Opublikowano piątek o 19:231 dzień W dniu 4.09.2025 o 13:14, DarkStar napisał(a):Strasznie niepokojące - konsola wychodzi za miesiąc, a system się wywala na najprostszych czynnościach...Chłop w ciągu 30 minut grania zaliczył bluescreen, przestały działac gałki, miał liczne bugi podczas przełączania gier, zapowiada się w stylu mojego zwróconego Legiona S xDSzkoda, że taki MS sam nie zrobi handhelda z systemem Xboxowym, gdzie quickresume i sleep mode działa jak bajka.
Opublikowano piątek o 19:311 dzień Valve w kilkaset osób ciągnie największą platformę to grania na świecie, tworzy i utrzymuje gry, to samo ze sprzętami. Rozwija swój system operacyjny. A MS w ciągu 2 lat nie potrafi dostosować swojego systemu do pocket pc co zresztą obiecał. Mając niewyobrażalnie większe zasoby. Kurde jak to jest możliwe?
Opublikowano piątek o 20:391 dzień Pewnie przy tak dużej firmie rozmywa się odpowiedzialność, jak to w korpo.
Opublikowano piątek o 21:131 dzień 1 hour ago, Ukukuki said:Valve w kilkaset osób ciągnie największą platformę to grania na świecie, tworzy i utrzymuje gry, to samo ze sprzętami. Rozwija swój system operacyjny. A MS w ciągu 2 lat nie potrafi dostosować swojego systemu do pocket pc co zresztą obiecał. Mając niewyobrażalnie większe zasoby.Kurde jak to jest możliwe?Windows.
Opublikowano 18 godzin temu18 godz. 19 godzin temu, easye napisał(a):Chłop w ciągu 30 minut grania zaliczył bluescreen, przestały działac gałki, miał liczne bugi podczas przełączania gier, zapowiada się w stylu mojego zwróconego Legiona S xdNo generalnie jak się patrzy jak oni sobie z tym "radzą" to naprawdę napawa niepokojem jeśli chodzi o ich kolejny Windowsowy konsolo-komputer. Albo sparzą się na tym Asusie na tyle że na tą konsolę poczekamy dłużej.A w międzyczasie Gaben wleci do salonu z fajnym boxem i znów ktoś wydyma wizjonerów z Microsoftu
Opublikowano 17 godzin temu17 godz. szczególnie, że znowu wychodzi nowa gra AAA jak Bordelands 4 i na próżno jej szukać w natywnym ms store dla tych nowych konsol od asusa, tak samo nie ma nowego NBA czy Fify
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. no tak, ale przecież cały ten marketing xboxa teraz to play anywhere a do swojego sklepu nawet nie dodają nowych gier aaa bez tej funkcji, no jakbym brał coś sygnowane marką xbox, to chciałbym mieć dostęp do osiągnieć czy chmury z xbox live
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. no to nie jest konsola, masz dostęp do osiągnieć, ale EA, Epic, UBI, GOG, Steam itp, w tym także Xbox Game Pass PC.
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. no tak, wiem, że jest dostęp, tylko oczekuje, że jak microsoft bawi się w "xbox on pc" to jednak wszystkie nowe gry aaa będą się pojawiać u nich w ms store i będę miał wybór, czyli coś co Phil Spencer lubi powtarzać, szczególnie, że kolejna stacjonarna konsola ma już korzystać z tego środowiska
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. Nawet jak coś masz w apce xboxa na PC to i tak gry UBI, blizzarda i EA odpalają się przez ich launchery i nie mają xboksowych osiągnięć. Niech to w końcu ogarną.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. 59 minut temu, Chewie napisał(a):Nawet jak coś masz w apce xboxa na PC to i tak gry UBI, blizzarda i EA odpalają się przez ich launchery i nie mają xboksowych osiągnięć. Niech to w końcu ogarną.nie ogarną, tak samo jak steamOS nie da ci osiągnieć z gierek zainstalowanych poprzez Heroic z innych launcherow. Albo korzysta sie z gier kupionych w sklepie xboxa jezeli chce sie miec osiagniecia albo to sie w ogole olewa. Instalujac steama na takim rogowym xboxowym sprzecie tez osiagniecia beda na steamie. Tylko w zamknietym systemie mozna cos takiego osiagnac, nawet deck nie jest zamkniety, chyba ze ktos korzysta z niego tylko grajac w steamowe gry :)
