Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alan Wake II

Featured Replies

Opublikowano

Ja bardzo dobrze wspominam ten ten tytuł, kiedyś sobie jeszcze muszę zagrać w drugi dodatek.

Brak tu tylko replayability, no nie da się w to zagrać jak w jakiegoś RE czy SH.

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 173,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• A tu dalej benchmarkiem w temacie napierdalają. A żeby was chuje niemyte i pierdolone gównem w ryju was zajebali na amen. 

• Skonczylem wczoraj. Przegapilem jedna z reklam braci Koskela przez co 100% wpadnie dopiero przy drugim przejsciu  czekam na ng+,  mowili cos czy bedzie w tym roku?   No juz sie nie bede rozp

• 60 ale z dyktą w oknie.

Opublikowano

Ja się nie mogę jakoś za to dalej zabrać. Może dzisiaj w końcu coś ruszę z graniem w przerwie od Yotei i Saboteur.

Opublikowano

Pograłem kolejne dwie godzinki i nawet się rozkręca. Bardzo fajna mechanika ze zmianą opowiadania przez Alana, gdzie zmiany mają wpływ na otoczenie. Ale nadal wolę grać Sagą głównie dla klimatu Bright Falls.

Opublikowano

Zacząłem grać drugi raz z racji wydania w Plusie. Wcześniej przeszedłem wszystko na PC.

Jestem zaskoczony jak dobrze tam gra wyglada w trybie Balanced na Pro, pełny RT naprawdę robi niesamowite wrażenie na Pro. Pierwszy raz widzę takiej jakości odbicia w szybach i lustrach na konsoli i to w 40 fps, szok. PSSR też ładnie wygładza miałem tylko sprawdzić, ale z rozpędu przeszedłem już 2 epizody xD. Niesamowita gra.

Mógłbym mieszkać w tym Bright Falls, czuję się tam jak w domu.

Opublikowano
33 minuty temu, messer33 napisał(a):

PSSR daje radę z taką ilością krzaków?

No jak widać to problem Unreala v5, nie scalingu, bo w lesie w Alanie dużo lepiej, a w stosunku do FSR obiekty takie jak auto/płot itp. dużo lepiej gładzone. Jest toogle można on off szybciutko, nie to co u Tajwańczyków.

Opublikowano

Zabieram się za tego Alana od premiery i jakoś nie mogę. Chłopaki mówili, że jumpskery męczą i trochę innych słabych rzeczy...

Opublikowano
W dniu 16.10.2025 o 22:35, Pure Bladestone napisał(a):

Dopiero teraz wziąłem się za drugiego Alana. Licznik po skończeniu pokazuje 31 godzin. Otworzone wszystkie skrzynki kultu, brakuje mi tylko kilku pudełek śniadaniowych, kilku lalek i kilku rymowanek. Nie wiem jak je pominąłem liżąc ściany. Może za jakiś czas poszukam tych brakujących kilku znajdziek to platyna wpadnie.

Trudno mi wybrać kim lepiej mi się grało. Jak byłem Alanem przez 6 godzin to spodobał mi się bardziej niż Saga, ale jak wróciłem do Sagi to jednak ona mi bardziej siadła. Sam nie wiem.

Saga ma kozackie lokacje, miodnie się zwiedzało te wielkie huby, dużo sekretów, straszny klimat. Alan też ma dobre lokacje, jedynie metro było średnie. U Alana podobało mi się manipulowanie sceną żeby znaleźć drogę, to było odświeżające. Te duchy też robią swoje, niby niepozorne, ale jak przechodziłem koło nich to zawsze czułem napięcie.

Gra bardzo dobrze straszy, mimo że walki jest nie za dużo. Dla mnie to plus, nie chciałbym takiej sieczki jak w pierwszym Alanie czy jakimś rezydencie. Grając czy to Alanem czy Sagą nie raz miałem pełne portki przemierzając lokacje gdzie nawet nikt mnie nie zaatakował. Upiorny klimat.

Sama walka jest dobra, przypalanie wrogów światłem robi robotę, do tego sporo broni. Ulepszenia broni ciekawe, bo często wpływają na gameplay zamiast tylko podbijać jakąś statystykę.

Przylepianie kartek do tablicy na początku mnie przytłoczyło, ale po kilku godzinach, jak historia się rozkręciła to zrobiło się to nawet przyjemne, interesowało mnie dokąd to wszystko zmierza i wkręciłem się w to. Wizualnie jest to ładnie zrobione, podobniej jak profilowanie.

