Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silent Hill: Townfall

Featured Replies

• Odpowiedzi 111
  • Wyświetleń 11,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jukka Sarasti
    Jukka Sarasti

Blisko:

• Josh trafia do limbo gdzie codziennie jest parada równości i musi się z niej wydostać.

• Ciężko mi się jarać tą grą bez Szermaca hajpującego gierkę każdego dnia :/

Opublikowano
  • Autor

Otoczenie, udźwiękowienie i muza tego typa co ją robi, mnie namówiło najbardziej D

Opublikowano

Mnie sie zaczyna spodobać ten Silencik szekle hype rosnie na niego jak na sweet 18*.

Opublikowano

Czemu śmierdzi mi to Outlastem i innymi takimi horrorami dla streamerów żeby mogli krzyczeć i udawać, jak bardzo się boją? frog Chyba nie day one.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 25.08.2026 o 20:28, Szermac napisał(a):

Dopiero teraz obejrzałem przy okazji pokazu Konami Press Start. Ta ostatnia scena z latającym cosiem mnie kupiła i gierka chyba wjedzie na premierę.

W ogóle - ależ mi się micha uśmiechnęła jak zobaczyłem Johna Locke’a jako jednego z aktorów! Prawie jakbym zobaczył starego przyjaciela. Uwielbiałem jego postać w Lostach.

Wywiady startują ok. 13:25.

Edytowane przez Wojtq

Opublikowano

Ja po ostatnim trailerze mam odrobinę niesmak. Może dlatego, że nie trawie aktorów ze srebrnego ekranu w grach, zwłaszcza jak reklamują daną pozycję swoim ryjem i osiągami w filmach / serialach. Uważam, że branża growa ma na tyle bogate portfolio voice actorów, czy wszelakich modelów / modelek, źe mogli sobie ich darować.

Wali mi to wtedy brakiem jakiejkolwiek pewności siebie i próbą sprzedania gry przede wszystkim fanom danego aktora lub aktorki. Bo przecież gra musi być dobra, skoro w niej grają jakąś postać prawda? A jednak częściej wiąże się to z odpowiednią sumą w portfelu.

Nie wierzę teź w koncepcje tego, źe chara designer w dzisiejszych czasach nie może stworzyć postaci od zera bez brania mord znanych osób. Ja rozumiem, że to jest trendy a kojimbo sam w sobie w tym temacie jest jak kurtyzana, która zmienia aktorów na potrzeby swoich gier jak rękawiczki, no ale nie oznacza to od razu, że reszta musi podąźać za tym jak lemmingi.

Obecnie zamiast skupić się na tym, aby ukazać coś ciekawego z gry, żeby ludzi przyciągnąć nie wiem, intrygującą historią, miejscem akcji czy rozgrywką, to teraz na prezentacjach aktorzy uzewnętrznieją się i pitolą sztandarowe PRowe bzdety o tym jak zawsze marzyli, aby być częścią tej serii itp. Itd.

Opublikowano

Nie robiłbym z igły widły w tym przypadku. Ogłosili aktorów głosowych miesiąc przed premierą, więc nie jest to aż taki selling-point. Zresztą - nikt nie kupi tej gry dla tych nazwisk. A że mogli udać się do teatrów lub zrobić casting dla mniej znanych aktorów? No mogli, ale i tak raczej nie sięgają głęboko do kieszeni dla tych, co mają.

Inna rzecz, że tacy mniej znani aktorzy wciąż mogą mieć świetny warsztat i pokazać coś niesamowitego. Weźmy chociażby Luke'a Robertsa, który użyczył głosu Jamesowi w SH2R. Też chłop gra w jakiś drugo/trzeciorzędnych produkcjach, a w rimejku zabłysnął swoim głosem.

W sumie nie widzę w tym większego problemu. Ale nie lubię znajomych twarzy na modelach postaci, więc tutaj przybijam piątkę.

Edytowane przez Wojtq

Opublikowano

Nie no jak najbardziej chce się mylić w tym co napisałem. Bardziej chodziło mi o ten trailer, który reklamuje tych aktorów. Aktor podkładający głos Jamesa nie był w ten sposób reklamowany (pewnie dlatego, że nie był nominowany do nagrody EMMY itp.).

