Opublikowano 23 godziny temu23 godz. Ja zrobiłem wszystkie sam za wyjątkiem obrazów w jadalni, bo nie zaliczało mi piruetów z jakiegoś powodu. Na cmentarzu musiałem na szybko wygooglac jak nazywal sie ten chłop, bo miałem 2 dniową przerwę w graniu i za cholere nie mogłem sobie imienia przypomnieć, ani gdzie ono było podane. Uważam, że te z TS1 zagadki były trudniejsze.
Opublikowano 22 godziny temu22 godz. 30 minut temu, smoo napisał(a):Ja zrobiłem wszystkie sam za wyjątkiem obrazów w jadalni, bo nie zaliczało mi piruetów z jakiegoś powodu. Na cmentarzu musiałem na szybko wygooglac jak nazywal sie ten chłop, bo miałem 2 dniową przerwę w graniu i za cholere nie mogłem sobie imienia przypomnieć, ani gdzie ono było podane.Uważam, że te z TS1 zagadki były trudniejsze.Też miałem problem z piruetem, wszedł z krzyżaka i to musiałem się okręcić kilka razy.
Opublikowano 18 godzin temu18 godz. Skończone - wspaniała gra, nie chce mi się rozpisywać, dodam tylko, że smutek po zakończeniu, bo nie wpadły mi trofea za good ending, za ukończenie i jak tak patrzę to jeszcze ze 2 inne xD. Anyway jako survival horror to jest 8+/10, tylko przez bugi (trofea i 2 game breaking jakie miałem z przedmiotami, nie zamykało się menu), bo ma w sobie coś ten tytuł, może kiedyś wrócę na 2gie przejście.Te trofea za ending podobno działały patch temu, ale już nie działają, no cóż i tak platyny bym nie robił, ale zawsze szkoda takich błędów.A i szkoła - no lepsza niż w SH f, nie pamietam kto pisał wcześniej, ale mam to samo zdanie, chyba @smoo . Świat alternatywny to nawet NIE MA porównania z SH f, a bardziej z SH3, genialnie wykonany.Niech takie horrory dalej będą robione, chociażby przez takie małe studia jak to, wspieram i chylę czoło .
Opublikowano 18 godzin temu18 godz. Teraz, Figaro napisał(a):Pierwsze słyszę o tej gierce. Warto zacząć od jedynki?Ej jeszcze piszę xD.Tak, są bezpośrednio powiązane. Ale jedynka jest klasę gorsza.SH2 R > TS2 > RE9 > SH f > TS1, Chile nie ma się co wstydzić.
Opublikowano 18 godzin temu18 godz. 8 godzin temu, Josh napisał(a):Ja tu wykonuję jakieś skomplikowane obliczenia matematyczne przy których sam Stephen Hawking by się pogubił, szukam wzorów itp a rozwiązanie było takie banalne, wystarczyło pomyśleć "outside the box"Oj, tak kilka zagadek mnie wlasnie poskladalo, bo nie pomyslalem inaczej. Np. zagadka z kasa fiskalna w jedynce w recepcji mnie pokonala, bo trzymalem sie jednego toku myslenia, a trzeba bylo inaczej podejsc.4 godziny temu, smoo napisał(a):Uważam, że te z TS1 zagadki były trudniejsze.Byly wyraznie trudniejsze. Np. zagadka z muzyka zw jedynce to hardcore. Nie wiem kto bez opisu to przeszedl. W dwojce az takich hardcorow nie ma.7 minut temu, Figaro napisał(a):Pierwsze słyszę o tej gierce. Warto zacząć od jedynki?Warto, warto. Jedynczeka to nadal genialna gra w stylu klasycznego Residenta i topka horrorow (wyraznie gorsze ma dialogi).
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 13 godzin temu, KrYcHu_89 napisał(a):Skończone - wspaniała gra, nie chce mi się rozpisywać, dodam tylko, że smutek po zakończeniu, bo nie wpadły mi trofea za good ending, za ukończenie i jak tak patrzę to jeszcze ze 2 inne xD. Anyway jako survival horror to jest 8+/10, tylko przez bugi (trofea i 2 game breaking jakie miałem z przedmiotami, nie zamykało się menu), bo ma w sobie coś ten tytuł, może kiedyś wrócę na 2gie przejście.Te trofea za ending podobno działały patch temu, ale już nie działają, no cóż i tak platyny bym nie robił, ale zawsze szkoda takich błędów.A i szkoła - no lepsza niż w SH f, nie pamietam kto pisał wcześniej, ale mam to samo zdanie, chyba @smoo . Świat alternatywny to nawet NIE MA porównania z SH f, a bardziej z SH3, genialnie wykonany.Niech takie horrory dalej będą robione, chociażby przez takie małe studia jak to, wspieram i chylę czoło .sprawdzisz czy ci wpadły dzbany za bossow i zakonczenie?
