Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Final Fantasy Tactics - The Ivalice Chronicles

Featured Replies

Opublikowano
3 minuty temu, Shen napisał(a):

Topka gier życia, ale nie widzę żadnego sensu, żeby to kupować, jak mam bardziej rozbudowaną edycje już na androidzie i ps vita, a tu kastrat za 2 bomby.

Mówisz, że to jest najlepsza wersja?

Screenshot_2025-09-24-15-24-39-19_b5a5c5cb02ca09c784c5d88160e2ec24.jpg

• Odpowiedzi 186
  • Wyświetleń 8,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Okazuje się, że te przerywniki z WotL są w grze, ale zamiast wpleść je w rozgrywkę twórcy wrzucili je do kompendium, gdzie można je sobie odtworzyć xd Dziwna decyzja. W FFT nie grałem już z 20 lat, al

• @voi tekku FFT zjada Tactics Ogre: Reborn prawie pod każdym względem, jedynie różne ścieżki fabularne to coś czego FFT może zazdrościć a cała reszta to z 2 klasy wyżej. O wieeele lepszy rozwój postaci

• Patapon
    Patapon

Tylko ta Briana jest beznadziejna jeśli chodzi o głos Aeris.

Opublikowano
  • Autor

Kiedyś w promce za chyba 20 czy 30zł dorwałem, ale warta nawet tych 80zł. To jest ta sama wersja co z psp. Dodatkowe klasy, dodatkowe postacie i questy.

Opublikowano

I zepsute efekty dźwiękowe, ale w tej najnowszej wersji też coś jest z nimi nie tak.

Opublikowano
  • Autor

No coś tam pozmieniali, dzwieki zgonów np, ale to już raczej kwestia gustu albo przyzwyczajenia.

Może w dużej promce kiedyś wyhacze, żeby wbić platynę jak w Chrono Cross i Front Mission 3, ale teraz pas.

Opublikowano

Hiszpański IGN wydaje się jako główną wadę podawać fakt, że trzeba znać angielski, widzę że nie tylko tutaj są tacy ludzie hehe.

Nie no, nic w tych recenzjach wielkiego nie wypływa, ludzie dają wysokie oceny bo po prostu uważają oryginał za najlepszą opowieść ever, a wszelkie zmiany to miłe acz nie takie wielkie dodateczki. Najwięcej chwalą voice acting.

Osobiście zachęca mnie zmieniony interfejs, mamy pokazaną kolejność ataków, paski HP - przeszkadzały mi zawsze te braki. Jest więcej wyjaśnień czy możliwość wyłączenia losowych walk na mapie świata.

Niektórzy mówią, że nie podoba im się nowy "wygładzony" wygląd. No i zgrzyt, bo żeby skorzystać z voice actingu i wszelkich nowych funkcji, takich jak "widok taktyczny" czy przyspieszenie akcji, trzeba z tym nowym wyglądem grać.

Opublikowano

Fani jRPGów ostatnio jedzą do syta - od Nihonu Trails in the Sky 1 remake, a teraz kolejny rarytas tym razem od Square. Najlepsze co można zrobić to czekać na promkę, bo zmiany są w moim odczuciu za małe żeby z miejsca wydawać dwie stówki na remaster Tacticsów.

Opublikowano

Jak sie ma FFT do takiego Tactics Ogre albo nowszego Triangle Strategy? Czymś specjalnym się wyróżnia że takim kultem obrosła ta gra? Nie powiem, kusi, chociaż chyba poczekam na promke.

Opublikowano

@voi tekku FFT zjada Tactics Ogre: Reborn prawie pod każdym względem, jedynie różne ścieżki fabularne to coś czego FFT może zazdrościć a cała reszta to z 2 klasy wyżej. O wieeele lepszy rozwój postaci, genialny job system a co za tym idzie o wiele większe możliwości taktyczne. FFT możesz przejść z 10 razy i każde przejście mieć całkiem inne. Do tego bardzo dobra fabuła, świetna muzyka i odpowiedni czas gry, nic się nie dłuży i główny wątek można zrobić w 40h ale można też drugie tyle spędzić na zdobywaniu ekwipunku, subquestach i przepakowaniu drużyny.

Edytowane przez łom

Opublikowano
  • Autor

Jak kolega wyżej napisał, FFT niedościgniony do dziś wzór taktycznych jrpg.

Opublikowano

Według recenzji w trybie Tactician przeciwnicy biją o 30% mocniej a my zadajemy 20% mniej obrażeń. Bieda i rozczarowanie. Liczyłem że np. oponenci będą mieli więcej ustawionych zdolności. Dalej czekam na promkę i mody w przyszłości.

Opublikowano

Rozdziałka nowej grafiki głównie. Gra sugeruje niższą rozdziałkę na każdym ekranie. Tak więc na Switchu 1 wygląda to raczej na 720 w docku, 540 w handheld. Na Switchu 2 - odpowiednio 1080 i 720. Na PS5 zapewne jest w 4K, zakładam, biorąc pod uwagę, że takie jest max ustawienie na pececie.

Wersja Switch 1 ma też podobno dłuższe loadingi.

Raczej mało imponujący port, to też kolejna gra która wydaje się mieć gotową obsługę myszki, skoro wychodzi na pececie z obsługą myszki, a jednak jej nie wprowadza na Switchu 2. Nie żeby to wiele zmieniało w praktyce co do cieszenia się tą akurat grą dla przeciętnej osoby...

