Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wydania specjalne - temat ogólny

Featured Replies

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Wyświetleń 88,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobry! Kolejne wydanie specjalne ukaże się w okolicach 20 marca i będzie to PC Extreme (z naciskiem na MS-DOS lata 80. i 90.). Start przedsprzedaży w środę ok. 10:00, ale póki co prośba o pomoc w wybo

• Dooobra, już w sumie nie ma co tu robić takiej tajemnicy, bo zaraz zaczniecie marudzić, to lepiej teraz niż przy starcie przedsprzedaży ;).  20 września oficjalna premiera.... Arcade Extreme! Tak

• Informacyjnie, bo juz gdzies to info bedzie pewnie sie pojawialo - na 20 czerwca planujemy premiere wydania specjalnego Amiga Extreme. Prace juz zaawansowane, materialow masa, tak ze dzieje sie :). 

Opublikowano
58 minut temu, Perez napisał(a):

trochę to co Łapusz z numerem pierwszym, chociaż jak rozumiem jakoś tego średnia wyszła? 

No średnia, ale też nie aż taka beznadziejna moim zdaniem jak niektorzy piszą. Trochę jaśniejszy druk i byłoby okej, bo główny problem to słaba czytelność ciemnych screenów.

Opublikowano
57 minut temu, Perez napisał(a):

chociaż jak rozumiem jakoś tego średnia wyszła?

Jakość była tragiczna, nie dość że papier słaby to ciemne screenshoty. Na ostatnim Extreme Party nawet komuś z redakcji pokazywałem co to za tatałajstwo zostało wydane i jak Łapuszowi nie wstyd za to brać 25zł.

Opublikowano
11 godzin temu, Shen napisał(a):

Summon @grzybiarz , on się chyba zna na remasterach pism

No niestety ja już praca na etacie i z dzieciakami nie mam czasu na takie rzeczy jak:

skanowanie do bmp (wtedy brak kompresji), mega zoom w photoshopie i usuwanie pędzlem brudów wgnieceń i różnych takich, strona po stronie.

Co do ciemnych screenów, to nawet to co wydrukowałem sobie w drukarni na podstawie pdfa, wyszło i tak ciemno, więc może następnym razem :) rozjaśnić trza strony.

lapusz zezwolił mi na pdfy ale żebym gotowe pliki mu przesłał i miały być dla patronów, więc może Ci @Perez wyśle to zobaczysz. To tylko dwa numery: 1 i chyba 25 (w tym drugim już musiałem w hydeparku wyciągać tekst sztuczna inteligencja tzw OCR.bo było niewyraźnie). Było tu chyba 100 stron i 3 miechy mi to zajęło:/ 

Opublikowano
11 minut temu, grzybiarz napisał(a):

No niestety ja już praca na etacie i z dzieciakami nie mam czasu na takie rzeczy jak:

skanowanie do bmp (wtedy brak kompresji), mega zoom w photoshopie i usuwanie pędzlem brudów wgnieceń i różnych takich, strona po stronie.

Co do ciemnych screenów, to nawet to co wydrukowałem sobie w drukarni na podstawie pdfa, wyszło i tak ciemno, więc może następnym razem :) rozjaśnić trza strony.

lapusz zezwolił mi na pdfy ale żebym gotowe pliki mu przesłał i miały być dla patronów, więc może Ci @Perez wyśle to zobaczysz. To tylko dwa numery: 1 i chyba 25 (w tym drugim już musiałem w hydeparku wyciągać tekst sztuczna inteligencja tzw OCR.bo było niewyraźnie). Było tu chyba 100 stron i 3 miechy mi to zajęło:/ 

Łapusz to akurat nie bardzo miał na co zezwalać, bo tak jak wspomniałem - prawa do numerów 1-166 są niezmiennie u Fenixa i Ściery :)

A cała reszta to tylko potwierdzasz, ile to jest zabawy z poprawkami skanu PDF-a, a gdzie w tym wszystkim przygotowanie tego od zera. No nic, spróbujemy ze skanami mimo wszystko na jakimś sensownym sprzęcie i zobaczymy, jakie będą efekty, ewentualnie własnie jakieś rozjaśnienie czy coś. 

Opublikowano

Ściera mówił że ma stare materiały. Może pora w końcu to odkopać i zacząć działać? Ma pewno są tam pdf-y lub surowe materiały do składania numerow.

Na jakiej podstawie twierdzicie że tylko 40 osób to by kuplio. 40 osób z forum to może tak. Ale jeszcze jest baza ludzi na facebooku i czytelnicy z kiosków i prenumerat. Powiedz proszę nam Perez jaki był nakład numeru 0 (zerowego). Podobno sprzedał się rewelacyjnie. A to świadczy o tym że my chcemy czytać o najlepszych czasach PlayStation z lat 90. Pamiętajcie że to my, wierni fani od 1997-1998 roku podtrzymujemy to pismo. Chcemy porządnej reedycji numerow 1-30 i już. W wersji papierowej. Zrób zrzutkę Perez i lecimy z tematem. 