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 32 minuty temu, MEVEK napisał(a):sprawdzisz czy ci wpadły dzbany za bossow i zakonczenie?No pisałem, że niestety nie :/.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. To chyba ja sobie poczekam na kolejne patche, bo ja tak mam, że do gier już raczej nie wracam. Ostatnio tak miałem w WRC8, ze ostatni trofik lubił się zabugować i wygląda to niechlujnie bez platynki
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 30 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):No pisałem, że niestety nie :/.Wybacz ale nie czytałem całości tylko po łebkach. Ja tez tak nie lubię. Giera jest zacna i jest mi to nawet na rękę ze za jakiś czas wrócę po platyne. Zdążę sobie po zapominać co nie co i zas będzie miodzik. Z tym ze wielka nadzieje ze to załatają w krotce 26 minut temu, oFi napisał(a):To chyba ja sobie poczekam na kolejne patche, bo ja tak mam, że do gier już raczej nie wracam. Ostatnio tak miałem w WRC8, ze ostatni trofik lubił się zabugować i wygląda to niechlujnie bez platynki
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. W dniu 10.03.2026 o 09:13, Josh napisał(a):Serio, Capcom mógłby się uczyć od tego dewelopera projektowania łamigłówek w Residentach. Zaczyna sie na luzaku, a im dalej w grę tym bardziej skomplikowane te zagadki aż czacha parujeI dlatego sprzedaż re 5 baniek w dzień vs ts2 100k w miesiąc.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Autor Te 30 lat historii serii i to, że TS2 nadal ma masę bugów nie ma nic do rzeczy?
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Wiadomo, że ma ale jakby re9 miał zagadki na poziomie ts to nie miało być takich ocen, nie miało być takie sprzedaży i rynek wtórny by pękał w szwach.Nie dla niedzielniakow takie gry. Powiem więcej - nawet ja nie chcę takich zagadek bo te w ts są po prostu popierdolone.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Autor Gdyby RE miało takie zagadki to na bank by poszło z 50x mniej kopii, bo nikt poza die-hardami nie byłby w stanie tego rozpykać. Duża marka, musi być przystępna dla szerszej publiki, bo inaczej biedne zagrajmery z twycza nie wiedzą co zrobić i leci im po wyświetleniach.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Pacing jest ważny dla dużych tytułów.Pamietam, że re:code Veronica miala trudne zagadki i dostalo się jej za to.Nie pamietam już tej części dobrze ale internet mi takie coś wypluł:Resident Evil - Code: Veronica is considered one of the hardest games in the series, featuring notoriously challenging puzzles like the Ashford family portrait order, the Clement Σ alloy mixture, and the oil control device. These require close attention to lore-based memos, precise timing, and, in some cases, trial and error
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 19 minut temu, Bzduras napisał(a):Te 30 lat historii serii i to, że TS2 nadal ma masę bugów nie ma nic do rzeczy?Nie, po prostu tacy ludzie co lubią statyczną kamerę już nie żyją.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Prawda jest taka, ze Resident nigdy nie mial trudnych zagadek. Zazwyczaj trzeba bylo znalezc przedmiot i umiescic go w odpowiednim miejscu. Zdarzylo sie kilka razy cos trudniejszego, ale rzadko. Tak teraz, to pamietam zagadke z obrazami w Resident Evil 1 i Code Veronica (choc na standardy Tormented Souls czy nawet Silent Hill to nadal proste zagadki). Edytowane 1 godzinę temu1 godz. przez Lukas_AT
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 18 minut temu, XM. napisał(a):Wiadomo, że ma ale jakby re9 miał zagadki na poziomie ts to nie miało być takich ocen, nie miało być takie sprzedaży i rynek wtórny by pękał w szwach.Nie dla niedzielniakow takie gry. Powiem więcej - nawet ja nie chcę takich zagadek bo te w ts są po prostu popierdolone.A potem wchodzisz na forum i patrzysz, że wszyscy rozwiązują z palcem w dupie xD.Rzeczywiście bugi TS2 bolą, bo widać kilka patchy nic nie dało, ale całościowo da się ukończyć, wpasowuje się w klimat horroru xD.Im dłużej jestem po ukończeniu, tym bardziej nie rozumiem fenomenu nowoczesnych produkcji.Okej zagadki mogą być prostsze niż te w TS2, ale kompletne wyjebanie ich z nowego Residenta uważam powinno być bardziej piętnowane.Społeczeństwo głupieje.Tormented Souls 2 idealnie niestety obnażyło dla mnie gry typu Silent Hill f i Resident Evil 9 (przynajmniej tą część mniej akcyjną) jest po prostu dużo straszniejsza, ciekawsza, nie tylko popcorn w piątek, ale ból, rdza, niepokój i cierpienie.Wszyscy się brandzlują szkołą z SH f, albo posterunkiem z RE2R, no nie wiem, w TS2 każda lokacja jest ciekawsza niż cokolwiek innego, wyszła laurka, ale lokacje to jest fenomen tej gry.