Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Resident Evil 9 Requiem

Featured Replies

Opublikowano

Co jak co, ale jest w sumie mega łatwo na tym Standardzie Klasycznym. Ink ribbonów dużo, możemy nawet sami wytwarzać, ammo nie brakuje, zombie nie są jakoś bardzo napastliwe.

Chyba, że się później Leonem robi bardziej gorąco.

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Wyświetleń 55,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Oj tak, też trafiłem na realny czas gry, ale to akurat dobra nowina, a nie spojler Nie wchodzę na fejsa, YT odpalam tylko konkretne kanały bez przeglądania polecanych i zasubskrybowanych. No i trzeba

• Trzymaj ziomeczku, coś bardziej w Twoich klimatach. Kto wie, może nas Capcom zaskoczy i Grace zostanie tatą?

Opublikowano

Co za różnica jaka pora dnia, jak w pokoju ciemnica vegeta_smile

Opublikowano

HCJ0I75XoAAdwrS?format=jpg&name=4096x409

Co proponujecie zrobić z tym HDRem na slimce zanim sie zaczne giercowanie na dobre ?

Opublikowano

Kupić PRO i OLEDa

Opublikowano
17 minut temu, Masorz napisał(a):

Rano gracie w horror chore bydlaki?

Ja grałem koło 4 rano, jeszcze było w miarę ciemno.

Ja tam nie wyobrażam sobie pierwsze przejście gry tak po prostu przebiec. Grając Grace w prologu zaglądałem po prostu w każdy zakątek, początek gry jest senny także fajnie jest gdy grając powoli coś w tle próbuje nasz wystraszyć.

Opublikowano
10 minut temu, k0ntra napisał(a):

Kupić PRO i OLEDa

Dla jednej gry to troche malo. Ale jeszcze zobaczymy. Moze pod koniec roku siadzie. Oledzik zas juz dobra dekade ze mna jest P

Opublikowano
18 minut temu, MEVEK napisał(a):

HCJ0I75XoAAdwrS?format=jpg&name=4096x409

Co proponujecie zrobić z tym HDRem na slimce zanim sie zaczne giercowanie na dobre ?

Wylqczyc hdr w grze. Niv wiecej.

Opublikowano
32 minuty temu, Masorz napisał(a):

A czemu nie ? co się będę czaił, żaluzje do góry i lecę z tematem. Słońce świeci centralnie w ekran, chuja widać, ale tak jest dobrze, bo wyzwanie większe i muszę polegać na słuchu. Trzeba umieć wykorzystać niekorzystne warunki na swoją korzyść, a nie zabijać okna deskami na weekend, bo nowy resident wyszedł.

Opublikowano
HCJ0I75XoAAdwrS?format=jpg&name=4096x4096

dobrze ustawić suwaki HDR w konsoli (3 plansze) ustawiać to przy wyłączonym dynamicznym mapowaniu tonów w telewizorze i grać bez DTM.
Opublikowano

Juz zapomnialem jak dobrze Capcom wykorzystuje DualSense. Glosniczek na maxa to jest to co lubie hiPoza tym poziom detali jest swietny. Chodzac kopiemy rozne przeszkody ktore oddaja rozne dzwieki. Wiem ze bylo to juz wczesniej ale teraz czuc to na duzo wyzszym poziomie.

Opublikowano

Nawet i padający deszczyk oddaje na padzie. Ten fajny efekt z Astro i Returnala D

Opublikowano
16 minut temu, Kolos28 napisał(a):

45 minut temu, MEVEK napisał(a):

dobrze ustawić suwaki HDR w konsoli (3 plansze) ustawiać to przy wyłączonym dynamicznym mapowaniu tonów w telewizorze i grać bez DTM.

Ooo czyli DTM psuje? Ciekawe....

Opublikowano

Ciekawe czy ta data z raportu na cos wskazuje? Byc moze jakies Residentowe wydarzenie jak choc by zapowiedz nowego projektu ohboy

O, i mapka dopracowana. Widac na niej aranżację wnętrz. W koncu.

