Skocz do zawartości

Final Fantasy Tactics - The Ivalice Chronicles

Featured Replies

Opublikowano
On 6/7/2025 at 10:02 PM, wet_willy said:

Dojna krowa FFXIV troche umiera po chujowym Woke DEI dodatku z jeszcze gorszym story wiec szukaja kasy gdzie popadnie... FFT to jedna z gier zycia ale no £50 xD Zwlaszcza ze do teraz mam kaca po E33 i twierdze ze wszystkie corpo gry to gowno obesrane 😀

Masz na mysli Dawntrail? Gralem tylko do Endwalkera, co jest woke w Dawntrail?

• Odpowiedzi 64
  • Wyświetleń 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Tylko ta Briana jest beznadziejna jeśli chodzi o głos Aeris.

• Jedna z gierek życia, ale nie dam się za bieda remaster golić na 260 zł, Jak cena zejdzie o połowę to pogadamy. Zwłaszcza, że chwilę przed mamy Silent Hill f, a chwilę po Ghost of Yotei.

• lysyolec
    lysyolec

Dla mnie porażka, jeśli chodzi o cenę gry jak i fakt że to biedny remaster. Po cichu liczyłem na remake, z ręcznie szkicowaną grafiką (jak w cutscenkach), a oni kurwa po tylu latach dają odświeżone me

Opublikowano
W dniu 9.06.2025 o 05:08, Homelander napisał(a):

Ta gra to dokładnie to samo co jest na iOS?

No właśnie jakby tak było to bym zrobił pierwszy pre-order w życiu.

S-E robią jakieś podchody zamiast wprost powiedzieć co będzie a czego nie, ale po screenach i trailerze można wysunąć następujące wnioski:

• Nie będzie misji rendez-vous bo na Steam jest oznaczone jako single player(w wersji PSP były takie misje, usunięto je w wersji na android/iOS)

• Nie będzie rysowanych cut-scenek(jest screen ze spotkania Ramzy i Delity w Warjilis Trade City oraz porwania Oveli, które w wersjach po 2007r były animowane, a tu są na silniku gry)

• Nie będzie dwóch dodatkowych klas(jest screen ze wszystkimi job'ami i ich tam nie ma)

• Pewnie sub-questów tez nie będzie

Ogólnie to ten remaster strasznie na odp***dol zrobiony i poczekam na promkę.

Opublikowano

Ciekawe ile development im zajal. Pierwsze przecieki o tym wyszly w 2021

Opublikowano
  • Autor

Wywiad z reżyserem. Hype opadł, nie kupuje tego leniwego remastera, przejde sobie kolejny raz War of the lions na androidzie za które dałem jakieś 20zł a nie 2 bomby.

https://www.square-enix-games.com/en_US/news/final-fantasy-tactics-interview

podsumowanie dla tych co nie chca czytac całosci

• Game is based on classic version. No WOTL content

• Game has 3 difficulty levels with "Tactical" being the most difficult, with certain abilities being restricted.

• Difficulty can be changed during the game.

• Original BGM, with slight enhancements

• No Added Characters or Stories.

• Classic supports keyboard and controller, but not mouse. Enhanced version supports both Keyboard and Controller and Mouse

• CANNOT STEAL GENJI EQUIPMENT HE NEVER WANTED IT TO BE STEAL-ABLE

• You can recruit Cloud earlier like in WOTL

• Characters will have conversations in battle, and different combinations will yield different conversations.

• SQUAD is original size in CLASSIC and 50 in ENHANCED.

Opublikowano
1 minutę temu, Shen napisał(a):

Wywiad z reżyserem. Hype opadł, nie kupuje tego leniwego remastera, przejde sobie kolejny raz War of the lions na androidzie za które dałem jakieś 20zł a nie 2 bomby.

https://www.square-enix-games.com/en_US/news/final-fantasy-tactics-interview

podsumowanie dla tych co nie chca czytac całosci

Rozwiniesz trochę bardziej? Jestem zielony jeśli chodzi o tą grę a chciałem zagrać w tą legendę w najlepszej jakości. Chrono trigger ogrywałem pare lat temu i siadło przepotężnie.