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 48 minutes ago, w_s said:nie ogarną, tak samo jak steamOS nie da ci osiągnieć z gierek zainstalowanych poprzez Heroic z innych launcherow. Albo korzysta sie z gier kupionych w sklepie xboxa jezeli chce sie miec osiagniecia albo to sie w ogole olewa. Instalujac steama na takim rogowym xboxowym sprzecie tez osiagniecia beda na steamie. Tylko w zamknietym systemie mozna cos takiego osiagnac, nawet deck nie jest zamkniety, chyba ze ktos korzysta z niego tylko grajac w steamowe gry :)Na Steam Deck w grach zainstalowanych przez Heroic normalnie już wbija się osiągnięcia z GOG i Epic.No chyba, że mówisz o zdobywaniu osiągnięć Steamowych grając w gry z GOG albo Epic, no to tak, ich nie wbijesz, wiadomo.2 hours ago, wojtas011 said:no tak, wiem, że jest dostęp, tylko oczekuje, że jak microsoft bawi się w "xbox on pc" to jednak wszystkie nowe gry aaa będą się pojawiać u nich w ms store i będę miał wybór, czyli coś co Phil Spencer lubi powtarzać, szczególnie, że kolejna stacjonarna konsola ma już korzystać z tego środowiskaNo wątpię, że magicznie zaczną się pojawiać te gry w MS/Xbox Store. Ta konsola będzie porażką, jestem przekonany.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Można powiedzieć że Xbox ROG Ally uczy się chodzić, żeby następne xboxy mogły biegać. To nie jest jeszcze docelowy xbox, pod względem funkcji, systemu operacyjnego czy dostępnej biblioteki gier, ale pokazuje w jakim kierunku pójdą ich następne konsole i to swego rodzaju test współpracy z producentami OEM nad następnymi "konsolami".Na razie mamy półśrodek, bez usypiania czy QR i z problemami które będą pewnie naprawiane w kolejnych aktualizacjach. Kto chcę może kupić, ale ja wolę poczekać na te bardziej dopracowane sprzety z tym nowym układem Xboxa od AMD za kilka lat.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 8 godzin temu, w_s napisał(a):nie ogarną, tak samo jak steamOS nie da ci osiągnieć z gierek zainstalowanych poprzez Heroic z innych launcherow. Albo korzysta sie z gier kupionych w sklepie xboxa jezeli chce sie miec osiagniecia albo to sie w ogole olewa. Instalujac steama na takim rogowym xboxowym sprzecie tez osiagniecia beda na steamie. Tylko w zamknietym systemie mozna cos takiego osiagnac, nawet deck nie jest zamkniety, chyba ze ktos korzysta z niego tylko grajac w steamowe gry :)No ale jak odpalasz gre ea czy ubi na steam czy epic to osiągnięcia wpadają w obu launcherach, a microsoft nie daje rady tak zrobić u siebie, bo są patałachami.Kolejny przykład ich durnoty, Crash trylogia remasterów ładnie ma zapisy w chmurze i osiągniecia xbox live, Crash 4 dostaje wersje battle.net bez tych funkcjonalności, nawet własnej gry nie dodają natywnie do ms store, to jak mam wierzyć, że inne studia będą dodawać tam gry.No przecież ja sobie tak wyobrażam kolejnego xboxa, że jak odpalę grę ze steam, to odblokują tam osiągniecie wpadnie też do profilu xbox live, w końcu to te same gry, można dodać ikonę, że to z innego launcher czy coś, jakoś nie ma problemu teraz mieć dwóch setów takich samych gier tylko rozbitych na xbox one i series
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 4 minutes ago, wojtas011 said:No ale jak odpalasz gre ea czy ubi na steam czy epic to osiągnięcia wpadają w obu launcherach, a microsoft nie daje rady tak zrobić u siebie, bo są patałachami.Kolejny przykład ich durnoty, Crash trylogia remasterów ładnie ma zapisy w chmurze i osiągniecia xbox live, Crash 4 dostaje wersje battle.net bez tych funkcjonalności, nawet własnej gry nie dodają natywnie do ms store, to jak mam wierzyć, że inne studia będą dodawać tam gry.No przecież ja sobie tak wyobrażam kolejnego xboxa, że jak odpalę grę ze steam, to odblokują tam osiągniecie wpadnie też do profilu xbox live, w końcu to te same gry, można dodać ikonę, że to z innego launcher czy coś, jakoś nie ma problemu teraz mieć dwóch setów takich samych gier tylko rozbitych na xbox one i seriesNo tak nie będzie bo MS nie będzie miał z tego żadnych korzyści. Obecnie wbijają się Achievementy na Steam i XBL jednocześnie tylko w grach MS, które są dostępne na Steam i umożliwiają połączenie kont np Halo albo Forza.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Ja myślę, że z czasem każdy wyrasta z tych osiągnieć i nie zwraca już na nie uwagi - ile ma, gdzie je wbija.Najlepiej zdać sobie sprawę, że każda inna osoba ma totalnie wyjednane na Twoje osiągniecia, poza Tobą xD