Wolę takie rozwiązanie niż jakieś obesrane dzienniki i tony kartek gdzie wszystko się zlewa w jedną całość.

Znajdźki mają dobre nagrody, każda jest przydatna i wpływa na gameplay - tak to powinno się robić. W tej grze każda znajdźka, rymowanka ma sens fabularny i jest dobrze wyjaśniona, nie jest tylko kolejną kupką pikseli.

Zagadki też na plus, raz łatwiejsze, raz trudniejsze, ogólnie były ciekawe i różnorodne. Ze 4 razy musiałem zajrzeć do solucji.

Historia wolno się rozkręca, ale z czasem robi się bardzo ciekawie i wyjaśnienia niektórych wątków były dla mnie niespodziewane i baaardzo satysfakcjonujące. w pewnym momencie ma się inne spojrzenie na postacie i wydarzenia w grze.

Historia to dla mnie mistrzostwo, mocna mnie zaangażowała, nie widziałem lepszej w grach horrorowych.

Warto ograć wszystkie DLC żeby jeszcze lepiej zgłębić fabułę, na niektóre postacie ma się nowe spojrzenie, no jest to bardzo satysfakcjonujące. Ten dodatek Lake Hause to bardziej Control niż Alan heh.

Zapomniałbym. Ten jeden szalony poziom u Alana, no ja pierdoleeee, orgia dla zmysłów.

Cała gra to kompletne dzieło. Długa, mroczna historia z naprawdę ciekawymi zwrotami akcji i dobrze napisanymi postaciami, co jakiś czas trochę pozytywnych głupot ala Twin Peaks. I to wszystko w pięknej oprawie AV.

Dla mnie to od dziś horror wszech czasów. Survival horror ostateczny 10/10.

Przechodzę drugi raz i w sumie to za drugim razem jest jeszcze lepiej. Ilość nawiązań do kinematografii, Lyncha, drugie dno opowieści, przeploty Alana, no człowiek już chyba nic lepszego w tym gatunku nie wymyśli, pewnie dlatego te wszystkie Silenty i Residenty już nie smakują aż tak bardzo po Alanie, to zupełnie inny niższy poziom intelektualny prowadzenia rozgrywki i fabuły w stosunku do dzieła Remedy.

Opublikowano
15 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Przechodzę drugi raz i w sumie to za drugim razem jest jeszcze lepiej. Ilość nawiązań do kinematografii, Lyncha, drugie dno opowieści, przeploty Alana, no człowiek już chyba nic lepszego w tym gatunku nie wymyśli, pewnie dlatego te wszystkie Silenty i Residenty już nie smakują aż tak bardzo po Alanie, to zupełnie inny niższy poziom intelektualny prowadzenia rozgrywki i fabuły w stosunku do dzieła Remedy.

Rzadko który tytuł potrafi tak chwycić za mordę od samego początku. Wszystko mi siadło idealnie.

Swoją drogą, wiadomo czy NG+ ma jakieś zauważalne różnice względem pierwszego przejścia? Jakieś ukryte dialogi?

Opublikowano
15 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Myślę podobnie, w Alanie 2 po prostu czuć duże ambicje, żeby zrobić coś większego niż kolejne przepełnione backtrackingiem hojjojkowe bieganie po tych samych korytarzach. Im więcej się gra tym bardziej czuć skalę tej gry.

Żeby przebić Alana 2 to musiałoby się trafić jakieś ambitniejsze studio, może dawne Naughty Dog, ale oni nigdy nie zrobili nawet w połowie tak ambitnej historii i świata jak w drugim Alanie. Z TLOU 2 mieli duże ambicje, ale wyszło jak wyszło.

Za jakiś czas zrobię sobie drugie przejście w NG+ na najwyższym poziomie trudności żeby przeżyć to jeszcze raz i zobaczyć nowe zakończenie.

Podobno są jakieś niespodzianki i zmiany w NG+.

Czekam też na Control 2, pewnie będą tam jakieś wskazówki w jakim kierunku pójdzie Alan Wake 3, z fabuły AW2 wynika że możliwy jest nowy główny bohater zamiast Sagi.

Opublikowano
21 minut temu, Uzytnik30 napisał(a):

Rzadko który tytuł potrafi tak chwycić za mordę od samego początku. Wszystko mi siadło idealnie.

Swoją drogą, wiadomo czy NG+ ma jakieś zauważalne różnice względem pierwszego przejścia? Jakieś ukryte dialogi?

