Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crimson Desert

Featured Replies

Opublikowano

Zaczynam 7 rozdział , boss 6 rozdziału banalny. Zauważyłem że na xsx im dalej jestem tym wydajność jest co raz gorsza . 35h na liczniku dziś już mala przerwa trochę odpocząć trzeba żeby nie było przesytu jakiś Mario kart world dla rozluźnienia

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 77,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Jak pojawiła się opcja ukradnij osła to sądziłem, że na nim pojadę, a nie że będę z nim uciekał przez miasto niosąc go na barana   Ciekawe czy byka można ukraść

• Czyli teraz obrona Częstochowy przez forumowiczów minimum miesiąc bo 2 bomby poszły haha

• Zax dał 7/10 Skull and Bones, przekonany że "gra będzie wspierana latami". Niech to wybrzmi.

Opublikowano

Dobra, ja wróciłem. Zmiana nastawienia z rozpierdalatora gier rockstara na typową ubigrę trochę pomogła i gra się lepiej. Nawet walka zaczęła mi siadać.

Miejscówki robią robotę.

Jq9zq4r.jpeg

Opublikowano

Ale kasztan graficzny. Ogien i woda z ery ps2. Kolo AC shadows to nawet nie stało. Cała reszta super. Walka siadła od razu. Spędze tu kiedyś masę czasu jak coś zrobią z tą papką na ekranie.

Opublikowano

Macie gdzieś tę grafikę ustawień pomiędzy konsolami? Nie mówię o tym oficjalnym, ale była też taka, jakie były ustawienia zrobione. Nie mogę coś znaleźć.

Opublikowano

Wreszcie nowy look

19d261c2cfd50-screenshotUrl.jpg

19d261c416f96-screenshotUrl.jpg

A tutaj ładne widoczki z wcześniejszej podróży

19d261c7de849-screenshotUrl.jpg

Na razie odpuszczam quest główny w 6 chapterze na razie nic nie robię, zajmuje się problemami zwykłym ludzi :).

@Faka pisze z tel ale to zdjecie chyba dobrej jakości :)

17744614490381992178638457197542.jpg

Opublikowano

Widzę zabiłeś tego bossa Anumbre w sanktuarium ja w 7 akcie ale gościu mnie rozkłada jakaś taktyka na niego ?

Opublikowano
1 minutę temu, Banan91PL napisał(a):

Widzę zabiłeś tego bossa Anumbre w sanktuarium ja w 7 akcie ale gościu mnie rozkłada jakaś taktyka na niego ?

Można go cancelować Blinding Flashem, albo filar xD.

Ale typo dużo trudniejszy niż ktokolwiek ze story.

Opublikowano

Ja dziś (ciągle początek czwartego rozdziału nie ruszony) postanowiłem zrobić sobie wyprawę w najbardziej położony na północny-wschód rejon zwany Varnia.
Poniżej mapa z moją drogą, pokonałem już ciut powyżej połowy trasy, a co napotkałem po drodze to moje banderas

19d2647e04981-screenshotUrl.png

Momentami czuję się tu jak w jakimś Death Stranding z tym planowaniem trasy i mozolną wspinaczką.
Po zdobyciu któregoś ze szczytów, moją uwagę przykuła osada położona w dolinie, wśród pięknych, jesienno barwionych koron drzew - dodatkowo wszystkie budynki były pomalowane na czerwono, co dodawało temu miejscu zupełnie unikalny koloryt.
Okazało się, że to miejscówka, jakiegoś plemienia, a przy okazji znalazłem u nich psy Husky i chyba takiego oswoję sobie na podróże.

Załapałem też jakiegoś questa, ale zaprowadził mnie on w bardzo mroźne rejony, a nowy rodzaj przeciwnika skutecznie wyleczył mnie z podjęcia dalszych kroków - podjąłem więc te wycofujące na "z góry upatrzone pozycje" i ruszyłem dalej.

19d2645f31785-screenshotUrl.png

Dotarłem w końcu do tytułowego Crimson Desert, spotkałem wombaty, fenki i kolczatki, niechcący wpadłem na jakiegoś wielkiego kryształowego bossa-kraba i znów, niczym "dzielny Sir Robin" (kto oglądał "Monty Python i Święty Grall" ten wie) spierdzieliłem w przeciwnym kierunku.
Później pustynia powiedziała mi że nie przejdę dalej i cofnęło mnie do najbliższego punktu w sumie to nawet nie wiem dlaczego - albo burza piaskowa, albo zrobiło się za gorąco.
Postanowiłem więc obejść ten niebezpieczny teren, wspinając się na skały, z których ujrzałem wybudowane na wysokości sanktuarium, do którego oczywiście zajrzałem.
U podnóża góry, na której ta miejscówka została wybudowana, zauważyłem jakieś targowisko, więc czym prędzej zleciałem z góry (uprzednio znajdując platformę do fast travel), żeby przywitać się z kupcami i gdyby ktoś się zastanawiał to tak - mają wielbłądyD

