Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crimson Desert

Featured Replies

Opublikowano

Sporo "grindu" mnie czeka żeby sobie poulepszać ekwipunek. Teraz już wymagają więcej niż skóry i miedź, więc trzeba szukać i robić questy. No i chyba będę dalej w zdrowie pakował, bo 600 to trochę mało, a wytrzymałości mam 200. Tylko póki co żadnych artefaktów nie mam, ale widzę że wpada, jak ten pasek po lewej od radaru się zapełni.

Teraz też zauważyłem że te 3 kolory po prawej to temperatura- jak przy ognisku mi na czerwone wskoczyło D

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 77,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Jak pojawiła się opcja ukradnij osła to sądziłem, że na nim pojadę, a nie że będę z nim uciekał przez miasto niosąc go na barana   Ciekawe czy byka można ukraść

• Czyli teraz obrona Częstochowy przez forumowiczów minimum miesiąc bo 2 bomby poszły haha

• Zax dał 7/10 Skull and Bones, przekonany że "gra będzie wspierana latami". Niech to wybrzmi.

Opublikowano
30 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

Podeślesz skrina z ustawieniami RenoDX jakie masz? Kurde u Ciebie to zawsze zajebiście wygląda.

Jasne, niedługo wejdę do gry to wrzucę.

Opublikowano

@Donatello1991

Ustawienia generalnie mam domyślne, aberracja chromatyczna przede wszystkim wyłączona. W niektórych grach, takich "brudnych" jak np Stalker 2 itp to daje fajny efekt ale jak jest na krawędziach ekranu a nie na całym obrazie.

A i jeszcze używam tego moda

https://www.nexusmods.com/crimsondesert/mods/112?tab=posts

Wg mnie dużo lepiej ustawia kamerę tylko trzeba go aktualizować po każdym patchu a, że patche są często no to cóż.

IMG_20260331_225429565_HDR~2.jpg

Edytowane przez Qbon

Opublikowano

5 chapter zaliczony, trzeba trochę zwolnić bo to prawie połowa gry.

Opublikowano

Dropisz z przeciwników i wyciągasz z innych broni. Tak u wiedzmy.

banderas

Opublikowano
24 minuty temu, Shen napisał(a):

Dropisz z przeciwników i wyciągasz z innych broni. Tak u wiedzmy.

banderas

its-the-little-things-meme-e146341421725

Opublikowano

Nie wiem skąd się biorą tacy ludzie i jeszcze się uważają za znawców gier. PE? Od dawna nie szanuje.

Zrzut ekranu 2026-03-31 133620.png

Opublikowano
Teraz, Shen napisał(a):

Nie wiem skąd się biorą tacy ludzie i jeszcze się uważają za znawców gier. PE? Od dawna nie szanuje.

51472083.jpg

1713715890.jpg

Systemy marnujące czasjim

Opublikowano

O, mój ulubiony recenzent z PSXE :) Mam odwrotną zgodność z nim w wielu recenzjach, jak mi się coś podoba, to on marudzi, a wielbi rzeczy, które dla mnie są kupą. Tu widzę, że też się sprawdza.

Opublikowano

Opinie w recce mniej więcej się pokrywają z tym co było w pierwszych dniach premiery CD (bo zgaduję że Zax grał w wersję przed nawet day 1 patch) i dopiero kolejne patche poprawiły mocno odbiór. Bardziej razi to że w wysrywach Bethesdy te same problemy już mu nie przeszkadzają, bo jak czytam o minusach to tak jak bym widział problemy Fallouta 4 czy Skyrima. Ja tam już zbytnio nie przywiązuję wagi do recek bo niektórzy redaktorzy przymykają oko na ewidentne babole (8+ dla No More Heroes III kekw) a inni płaczą bo gra nie spełniła ich wyimaginowanych oczekiwań.

Edytowane przez łom

Opublikowano
3 minuty temu, łom napisał(a):

Opinie w recce mniej więcej się pokrywają z tym co było w pierwszych dniach premiery CD (bo zgaduję że Zax grał w wersję przed nawet day 1 patch) i dopiero kolejne patche poprawiły mocno odbiór. Bardziej razi to że w wysrywach Bethesdy te same problemy już mu nie przeszkadzają, bo jak czytam o minusach to tak jak bym widział problemy Fallouta 4 czy Skyrima. Ja tam już zbytnio nie przywiązuję wagi do recek bo niektórzy redaktorzy przymykają oko na ewidentne babole (8+ dla No More Heroes III kekw) a inni płaczą bo gra nie spełniła ich wyimaginowanych oczekiwań.

Recenzje to kwestia subiektywna, niemniej jednak zabawne, że PPE i PE wydali ten sam werdykt w skali na 10.

Opublikowano

Nie no obiektywnie pisząc to rzeczywiście jest trochę tych pierdołków marnujących czas gracza( choć usprawniają). A że nie mają one praktycznie żadnego znaczenia, gdy na drugiej szali położymy ile dobra jest w tej grze, to już inna sprawa.

