Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Steam Deck

Featured Replies

Opublikowano
8 hours ago, messer88 said:

BG3 sprawdź jak możesz.

Włączyłem save z 3 aktu. Ustawienia graficzne mam takie:

IMG_5175.jpegIMG_5176.jpeg

Bez scalingu 18-24 klatki

IMG_5179.jpeg

Scaling x2 i limit 40 klatek

IMG_5180.jpeg

• Odpowiedzi 5,2 tys.
  • Wyświetleń 388,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• i ja się skusiłem i niedługo zostanę Steamdekarzem 

• Jezd i moja zabaweczka. Pierwsze wrażenie pozytywne. Duże ale wygodne. Analogi strasznie wysokie i chwile zajmuje żeby do nich przywyknąć. Jak bym miał mniejsze dłonie to byłoby ciężko. Na ten moment

• Jest I on. Ekran kosmos.    

Opublikowano

Najlepiej grać w trybie okna lub okna bez ramek . Dajesz tam gdzie się da limit na 30 klatek i wtedy włączasz na 2x.

Opublikowano

Póki co grałem 2h w Wiedźmina, nie zauważyłem żadnych lagów czy problemów w sterowaniu, a gra chodzi płynnie i wygląda zjawiskowo.

Na tym filmiku z Deck Wizard mówili żeby zostawić v-sync. Tylko jak go zostawiam to obraz jest taki "pokaleczony", szczególnie podczas ruchu. Po wyłączeniu wszystko gra.

Na koniec pytanie: Frame Scaling - co to jest i jak to ustawić? Domyślnie jest 75%

Opublikowano
3 minutes ago, dominalien said:

No to chyba jest czas, żebym się BG3 zainteresował.

Szczerze wątpię, żeby było cały czas 40 klatek, ale i tak różnica to kosmos

Opublikowano
3 godziny temu, Homelander napisał(a):

Póki co grałem 2h w Wiedźmina, nie zauważyłem żadnych lagów czy problemów w sterowaniu, a gra chodzi płynnie i wygląda zjawiskowo.

Na tym filmiku z Deck Wizard mówili żeby zostawić v-sync. Tylko jak go zostawiam to obraz jest taki "pokaleczony", szczególnie podczas ruchu. Po wyłączeniu wszystko gra.

Na koniec pytanie: Frame Scaling - co to jest i jak to ustawić? Domyślnie jest 75%

Jakość generowanej klatki. Im wyższy procent tym wyższa rozdzielczość i dokładniejsze przewidywanie ruchu.

A i jeszcze odnośnie bg3 co masz ustawione przy włączaniu gry dx11 czy vulkana? Vulkan dziala o 2-3 klatki szybciej ale u czesci osób w scenkach sypie artefaktami.

Edytowane przez kudlaty88

Opublikowano
5 minutes ago, kudlaty88 said:

Jakość generowanej klatki. Im wyższy procent tym wyższa rozdzielczość i dokładniejsze przewidywanie ruchu.

Czyli najlepiej 100 ustawić?

Opublikowano
Teraz, Homelander napisał(a):

Czyli najlepiej 100 ustawić?

Niby tak ale to będzie mocniej obciążać procesor więc trzeba szukać złotego środka dla danej gry. W baldurku polecam zejść na 60 bo procek się dusi w trzecim akcie

Opublikowano
1 minute ago, kudlaty88 said:

Niby tak ale to będzie mocniej obciążać procesor więc trzeba szukać złotego środka dla danej gry. W baldurku polecam zejść na 60 bo procek się dusi w trzecim akcie

Będę kombinował w trakcie grania jak coś

Opublikowano

Cyber 60, evil west 60

W tym drugim w życiu bym nie powiedział że klatki dodaje z generatora

W cyberze jak piszecie - niby można mozna mocno zaszaleć z ustawieniami i ma się 60 ale jak się zejdzie z detalami to te 60 jest wtedy płynniejsze w odczuciu bo generuje klatki z większej ilości tych bazowych

Wspaniały bajer to loseless scaling

Opublikowano
35 minut temu, Homelander napisał(a):

Będę kombinował w trakcie grania jak coś

A tak się zapytam w baldurku nie masz problemów z napisami używając lsfg po ostatniej aktualizacji dostały takie delirium że ciężko grać.

Opublikowano
4 minutes ago, kudlaty88 said:

A tak się zapytam w baldurku nie masz problemów z napisami używając lsfg po ostatniej aktualizacji dostały takie delirium że ciężko grać.

Oj ja skończyłem Baldura w styczniu tego roku i nie wracałem od tej pory. Cały czas czeka na drugi run

Opublikowano

Niesamowity sprzęt i niesamowite jak to valve i społeczność wspiera.

Linux jako najlepsze miejsce do grania przenośnie? Nikt się tego nie spodziewał a wyszło naprawdę genialnie. Chodzą ploty o następcy, w sieci pojawiły się testy jakiegoś 6 rdzeniowego customa i wszyscy mówią ,że to dla valve.