Najlepsze jest to, że to wszystko przydarzyło mi się podczas zupełnie bezcelowej szwendaczki - zero misji, tylko ja i mój plan na dotarcie do jakiegoś punktu - ta gra to esencja przygodybanderas

Opublikowano

Gdzie ta osada z psami? Ten moj kundel mi się znudził

Opublikowano
38 minut temu, Shen napisał(a):

Gdzie ta osada z psami? Ten moj kundel mi się znudził

Tutaj, gdzie czerwony marker:

19d268ab9b782-screenshotUrl.png

Opublikowano

Zachęcony pozytywnymi opiniami po tych patchach kupiłem i spoko się w to gra, jestem na razie na etapie robienia tych początkowych zadań, ogólnie jak ktoś grał w rdr 2, to tu nie będzie miał problemów z przyzwyczajeniem się do sterowania, ktoś gra pod walkę samymi pięściami, bo widzę, że jest ciekawy potencjał?

Opublikowano

Mi się gierka instaluje ale jeszcze minie ok 2-3tyg zanim zagram (bom teraz zajęty na maksa), chyba będę musiał omijać ten konkretny topik aby sobie nie robić spoilerów. A te atakują wszędzie w internetach niestety.

Opublikowano

Może ktos by chciał takie fajne buty z regenem hp i bonusem do expa, własnie znalazłem za wodospadem

Zrzut ekranu 2026-03-26 002737.png

cd2.jpg

Opublikowano

Święcicie mieczem czy po prostu idziecie na pałę i chodzicie ? Bo szczerze jeszcze nie wszedłem do żadnej ciekawej lokacji sam z marszu i nic nie znalazłem w Zeldzie jakoś lżej to przychodzi ;(

Opublikowano

Mam 36h i siedzę w 4 rozdziale. Co chwilę w trakcie eksploracji coś przykuje moją uwagę i zbaczam ze scieżki, tutaj jest ogrom do zwiedzania. Do tego tony zawartości, patrząc się na ilość zadań samych frakcji w tym regionie no to jestem ciekawy jak będzie w późniejszych. Trzeba uważnie eksplorować, bo skarby z bardziej unikalnymi itemami różnego rodzaju są poukrywane.

Poza tym jestem zachwycony jak ta gra ma zrobiony las, to jest jeden z najpiękniejszych lasów jakie widziałem w grach i CD spokojnie dołącza do trójki gier gdzie to zostało wg mnie zrobione najlepiej czyli RDR 2, KCD 2 i Wiedźmin 3 ale w tym ostatnim pod warunkiem grania z max RT i najlepiej paroma modami. Do tego szalona ilość efektów cząsteczkowych gdy w lesie wieje wiatr i liście latają, coś pięknego. Przemierzanie lasów tutaj i w ogóle zwiedzanie to przyjemność sama w sobie.

20260326005412_1.jpg20260326010211_1.jpg20260326005312_1.jpg

20260325171459_1.jpg20260326010431_1.jpg20260324015908_1.jpg20260325021639_1.jpg20260325170806_1.jpg

20260323163551_1.jpg20260323015121_1.jpg20260323015311_1.jpg

Przy okazji, kompletny rozjazd recenzji z tym jak widzę tę grę gdy gram w nią sam i to jest już nie pierwszy raz gdy takie coś się zdarza.

Edytowane przez Qbon

Opublikowano
17 minut temu, Banan91PL napisał(a):

Święcicie mieczem czy po prostu idziecie na pałę i chodzicie ? Bo szczerze jeszcze nie wszedłem do żadnej ciekawej lokacji sam z marszu i nic nie znalazłem w Zeldzie jakoś lżej to przychodzi ;(

Staram sie świecic a jak widze wodospad to jade go sprawdzić, wiekszosc ma jakieś skarby.

Wjechałem w nowy region, ale chyba fabularnie za wcześnie, bo mnie tam każdy chce napierdalać, zanim się zmyłem to znalazłem cyrk.

19d2784447970-screenshotUrl.jpg19d27844ff565-screenshotUrl.jpg19d2784367b51-screenshotUrl.jpg

Opublikowano

@Qbon - sama prawda. Ja w ogóle nie mogę się nadziwić, jaka ta gra jest piękna, bo praktycznie każdy materiał jaki widziałem przed premierą pokazywał jakieś prześwietlone mury, brak cieniowania itp - nie przyjmowałem do wiadomości, że ktoś mógł uznać grafikę za ładną, a jednak na żywo jest przepiękne cieniowanie i wszystko wygląda jak żywe.
Śmiało mogę napisać, że na pewno jest ładniej niż w Ghostach od Sucker Punch, co wcześniej kwestionowałem.
Jasne, gram tylko na bieda PS5, ale zarówno te efekty cząsteczkowe, jak i oświetlenie robią niesamowitą robotę.