Opublikowano

Zadziwia mnie jak SE pcha się w negatywne recki na Steam. Gracze to zbombardują dla zasady bo nikt nie lubi wycinania i ograniczania skoro już była bardziej rozbudowana wersja gry. Co do tego ekwipunku to nigdy go nie próbowałem kraść więc nie wiem co mnie omija. No ale ja ukonczyłem tę grę może ze 3 razy na PSX więc nie jestem aż takim maniakiem.

Opublikowano

Dziwna wersja się szykuje. Poczeka się na recki bo najbardziej interesuje mnie ten nowy poziom trudności i dodane dialogi. O ile bazowanie pod względem rozgrywki bardziej na oryginale niż WotL mi pasuje tak jeśli wywalą dodatkowe scenki i animacje to to będzie mega fail. No i kwestia audio, niby gada "The development team were passionate when it came to bringing an experience as close to the original as we could, and as a result we have recreated and used the original VFX and SFX - something I hope fans of the original in particular will enjoy as they play." ale w trailerze jest przynajmniej jeden zepsuty SFX.

Opublikowano

W Personie 3 Reload też twórcy gadali, że chcieli stworzyć wersję jak najbliższą oryginałowi...

Po pół roku wydali epilog w formie płatnego DLC... gayos

No ale nie wiem, jak to wygląda w przypadku FFT, bo nie miałem okazji nigdy gry przejść. Tj. nie wiem, czy zawartość WotL to coś, co by mogli sprzedać dodatkowo, czy jednak ma to wpływ na fundamenty rozgrywki.

Ale przyznam, że jako ktoś, kto nie ma do tej gry sentymentu (grałem, nie przeszedłem niestety), to jakoś nie czuję wielkiej pokusy, żeby szybko po grę sięgać, poza większą promocją. Square tyle fajnych HD-2D remasterów wydał, to i tutaj mogli coś podobnego zastosować, albo przynajmniej dać dwa tryby wizualne. To samo jeśli chodzi o zawartość z kilku edycji gry. No jak na taki tytuł i taki czas oczekiwania fanów, to średnio to wygląda.

Opublikowano

Raczej nie ma możliwości dodania zawartości WotL w formie DLC no chyba że jakieś dodatkowe postacie czy klasy ale to też by było bez sensu.

Opublikowano
  • Autor
13 minut temu, Suavek napisał(a):

No ale nie wiem, jak to wygląda w przypadku FFT, bo nie miałem okazji nigdy gry przejść. Tj. nie wiem, czy zawartość WotL to coś, co by mogli sprzedać dodatkowo, czy jednak ma to wpływ na fundamenty rozgrywki.

Nie da się tego raczej pozniej dodac.

https://finalfantasy.fandom.com/wiki/Final_Fantasy_Tactics_version_differences

W skrócie dodatkowe misje, 2 klasy postaci, cameo Balthiera i Luso, nowe itemy, multiplayer, no i jak dobrze zrozumiałem, to te piękne animacje też do wyjebania

Opublikowano

To faktycznie zakręcone, bo w jednej chwili czytam, że scenariusz bazuje na WotL, a potem, że sama gra na oryginale. Jakiś miks?

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, Suavek napisał(a):

To faktycznie zakręcone, bo w jednej chwili czytam, że scenariusz bazuje na WotL, a potem, że sama gra na oryginale. Jakiś miks?

Tłumaczenie na angielski jest z WOTL, jedni wolą te inni oryginalne.

Opublikowano
11 minut temu, Suavek napisał(a):

Scenariusz jest taki sam w oryginale i WotL tylko w WotL jest o wiele lepsze tłumaczenie i dodatkowe scenki/walki rzucające więcej światła na niektóre postacie/wydarzenia. W tej nowej wersji niby też będą dodatkowe dialogi ale czy ogólnie to wypadnie lepiej niż w WotL to będzie wiadomo po premierze.