Opublikowano
14 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Niesamowity sprzęt i niesamowite jak to valve i społeczność wspiera.

Linux jako najlepsze miejsce do grania przenośnie? Nikt się tego nie spodziewał a wyszło naprawdę genialnie. Chodzą ploty o następcy, w sieci pojawiły się testy jakiegoś 6 rdzeniowego customa i wszyscy mówią ,że to dla valve.

To chyba ma być ten konsopc od Valve a nie deck2 z nim czekają na nowe układy od AMD. W ciągu roku się dowiemy. Modlę się o wersję z oled na start jeśli drugi deck wyjdzie. Żebym miał w prowidenta iść to dat one biorę.

Byłem mocno sceptycznie nastawiony do decka bo jednak pc konsole wygodniejsze w obsłudze,zerowa biblioteka wszystko muszę od nowa kupować itp.

Jednak po trzech miesiącach z dekusiem odwrócilo mi się o 180 stopni. nagrałem się więcej niż przez rok na konsolach, gry tanie wygodnie się to trzyma łatwe w obsłudze no sprzęt prawie idealny.

Xbox i switch poszly na sprzedaż bo leżały zapomniane. Tylko gta6 kusi do ponownego zakupu konsoli a tak to nawet nie myślę o powrocie do stacjonarnek.

Opublikowano
2 godziny temu, kudlaty88 napisał(a):

To chyba ma być ten konsopc od Valve a nie deck2 z nim czekają na nowe układy od AMD. W ciągu roku się dowiemy.

W zasadzie nie wiem co stoi im na przeszkodzie żeby wejść ludziom "do salonu". Mają opanowany system, sklep, a na każdej sztuce pewnie by zarabiali. Nawet jeśli miałaby być to "nisza" jak Steam Deck.

Opublikowano
2 minutes ago, drozdu7 said:

W zasadzie nie wiem co stoi im na przeszkodzie żeby wejść ludziom "do salonu". Mają opanowany system, sklep, a na każdej sztuce pewnie by zarabiali. Nawet jeśli miałaby być to "nisza" jak Steam Deck.

Zobaczymy, jeśli MS wyjdzie z takim Xboxem - Pecetem to pewnie pojawią się kolejni chętni, w tym Valve.

Opublikowano
23 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Zobaczymy, jeśli MS wyjdzie z takim Xboxem - Pecetem to pewnie pojawią się kolejni chętni, w tym Valve.

Ja myślę, że Valve pierwsze wyjdzie z salonowym Steam czymśtam.

Opublikowano
1 minute ago, dominalien said:

Ja myślę, że Valve pierwsze wyjdzie z salonowym Steam czymśtam.

No zobaczymy, Xbox może być już w przyszłym roku.

Opublikowano

Potwierdzam te cuda z lossles scaling, świetnie to działa, sprawdziłem na No Rest For The Wicked i z przedziału 38-45 jest 60 wyraźnie odczuwalne. Laga nie odczuwam, artefakty graficzne są czasem ale nie przeszkadzają. Istotne w mojej ocenie jest te 40 klatek aby gra miała, bo inaczej artefaktów i niestabilność będzie większa. Za 27 zł nic tylko brać

Opublikowano

Mgs delta - 50-70 fps z loseless scaling

Last epoch - 60 fps z loseless scaling

Shinobi żeby nie było że ciągle loseless scaling to 90fps NATYWNIE

Opublikowano
2 minutes ago, Daffy said:

Mgs delta - 50-70 fps z loseless scaling

Last epoch - 60 fps z loseless scaling

Shinobi żeby nie było że ciągle loseless scaling to 90fps NATYWNIE

Wow. Trzecie życie

Opublikowano

Szkoda, że natywnie Lossless Scaling nie działa jeszcze na Decku, natomiast fajnie, że jest plugin do Decky Loadera i wciąż idziemy do przodu. Ale do rzeczy: mam wersje LCD. Wspominam o tym, bo nie udało mi się wczoraj w nocy testowo uzyskać w żadnym wypadku powyżej 60fps, używając LS w starszych tytułach - nawet wyłączając limit klatek z poziomu samego Steam Decka. Tak to faktycznie działa na Decku? W tym sensie, że na OLED-zie też nie da się przebić bariery 90 fps?

Druga rzecz, trochę byłem sceptyczny, ale stwierdziłem, że mam fajny tytuł do przetestowania tego ustrojstwa na Decku: nieco zapomniane i niedocenione Split/Second. Wyścigi z limitem na 30 klatek, co trochę w 2025 daje po oczach. One mur-beton działają na Decku w tych 30fps. Liczyłem na to, że Lossless Scaling pomoże mi przełamać tę barierę i podwoić klatki. Ale poległem. Macie pomysł, jak obejść taki twardy limit klatek ustawiony na poziomie samego silnika gry?

Edytowane przez l33t

Opublikowano
5 minut temu, NemoKOF napisał(a):

Wymień chociaż na Oleda Bożego w końcu xD

o nie! uciekajmy!
97QTEy (1).gif