Właśnie kończę dzisiejszą sesję - jest po 3:00, a zacząłem około 10:00 rano - oczywiście w międzyczasie były jakieś 2-3h przerwy na obiad, zakupy itp, ale tak ogólnie to prawie cały dzionek minął na szarpaniu w Crimson Desert, a najlepsze jest to, że mimo tylu godzin nie pchnąłem dziś fabuły ani o 1%D

Za to zakończyłem moją wyprawę, odkryłem trochę mapy na północnym wschodzie, znalazłem fajny płaszczyk ze skóry jaszczura i spotkałem jakieś dziwne konie:

19d268aa11d14-screenshotUrl.png

19d27ebcda42-screenshotUrl.png

Zajebiste są te pustynne krajobrazy, ale już tęsknię za tymi lasami, o których pisałeś i jutro (dziś) wracam w okolice startowe, żeby trochę podgonić fabułę.

Opublikowano

Panowie zapewne gdzieś się przewinęło w temacie, ale ciężko mi to wyszukać. Obecnie po różnych łatkach jaki jest najlepszy tryb dogrania na PS5pro? (posiadam jak coś TV z VRR).

Opublikowano

Tak się zastanawiam. W co inwestujecie swoje punkty na umiejętności? Mam wrażenie, że chyba popełniłem błąd rozdając punkty i chciałbym to zmienić. Czwarty rozdział, ale jeszcze posiedzę trochę w Hernand. Ktoś się podzieli swoim drzewkiem skilla? Chyba niepotrzebnie poszedłem w build pod HP.

Opublikowano
20 minut temu, TuPaz napisał(a):

Tak się zastanawiam. W co inwestujecie swoje punkty na umiejętności? Mam wrażenie, że chyba popełniłem błąd rozdając punkty i chciałbym to zmienić. Czwarty rozdział, ale jeszcze posiedzę trochę w Hernand. Ktoś się podzieli swoim drzewkiem skilla? Chyba niepotrzebnie poszedłem w build pod HP.

Wszystko wszędzie naraz. Na razie mam po 5 w każdym ze skilli.

Poza tym na pewno double jump, lot, rolka i broń na max.

Na mieczu 5 skilli, w tym bardzo pakuje kolczyki i ringi na szybkość ataku i poruszania, mam jakoś po 5 lvlu na nich.

W tej chwili mój John Crimson przypomina Wiedźmina ze szkoły kota tańczącego na kurhanach wroga :).

Opublikowano
38 minut temu, balon napisał(a):

Panowie zapewne gdzieś się przewinęło w temacie, ale ciężko mi to wyszukać. Obecnie po różnych łatkach jaki jest najlepszy tryb dogrania na PS5pro? (posiadam jak coś TV z VRR).

Balanced, vsync off, 120Hz on

27 minut temu, TuPaz napisał(a):

Ja wykupuję po prostu to co mi się podoba. :) Jak widzę skille w drzewku to od razu widzę coś, co dla mnie może być dobrą zabawą. Np zainteresowało mnie zastosowanie linki (Axiom) w walce, więc w tym kierunku poszedłem. Najmniej mnie to zielone drzewko interesuje. Żadnych poradników nie sprawdzam, nie lubię tak grać, że mam czyjąś rozpiskę i ustawiam wszystko wg instrukcji.

Moim największym problemem póki co jest notoryczny brak miejsca w ekwipunku, a cały czas znajduję coś co chciałbym zabrać ze sobą. Jak zobaczyłem, że konik ma swój ekwipunek, to się ucieszyłem, że go obładuję lootem jak muła jucznego i dupa, nic z tego. :) Podejrzewam, że albo jakieś sakwy są potrzebne, albo naprawdę muszę muła skołować.

Na początku jest to zadanie gdzie trzeba babie ugotować trzy potrawki z rybą. Miałem wszystkie i do niej jechałem, ale po drodze wypadła potyczka z bandytami. Dość naokoło to było i troszkę daleko. Ale w końcu dojechałem, chcę iść zdać questa, patrzę, a tu mam jedną potrawkę.... nosz k... zjadłem dwie pozostałe w trakcie walki balon

Opublikowano

Wiele osób w tym ja mają bug przez który nie można iść spać postacią. Wcześniej myślałem że można to olać ale jak rozwijamy naszą bazę to bez spania wszystko w czasie rzeczywistym leci po godzinie każdy expand czy nawet więcej. Więc narazie to olałem aż spatchują.

Opublikowano
Godzinę temu, balon napisał(a):

Tak jak pisał Darkstar 120 Hz Balanced z Vsync off mocno się spisuje, tylko jedno miejsce w grze wyraźnie zamula z dotychczasowo znalezionych, niezależnie od trybu tam jest może 20 FPS :). Poza tym pięknie w oknie 48-60 klatek, czasami jestem zaskoczony, że konsola może generować taki zasięg widzenia w otwartym terenie.

37 minut temu, Plackus napisał(a):

Wiele osób w tym ja mają bug przez który nie można iść spać postacią. Wcześniej myślałem że można to olać ale jak rozwijamy naszą bazę to bez spania wszystko w czasie rzeczywistym leci po godzinie każdy expand czy nawet więcej. Więc narazie to olałem aż spatchują.

To gruby problem, u mnie nie występuje, ale bez spania obozy ciężko idą. Poza tym w zasadzie nie jest potrzebne.