Opublikowano 26 sierpnia 201410 l Dużo podróżujesz, albo dla picu tak pisałeś, że niby taki światowiec. To się zdecyduj. Taki mały tips: żyjemy w wolnym kraju i kapitalizmie a na wakacjach to chyba nie byli tylko ludzie cięzko skrzywdzeni przez los. A że ja mam 32 lata i jakoś pokrzywdzony się nie czuję, to 2 + 2 = 4. ps. Kocham ten kraj, tyle zawiści! Ogień. Wystarczy zrobić coś minimalnie inaczej niż wszyscy i od razu jest jazda. Aż zaczynam rozumieć trolli - to musi być nawet zabawne. Chyba kiedyś tego spróbuję! Edytowane 26 sierpnia 201410 l przez konsolopececiarz
Opublikowano 18 września 201410 l Bym sobie zjadł domowego burgera. Macie w zakładkach jakieś przepisy? Wiadomo, lepiej samemu zrobić kotleta z mięsa mielonego (sól, pieprz, jajko?), a czy są gdzieś jakieś dobre, sprawdzone, gotowe kotlety z wysoką zawartością mięcha? Ja tam wolę zrobić od zera, ale laska coś nalega (w sumie byłoby szybciej), ale jak pamiętam takiego hamburgera z budki w Międzyzdrojach, to miałem po nim jakąś kac kupę. Za rok to samo, więc nie najlepiej wspominam.
Opublikowano 18 września 201410 l Ja robie od zera. Miesa nie przyprawiam. Najlepsza krowa, zagniesc i uformowac placki wieksz niz bula bo i tak sie zejda przy smazeniu. Do tego warzywa, ser czedar i sos Pana Michala®. Poprosze przepis na sos do hamburgera. Moze byc w stylu tego z big maca jak ktos zna (w sensie zrobil sam a nie zlinkuje z yt). Ja robie taki czasem. Na lyzke majonezu lyzeczka musztardy plus curry, sol, pieprz. Bardzo fajny sos wychodzi.
Opublikowano 18 września 201410 l Bym sobie zjadł domowego burgera. Macie w zakładkach jakieś przepisy? Wiadomo, lepiej samemu zrobić kotleta z mięsa mielonego (sól, pieprz, jajko?), a czy są gdzieś jakieś dobre, sprawdzone, gotowe kotlety z wysoką zawartością mięcha? Ja tam wolę zrobić od zera, ale laska coś nalega (w sumie byłoby szybciej), ale jak pamiętam takiego hamburgera z budki w Międzyzdrojach, to miałem po nim jakąś kac kupę. Za rok to samo, więc nie najlepiej wspominam. poczytaj temat fast food, ja i wile innych osób pisało wiele razy jak zrobić burgera domowego powiem ci tylko że kupowanie gotowych kotletów to spore ryzyko (oczywiście wszelakie dziadostwa z mielonego drobiu to syf, ale raz kupiłem mrożone kotlety wołowe z lidla które miały napis 98% mięsa i okazały się dziwnie suche i tekturowate, dlatego nie polecam), a jak kupisz mięso mielone poprostu paczkowane (oczywiście wołowine) to tak naprawde zrobienie z tego kotletów trwa 2 minuty więc nie jest to żaden kłopot ja wrzucam mięso do miski dorzucam sól i pieprz (bez jajka) troche mieszam/ugniatam, potem formuje kulki (z pół kilo mięsa wychodzą 4 porządne kulki, ale można zrobić z 5-6 mniejszych), i poprostu zgniatam w rękach kulki na kształt kotleta tak żeby mniejwięcej pasowały do bułki (troche większe bo sie i tak skurczy na patelni) , cała procedura z mięsem serio trwa 2 minuty, dłużej mi zajmuje pokrojenie pozostałych składników i nagrzanie patelni, a i tak pierwszy burger jest gotowy do jedzenia w 10-15 min Edytowane 18 września 201410 l przez Yano
Opublikowano 18 września 201410 l a żeby się tak nie kurczyły przy smażeniu jak kładę np 3 albo 4 na patelni to od góry na nie stawiam garnek pełny wody - przyklapuje je i się tak nie schodzą
Opublikowano 18 września 201410 l ja za to używam patelni karbowanej, dzięki temu się nie wypiętrzają i nie musze przygniatać, a skurczyć to sie zawsze troche muszą bo sie wytapia tłuszcz itp Edytowane 18 września 201410 l przez Yano
Opublikowano 18 września 201410 l Tez mozna. Pamietam typa od kocham gotowac jak robil chyba cheesburgera to stawial jakis tam sloik z woda na blaszke, ktora wygladzala burgera. Jednak z mojego doswiadczenia to wiecej z tym yebania niz pozytku. Dlatego robie wiekszego burgera i nawet jak sie zbiegnie i wybrzuszy to mi tam ryba, nie musi byc idealny. Krowa wygina sie bardziej niz swnia (z wieprza robilem ostatnio).