Jest tego dużo na NG+, natomiast sam nigdy nie próbowałem.

Teraz po 2 latach na PS5 wersji oczywiście też musiałbym przejść 2 razy, bo zapisy z Epica nie przejdą, a wolę jednak nowe trofea i odczucia z wersji konsolowej, niż drugi raz grać na PC na Epicu xD.

TheGamer
No image preview

Alan Wake 2: Every New Change In The Final Draft

Alan Wake 2's New Game Plus plays like a story sequel that takes you through the spiral.

3 minuty temu, Pure Bladestone napisał(a):

Myślę podobnie, w Alanie 2 po prostu czuć duże ambicje, żeby zrobić coś większego niż kolejne przepełnione backtrackingiem hojjojkowe bieganie po tych samych korytarzach. Im więcej się gra tym bardziej czuć skalę tej gry.

Żeby przebić Alana 2 to musiałoby się trafić jakieś ambitniejsze studio, może dawne Naughty Dog, ale oni nigdy nie zrobili nawet w połowie tak ambitnej historii i świata jak w drugim Alanie. Z TLOU 2 mieli duże ambicje, ale wyszło jak wyszło.

Za jakiś czas zrobię sobie drugie przejście w NG+ na najwyższym poziomie trudności żeby przeżyć to jeszcze raz i zobaczyć nowe zakończenie.

Podobno są jakieś niespodzianki i zmiany w NG+.

Czekam też na Control 2, pewnie będą tam jakieś wskazówki w jakim kierunku pójdzie Alan Wake 3, z fabuły AW2 wynika że możliwy jest nowy główny bohater zamiast Sagi.

Dokładnie, szkoda tylko, że w stosunku do innych odkrywczych gier tej generacji akurat Alan odniósł najmniejszy sukces kasowy z różnych względów, ale szczególnie dzięki premierze na najgorszym sklepie w historii gamingu :/.

Niemniej jednak Remedy nie jest pod kreską i Control 2 na pewno będzie znowu w tej genialnej Lynchowskiej formule.

Opublikowano

Dzięki za link, widzę że jest tego trochę.

Chyba przejdę w końcu Control, bo długo się wzbraniałem. Gameplay czysto strzelankowy to nie moja bajka, ale trzeba spróbować, żeby zgłębić remedyverse.

Opublikowano
3 minuty temu, Uzytnik30 napisał(a):

Dzięki za link, widzę że jest tego trochę.

Chyba przejdę w końcu Control, bo długo się wzbraniałem. Gameplay czysto strzelankowy to nie moja bajka, ale trzeba spróbować, żeby zgłębić remedyverse.

Zabawnie będzie się grało w tej kolejności, bardzo dużo jest nawiązań w Control do AW2, jak grałeś DLC to nawet rudą już miałeś :).

Opublikowano
Teraz, KrYcHu_89 napisał(a):

Zabawnie będzie się grało w tej kolejności, bardzo dużo jest nawiązań w Control do AW2, jak grałeś DLC to nawet rudą już miałeś :).

Tak, DLCki zrobione. Rudą kojarzę, gdzieś tam kiedyś śledziłem temat Control i jakieś wątki oraz postaci nie są mi obce, ale na pewno fun z ponownego przechodzenia AW2 będzie większy )

Opublikowano
Teraz, Uzytnik30 napisał(a):

Tak, DLCki zrobione. Rudą kojarzę, gdzieś tam kiedyś śledziłem temat Control i jakieś wątki oraz postaci nie są mi obce, ale na pewno fun z ponownego przechodzenia AW2 będzie większy )

Remedy tak to fajnie zrobiło, że przechodzenie w tej kolejności też będzie ok.

W ogóle nie wiem czy grasz na konsoli czy PC, ale Control ostatnio dostał jakieś duże patche na konsole, więc to już chyba "skończona" wersja, warto ograć. Na PS4 ta gra działa bardzo ślamazarnie swego czasu.

Opublikowano
Teraz, KrYcHu_89 napisał(a):

Remedy tak to fajnie zrobiło, że przechodzenie w tej kolejności też będzie ok.

W ogóle nie wiem czy grasz na konsoli czy PC, ale Control ostatnio dostał jakieś duże patche na konsole, więc to już chyba "skończona" wersja, warto ograć.

Na PS5. Właśnie na tego patcha czekałem spokojnie, bo gdyby nie ta zapowiedź to grałbym już dawno D