Opublikowano
11 minut temu, Szermac napisał(a):

Nawet i padający deszczyk oddaje na padzie. Ten fajny efekt z Astro i Returnala D

Jakby co, to niestety Bloober robi to lepiej na PC, gdyż w Requiem na PC Dualsense ficzery nie działają w ogóle...

Opublikowano
17 minut temu, Kolos28 napisał(a):

46 minut temu, MEVEK napisał(a):

Ustawić w konsoli suwaki od kalibracji dynamicznego mapowania tonów(HGiG) i jednocześnie wymusić nieużywanie tego przez tv? Brzmi jak zajebisty pomysł.

Trzeba skalibrować to w konsoli mając ustawione w tv dynamiczne mapowanie tonów na HGiG, jeśli ktoś się tym nigdy nie bawił to polecam kanał Vincenta na yt https://youtu.be/VGO38f1EoYE

Opublikowano
Ooo czyli DTM psuje? Ciekawe....
DTM od zawsze rozjaśnia wiele scen grach. Jedyny plus używania DTM to taki, że obraz często wydaje się jaśniejszy.
Opublikowano
Ustawić w konsoli suwaki od kalibracji dynamicznego mapowania tonów(HGiG) i jednocześnie wymusić nieużywanie tego przez tv? Brzmi jak za(pipi)isty pomysł.

Trzeba skalibrować to w konsoli mając ustawione w tv dynamiczne mapowanie tonów na HGiG, jeśli ktoś się tym nigdy nie bawił to polecam kanał Vincenta na yt

włączasz HGiG na tv i dopiero wtedy ustawiasz suwaki. Grać się powinno w HGiG bądź jeśli tv wspiera opcje profesional na wyłączonym DTM. Przy wyłączonym DTM z tą opcją włączoną, dajemy 3 suwaki na 100. Jest to odpowiednik HGiG ale nie psuje odcieni np. ognia tak jak HGiG w LG OLED.
Jeśli tv nie wspiera tej zakładki profesional, to zawsze powinno używać się HGiG.
Opublikowano

Ale vibe miksu RE2 i RE1 u Grace jest przekozacki.

Opublikowano

1n3EeOj.jpeg

Świetna gra. Machnąłem w nocy 3-4 godziny i, tu nie ma co się rozpisywać, chłopaki, tu trzeba GRAĆ. Klimat jest rewelacyjny.yahoo
Grając Grace zdecydowanie polecam widok z pierwszej osoby. Przy Leonie rekomenduję klasyk znany z RE4.

Capcom niezwykle umiejętnie wyważył ton rozgrywki — kampania Grace jest spokojniejsza, bardziej klasyczna, jak w pierwszym RE (mniej potworów, więcej zagadek), ale Leon… To, co ten facet tam wyprawia…gsr

Nic nie zdradzę. Napiszę tylko, że tytuł prezentuje się OBŁĘDNIE. Gram na PS5 Pro i to jedna z najlepiej wykonanych obecnie gier.fsg Ogrom detali, ray tracing robi niesamowitą robotę, a ja mam deja vu z DMC V — żadna inna gra nie ma tak fenomenalnie wykonanych modeli postaci. Coś nieprawdopodobnego.

Rekomenduję nocne sesje w słuchawkach na uszach.music Czekam też na wsparcie PSVR2, bo Requiem idealnie się do tego nadaje, przecież tryb VR w RE VILLAGE zapewniał kapitalne doznania — zupełnie inny poziom grozy niż przy klasycznej rozgrywce.notlikethis

Ach, i na koniec mięsko — to, co dzieje się tutaj z zakażonymi, to poezja.

Wstępnie 9/10. Spokojnie mocny kandydat do tytułu Gry Roku.good2

Opublikowano

Panowie muszę się wyżalić.

Jest godzina 11, a przesyłki dalej nie ma w paczkomacie, a liczyłem na to że może pojawi się tam w nocy/wczesnym rankiem. Za godzinę wychodzę do pracy i wracam przed 22. Jutro z rana wyjazd rocznicowy z małżonką i powrót dopiero w poniedziałek. Wy już wrzucacie fotki do zakupów growych i zachwycacie się odwróconą fizyką firanek w prologu, a ja dalej nie wiem na czym stoję i czy w ogóle dzisiaj zagram. Jest ciężko, nie powiem.