Opublikowano 18 września 201410 l Bym sobie zjadł domowego burgera. Macie w zakładkach jakieś przepisy? Wiadomo, lepiej samemu zrobić kotleta z mięsa mielonego (sól, pieprz, jajko?), a czy są gdzieś jakieś dobre, sprawdzone, gotowe kotlety z wysoką zawartością mięcha? Ja tam wolę zrobić od zera, ale laska coś nalega (w sumie byłoby szybciej), ale jak pamiętam takiego hamburgera z budki w Międzyzdrojach, to miałem po nim jakąś kac kupę. Za rok to samo, więc nie najlepiej wspominam. bardzo przyzwoite, latem często robiłem na grillu
Opublikowano 18 września 201410 l Poprosze przepis na sos do hamburgera. Moze byc w stylu tego z big maca jak ktos zna (w sensie zrobil sam a nie zlinkuje z yt). Ja robie taki czasem. Na lyzke majonezu lyzeczka musztardy plus curry, sol, pieprz. Bardzo fajny sos wychodzi. Michał szybko, pomocy! Bo robie burgery z tego przepisu http://ooomnomnomnom.blogspot.com/2014/02/pyszne-domowe-burgery-hamburgery-czyli.html I tam już do mięcha się dodaje musztardy, faktycznie mają taki posmak musztardy, a tu sos również musztardowy mi wyszedł (chyba jakaś mocna ta musztarda). Dodałem więcej majonezu, trochę śmietany i nie wiem... czosnek dowalić? Pasuje? --- Pasuje:), dobra, sorry za zaśmiecanie. Edytowane 18 września 201410 l przez grzybiarz
Opublikowano 5 października 201410 l Takie mi wyszły. Zjadłem dwa na obiad i kolacji nie musiałem jeść.
Opublikowano 5 października 201410 l Nie pamiętam, co to za mięso było , z biedry jakieś paczkowane. Robione według przepisu z linku powyżej (omnom czy jakoś tak). Sosu dużo nie daje, bo nie lubię jak mi ścieka... w sumie te foty jakieś takie niekorzystne:/
Opublikowano 5 października 201410 l Buły (pipi)owe, dobry przepis ktos wrzucal tutaj na nie, walduś chyba. edit: znalazłem w zakładkach, moze komuś sie przyda bulki ktos robi sam? chetnie jakis przepis sprawdzony przygarne Składniki na 8 dużych bułek: 1/3 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli 8 g świeżych drożdży 1 jajko 2,5- 3 szklanki maki pszennej Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam do posypania Wykonanie: W misce mieszamy wodę, mleko, masło i cukier. Dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajko, sól i 2,5 szklanki mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dosypując więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułeczkę mocno spłaszczamy dłonią.. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 15 minut. to co pogrubiłem to olewam, bo nie lubię tak mocno przypieczonych bułek. edit jeszcze z tego korzystałem: http://chabrowa-kuchnia.blogspot.com/2013/10/buki-do-hamburgerow.html WAŻNE - kup mąkę 650 do obu przepisów, z 500 nie wyjdą, chyba, że masz maszynę do chleba (ale i tak lepiej mieć min 650) Edytowane 5 października 201410 l przez Guernica
Opublikowano 30 października 201410 l Chyba korzystając z dostępu do elektrycznego grilla, spróbuję zrobić burgera. Trochę nie wiem jak się do tego zabrać, jak najlepiej przyprawić mięso, ani jakie uda mi się kupić jeszcze w sklepie. Na youtubie nie chcę szukać przepisu, bo jest ich za dużo, ma ktoś sprawdzone? Raczej zdecyduję się na te paczkowane bułki na hamburgery, chyba że jest jakiś godny zamiennik.
Opublikowano 30 października 201410 l Kup mieso mielone z krowy (paczkowane albo w miesnym), zagniec je w misce, podziel na porcje, uformuj plaskiego, okraglego kotleta, je.bnij na grila, buly przekroj i podpiecz sobie na tym grilu (powinno byc miejsce a jak nie to na patelni zwykle albo w piekarnkuj), wrzuc mieso do srodka bulki, dodaj keczupu i musztardy. Smacznego. A jak masz ochote to dodaj sobie jakies warzywa, ser (chedar), jakis sos.
Opublikowano 30 października 201410 l blazej w temacie fast food jest kilkanaście naszych przepisów na burgery, nie bądź leniuszkiem i poczytaj na szybko ci tylko powiem że do mięsa dodaj sól i pieprz tylko, a w trakcie smażenia polecam dorzucić rozmaryn świetnie pasuje i dodaje smaku
Opublikowano 1 listopada 201410 l ja dzisiaj nie soliłem wcale bo zamiast keczupu z majonezem był domowy twaróg ze szczypiorkiem i czosnkiem, do tego mocny czedar i słony ogórek - więc mięso smakowało mięsem a składniki składnikami. no i oczywiście bułka zrumieniona na maśle… Edytowane 1 listopada 201410 l przez hooki
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.