Edytowane przez Danny85

Opublikowano

Już widzę te tłumy lecące po numery 1-30 po 50+ PLN/szt. Ja rozumiem, że nostalgia mocno, ale bądźmy realistami. Uwielbiam papier, ale pdf dla mnie będzie jak najbardziej ok

Opublikowano

Ja w 2024 roku kupiłem na nowo pierwsze 15 numerów bo swoje miałem po zalaniu „piewki”. Także da się, ale ludzie się cenią i któryś numer  - pognieciony, śmierdzący fajami kosztował prawie tyle co Indiana Jones na xboxa! :/ 

Opublikowano
56 minut temu, snejk04 napisał(a):

Już widzę te tłumy lecące po numery 1-30 po 50+ PLN/szt. Ja rozumiem, że nostalgia mocno, ale bądźmy realistami. Uwielbiam papier, ale pdf dla mnie będzie jak najbardziej ok

Pdfy wszystkich numerów i drukowanie The Best of ... albo rocznikowo, albo numerami. I tam lecą najlepsze teksty, recenzje. Wydawanie poszczególnych numerów mija się (biznesowo) z celem.

Opublikowano
2 godziny temu, Danny85 napisał(a):

Ściera mówił że ma stare materiały. Może pora w końcu to odkopać i zacząć działać? Ma pewno są tam pdf-y lub surowe materiały do składania numerow.

Na jakiej podstawie twierdzicie że tylko 40 osób to by kuplio. 40 osób z forum to może tak. Ale jeszcze jest baza ludzi na facebooku i czytelnicy z kiosków i prenumerat. Powiedz proszę nam Perez jaki był nakład numeru 0 (zerowego). Podobno sprzedał się rewelacyjnie. A to świadczy o tym że my chcemy czytać o najlepszych czasach PlayStation z lat 90. Pamiętajcie że to my, wierni fani od 1997-1998 roku podtrzymujemy to pismo. Chcemy porządnej reedycji numerow 1-30 i już. W wersji papierowej. Zrób zrzutkę Perez i lecimy z tematem. 

Numer zerowy nie wiem, jaki miał nakład i sprzedaż, bo nie ja to robiłem, natomiast to było INNE wydawnictwo robione od zera, a nie po prostu druk tego, co już wyszło. Tak że to co innego zrobić sobie wspominkowy numer ze starych czasów, a co innego wydrukować po prostu to, co było. 

Łapusz zrobił reedycję numeru pierwszego i to widzę do dzisiaj jest dostępne, chociaż fakt, nie wiem, ile tego drukował, ale o ile np. Pegasusa czy nawet numer zerowy wyprzedał, tak to już chyba aż tak nie zeszło. 

Spoko, spytam z ciekawości, bo są chyba firmy, które robią takie remastery czasopism, bo my na to mocy nie mamy. Romek ogarnia bieżące rzeczy, redakcji też ma co robić. A Ściera bardzo wątpię, aby miał dostęp do PDF-ów sprzed 28 lat. 

Opublikowano

Dowiedzcie się jak nakład i sprzedaż miał numer zerowy u Łapusza. Może warto wydać PS1 Extreme z najlepszymi grami na PlayStation z okazji 30. urodzin PS1?

Opublikowano
14 minut temu, Danny85 napisał(a):

Dowiedzcie się jak nakład i sprzedaż miał numer zerowy u Łapusza. Może warto wydać PS1 Extreme z najlepszymi grami na PlayStation z okazji 30. urodzin PS1?

Specjal o PSone jak najbardziej jest rozwazany, bo ten numer zerowy to taki troche byl o PSone, ale nie do konca. 

Opublikowano

Zamiary tego psx zero to było zrecenzowanie gier przed tym co wyszło na wakacje 1997. Taki prequel psx extreme  #1, ale taki the best of psx bym chętnie czytał. 

Opublikowano

Perez, a bierzecie pod uwagę zwiększenie ilości stron w takim na szarakowym specjalu? Nawet kosztem ceny.

Opublikowano
1 godzinę temu, triboy napisał(a):

Perez, a bierzecie pod uwagę zwiększenie ilości stron w takim na szarakowym specjalu? Nawet kosztem ceny.

Pytanie, czy tam da się osiągnąć jakąś optymalną liczbę stron :) Mam wrażenie, że może być 140, 180, a i 220 by dało radę. Tylko właśnie gdzie tu jakiś koniec...

Opublikowano

Myślę, że metę wyznaczy ewentualna cena :red:

W sensie, żeby Wam się opłacało, a żeby jednak nie odstraszyć co niektórych. 

Edytowane przez triboy

Opublikowano
17 minut temu, triboy napisał(a):

Myślę, że metę wyznaczy ewentualna cena :red:

W sensie, żeby Wam się opłacało, a żeby jednak nie odstraszyć co niektórych. 

A weź zgadnij, gdzie ta granica :)  To by pewnie trzeba było jakieś badania robić, ile ktoś jest w stanie wydać na takie czasopismo, jakie ma oczekiwania co do liczby stron. 

Opublikowano
5 minut temu, Mari4n napisał(a):

Za jedynką jest ósemka, czy co?

Wygląda jak ślad po rzucie dzieckiem o ścianę. :kratoswoke:

Opublikowano
18 minut temu, Piechota napisał(a):

IMG_4618.jpeg

Survival Horror Extreme potwierdzone?

Opublikowano
2 godziny temu, Mari4n napisał(a):

Za jedynką jest ósemka, czy co?

1800 brutto dostaje i prosi o wsparcie.