Opublikowano 4 godziny temu4 godz. W dniu 26.02.2026 o 09:03, Shen napisał(a):To najgorszy słodzik, ale najtańszy, zabija florę bakteryjną jelit. Staram się unikać na tyle, ile to możliwe.Kurła, dawno to dodaja do zerowek? Jak miche trzymam jak cr7 tak niestety moja "pięta herkulesa" jest to ze nie potrafie zrezygnowac z coli zero. Mikrobiom to jeden z kluczowych czynnikow zdrowia i dlugowiecznosci a faktycznie to ma negatywny wplyw na niego.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 1 minutę temu, kanabis napisał(a):Kurła, dawno to dodaja do zerowek? Jak miche trzymam jak cr7 tak niestety moja "pięta herkulesa" jest to ze nie potrafie zrezygnowac z coli zero.Mikrobiom to jeden z kluczowych czynnikow zdrowia i dlugowiecznosci a faktycznie to ma negatywny wplyw na niego.Od zawsze, znienawidzony tutaj przez wielu uzytkownik Litwin mi na to zwrócił uwagę lata temu i wtedy wyjebałem wszystkie smakowe suple. Niestety napoje zero lubię, więc całkiem się tego nie da wyeliminować, ale łykam sobie HMB na jelita w ramach kontry xd
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Wlasnie sprawdzilem, dziwna sprawa. Ta nowa cola w biedrze nie zawiera sukralozy. Za to juz syrop tak.Lipa, a myslalem ze oszczedze :/Teraz, Shen napisał(a):Od zawsze, znienawidzony tutaj przez wielu uzytkownik Litwin mi na to zwrócił uwagę lata temu i wtedy wyjebałem wszystkie smakowe suple. Niestety napoje zero lubię, więc całkiem się tego nie da wyeliminować, ale łykam sobie HMB na jelita w ramach kontry xdTeraz, Shen napisał(a):Od zawsze, znienawidzony tutaj przez wielu uzytkownik Litwin mi na to zwrócił uwagę lata temu i wtedy wyjebałem wszystkie smakowe suple. Niestety napoje zero lubię, więc całkiem się tego nie da wyeliminować, ale łykam sobie HMB na jelita w ramach kontry xdNie no suple mam w dupie, praktycznie nie używam. Ale bez zerowek to byłby ciezki gips wiec troche mnie zmartwilesJak cos to polecam w ramach kontry po prostu probiotyki ;)
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 2 minuty temu, kanabis napisał(a):Wlasnie sprawdzilem, dziwna sprawa. Ta nowa cola w biedrze nie zawiera sukralozy. Za to juz syrop tak.Lipa, a myslalem ze oszczedze :/Nie no suple mam w dupie, praktycznie nie używam. Ale bez zerowek to byłby ciezki gips wiec troche mnie zmartwilesJa pije cole z biedry słodzoną aspartamem, ale niby ma podobny wpływ na jelita co suklaroza.Sztuczne słodziki zmieniają mikrobiom dwunastnicyPonad 40 proc. Amerykanów zamiast cukru używa na co dzień słodzików. Zwyczaj ten ma niekorzystny wpływ na funkcjonowanie mikrobiomu jelita cienkiego – dowiedli naukowcy z Cedars-Sinai Medical Center w
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. No ta ze zdjecia jest wlasnie z biedry. Dobra to trzeba jak zwierze wode pic, cola bedzie weekendowa.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 4 minuty temu, kanabis napisał(a):No ta ze zdjecia jest wlasnie z biedry. Dobra to trzeba jak zwierze wode pic, cola bedzie weekendowa.a to pierwszy raz widze, ja kupuje tylko te