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Po niekad battle.net to też ich launcher więc wiesz to zwykle lenistwo.11 minut temu, wojtas011 napisał(a):No ale jak odpalasz gre ea czy ubi na steam czy epic to osiągnięcia wpadają w obu launcherach, a microsoft nie daje rady tak zrobić u siebie, bo są patałachami.Kolejny przykład ich durnoty, Crash trylogia remasterów ładnie ma zapisy w chmurze i osiągniecia xbox live, Crash 4 dostaje wersje battle.net bez tych funkcjonalności, nawet własnej gry nie dodają natywnie do ms store, to jak mam wierzyć, że inne studia będą dodawać tam gry.No przecież ja sobie tak wyobrażam kolejnego xboxa, że jak odpalę grę ze steam, to odblokują tam osiągniecie wpadnie też do profilu xbox live, w końcu to te same gry, można dodać ikonę, że to z innego launcher czy coś, jakoś nie ma problemu teraz mieć dwóch setów takich samych gier tylko rozbitych na xbox one i series
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 15 minut temu, wojtas011 napisał(a):Kolejny przykład ich durnoty, Crash trylogia remasterów ładnie ma zapisy w chmurze i osiągniecia xbox live, Crash 4 dostaje wersje battle.net bez tych funkcjonalności, nawet własnej gry nie dodają natywnie do ms store, to jak mam wierzyć, że inne studia będą dodawać tam gryInni wydawcy będą dodawać tam swoje gry tak jak dzisiaj wszyscy wydają swoje gry na Xbox Store.Teraz to jest rozbite na osobny sklep na konsoli i zaniedbany osobny sklep na PC. Gdy oba te sklepy staną się jednym, to o wsparcie nie będzie trzeba się martwić.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 6 minut temu, easye napisał(a):Ja myślę, że z czasem każdy wyrasta z tych osiągnieć i nie zwraca już na nie uwagi - ile ma, gdzie je wbija.Najlepiej zdać sobie sprawę, że każda inna osoba ma totalnie wyjednane na Twoje osiągniecia, poza Tobą xDBrzmi to trochę ironicznie patrząc, że w podpisie masz kafelek z exophase ;)A osiągniecia same w sobie nie są problemem, bo przecież też są w ea app czy ubiconnect, problem dla mnie to, że promujemy play anywhere, promujemy xbox on pc, robimy handhelda xboxa, a potem się okazuje, że lepiej zainstalować tam steam os bo działa lepiej a i tak większość gier trzeba odpalać z steam.Wiem, że dla większości graczy pc to steam jest ważniejszy, ale ja najpierw miałem konto xbox live, a potem steam i mam większy sentyment do tamtej platformy, daltego cieszyłem się i liczyłem, ze jak microsoft stawia na pc gaming to gry będą lądować w ms store z pełnymi usługami xbox live, a tu diablo czy crash 4 musisz odpalać z battle.neta bez tych funkcjonalności12 minut temu, Czoperrr napisał(a):No tak nie będzie bo MS nie będzie miał z tego żadnych korzyści. Obecnie wbijają się Achievementy na Steam i XBL jednocześnie tylko w grach MS, które są dostępne na Steam i umożliwiają połączenie kont np Halo albo ForzaKilkanaście lat temu był program games for windows live i nawet na steam gry z tego odblokowywały osiągniecia xbox live, pamiętam, ze np. gta 4 czy dirt 2 to miały4 minuty temu, ASX napisał(a):Inni wydawcy będą dodawać tam swoje gry tak jak dzisiaj wszyscy wydają swoje gry na Xbox Store.Teraz to jest rozbite na osobny sklep na konsoli i zaniedbany osobny sklep na PC. Gdy oba te sklepy staną się jednym, to o wsparcie nie będzie trzeba się martwić.No dobra inni wydawcy mają do tego prawo, ale dlaczego microsoft ma wywalone na swoją platformę? Zmusza do użycia battle.neta bo nie chce mu się przenieść swojej gry do siebie czy wrzuca jakieś popsute wersje call of duty.Ironiczne jest to, że potrafili dodać Death Stranding w game passie z pełnymi osiągnieciami xbox live za nim ktoś pomyślał, że kiedykolwiek będzie wersja na xboxa
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Tego nikt nie rozumie dlaczego gry MS zaniedbują wlasną platformę na PC, gdy jednoczesnie starają się o wsparcie third party. Moja spiskowa teoria jest taka że czekają na te integracje.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Dodawanie starych gier do Play Anywhere też póki co się nie odbywa bo moja kolekcja na PC coś się nie powiększa.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Odbywa się, ale bardzo powoli i dotyczy głównie indyków. Wielu wydawców, zwlaszcza tych większych, nie podoba się pomysł rozdawania swoich gier za darmo w jednej cenie w kilku miejscach. Długa droga przed nimi i jeszcze trochę czasu minie zanim to się stanie standardem.