Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Resident Evil - temat ogólny, komentarze, plotki i inne

Featured Replies

Opublikowano
6 minut temu, Kangus napisał(a):

A na moje pytanie o skrypty ktos odpowie?P

To są momenty (jedne z niewielu w całej grze) gdzie jest ukryty licznik czasu który musisz przeżyć aby popchnąć akcję do przodu, zabijanie przeciwników skraca ten czas i jest to motyw który sprawdza skill gracza. Nie radzisz sobie, obniż poziom, jest za łatwo zwiększ o oczko w górę. Dla mnie jest to mega motyw szczególnie w 4 (i OG i Remake) gdzie przy każdym kolejnym przejściu robi się coraz większą siekę.

• Odpowiedzi 868
  • Wyświetleń 52,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, skończyłem sobie przed chwilą kampanie Chrisa w rimejku jedynki i tym samym zakończyłem mój residentowy maraton który trwał +-rok. Piękna była to przygoda nie zapomnę jej nigdy i mam nadzieje ż

• Skończyłem sobie Resident Evil Outbreak. Piszę tutaj a nie we "właśnie ukończyłem" bo they wouldn't get it :joker: Zaczynałem to chyba 4 razy i tak odpadałem po 10min smęcąc że nie dam rady z tymi bot

• Dobra File 2 pękło. Definicja mission packa do gry bo dostajemy nowe mapki i lekko doszlifowany gameplay jedynki, ale ogólnie to więcej tego samego, na plus nasi kompani są trochę (bardzo troche) mnie

Opublikowano
15 minut temu, łom napisał(a):

To są momenty (jedne z niewielu w całej grze) gdzie jest ukryty licznik czasu który musisz przeżyć aby popchnąć akcję do przodu, zabijanie przeciwników skraca ten czas i jest to motyw który sprawdza skill gracza. Nie radzisz sobie, obniż poziom, jest za łatwo zwiększ o oczko w górę. Dla mnie jest to mega motyw szczególnie w 4 (i OG i Remake) gdzie przy każdym kolejnym przejściu robi się coraz większą siekę.

W RE4 to się chyba sypie amunicja z przeciwników więc jakoś się to samo balansuje(choć i tak mi to psuje klimat, demo mi w zasadzie całkowicie zabiło, te zombiaki się tam rodziły w tym przejściu). W village chyba tylko pieniądze, więc im więcej ich ubijesz strzelając, tym masz gorszy start później. Ale jak to jest tylko początkowa lokacja to pół biedy, bo wtedy się jeszcze nie nazbierało za dużo.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Na NG+ można już ich bez problemu rozjebać wszystkich, nawet tego szefa z końca fali.

Opublikowano

I gra to bierze pod uwagę przy cut-scence czy magicznie wyrastają z ziemi? Ja robiłem na przemian headshot, kop z półobrotu i tylko ich przybywało i przejście zagradzali :).

Opublikowano

Chodziło mi o Village bo ten pistolecik to by większe spustoszenie robił gdyby można było nim rzucać. A w RE4 walczysz do dźwięku dzwonu, a na NG+ możesz użyć snajperki i samemu trafić w dzwon co od razu kończy walkę.

Opublikowano
10 minut temu, Kangus napisał(a):

W RE4 to się chyba sypie amunicja z przeciwników więc jakoś się to samo balansuje(choć i tak mi to psuje klimat, demo mi w zasadzie całkowicie zabiło, te zombiaki się tam rodziły w tym przejściu). W village chyba tylko pieniądze, więc im więcej ich ubijesz strzelając, tym masz gorszy start później. Ale jak to jest tylko początkowa lokacja to pół biedy, bo wtedy się jeszcze nie nazbierało za dużo.

Obie gry mają bardzo dobry balans i nigdy nie miałem sytuacji bez wyjścia, RE4 premiuje obeznanie z rozgrywką, Village eksplorację bo jest trochę ukrytych przedmiotów które bym pominął gdyby nie mapka.

Opublikowano

W RE4 na jednym etapie w zamku to zaczynałem dopakowany ammo, a kończyłem z zerem do strzelby, kilkoma do karabinu i dwoma magazynkami w pistolecie. Jest tam trochę kill-romów, plus ci w zbrojach, hełmach i z tarczami. Teraz z tmp nie korzystam, tylko 3 pukawki w equ, które ulepszam. W oryginale na PC (wersja z CDA) tam nie miałem takich problemów. No i robię wszystkie poboczne po drodze, też trochę ammo idzie.

Opublikowano
3 godziny temu, _Red_ napisał(a):

RE4 kojarzę jeszcze z PS2 (przechodziłem kilka razy) więc remake mnie nie interesuje

Po prostu nie wierze co czytam.

Jesli mozna porownac to to jak remake pierwszego Residenta postawiony obok oryginalu z 1996.

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano

No bo wydawalo mi sie ze to po prostu odświeżona wersja 1:1 tego co dobrze znam, pamiętam i ogralem sporo razy, coś jak tu:

Tak samo nie bralem sie za TLOU Part 1 po tym jak wersję z PS3 i PS4 przeszedlem 5 razy.

No ale skoro to odnowiona wersja z niespodziankami a nie tylko wypolerowany oryginał 1:1 jak pisali poprzednicy, to obadam.

Opublikowano

Sam poczatek gry przed akcja w wiosce jest zupelnie inny niz w oryginale. Masa lokacji jest przebudowanych, sa nowe, jest jezioro, po ktorym mozna plywac lodka i zwiedzac nowe lokacje, fabula jest rozbudowana itd. To nie jest w zadnym wypadku 1:1 jak The Last of Us. Mozna powiedziec, ze cala wioska jest inna, zaprojektowana od nowa. Tak samo zamek i wyspa.

Odpal na youtube pierwsze 15 min gry, a nie jakis losowy fragment po 20h (gdzie walka z regeneratorami i tak ma nowe rzeczy i lokacje w tym laboratorium tez sa inne).

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano

No ale nie wszystko zagrało. Okroili Leona z lepszych tekstów. Na pocieszenie część nazw trofeów nawiązuje do nich.

Opublikowano

4 godziny temu, Bzduras napisał(a):

Mój ulubiony rodzaj rimejka - REIMADŻIN. Bierze podstawy z oryginału, ale przebudowuje wszystko tak, że to jak zupełnie nowa giereczka. Wjeżdżaj w to i się nawet nie zastanawiaj

Ja tam widzę to trochę inaczej:

Porty/remastery/remaki

Ulepszony port – Lepsza wydajność/rozdzielczość. (np. Twilight Princess HD, The Last of Us Remastered).

Remaster – Zasoby odtworzone zgodnie ze współczesnymi standardami. (np. Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered, Diablo 2: Resurrected, Crisis Core Reunion, The Last of Us Part I).

Remake – Nowa gra z settingiem/fabułą starszej gry. (np. Resident Evil 2, Resident Evil 4, Link's Awakening, Metal Gear Solid: Twin Snakes).

Reimagining – Nowa gra, która zastąpiłaby istniejącą grę w linii czasu/nie jest zgodna z fabułą i zaburza stan świata i rzeczywistość, metafizyka, halucynacja (np. Final Fantasy 7 Remake, Ratchet and Clank).

Opublikowano

Już kiedyś mówiłem jak to u mnie wygląda:

• gra bez zmian, podbita rozdzielczość i klatki, silnik ten sam - remaster (przykład: FFX HD Remaster, Soul Reaver)

• gra z większymi bądź mniejszymi zmianami na innym silniku, trzymająca się nadal mocno oryginału - remake (przykład: Yakuza Kiwami 1, 2, 3, Tony Hawk's Pro Skater 1-4)

• gra zbudowana na kanwie oryginału, na nowym silniku i luźno trzymająca się jej założeń, ale będąca nowym doświadczeniem - reimagine (przykład: RE2-4, Silent Hill 2)

Jak już się przyjmuje w dialogu, że coś nazywa się rimejkiem (jak z Residentami) to nie forsuję tego swojego podziału, bo i tak każdy wie o co chodzi, a bez sensu teraz wojować z całym internetem skoro nawet sami wydawcy czy developerzy czasami się gubią w tym nazewnictwie.

Opublikowano
Teraz, Bzduras napisał(a):

Już kiedyś mówiłem jak to u mnie wygląda:

• gra bez zmian, podbita rozdzielczość i klatki, silnik ten sam - remaster (przykład: FFX HD Remaster, Soul Reaver)

• gra z większymi bądź mniejszymi zmianami na innym silniku, trzymająca się nadal mocno oryginału - remake (przykład: Yakuza Kiwami 1, 2, 3, Tony Hawk's Pro Skater 1-4)

• gra zbudowana na kanwie oryginału, na nowym silniku i luźno trzymająca się jej założeń, ale będąca nowym doświadczeniem - reimagine (przykład: RE2-4, Silent Hill 2)

Jak już się przyjmuje w dialogu, że coś nazywa się rimejkiem (jak z Residentami) to nie forsuję tego swojego podziału, bo i tak każdy wie o co chodzi, a bez sensu teraz wojować z całym internetem skoro nawet sami wydawcy czy developerzy czasami się gubią w tym nazewnictwie.

Dokładnie, no i mamy jeszcze rebooty DMC 2013, Doom 2016, Tomb Raider 2013.

Rzeczywiście jak ktoś nie jest z grami na co dzień, to już dawno się zgubił.

Opublikowano
50 minut temu, Lukas_AT napisał(a):

Sam poczatek gry przed akcja w wiosce jest zupelnie inny niz w oryginale. Masa lokacji jest przebudowanych, sa nowe, jest jezioro, po ktorym mozna plywac lodka i zwiedzac nowe lokacje, fabula jest rozbudowana itd. To nie jest w zadnym wypadku 1:1 jak The Last of Us. Mozna powiedziec, ze cala wioska jest inna, zaprojektowana od nowa. Tak samo zamek i wyspa.

Odpal na youtube pierwsze 15 min gry, a nie jakis losowy fragment po 20h (gdzie walka z regeneratorami i tak ma nowe rzeczy i lokacje w tym laboratorium tez sa inne).

No i git, dzięki. Nie czytalem wcześniej nic na temat RE4:R stąd nie znałem pełnego kontekstu zmian jakie wprowadzili. Dopiero mnie naszlo na powrót do serii po RE:VIII

Opublikowano

Czytając kolejną rozkminę na temat remaster/remake to ludzie którzy siedzą w grach mają większy problem z tymi pojęciami bo znajomi casuale jak widzą tą samą grafikę to wiedzą że remaster/port a jak nową grafikę to wiedzą że remake. Ja bym nadal RE4R wrzucił w kategorię Remake (tak samo jak RE1R) bo mimo dużych zmian to rozgrywka i fabuła nadal u podstaw jest podobna, za to RE2R (i RE3R) to już dla mnie reimagine bo gra się całkowicie inaczej niż w oryginał mimo podobnej fabuły.

Opublikowano

W to też sie gra zupełnie inaczej. Jedyny wspólny mianownik w gameplayu to kamera zza pleców. Cała dynamika walki, przebudowa większości lokacji, bohaterów, zmienione wydarzenia. Ja to zwyczajnie nazywam remake tak jak wszystko co jest mocno różne od oryginału. Remaster od zawsze to było dla mnie podbicie rozdziałki,fpsów czy tekstur a może nawet jakieś delikatne zmiany w gameplayu poprawiające komfort z gry. 2 określenia mi wystarczają

Opublikowano

Ja i tak do teraz nie wiem w co Red grał a w co nie i w co chce zagrać a co kupił xD

Opublikowano

Służę pomocą:

RE4 - wersja PS2 na PS2

RE5 - wersja PS4 na PS5

RE7 - jak wyżej

RE8 - wersja PS5 na PS5

Poczekaj az dojdzie RE4:R wersja PS4 z darmowym upgrejdem do PS5!