Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tormented Souls II

Featured Replies

Opublikowano

Ja zrobiłem wszystkie sam za wyjątkiem obrazów w jadalni, bo nie zaliczało mi piruetów z jakiegoś powodu. Na cmentarzu musiałem na szybko wygooglac jak nazywal sie ten chłop, bo miałem 2 dniową przerwę w graniu i za cholere nie mogłem sobie imienia przypomnieć, ani gdzie ono było podane.

Uważam, że te z TS1 zagadki były trudniejsze.

• Odpowiedzi 301
  • Wyświetleń 18,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Skończyłem. 19 godzin, rank C Przecudowna gra, zdecydowanie największe zaskoczenie roku obok Clair Obscur. Zaczynając spodziewałem się max poziomu pierwszej części, a dostałem najlepszego przedstawi

• Gra ukonczona. Wedlug licznika gry zajelo mi to 18 godzin i 27 minut. Niemniej, w pewnym momencie zaladowalem wczesniejszy stan gry przed wejsciem na cmentarz by oszczedzic amunicje na walke z bossem.

• Gram ponownie i juz po 1.5h wyszedlem z klasztoru. Teraz to szybko pojdzie. Zbieram wszystkie dokumenty i ponownie delektuje sie gierka. Potem zagram na hardzie i wystarczy. Jedyneczka czeka na powrot

Opublikowano
30 minut temu, smoo napisał(a):

Ja zrobiłem wszystkie sam za wyjątkiem obrazów w jadalni, bo nie zaliczało mi piruetów z jakiegoś powodu. Na cmentarzu musiałem na szybko wygooglac jak nazywal sie ten chłop, bo miałem 2 dniową przerwę w graniu i za cholere nie mogłem sobie imienia przypomnieć, ani gdzie ono było podane.

Też miałem problem z piruetem, wszedł z krzyżaka i to musiałem się okręcić kilka razy.

Opublikowano

Skończone - wspaniała gra, nie chce mi się rozpisywać, dodam tylko, że smutek po zakończeniu, bo nie wpadły mi trofea za good ending, za ukończenie i jak tak patrzę to jeszcze ze 2 inne xD. Anyway jako survival horror to jest 8+/10, tylko przez bugi (trofea i 2 game breaking jakie miałem z przedmiotami, nie zamykało się menu), bo ma w sobie coś ten tytuł, może kiedyś wrócę na 2gie przejście.

Te trofea za ending podobno działały patch temu, ale już nie działają, no cóż i tak platyny bym nie robił, ale zawsze szkoda takich błędów.

A i szkoła - no lepsza niż w SH f, nie pamietam kto pisał wcześniej, ale mam to samo zdanie, chyba @smoo . Świat alternatywny to nawet NIE MA porównania z SH f, a bardziej z SH3, genialnie wykonany.

Niech takie horrory dalej będą robione, chociażby przez takie małe studia jak to, wspieram i chylę czoło touche.

19cd8a8c3bf79-screenshotUrl.jpg

Opublikowano
Teraz, Figaro napisał(a):

Pierwsze słyszę o tej gierce. Warto zacząć od jedynki?

Ej jeszcze piszę xD.

Tak, są bezpośrednio powiązane. Ale jedynka jest klasę gorsza.

SH2 R > TS2 > RE9 > SH f > TS1, Chile nie ma się co wstydzić.

Opublikowano
8 godzin temu, Josh napisał(a):

Ja tu wykonuję jakieś skomplikowane obliczenia matematyczne przy których sam Stephen Hawking by się pogubił, szukam wzorów itp a rozwiązanie było takie banalne, wystarczyło pomyśleć "outside the box"

Oj, tak kilka zagadek mnie wlasnie poskladalo, bo nie pomyslalem inaczej. Np. zagadka z kasa fiskalna w jedynce w recepcji mnie pokonala, bo trzymalem sie jednego toku myslenia, a trzeba bylo inaczej podejsc.

4 godziny temu, smoo napisał(a):

Byly wyraznie trudniejsze. Np. zagadka z muzyka zw jedynce to hardcore. Nie wiem kto bez opisu to przeszedl. W dwojce az takich hardcorow nie ma.

7 minut temu, Figaro napisał(a):

Pierwsze słyszę o tej gierce. Warto zacząć od jedynki?

Warto, warto. Jedynczeka to nadal genialna gra w stylu klasycznego Residenta i topka horrorow (wyraznie gorsze ma dialogi).

Opublikowano
13 godzin temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Skończone - wspaniała gra, nie chce mi się rozpisywać, dodam tylko, że smutek po zakończeniu, bo nie wpadły mi trofea za good ending, za ukończenie i jak tak patrzę to jeszcze ze 2 inne xD. Anyway jako survival horror to jest 8+/10, tylko przez bugi (trofea i 2 game breaking jakie miałem z przedmiotami, nie zamykało się menu), bo ma w sobie coś ten tytuł, może kiedyś wrócę na 2gie przejście.

Te trofea za ending podobno działały patch temu, ale już nie działają, no cóż i tak platyny bym nie robił, ale zawsze szkoda takich błędów.

A i szkoła - no lepsza niż w SH f, nie pamietam kto pisał wcześniej, ale mam to samo zdanie, chyba @smoo . Świat alternatywny to nawet NIE MA porównania z SH f, a bardziej z SH3, genialnie wykonany.

Niech takie horrory dalej będą robione, chociażby przez takie małe studia jak to, wspieram i chylę czoło touche.

19cd8a8c3bf79-screenshotUrl.jpg

sprawdzisz czy ci wpadły dzbany za bossow i zakonczenie?

Opublikowano
32 minuty temu, MEVEK napisał(a):

sprawdzisz czy ci wpadły dzbany za bossow i zakonczenie?

No pisałem, że niestety nie :/.

Opublikowano

To chyba ja sobie poczekam na kolejne patche, bo ja tak mam, że do gier już raczej nie wracam. Ostatnio tak miałem w WRC8, ze ostatni trofik lubił się zabugować i wygląda to niechlujnie bez platynki /

Opublikowano
30 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

No pisałem, że niestety nie :/.

Wybacz ale nie czytałem całości tylko po łebkach. Ja tez tak nie lubię. Giera jest zacna i jest mi to nawet na rękę ze za jakiś czas wrócę po platyne. Zdążę sobie po zapominać co nie co i zas będzie miodzik. Z tym ze wielka nadzieje ze to załatają w krotce ohboy

26 minut temu, oFi napisał(a):

To chyba ja sobie poczekam na kolejne patche, bo ja tak mam, że do gier już raczej nie wracam. Ostatnio tak miałem w WRC8, ze ostatni trofik lubił się zabugować i wygląda to niechlujnie bez platynki /

Opublikowano
W dniu 10.03.2026 o 09:13, Josh napisał(a):

Serio, Capcom mógłby się uczyć od tego dewelopera projektowania łamigłówek w Residentach. Zaczyna sie na luzaku, a im dalej w grę tym bardziej skomplikowane te zagadki aż czacha paruje

It's getting harder Meme Generator - Imgflip

I dlatego sprzedaż re 5 baniek w dzień vs ts2 100k w miesiąc.

Opublikowano
  • Autor

Te 30 lat historii serii i to, że TS2 nadal ma masę bugów nie ma nic do rzeczy?

Opublikowano

Wiadomo, że ma ale jakby re9 miał zagadki na poziomie ts to nie miało być takich ocen, nie miało być takie sprzedaży i rynek wtórny by pękał w szwach.

Nie dla niedzielniakow takie gry. Powiem więcej - nawet ja nie chcę takich zagadek bo te w ts są po prostu popierdolone.

Opublikowano
  • Autor

Gdyby RE miało takie zagadki to na bank by poszło z 50x mniej kopii, bo nikt poza die-hardami nie byłby w stanie tego rozpykać. Duża marka, musi być przystępna dla szerszej publiki, bo inaczej biedne zagrajmery z twycza nie wiedzą co zrobić i leci im po wyświetleniach.

Opublikowano

Pacing jest ważny dla dużych tytułów.

Pamietam, że re:code Veronica miala trudne zagadki i dostalo się jej za to.

Nie pamietam już tej części dobrze ale internet mi takie coś wypluł:

Resident Evil - Code: Veronica is considered one of the hardest games in the series, featuring notoriously challenging puzzles like the Ashford family portrait order, the Clement Σ alloy mixture, and the oil control device. These require close attention to lore-based memos, precise timing, and, in some cases, trial and error

Opublikowano
19 minut temu, Bzduras napisał(a):

Te 30 lat historii serii i to, że TS2 nadal ma masę bugów nie ma nic do rzeczy?

Nie, po prostu tacy ludzie co lubią statyczną kamerę już nie żyją.

Opublikowano

Prawda jest taka, ze Resident nigdy nie mial trudnych zagadek. Zazwyczaj trzeba bylo znalezc przedmiot i umiescic go w odpowiednim miejscu. Zdarzylo sie kilka razy cos trudniejszego, ale rzadko. Tak teraz, to pamietam zagadke z obrazami w Resident Evil 1 i Code Veronica (choc na standardy Tormented Souls czy nawet Silent Hill to nadal proste zagadki).

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano
18 minut temu, XM. napisał(a):

Wiadomo, że ma ale jakby re9 miał zagadki na poziomie ts to nie miało być takich ocen, nie miało być takie sprzedaży i rynek wtórny by pękał w szwach.

Nie dla niedzielniakow takie gry. Powiem więcej - nawet ja nie chcę takich zagadek bo te w ts są po prostu popierdolone.

A potem wchodzisz na forum i patrzysz, że wszyscy rozwiązują z palcem w dupie xD.

Rzeczywiście bugi TS2 bolą, bo widać kilka patchy nic nie dało, ale całościowo da się ukończyć, wpasowuje się w klimat horroru xD.

Im dłużej jestem po ukończeniu, tym bardziej nie rozumiem fenomenu nowoczesnych produkcji.

Okej zagadki mogą być prostsze niż te w TS2, ale kompletne wyjebanie ich z nowego Residenta uważam powinno być bardziej piętnowane.

Społeczeństwo głupieje.

Tormented Souls 2 idealnie niestety obnażyło dla mnie gry typu Silent Hill f i Resident Evil 9 (przynajmniej tą część mniej akcyjną) jest po prostu dużo straszniejsza, ciekawsza, nie tylko popcorn w piątek, ale ból, rdza, niepokój i cierpienie.

Wszyscy się brandzlują szkołą z SH f, albo posterunkiem z RE2R, no nie wiem, w TS2 każda lokacja jest ciekawsza niż cokolwiek innego, wyszła laurka, ale lokacje to jest fenomen tej gry.

Opublikowano
2 minuty temu, Lukas_AT napisał(a):

Prawda jest taka, ze Resident nigdy nie mial trudnych zagadek. Zazwyczaj trzeba bylo znalezc przedmiot i umiescic go w odpowiednim miejscu. Zdarzylo sie kilka razy cos trudniejszego, ale rzadko. Tak teraz, to pamietam zagadke z obrazami w Resident Evil 1 i Code Veronica (choc na standardy Tormented Souls czy nawet Silent Hill to nadal proste zagadki).

Bieganie od punktu A do B z przedmiotami nawet nie nazwał bym zagadkami. Najlepsze zagadki w całej serii były w RE3 OG. Kilka polegających na wklepaniu znalezionego kodu, światełka na stacji benzynowej, trochę matematyki przy elektrycznych drzwiach, pozytywka, kryształy przewijające zegar, zawory, zębatki i odwrócony tetris. Każda logiczna, nie upierdliwa, dająca satysfakcję z rozwiązania i z eleganckim wzrostem poziomu trudności przez całą grę.

Opublikowano
5 minut temu, łom napisał(a):

Bieganie od punktu A do B z przedmiotami nawet nie nazwał bym zagadkami. Najlepsze zagadki w całej serii były w RE3 OG. Kilka polegających na wklepaniu znalezionego kodu, światełka na stacji benzynowej, trochę matematyki przy elektrycznych drzwiach, pozytywka, kryształy przewijające zegar, zawory, zębatki i odwrócony tetris. Każda logiczna, nie upierdliwa, dająca satysfakcję z rozwiązania i z eleganckim wzrostem poziomu trudności przez całą grę.

RE0 też miał fajne zagadki, o dziwo.

Z tych gier co grałem, to chyba najlepsze SH2 OG i R to wiadomo złoty standard, Bloober naprawdę zrobił Remake idealnie co do zagadek.

TS1 i TS2 ilościowo i hardkorowo topka, ale aż do przesady, jak ktoś wspominał, to bardziej Myst, niż horror.

Signalis też niesamowite puzzle miał.

ALE jeżeli chodzi o zafixowaną kamerę to TS2 jest nowym królem branży. Nikt nie zrobił tego lepiej z rozległymi lokacjami, klimatem i zajebistą graficzką.

Opublikowano

W SH2 remake były przyjemne zagadki i można było wybrać poziom trudności, więc jak ktoś się nie chciał męczyć, to ustawiał zagadki na łatwy i nie musiał główkować za długo. Dziwi mnie, że w TS nie spróbowali pójść tym tropem. Na easy/normal dać po prostu jakieś dodatkowe podpowiedzi albo nieco łatwiejszą konstrukcję łamigłówek.

Opublikowano
3 minuty temu, Czokosz napisał(a):

W SH2 remake były przyjemne zagadki i można było wybrać poziom trudności, więc jak ktoś się nie chciał męczyć, to ustawiał zagadki na łatwy i nie musiał główkować za długo. Dziwi mnie, że w TS nie spróbowali pójść tym tropem. Na easy/normal dać po prostu jakieś dodatkowe podpowiedzi albo nieco łatwiejszą konstrukcję łamigłówek.

Tak, zdecydowanie to by się tutaj przydało.

Opublikowano

RE3, CV i Zero peak zagadek z tej serii. RE2R dało najdzieję, że seria wróci pod tym względem do korzeni już na stałe, niestety RE3R, Village, RE4R, a teraz Requiem pokazały jednak że nic z tego, bo nie ma już miejsca na myślenie w grach AAA skierowanych do szerszej publiczności. Jedyny wyjątek to Silenty, aczkolwiek one to raczej nie są skierowane do masówy. Na szczęście pozostają jeszcze indyki i gierki AA, które nie boją się rozjebać mózgu gracza w drobny mak.

Edytowane przez Josh

Opublikowano
1 minutę temu, Josh napisał(a):

RE3, CV i Zero peak zagadek z tej serii. RE2R dało najdzieję, że seria wróci pod tym względem do korzeni już na stałe, niestety RE3R, Village, RE4R, a teraz Requiem pokazały jednak że nic z tego, bo nie ma już miejsca na myślenie w grach AAA skierowanych do szerszej publiczności. Jedyny wyjątek to Silenty, aczkolwiek one to raczej nie są skierowane do masówy. Na szczęście pozostają jeszcze indyki i gierki AA, które nie boją się rozjebać mózgu gracza w drobny mak.

Fakt, jak na jednak trochę mainstream SH f tez muszę oddać miał niezłe, no i fajnie, że każda ostatnia gra z serii SH ma ten poziom puzzli i rzeczywiście się czymś różnią. Mam nadzieję, że w rimejku jedynki podtrzymają poziom.

btw

image.png

image.png

Opublikowano
31 minut temu, Josh napisał(a):

Tylko, że nowe silenty, a w szczególności F mają problem z logicznsocia tych zagadek. Imo w F są zjebane.