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 2 minuty temu, Lukas_AT napisał(a):Prawda jest taka, ze Resident nigdy nie mial trudnych zagadek. Zazwyczaj trzeba bylo znalezc przedmiot i umiescic go w odpowiednim miejscu. Zdarzylo sie kilka razy cos trudniejszego, ale rzadko. Tak teraz, to pamietam zagadke z obrazami w Resident Evil 1 i Code Veronica (choc na standardy Tormented Souls czy nawet Silent Hill to nadal proste zagadki).Bieganie od punktu A do B z przedmiotami nawet nie nazwał bym zagadkami. Najlepsze zagadki w całej serii były w RE3 OG. Kilka polegających na wklepaniu znalezionego kodu, światełka na stacji benzynowej, trochę matematyki przy elektrycznych drzwiach, pozytywka, kryształy przewijające zegar, zawory, zębatki i odwrócony tetris. Każda logiczna, nie upierdliwa, dająca satysfakcję z rozwiązania i z eleganckim wzrostem poziomu trudności przez całą grę.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 5 minut temu, łom napisał(a):Bieganie od punktu A do B z przedmiotami nawet nie nazwał bym zagadkami. Najlepsze zagadki w całej serii były w RE3 OG. Kilka polegających na wklepaniu znalezionego kodu, światełka na stacji benzynowej, trochę matematyki przy elektrycznych drzwiach, pozytywka, kryształy przewijające zegar, zawory, zębatki i odwrócony tetris. Każda logiczna, nie upierdliwa, dająca satysfakcję z rozwiązania i z eleganckim wzrostem poziomu trudności przez całą grę.RE0 też miał fajne zagadki, o dziwo.Z tych gier co grałem, to chyba najlepsze SH2 OG i R to wiadomo złoty standard, Bloober naprawdę zrobił Remake idealnie co do zagadek.TS1 i TS2 ilościowo i hardkorowo topka, ale aż do przesady, jak ktoś wspominał, to bardziej Myst, niż horror.Signalis też niesamowite puzzle miał.ALE jeżeli chodzi o zafixowaną kamerę to TS2 jest nowym królem branży. Nikt nie zrobił tego lepiej z rozległymi lokacjami, klimatem i zajebistą graficzką.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. W SH2 remake były przyjemne zagadki i można było wybrać poziom trudności, więc jak ktoś się nie chciał męczyć, to ustawiał zagadki na łatwy i nie musiał główkować za długo. Dziwi mnie, że w TS nie spróbowali pójść tym tropem. Na easy/normal dać po prostu jakieś dodatkowe podpowiedzi albo nieco łatwiejszą konstrukcję łamigłówek.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 3 minuty temu, Czokosz napisał(a):W SH2 remake były przyjemne zagadki i można było wybrać poziom trudności, więc jak ktoś się nie chciał męczyć, to ustawiał zagadki na łatwy i nie musiał główkować za długo. Dziwi mnie, że w TS nie spróbowali pójść tym tropem. Na easy/normal dać po prostu jakieś dodatkowe podpowiedzi albo nieco łatwiejszą konstrukcję łamigłówek.Tak, zdecydowanie to by się tutaj przydało.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. RE3, CV i Zero peak zagadek z tej serii. RE2R dało najdzieję, że seria wróci pod tym względem do korzeni już na stałe, niestety RE3R, Village, RE4R, a teraz Requiem pokazały jednak że nic z tego, bo nie ma już miejsca na myślenie w grach AAA skierowanych do szerszej publiczności. Jedyny wyjątek to Silenty, aczkolwiek one to raczej nie są skierowane do masówy. Na szczęście pozostają jeszcze indyki i gierki AA, które nie boją się rozjebać mózgu gracza w drobny mak. Edytowane 1 godzinę temu1 godz. przez Josh
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 1 minutę temu, Josh napisał(a):RE3, CV i Zero peak zagadek z tej serii. RE2R dało najdzieję, że seria wróci pod tym względem do korzeni już na stałe, niestety RE3R, Village, RE4R, a teraz Requiem pokazały jednak że nic z tego, bo nie ma już miejsca na myślenie w grach AAA skierowanych do szerszej publiczności. Jedyny wyjątek to Silenty, aczkolwiek one to raczej nie są skierowane do masówy. Na szczęście pozostają jeszcze indyki i gierki AA, które nie boją się rozjebać mózgu gracza w drobny mak.Fakt, jak na jednak trochę mainstream SH f tez muszę oddać miał niezłe, no i fajnie, że każda ostatnia gra z serii SH ma ten poziom puzzli i rzeczywiście się czymś różnią. Mam nadzieję, że w rimejku jedynki podtrzymają poziom.btw
Opublikowano 57 minut temu57 min 31 minut temu, Josh napisał(a):RE3, CV i Zero peak zagadek z tej serii. RE2R dało najdzieję, że seria wróci pod tym względem do korzeni już na stałe, niestety RE3R, Village, RE4R, a teraz Requiem pokazały jednak że nic z tego, bo nie ma już miejsca na myślenie w grach AAA skierowanych do szerszej publiczności. Jedyny wyjątek to Silenty, aczkolwiek one to raczej nie są skierowane do masówy. Na szczęście pozostają jeszcze indyki i gierki AA, które nie boją się rozjebać mózgu gracza w drobny mak.Tylko, że nowe silenty, a w szczególności F mają problem z logicznsocia tych zagadek. Imo w F są zjebane.