Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Onimusha: Way of the Sword

Featured Replies

Opublikowano

Niestety w capcomie obecnie chyba nie ma kto robić muzyki bo każda ich gra cierpi na bezjajeczność w tym względzie. A o protagoniste się nie boje bo jego i tego chłopa bossa już lubię po demku, nawet nie pamiętam już tych chinoli z jedynki więc nie mogło być z tym dobrze

• Odpowiedzi 131
  • Wyświetleń 9,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• jak coś gra będzie w Play Anywhere

• Czy ten zagrajmer w ogóle grał kiedyś w gry ? :o 

• Zwyrodnialec
    Zwyrodnialec

Może za bardzo oczekujesz, że to będzie dynamiczny slasher, a Onimusha taka nie była. Np w czwórce ładowanie ataków specjalnych spowalniało czas. To nie miał być kolejny DMC.

Opublikowano

Ja mam mocno mieszane uczucia po ograniu demka. Denerwują mnie te wykończenia po zbiciu staminy, przy bossach jest ok ale podczas walki z mobkami jak co chwila odpala się ta sama animacja to psuje to dynamikę starć. Obraz jest zamglony, po zabawie z suwakami w grze o wiele lepiej wygląda niż na trailerach ale nadal średnio a do tego wszelkie pudła które można zniszczyć chamsko odcinają się od otoczenia jak w czasach PS2. Okienko na wszelkie parry/isseny/uniki też dziwne niektóre ataki są banalne jak odbicie strzał czy część ataków bossa a issen na zwykłym przeciwniku średnio mi wychodził przez bardziej 'jednostajną' animację. Ogólnie dobrze się gra, szczególnie walka z bossem elegancka tylko ta ilość wyreżyserowanych wykończeń irytuje i wiadomo że to mały wycinek ale klimat lokacji i kolorystyka Onimushy 1 i 2 bardziej mi się podoba.

Opublikowano
49 minut temu, Josh napisał(a):

Skończone. Trochę zajebało Soulsami, aż musiałem pokój przewietrzyć i nie, nie jest to komplement nosacz2 podobna srakowata kolorystyka, identyczne UI i jeszcze te kapliczki które zapewniają checkpoint i respawnują wrogów. System przełamania gardy ewidentnie wzorowany na Sekiro. Niestety moje obawy co do tego, że gra będzie mniej przypominać Onimushę, a bardziej tytuły From Software potwierdziła się w demku, całe szczęście nikt tam jeszcze nie wpadł na pomysł dodania paska staminy, bo to już byłby overkill.

Poziom trudności niski do momentu pojawienia się bossa, bez bicia przyznam, że kilka razy zginąłem, podoba mi się że uniki są mało skuteczne, a kolo atakuje praktycznie bez przerwy i ma w dupie to, że masz mało żyćka i chcesz się podleczyć: to znaczy, że pełniak może stawiać na agresywny, mocno ofensywny combat. Początkowo ciężko przestawić się na te starcia niemalże w slow-motion, japońscy deweloperzy jednak przyzwyczaili nas do bardzo dynamicznych hack'n'slashy (DMC, NG, Bayo, MGR), tutaj flow walki jest zupełnie inny (nawet starsze odsłony Onimushy były szybsze), ale to akurat dobrze, wreszcie coś innego.

Grafa petarda, mamy kolejne potwierdzenie tego jak dobrze sprawdza się RE engine w przypadku korytarzowych gier, a animacje to już w ogóle inny level, niesamowicie płynnie i realistycznie to wygląda w ruchu. A, że zalatuje sterylnością? No cóż, klasyka Capcomu. Szkoda, że nie można się tak zachwycać udźwiękowieniem, to już kolejny tytuł tego dewelopera, w którym muzyka zapowiada się na straszne gówno, gdzie takie Dawn of Dreams do dzisiaj ma jeden z najlepszych ostów w grach wideo (nie, nie przesadzam). Ke pasa Capcom? Quo Vadis? Moshi moshi? Jest tam ktoś kto jeszcze rozumie jak dobra muza wpływa na epickość walk?

Na ten moment największy problem mam więc z tym, że coś mało Onimushy w tej Onimushy. Poprzednie części to też były gry z pogranicza horroru, ale mimo wszystko miały żywą kolorystkę, protagonistów z jajami, charakterystyczne udźwiękowienie i jakiś taki swój unikalny styl. Tutaj tego nie czuję, wydaje mi się że za bardzo ktoś zapatrzył się na konkurencję. A może po prostu demko sprawia takie mylne wrażenie. Oby. I tak czekam jak cholera, na ten rok to mój nr1.

Potwierdzam - ost w czwórce jest WYJEBANY. Ogólnie capcom jest cudowne, ale mają bardzo duży problem z soundtrackami w grach - nie wiem czy od czasów dragona dogma1 był jakiś ost w ich grze który wpadał w ucho .

Pora zmienić kompozytorów.

Ok - dmc5 miał super, ale jedna jaskółka ...

Opublikowano

Ukończyłem demko - nie jest długie, zajęło mi jakieś 30 minut.

Jeśli chodzi o optymalizację, nie mam zastrzeżeń, wszystko działa płynnie, ale z drugiej strony graficznie nie ma tu żadnych fajerwerków.

Gra wygląda raczej jak z poprzedniej generacji (słabiej niż RE:R czy Pragmata), ale ogólnie jest ładnie, czysto i podoba mi się art style.

Walka jest naprawdę dobra, starcia są satysfakcjonujące, ale jest zdecydowanie za łatwo. Okno na parowanie jest bardzo wybaczające, przez co trywializuje starcia, a zwykli mobki lecą jeden po drugim. Walka z bossem wypadła trochę ciekawiej, ale nadal parowanie i przełamywanie postury przychodzi bez większego wysiłku.
Przypuszczam, że wyższy poziom trudności dostaniemy dopiero po ukończeniu gry, klasycznie jak to u Capcomu. Co mi niestety nie leży. 

Chciałem napisać day 1, bo gra naprawdę mi się podoba mimo kilku drobnych uwag, ale… 3 paki za grę? 
source.gif

Opublikowano

Fakt, trochę łatwo jest, raz tylko padłem i to było przy bossie. Jedynka od początku była trudna, nawet na normalu. W ogólnym rozrachunku dla mnie git, dostałem to co chciałem

Opublikowano

Kurde mega fajna gierka. Nie wiem do końca czym ta gra chce być ani to resident ani souls w sumie nie wiem co xd ale fajne to. Trochę za łatwe, bo nie zginąłem ani razu, wręcz wydawało mi się, że mobki mnie specjalnie nie atakują. Bossik na końcu fajny, trochę jak z sekiro. Szkoda, że to tylko na 20 godzin, nawet jak jakieś stroje czy coś się odblokuje po przejściu to niespecjalnie lubię od razu grać od nowa. Pewnie poczekam na jakąś promkę i wtedy kupię, bo 3 stówy to za dużo za kilkanaście godzin.