Trochę jak z tymi obrazami AI po premierze - dużo szumu i zerowe przełożenie na grę.

Edytowane przez Gregorius

Opublikowano

Trochę racji z tym jest. Wczoraj kupiłem jakieś guano stojące na stoliku u kupca, a chciałem go pozdrowić, bo ten sam guzior.

Podobnie jak wpadłem między zwierzynę, zabiłem z pięć, a dwie gdzieś zniknęły i stuff z nich przepadł. Szukam tam ich trucheł i nic.

Poprawiliby też okno ekwipunku, bo czasem ciężko tam coś znaleźć jak mamy więcej gratów.

Jak ktoś podchodzi do tego jak do Wiedźmina czy Skyrima, to nie dziwne że się odbija.

Opublikowano
3 minuty temu, PiotrekP napisał(a):

Trochę racji z tym jest. Wczoraj kupiłem jakieś guano stojące na stoliku u kupca, a chciałem go pozdrowić, bo ten sam guzior.

Podobnie jak wpadłem między zwierzynę, zabiłem z pięć, a dwie gdzieś zniknęły i stuff z nich przepadł. Szukam tam ich trucheł i nic.

Poprawiliby też okno ekwipunku, bo czasem ciężko tam coś znaleźć jak mamy więcej gratów.

Jak ktoś podchodzi do tego jak do Wiedźmina czy Skyrima, to nie dziwne że się odbija.

Eq w Skyrimie jakie było xD?

W grach Bethesdy 50% to czas w ekwipunku i na animowanym ekranie ładowania.

Nie mówię, że Crimson ma dobry interfejs, ale w grach Bethesdy jest jeszcze gorszy.

Opublikowano

Odlozylem pada na chwile, R2 się wcisnelo i zamordowalem 3 osoby w miescie, dzieki ci pearl abyss za auto save

Opublikowano

@KrYcHu_89 tam było to trochę posegregowane mimo wszystko. Nie lubię za bardzo siatkowych ekwipunków. Już mogli to jak w Wieśku zrobić. Pancerze, broń, jedzenie, składniki w 2 kategoriach itp. Każde w osobnym podmenu.

Opublikowano
Teraz, PiotrekP napisał(a):

@KrYcHu_89 tam było to trochę posegregowane mimo wszystko. Nie lubię za bardzo siatkowych ekwipunków. Już mogli to jak w Wieśku zrobić. Pancerze, broń, jedzenie, składniki w 2 kategoriach itp. Każde w osobnym podmenu.

Ja np. Wolę ten pojedynczy, mniej klikania, ale coś za coś.

Są conajmniej 3 kołowe menu, jest bulk submenu do każdego itemu, kurde dla mnie to ma sens, ale może jestem inny :).

Opublikowano

Szkoda że znaczniki znikają z mapy jak wyjdziemy z gry - to pewnie jakiś bug, co? ;/

Opublikowano
3 minuty temu, easye napisał(a):

Szkoda że znaczniki znikają z mapy jak wyjdziemy z gry - to pewnie jakiś bug, co? ;/

Bląd, na konsoli rzadko sie wyłącza grę, ale też to miałem, chyba starczy zrobić reload po włączeniu i markery magicznie wracają.

Opublikowano
3 godziny temu, Shen napisał(a):

Za to "drewnianym" grom Bethesdy daje przeważnie 9 :) Ma swój "świat" :) Przecież te wszystkie gry Bethesdy takie dopracowane i wybitne są...

Opublikowano
1 minutę temu, Alastor84 napisał(a):

Za to "drewnianym" grom Bethesdy daje przeważnie 9 :) Ma swój "świat" :) Przecież te wszystkie gry Bethesdy takie dopracowane i wybitne są...

Zostawcie juz kolegę w spokoju, redaktor IGN dał 6/10, za to dzisiaj w prima aprilis 9/10 ten sam redaktor dał Marathonowi i co z tego? Nic.

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Zostawcie juz kolegę w spokoju, redaktor IGN dał 6/10, za to dzisiaj w prima aprilis 9/10 ten sam redaktor dał Marathonowi i co z tego? Nic.

No troche przykro, że takie dziady jak Zax piszą do PE, bardziej pasuje do ścieku PPE

Opublikowano
Teraz, Shen napisał(a):

No troche przykro, że takie dziady jak Zax piszą do PE, bardziej pasuje do ścieku PPE

No szkoda, liczymy na rewizje za kilka miesięcy, ale nie wiem czy gazetka to praktykuje.

Crimson trudny do oceny przez te lawinowe paczowanko, podobnie było z Cyberem.

Bethesdzie to samo zajmuje 2 lata xD. Najpierw muszą wrzucić estymacje do sprintu 197, Todd musi przebić potem high five z kolegami z zarządu i wtedy leci minimapa na live'a.

I tak uwielbiam Starfielda i bede gral w DLC...:)