Bawcie się pięknie z najnowszym dziełem capcomu tylko nie wyrzucajcie za dużo spoilerów.

Jeśli miałbym dać jakaś poradę dla potomnych z zaistniałej sytuacji to po pierwsze nie kupujcie premier w Media Expert, a po drugie nie żeńcie się. Pozdrawiam serdecznie.

PS. Nie no żartuje, żonka bardzo wspiera i co godzinę dopytuje czy gra już doszła, jak będzie trzeba to odbierze paczkę, zainstaluje grę i będzie mi kibicować podczas pierwszego odpalenia wieczorkiem, wszystkim życzę takiej drugiej połówki 😊

Opublikowano
10 minut temu, Sylvan Wielki napisał(a):

1n3EeOj.jpeg

Świetna gra. Machnąłem w nocy 3-4 godziny i, tu nie ma co się rozpisywać, chłopaki, tu trzeba GRAĆ. Klimat jest rewelacyjny.yahoo
Grając Grace zdecydowanie polecam widok z pierwszej osoby. Przy Leonie rekomenduję klasyk znany z RE4.

Capcom niezwykle umiejętnie wyważył ton rozgrywki — kampania Grace jest spokojniejsza, bardziej klasyczna, jak w pierwszym RE (mniej potworów, więcej zagadek), ale Leon… To, co ten facet tam wyprawia…gsr

Nic nie zdradzę. Napiszę tylko, że tytuł prezentuje się OBŁĘDNIE. Gram na PS5 Pro i to jedna z najlepiej wykonanych obecnie gier.fsg Ogrom detali, ray tracing robi niesamowitą robotę, a ja mam deja vu z DMC V — żadna inna gra nie ma tak fenomenalnie wykonanych modeli postaci. Coś nieprawdopodobnego.

Rekomenduję nocne sesje w słuchawkach na uszach.music Czekam też na wsparcie PSVR2, bo Requiem idealnie się do tego nadaje, przecież tryb VR w RE VILLAGE zapewniał kapitalne doznania — zupełnie inny poziom grozy niż przy klasycznej rozgrywce.notlikethis

Ach, i na koniec mięsko — to, co dzieje się tutaj z zakażonymi, to poezja.

Wstępnie 9/10. Spokojnie mocny kandydat do tytułu Gry Roku.good2

Gra roku wychodzi w kwietniu ;)

Ale ja wczoraj po skończeniu dużego segmentu Grace muszę przyznać że to może być najlepszy kawał residenta. Na początku denerwowałem się na te stękania Grace, ale w trakcie gry bardzo fajnie jest budowana ta postać, widać że ma ostra traumę i dawno tak dobrze jej zagranej nie widziałem, dużo emocji. W końcu ktoś po ucieczce przed potworem nie otrzepuje się i idzie dalej, tylko realnie jest przerażony.

Zachowanie przeciwników to jedno, ale to co mówią też świetne.

Nie mogę się doczekać wieczora i chciałbym żeby to była długa gra.

Opublikowano

Ale zaje.biacie jest + wasze opinie strasznie napawaja mnie. Robie mocna kawke i lece dalej wub

Opublikowano

Ale miałem opad szczeny jak zobaczyłem jak to wygląda z tym path tracingiem, wycisnęli wszystkie soki z tego silnika notbad Tylko gdzie jest fizyka boobsów ja się pytam?! nawet w tych deluxe strojach nie ma daddy

Opublikowano

Co do wersji PC jednak ma kilka typowych Capcomowych minusików: brak Ultrawide cutscen, brak FOV slidera i brak wsparcia Dualsense ficzerków. Na szczęście samo mięsko to 200 fps z RT high, więc bardzo stabilnie. Jest też FSR 4 i framegen.

1 godzinę temu, Masorz napisał(a):

Ja jednak nie dałem rady się oszukać, że jest noc w dzień i zagram w nocy xD. Teraz tylko się pobawiłem suwaczkami.

Btw o co chodzi z tą weryfikacją wieku na starcie?