Kazuo 134 Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Mógłby mi ktoś polecić jakieś fajne anime o tematyce szkolnej? Od razu zaznaczam że nie interesują mnie badziewia typu Ouran High School czy Mai Hime, szukam czegoś poważniejszego, najlepiej żeby był to jakiś romans-dramat. No i żeby nie było mechów, kosmicznych wojowników i pokemonów. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kazuo 134 Opublikowano 1 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Mógłby mi ktoś polecić jakieś fajne anime o tematyce szkolnej? Od razu zaznaczam że nie interesują mnie badziewia typu Ouran High School czy Mai Hime, szukam czegoś poważniejszego, najlepiej żeby był to jakiś romans-dramat. No i żeby nie było mechów, kosmicznych wojowników i pokemonów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 190 Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Nie powiem nic nowego i świeżego, jedynie potwierdzę że Death Note to genialne anime które nie powinno się ominąć . A co do anime które ma być poważne jak i związane z tematyką szkolna... Jest takie? ;] Cytuj Odnośnik do komentarza
Kazuo 134 Opublikowano 1 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Nie powiem nic nowego i świeżego, jedynie potwierdzę że Death Note to genialne anime które nie powinno się ominąć . Wczoraj skończyłem oglądać, moim zdaniem strasznie nierówne anime. Do momentu kiedy Light traci death note jest genialne, później przez długi, długi czas tak naprawde nie dzieje się nic ciekawego i dopiero kiedy ginie L , a na scenę wchodzą N i Mello na powrót zaczyna się rozkręcać. Przyznam że po tylu pochlebnych opiniach których się naczytałem na temat DN myślałem że będzie to anime-geniusz. Niestety, jak się okazało twórcom zabrakło pomysłów, późniejsze postacie są idiotyczne i kompletnie nie wpasowują się w klimat (Misa, Matsuda) inne irytują (dzieciakowaty Near, szurnięty Mikami ) a fabuła ciągnie się w ślamazarnym tempie. Mimo to jest to anime z gatunku must see dla miłośników ambitniejszej fabuły. Wracam do mangi, ciekawe jak wypadnie prawdziwe zakończenie (to w anime niestety rozczarowuje). A co do anime które ma być poważne jak i związane z tematyką szkolna... Jest takie? ;] To ja się Was pytam. Nie musi być jakieś super poważne, grunt żeby dało się oglądać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mani 685 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Kazuo -> School Days , Myself Yourself. Cytuj Odnośnik do komentarza
mario87 2 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 School Days jest do bani, dzięki temu zakończenie jest świetne. Jak już to radzęobejżać ostatni odcinek tylko Kimi Ga Nozomu Eien, teraz lecie też 2. sezon. Jest to romans-dramat więc powinno pasować. Shuffle też jest w tej samej kategorii. Osobiście nie lubię takiego gatunku i ww tytuły mało mi się podobały, ale kto co woli ;p Może być jeszcze School Rumble, komedia-romans. Full Metal Panic Fumoffu! też komedia i ma mechy(i troche romans), ale przy tym wyśmiałem się jak nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza
michal8_8 0 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 z klimatami szkolnymi jest green green - echii Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Kimi Ga Nozomu Eien, teraz lecie też 2. sezon. Jest to romans-dramat więc powinno pasować. Shuffle też jest w tej samej kategorii. Osobiście nie lubię takiego gatunku i ww tytuły mało mi się podobały, ale kto co woli ;pNie do końca jest to tematyka szkolna gdyż bohaterowie w tym wieku są tylko w dwóch pierwszych odcinkach. Co do wspomnianego przez Ciebie sezonu 2 - jest to alternatywny przebieg wydarzeń z tego co mi wiadomo (co by nie zdradzać za dużo). A co do samego anime to należy ono do jednych z moich ulubionych - jeśli szukasz dobrego romansu/dramy to jest to KGNE jest idealnym wyborem. A poza tym to sam nie wiem czy jest coś takiego jak poważne anime szkolne. Ja mogę polecić wspomniane Full Metal Panic - czasem komedia szkolna, czasem poważniejsza historia związana z militariami i konfliktami. Pierwsze FMP to typowa mieszanka, Fumoffu jest komedią w 100% (za to genialną) a The Second Raid już w pełni poważnym anime (komedii tam mało). Na upartego Air - bohaterowie są w wieku szkolnym ale samego tamtejszego życia nie ma raczej pokazanego. Samo anime natomiast mnie się bardzo podobało, szczególnie końcówka. Możesz spróbować coś z filmów Shinkai Makoto - bohaterowie wielu z nich to właśnie młodzież szkolna. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kazuo 134 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Ok, dzięki za propozycje. Suavek, pytanie do Ciebie - czy te Full Metal Paniki są jakoś powiązane fabularnie? Jeżeli tak to czy sporo stracę zaczynając od The Second Raid (zakładam że to ostatnia seria)? Cytuj Odnośnik do komentarza
mario87 2 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 TSR jest bezpośrednią kontynuacją Full Metal Panic, więc tak, nie będzie wiadomo co i jak. Z Fumoffu! jest inaczej. Jest to czesc Full Metal Panic, ale nie ma tam raczej żadnych znaczacych powiązań fabularnych. Tam skupiono się głownie na rozśmieszaniu i pokazaniu normalnego życia w szkole czy trochę poza nią. Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Jak już mario powiedział, TSR wyszło jako trzecie i pod żadnym pozorem nie powinno być oglądane jako pierwsze. O ile z fumoffu można spać spokojnie (sam oglądałem będąc w połowie zwykłego FMP) o tyle TSR to już poważniejsza "bajka" i wypada znać w pełni oryginał co by połączyć ze sobą wszelkie wątki. Samym FMP się też nie zniechęcaj przypadkiem - anime popada w schematy ale jako ogół jest dobre a kontynuacja to już naprawdę wysoki poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza
Guts 7 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Sprawdź " I''S Pure " jest to sześcioodcinkowy OAV, który jest adaptacją mangi Katsury (to ten od Video girl Aii). Możesz również sięgnąć po GTO, ale jest to bardzo luźna komedia (co nie znaczy, że brak tam odcinków poważnych). Cytuj Odnośnik do komentarza
Sanryu 0 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Takze polecam FMP! Naprawde fajne anime z sierzantem Sagara na czele . Z fajnych(nie wybitnych) kosmicznych komedii polecam Vandread. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kazuo 134 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 (edytowane) Jeszcze raz dzięki. Zastanawiam się nad FMP i Kimi Ga Nozomu Eien, tylko że mam mały problem ze znalezieniem tego drugiego, nie wie może ktoś gdzie mógłbym to znaleźć? Przejrzałem większość znanych mi anime serwisów i nic. Torrenty odpadają. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Edit: Nevermind, już znalazłem. Edytowane 4 Stycznia 2008 przez Kazuo Cytuj Odnośnik do komentarza
Zarathustra 616 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Polecam "Shigurui", ta zaledwie 12 odcinkowa seria z 2007 roku to perła wśród anime i piękna pozycja dla fanów dobrego kina. Historia jest o samurajach, ale nie jest żadną kalką wielu temu podobnych, Shigurui ma swój własny niepowtarzalny klimat. Anime ma świetną kreskę, dobrą animację, piękną orientalną muzykę, która podbija jeszcze mocniej klimat oraz dojrzałą historię, której młodsi widzowie nawet mimo zakazu "od lat 18" po obejrzeniu dużo by z niej nie zrozumieli pomimo bardzo oszczędnych dialogów. No właśnie serii nie polecam osobom uczulonym na krew, brutalność i okrucieństwo, seria jest tym naszpikowana, brak tu jakichkolwiek elementów humorystycznych. Shigurui to 100% dramat z naprawdę ciężkim klimatem, to jedno z najlepszych anime jakie widziałem, dziwne że tak mało się o nim pisze, czyżby ludzie nie umieli już docenić czegoś ambitnego? Cytuj Odnośnik do komentarza
Ewcikson 1 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Jeszcze raz dzięki. Zastanawiam się nad FMP i Kimi Ga Nozomu Eien, tylko że mam mały problem ze znalezieniem tego drugiego, nie wie może ktoś gdzie mógłbym to znaleźć? Przejrzałem większość znanych mi anime serwisów i nic. Torrenty odpadają. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Edit: Nevermind, już znalazłem. http://www.animedownloads.us/kimi-ga-nozomo-eien.php tu masz dd nie wiem czy o to chodzilo ale mysle ze ci sie ten link przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza
szaden 228 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Czy mógłby mi ktoś polecic mi jakiś dobry horror w klimacie Hellsinga, ale w konwencji poważnej? W ostateczności może to byc jakiś zwykły horror. Cytuj Odnośnik do komentarza
tukan 1 917 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Czy mógłby mi ktoś polecic mi jakiś dobry horror w klimacie Hellsinga, ale w konwencji poważnej? W ostateczności może to byc jakiś zwykły horror. w sumie nie wiem... może: Blood: The Last Vampire i Blood+ Cytuj Odnośnik do komentarza
Dr.Czekolada 4 475 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 FATE/STAY NIGHT - Ja pie**** świetne anime !!, na podstawie mangi i gry PC typu visual-novel. Ogólnie sama fabuła może wydawać się lekko oklepana (ot jest sobie cel którego starają się dosięgnąć za wszelką cene bohaterowie, w tym przypadku świętego graala) niemniej sam jestem podjarany tą serią (a anime oglądam nie od dziś ), reprezentuje ona gatunek Shonen (czyli taki jak Naruto, Bleach, Dragon Ball-sy itp itd), a co do wyglądu samych walk, twórcy takich anime jak wymieniony Naruto czy Bleach, powinni się uczyć od Type-Moon (twórców Fate-a) :P . Cytuj Odnośnik do komentarza
Hela 1 962 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Mógłby mi ktoś polecić jakieś fajne anime o tematyce szkolnej? Od razu zaznaczam że nie interesują mnie badziewia typu Ouran High School lol... bez kitu...najlepsza seria komediowa 2006 roku i jedna z najlepszych serii komediowych anime w ogóle jest dla ciebie badziewiem? Cytuj Odnośnik do komentarza
Jakuza 116 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Dawno nic z anime, nie oglądałem i teraz nadrabiam zaległości Ze swojej strony mogę polecić "Sayonara Zetsubou Sensei" - świetna, z deka absurdalna przesiąknięta czarnym humorem seria anime, opowiadająca o pewnym nauczycielu i prowadzonej przez niego klasie ( przedstawiająca "odchyły" uczniów, głównie dziewczyn - mamy więc dziewczynę z rozdwojeniem jaźni, hikkikomori, nielegalną imigrantkę Marię ). Seria ma 12 odcinków, a aktualnie w japońskiej telewizji zaczął się drugi sezon tego ciekawego Anime. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza
Tori 12 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Ale dystrybucja ładnie nas potraktowała z ostatnią płytą samurai champloo- podniesli cenę o 10zł. Podziękować! Cytuj Odnośnik do komentarza
gammarus 0 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 jakie polecacie anime "na myślenie", cos w stylu death note. Słyszalem kiedys o jakims anime o ludziach zmodyfikowanych genetycznie,raczej cięższe ale nie pamietam tytulu... Cytuj Odnośnik do komentarza
Zarathustra 616 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 jakie polecacie anime "na myślenie", cos w stylu death note. Słyszalem kiedys o jakims anime o ludziach zmodyfikowanych genetycznie,raczej cięższe ale nie pamietam tytulu... Chcesz anime gdzie się myśli, obejrzyj "Ghost in the Shell: Stand Alone Complex" i potem jeszcze lepszy drugi sezon "Ghost in the Shell: S.A.C. 2nd GIG" co prawda ludzie tam nie są modyfikowani genetycznie a cybernetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 627 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 A propo modyfikowanych ludzi... co prawda anime nie oscyluje w tej tematyce ale posiadało jeden wątek i przypomniało mi się - Blue Gender. Nie wiem czy przypadkiem już tego nie polecałem ale nawet jeśli to się powtórzę gdyż seria jest tego warta. Najprostsze określenie to połączenie anime przygodowego, dramatu i akcji. Postacie są ciekawe, ogólna historia interesująca a sama reżyseria odcinków wręcz świetna. Fabuły nie będę opisywać, wystarczy wklepać w gugle. Ogólnie sporo podobieństw/nawiązań do Starship Troopers, ale od razu mówię, że anime jest czymś więcej niż bezmyślną sieczką. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi