Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Clair Obscur: Expedition 33

Featured Replies

Opublikowano
48 minutes ago, Bzduras said:

Przesadzasz z tym Rebirthem, do jego ogrania wystarczy tylko FFVII Remake. Po co znajomość pozostałych części?

No jak? A Cid?

Oczywiście, że nie jest potrzebna, skąd w ogóle ten pomysł

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Wyświetleń 142,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Bzduras
    Bzduras

Dobra, przespalem się, pograłem chwilę w Dooma i przetrawiłem sobie oba zakończenia. Ta gra zasługuje na coś więcej niż tylko wlepienie jej 10/10, więc napisanie chyba najdłuższego posta w mojej forum

• Jestem po pierwszym akcie i zastanawiam się czy odpaliłem ten kafelek co trzeba w gamepassie. Od pierwszej zapowiedzi nie mogę uwierzyć, że są ludzie, którzy zostali przyciągnięci tą paskudną oprawą g

Opublikowano

Dobra gra sama się obroni. Wychodzi, że jeśli twórcy, robią swoją grę z serce, wychodzą na przeciw oczekiwaniu graczy, to gracze to doceniają i kupują. Jak już sporo osób pisało E33 jest FF którego oczekiwali, a o którego nic nie robili. Z turowym systemem walki, fajnymi mechanikami a nie praktycznie slasherem z elementami RPG. W mojej opinie jest w niej pewnie ważny czynnik, coś poza fabułą, to jakie tematy porusza ta gra.

Większość osób na forum to już nie dzieciaki ze szkoły, tylko dorośli ludzie po 30-tce (jak komuś dodałem lat to sorry) i już nie buja tak samo jak kiedyś latanie młodym chłopakiem, który wyrusza żeby uratować świat i pól wsi a na końcu zgarnąć jeszcze księżniczkę a to wszystko podlane teenage dramą. Według mnie TLOU 1, Wiesiek 3, nowy God of War, nie przyciągał graczy tylko, światem przedstawionym, fabułą, postaciami czy gameplay'em ale też tematyką poruszaną w grze, a w nich wszystkich było to rodzicielstwo, relacje ojciec - dziecko. Choć podlane postapo czy fantasy sosem, pokazują sprawy i problemy z którymi ci dorośli gracze zmagają się w rzeczywistości, więc chyba łatwiej utożsamiać się z głównym bohaterem i jakoś bardziej przeżywać jego historię.

Podobnie jest z Clair Obscur, która porusza tematykę

straty bliskiej osoby, przechodzenia żałoby, relacjach rodzinnych w tym trudnym czasie.

O gustach się nie dyskutuj, jednemu się podoba, drugiemu nie, no ale niektóre argumenty "na nie" padające tutaj mnie dziwią, czekam tylko jak ktoś napisze, że muzyka chujowa

Opublikowano
4 godziny temu, Bzduras napisał(a):

Przesadzasz z tym Rebirthem, do jego ogrania wystarczy tylko FFVII Remake. Po co znajomość pozostałych części?

Bo odbiór jest zupełnie inny? Ktoś kto pierwszy raz ma sztyczność z FF7 w formie Remake patrzy na to co się dzieje na ekranie i myśli sobie O CHUJ TU CHODZI JAKIE DUSZKI CO TO ZA SEPHIROTH TO ONI ŻYJĄ NIE ŻYJĄ CO TO ZA POJEBANA GRA. Podczas gry osoba zaznajomiona z oryginałem wyłapuje każdy detal i odbiera tę grę zupełnie na innym poziomie.

Jestem w drugim akcie i gra ma feeling starego jRPGa. Konstrukcja poziomów, gdzie w każdej odnodze jest coś do podniesienia, mapa świata, turowy system walki, system ability. No jak już ktoś napisał to taki FF, którego chcieliśmy dostać ale w wersji niskobudżetowej. Niestety mocno razi mnie też jej niski budżet po ograniu tak dopracowanych gier jak Rebirth czy DS2. Niewidzialne ściany, brak interakcji z otoczeniem, powtarzające się assety czy nawet bugi - gra nie obsługuje HDRu, mimo tego przy opcji "włącz gdy obsługuje" w PS5 się załącza, a nie powinno, więc trzeba ręcznie wyłączyć HDR w systemie. Do tego wszystkie dialogi nie są pozycjonowane w scenach, graja z centralnego głośnika, co też trochę nie przystaje na 2025 rok. Lipsync jest zjebany zarówno w wersji ENG jak i FR. Chyba go zrobili tak aby pasował mniej więcej do każdej. Kilka razy muzyka przestała po prostu grać. Takie tam wpadki.

Edytowane przez WisnieR

Opublikowano

Masz inny odbiór, ale to nie znaczy, że bez tego kompletnie nie zrozumiesz gry która została przemodelowana tak, żeby trafić również do ludzi którzy wchodzą w nią na świeżo. To tak jakby grać w Silent Hill 3 bez znajomości jedynki - tracisz trochę, ale to nadal bardzo dobre doświadczenie w taki sposób.

3 minuty temu, WisnieR napisał(a):

patrzy na to co się dzieje na ekranie i myśli sobie O CHUJ TU CHODZI JAKIE DUSZKI CO TO ZA SEPHIROTH TO ONI ŻYJĄ NIE ŻYJĄ CO TO ZA POJEBANA GRA

Znam oryginał bardzo dobrze, a mimo tego właśnie tak myślałem momentami w Remaku i przez 3/4 Rebirtha xd

Opublikowano

Mam dokładnie teraz ogrywając Remake, że czasem myślę wtf na ekranie się dzieje, ale Clair dla mnie świetna gra i wszystko mi w niej zagrało.

Opublikowano

Tak potrzebujesz znajomosci oryginalu zeby sie wkurwiac na nie wiadomo po co dodane Nomuryzmy xD

Opublikowano

Fajny ranking ostatnio powstał, może się komuś przyda, żeby poogrywać zaległości lub zestawić ze swoim.

https://backloggd.com/u/BlueSky/list/reseteras-essentials-rpgs-2025-edition/

Teraz, wet_willy napisał(a):

Tak potrzebujesz znajomosci oryginalu zeby sie wkurwiac na nie wiadomo po co dodane Nomuryzmy xD

A już znasz zakończenie trylogii?

Opublikowano
2 minuty temu, wet_willy napisał(a):

No gdyby aż tak nie odleciał to dla mnie zmiany są na plus, bo pomimo materiału źródłowego znanego na wylot, nowa odsłona mnie potrafiła zaskoczyć i zobaczyłem coś "nowego".

Opublikowano

Zwłaszcza ten Red XIII co robi za maskotkę i moonwalkuje piszcząc dziecięcym głosikiem przebrany za żołnierza Shinry, mój ulubiony moment z oryginału <3 Smaczek prawie tak mocny jak nietoperz w Donkey Kongu.