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Też nie piję już supli smakowych. Szybko się przepijają i potem ciężko wchodzą. Bałem się że białko naturalne będzie miało smak mokrej szmaty tak jak niektórzy na necie piszą, ale to nieprawda bo smakuje mlecznie i jest dobre. Jebać sukraloze i aspartam. Z napoi to oryginalna colka jedynie albo pepsi. Puszka tygodniowo może wychodzi albo nawet mniej. Nie ciągnie mnie w ogóle już do napojów. Z soków tylko pomidorowy, burak czasem. Muszę uważać z pomarańczowym bo jak się dorwę to litr obalę szybko a ma chyba z 11g cukru na 100ml.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Godzinę temu, Shen napisał(a):a to pierwszy raz widze, ja kupuje tylko teNie ma juz ich u nas od miesiaca bo tez taka pilem. Sa te co wrzucilem, juz z kaucją. Widocznie u was jeszcze nie zszedl caly stary model. Ale ogolnie powiem ci ze spoko, ta zero smakuje jak intense zero.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Po tym artykule co wkleiłem, to koniec z colką. Ograniczę się do szklaneczki soda stream dziennie.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Godzinę temu, Plugawy napisał(a):Jebać sukraloze i aspartam.A co sie zadzialo z aspartamem? Bo pare dobrych lat temu bylo mocne lobby, ze to spoko slodzik i ludzie wymyslaja zarzucajac mu jakakolwiek szkodliwosc.Godzinę temu, Plugawy napisał(a):Z napoi to oryginalna colka jedynie albo pepsi. Puszka tygodniowo może wychodzi albo nawet mniej. Nie ciągnie mnie w ogóle już do napojów.To. Jak cola to tylko ta od jankesow bo niestety nie ma smacznego tanszego zamiennika. W sumie to zamiast coli zaczalem pic waniliowe peppery i teraz czytam co na puszce a tam ta sukraloza. Moze jedna tygodniowo mnie nie zaje.bie. A jak cos pije czesciej to jest to kwas chlebowy Obolon. I raczej tego bede sie trzymal.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Aspartam jest podobno potencjalnie rakotwórczy, ale póki co nie ma w tym temacie badań na ludziach tylko na zwierzakach. Więc równie dobrze może być bezpieczny. Na moje to i tak go zakażą stosować za ileś tam lat. Co do slodzikow to gdzieś oglądałem materiał jakiejś mądrej głowy że i tak powodują skok insuliny jak cukier i mogą powodować cukrzyce. A innym razem widziałem że ktoś gadał że to bzdura, chyba w Okiem Chemika. Godzinę temu, Mejm napisał(a):A co sie zadzialo z aspartamem? Bo pare dobrych lat temu bylo mocne lobby, ze to spoko slodzik i ludzie wymyslaja zarzucajac mu jakakolwiek szkodliwosc.To. Jak cola to tylko ta od jankesow bo niestety nie ma smacznego tanszego zamiennika. W sumie to zamiast coli zaczalem pic waniliowe peppery i teraz czytam co na puszce a tam ta sukraloza. Moze jedna tygodniowo mnie nie zaje.bie. A jak cos pije czesciej to jest to kwas chlebowy Obolon. I raczej tego bede sie trzymal.Obolon to chyba ma masę cukru jak pamiętam, ale mogę się mylić i jest w litrowej butli. Ja ktoś umie sobie dawkować to spoko, ale ludzie jak mają pod ręką większą ilość to szybciej ją wypija niż jakby mieli za każdym razem kupować puszkę czegoś. Piłem tego peppera kiedyś i nie dałem rady. Smakował dla mnie jak wunderbaum waniliowy w landrynkowym napoju.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Ja wlasnie lubie waniliowe napoje i biore co jest bo rzadko wystepuja. Ale po prawdzie to kazdy smakuje tak samo wiec jeden ch.uj czy biore cole, peppera czy original cole z biedry (byla kiedys waniliowa, dobrych pare lat nie widzialem).Nastepnym razem jak znajde obolona to wrzuce tutaj cukier, akurat mi sie skonczyl.
Opublikowano 38 minut temu38 min Ten pepper waniliowy smakuje jakby był rozrobiony z wodą, fujka. Coca cola poszła chyba w końcu po rozum do głowy i wygląda na to, że tym razem wariant waniliowy to nie jakiś limitowany rzut.