O dziwo sam setting gry mnie intryguje, osobiście i tak dalej mam wrażenie, że mogli by starych fanów bardziej zadowolić miejscem akcji tych nowych odsłon. Bez problemu to miasteczko z Townfall mogło być sąsiadującym miasteczkiem z samym Silent Hill, Shepherds Glen itp. Wiadomo, to są detale a samo Konami próbuje pewnie jakoś rozwinąć wątek, żeby nie było monotematycznie.

Opublikowano

10 godzin temu, chrno-x napisał(a):

Wali mi to wtedy brakiem jakiejkolwiek pewności siebie i próbą sprzedania gry przede wszystkim fanom danego aktora lub aktorki. Bo przecież gra musi być dobra, skoro w niej grają jakąś postać prawda? A jednak częściej wiąże się to z odpowiednią sumą w portfelu.

To już nie te czasy.

Kiedyś to było normą, robimy grę na podstawie komiksu/filmu, albo ze znaną twarzą - nie musimy martwić się o jakość samej gry.

Od dłuższego czasu gry kojarzone ze znanymi mediami/aktorami zaczynają być dobre, bardzo dobre, albo na nawet wybitne.

Nawet ostatnia gra w świecie Avatara okazała się jakimś tam fajnym szpilem (nie grałem bo nie przepadam za ubisofciakami i lore), kiedyś od razu można było obstawiać czy w psx extreme dostanie 3/10 czy 4/10.

Myślę że jesteśmy obecnie na etapie gdy znana twarz to już dodatek do bardzo dobrej gry. Twórcy po prostu chcą jeszcze bardziej podkręcić odbiór i go poszerzyć, żeby uczciwie zarobić więcej pieniędzy.

Poza tym chyba już w każdej wielkiej grze są znane twarze, czasami po prostu ich nie kojarzymy. Ja do niedawna nie wiedziałem że Control też ma "żywą" twarz bohaterki.

Edytowane przez Rtooj

Opublikowano

Nie no dalej nie o to mi chodziło. Tak jak napisałem, jest różnica, między znanym aktorem z Hollywood a drugo czy trzecioplanowym aktorem lub aktorką, którzy mogą pokazać klasę. Ja zwyczajnie nie trawie tych trailerów w których reklamują ludzi a pod ich nazwiskiem masz rozpiskę np. W jakich dużych i znanych produkcjach grali.

Od lat branża growa korzysta z aktorów wysokich lotów przy podkładaniu głosu. Ba sama trylogia Halo od Bungie pływa wręcz ze znanych Hollywoodzkich aktorów, tak jednak nie uświadczyliśmy ani jednego zwiastuna ukazującego grę a jednocześnie koncentrującym się na reklamie tychże aktorów.

To jest duża różnica jak masz znane osoby, które przyszły, zrobiły kawał świetnej roboty, gracz to chwali i docenia a w momencie gdy jeszcze gra nie wyszła a gracz jest bombardowany przed premierą, wywiadami trailerami itp. Skupiającymi się wyłącznie na nich (i tym ewentualnym pitoleniu jak to zawsze marzyli, aby zagrać w danym uniwersum).

Tak samo nie przeszkadza mi skanowanie twarzy modeli czy modelek jak to robi Capcom. Zwłaszcza, że i tak robią lekki retusz. Idealnym przykładem jak tego nie robić jest sam Kojimbo i jego obecne Death Stranding. To jest idealny przykład reklamowania produktu wyłącznie znanymi mordami i każdy gameplay, każdy zwiastun koncentruje się bardziej na nich, niż na samej grze.

Wracając do samego Silent Hill Townfall, zastanawia mnie jak często będzie przeskok na tą czerwoną poświatę, bo z tego prawie 20 minutowego gameplayu kompletnie nie wygląda to tak, jakby świat się jakkolwiek bardziej zmieniał, oprócz narzucenia tej czerwonej do bólu poświaty i zmiany kontrastu (nie wiem czy oni zdają sobie sprawę, ale tak intensywny czerwony kolor negatywnie wpływa na oczy i przy dłuższych sesjach ludzie będą się skarżyć na to - to samo było przecież przy Virtual Boyu).