano

Pytanie Majstry: czy w Disco Elysium na Deck'u tekst jest czytelny okiem nieuzbrojonym? 

Opublikowano

Tak, na luziczku. Masz w menu suwaczek, ustawiasz tekst na duży i jest git.

Opublikowano

Potwierdzam, cale DE ogralem przenosnie i nie bylo zadnych problemow.

Opublikowano

@Czoperrr, Ty dużo emulujesz PS2. Masz jakieś stałe ustawienia globalne, czy kombinujesz dla każdej gry?

Są gry, które świetnie działają niemalże bez żadnych zmian, ale mam parę tytułów, z którymi się trochę borykam. Nie chodzi tyle o wydajność, co artefakty graficzne.

Przy okazji, jest jakiś prosty sposób na wyłączenie skrótów klawiszowych w emulacji? Tzn. normalnie są one fajne i przydatne, ale są jednocześnie gry, które korzystają z danych kombinacji, np. Start+Select, albo Start+R1 itp. I trochę się to gryzie. Jedyny sposób, to wyłączenie, lub zmiana skrótów w każdym iso indywidualnie?

Opublikowano
16 minutes ago, Suavek said:

@Czoperrr, Ty dużo emulujesz PS2. Masz jakieś stałe ustawienia globalne, czy kombinujesz dla każdej gry?

Są gry, które świetnie działają niemalże bez żadnych zmian, ale mam parę tytułów, z którymi się trochę borykam. Nie chodzi tyle o wydajność, co artefakty graficzne.

Przy okazji, jest jakiś prosty sposób na wyłączenie skrótów klawiszowych w emulacji? Tzn. normalnie są one fajne i przydatne, ale są jednocześnie gry, które korzystają z danych kombinacji, np. Start+Select, albo Start+R1 itp. I trochę się to gryzie. Jedyny sposób, to wyłączenie, lub zmiana skrótów w każdym iso indywidualnie?

Zostawiłem tak jak było dodałem tylko logowanie do RetroAchievements i włączyłem widescreen patche chociaż nie w każdej grze to działa fajnie. Ustawiłem tylko pod kliknięcie prawej gałki Quick Menu.

Opublikowano

Resolution Scale nie zwiększasz przynajmniej do x2 ?

Mnie trochę żal TimeSplitters: Future Perfect, bo ani kiedyś na PC, ani na SD nie znalazłem satysfakcjonujących mnie ustawień. Bo albo jakieś artefakty, albo tekstury się rozmazują (np. celownik), a ja nie mam dość wiedzy i cierpliwości, żeby to ogarnąć. Koniec końców do ponownego przejścia TS:FP kupuję XBoxa... :D

Opublikowano

@Suavekjest kilka gier z PS2 które globalnie mają kłopot z emulacja i artefaktami obojętnie na czym byś je odpalał. Tutaj zostaje tylko szperanie w necie czy scena nie wymyśliła sposobu lub moda

Opublikowano
3 minutes ago, Suavek said:

Resolution Scale nie zwiększasz przynajmniej do x2 ?

Mnie trochę żal TimeSplitters: Future Perfect, bo ani kiedyś na PC, ani na SD nie znalazłem satysfakcjonujących mnie ustawień. Bo albo jakieś artefakty, albo tekstury się rozmazują (np. celownik), a ja nie mam dość wiedzy i cierpliwości, żeby to ogarnąć. Koniec końców do ponownego przejścia TS:FP kupuję XBoxa... :D

Tak, mam 2x (720p)