Final Fantasy Tactics – The Ivalice Chronicles Nintendo Switch 2, Switch 1, Steam Deck, & PC Port Impressions | RPG Site

Opublikowano

Okazuje się, że te przerywniki z WotL są w grze, ale zamiast wpleść je w rozgrywkę twórcy wrzucili je do kompendium, gdzie można je sobie odtworzyć xd Dziwna decyzja. W FFT nie grałem już z 20 lat, ale ta wersja wygląda i brzmi świetnie. Porównałem sobie na emulatorze oryginał z tą wersją i jednak odświeżono ją naprawdę godnie, w ruchu wygląda to dużo lepiej niż na filmikach z YT, a skalowanie sprite'ów jest zrobione z wyczuciem, żadne bezduszne filtrowanie. Voice acting bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, zagrane jest to naprawdę dobrze. Cóż, wracam - po tylu latach czuję się jakbym grał w zupełnie nową grę, bo absolutnie nic z niej nie pamiętam.

Opublikowano

A ja nigdy nie grałem w Tacticsa, czekałem cierpliwie na ten remaster i w najbliższych dniach sprawdzę o co ten cały hałas i uwielbienie. Taktyczne RPG kocham, więc oczekiwania mam duże, będzie ogrywane na Deczku.

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

nie grałem w Tacticsa, Taktyczne RPG kocham

whyyy

Opublikowano

Miałem nie brać a oczywiście wziąłem z brazylijskiego eshopa za 170 zetta

Opublikowano

9 godzin temu, tlas napisał(a):

Miałem nie brać a oczywiście wziąłem z brazylijskiego eshopa za 170 zetta

Ja kupiłem z GMG, to ponoć oficjalny dystrybutor i było po 150 zł, ale na Steam.

Pograłem chwilę, no kurde bardzo mi się to podoba. Nie mogę nic powiedzieć o usprawnieniach, bo nie grałem w OG, ale odpaliłem na chwilę tą starą wersją z menu i jest ogromny skok jakościowy od grafiki po menusy itp. zakładając, że tak to wyglądało w innych wersjach.

Jedynie na Decku czcionka trochę mała, mogli dać jakiś resize. Będzie grane.

14 godzin temu, Bzduras napisał(a):

Okazuje się, że te przerywniki z WotL są w grze, ale zamiast wpleść je w rozgrywkę twórcy wrzucili je do kompendium, gdzie można je sobie odtworzyć xd Dziwna decyzja. W FFT nie grałem już z 20 lat, ale ta wersja wygląda i brzmi świetnie. Porównałem sobie na emulatorze oryginał z tą wersją i jednak odświeżono ją naprawdę godnie, w ruchu wygląda to dużo lepiej niż na filmikach z YT, a skalowanie sprite'ów jest zrobione z wyczuciem, żadne bezduszne filtrowanie. Voice acting bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, zagrane jest to naprawdę dobrze. Cóż, wracam - po tylu latach czuję się jakbym grał w zupełnie nową grę, bo absolutnie nic z niej nie pamiętam.

W VA same gwiazdy

Opublikowano
  • Autor
14 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Pograłem chwilę, no kurde bardzo mi się to podoba.

Mi się to nie przytrafiło, bo ja zawsze dużo grinduje, ale wiele osób się zacięło w pewnym momencie, więc polecam mieć z 2-3 sejwy w różnych momentach, żeby nie zaczynać od nowa po kilkunastu godzinach.

Opublikowano

W reckach gadali że wprowadzili zmiany w miejscówkach gdzie jest jedna walka za drugą i nie ma możliwości soft locka, zawsze można się cofnąć na mapie świata. Już w WotL dawali ostrzeżenie przy takich lokacjach a teraz nawet jak się wkopiesz to nic się nie stanie.

Opublikowano
  • Autor

A to dobrze wiedzieć, że ułatwili grę współczesnym graczom.

Opublikowano

Jest łatwiej przez QoL i autosave, który robi się często - zawsze można powtórzyć walkę, wczytać save sprzed niej, cofnąć się kawałek. Ale powiem Wam, że kompendium i ten State of the Realm to są gigaficzerki dla mnie. Kopalnia lore, a te jest ogromne w tej gierce.

Opublikowano
2 minuty temu, Bzduras napisał(a):

Jest łatwiej przez QoL i aut9save, który robi się często - zawsze można powtórzyć walkę, wczytać save sprzed niej, cofnąć się kawałek. Ale powiem Wam, że kompendium i ten State of the Realm to są gigaficzerki dla mnie. Kopalnia lore, a te jest ogromne w tej gierce.

State of Realm i Ben Starr to najlepsze rzeczy zapożyczone z FF XVI.

Opublikowano

ech kusicie diabły, hype premierowy to okropna rzecz, a mam jeszcze kupione na premiere i nie ruszone Triangle Strategy, ale nosi mnie żeby jednak FFT sprawdzic...

Opublikowano

Błagam dla świeżaków, nie grajcie w to z tym zjebanym voice actingiem :( Dialogi są tak dobre, co jest taką rzadkością w grach video, że czyta się to jak książkę.

Opublikowano

co? na streamach VA wypada swietnie, a i w recenzjach się nad nim rozplywaja. Sam gram zawsze z japonskim, ale w to planuje po ang, kurwicy bym dostał czytajac te wszystkie thy dost hast...