Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Featured Replies

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 446,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś    Przygoda zaczyna się od

  • Ostatnie dwa miechy u mnie to pare tripow w tym Nowy Jork, Barcelona i Londyn takze wrzucam troche dobrego      Bajgle w NYC to kosmos, ten akurat z Russ & Daughters, chyba najlepszy. Se

  • Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć    Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach         

Opublikowano

Jak wiadomo rok bez Bałkanów to rok stracony więc tym razem wylądowałem (po raz pierwszy) w Albanii, która technicznie leży na Bałkanach, ale raczej nie polecam w mowie potocznej nazywać Albańczyka per Bałkaniec bo można zarobić kosę w żebra :hi:

 

Kraj piękny pod względem przyrody, morza, gościnności, jedzenia, ale dziki jeśli chodzi o drogi, zachowanie kierowców, śmieci i mentalność Albańczyków, klimat jak w latach '90 gdzieś na Ukrainie.

 

Jedzenie mnie pozytywnie zaskoczyło i chyba po raz pierwszy dania wegetariańskie smakowały mi bardziej niż mięsne. Fakt, że kraj wyszedł z mocnej biedy i że mieszka w nim dużo muzułmanów powoduje, że podstawą diety są warzywa i sery i to jest też podstawą przepisów. Główne mięso to jagnięcina (najczęściej pieczona na ruszcie albo w glinianych naczyniach w piecach) i wołowina w postaci koft/keft (które są czymś pomiędzy tureckimi koftami a bałkańskimi cevapami, ale podjazdu do cevapów nie mają), czasem kiełbaski rodem z Turcji. Wszędobylski byrek (czyli ichniejsza wersja burka) występuje w 90% przypadków z serem, potem ze szpinakiem, ziemniakami i bardzo sporadycznie z mięsem. A warzywa przygotowują genialnie, szczególnie faszerowane i zapiekane bakłażany, które stały się głównym przysmakiem wypadu. I coś czego wcześniej nie jadłem czyli fergese - rodzaj zapiekanki robionej z cebuli, pieczonej papryki i słonego białego sera, genialne w prostocie a smak jest rewelacyjny i po powrocie odtworzyłem to danie w domu. Nad morzem królują świeże owoce morza - wchodzisz do lokalu, który ma świeże rybki, krewetki itp., wybierasz co chcesz, ważą ci i od razu na miejscu oprawiają i smażą - genialne i nie ma czegoś takiego jak nad polskim morzem, że 90% tego co jesz to mrożonki z Lidla. Z deserów króluje tre leche czyli biszkopt nasączony mlekiem z polewą karmelową.

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.13(5).thumb.jpeg.a987be8f5e005d27ca8509b8a97de35b.jpeg

 

 

Byrek:

Spoiler


WhatsAppImage2025-03-23at11_44.13(1).thumb.jpeg.257c112a89ea0918c515ec1c288d6b97.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44_12.thumb.jpeg.a3db353d8e001b8c26001e43d5ea4b4d.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(5).thumb.jpeg.6f845faebad9eba34709c860d81833e4.jpeg

 

 


Bakłażany:

Spoiler


WhatsAppImage2025-03-23at11_44.13(4).thumb.jpeg.28b874bf08f1898ba050d5b4d2ad5e93.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44_13.thumb.jpeg.53b992655b3acb7adb61e271234e8af0.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(3).thumb.jpeg.f8cb466bdf02997ee3b0857d0da6ad83.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44_14.thumb.jpeg.a88c5d5b1ff37be2a0cb3489383894f1.jpeg

 

 


Kofty:

Spoiler


WhatsAppImage2025-03-23at11_44.13(9).thumb.jpeg.696b0be7cdda4dfed38a3f1cc152b848.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.13(6).thumb.jpeg.c537872efd4ab1e61357d849d89b7f05.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(9).thumb.jpeg.bbdf248ac699ddecee2bcc4119cf6b23.jpeg

 


Fergese:

Spoiler


WhatsAppImage2025-03-23at11_44.13(8).thumb.jpeg.dd0c95fc61e836b77891e9a15cc65fa9.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(4).thumb.jpeg.8c2db766c0f29a50b1f3ca4029d269ef.jpeg

 

 


Owoce morza:

Spoiler


WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(7).thumb.jpeg.7c73eb4324b224dd1656d7e6d408aab3.jpeg

 

 


Deser tre leche:

Spoiler


WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(6).thumb.jpeg.db130d986918a6ef95e482eabe380a87.jpeg

 

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(8).thumb.jpeg.a71de6a0ac34ad9c88ddf638125c365e.jpeg

 

Opublikowano

Wczoraj jadłem pizzę ze szprotkami i cebulą.

Opublikowano

Wczoraj jadłem ozorka w sosie chrzanowym z ziemniakami i buraczkami.

Opublikowano

W niedzielę jadłem wątróbkę z ziemniakami i mizerią.

Opublikowano

Właśnie dzisiaj odkryłem że w Dino mają jagody leśne w syropie. Jaki pyszny koktajl wjechał to o matko z 10 lat leśnych nie jadłem. Szkoda że duża śmietana została skonsumowana przy okazji ale czasami warto się zatluszczyć. Już knuje żeby zapodac na wypasie śmietanę 30% następnym razem 

Spoiler

:macek:

 

Opublikowano

Wczoraj jadłem zupę kalafiorową i gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniakami.

Opublikowano

We wtorek jadłem zupę fasolową i nycówkę z ziemniakami i mizerią.

Opublikowano

Dzisiaj jadłem zupę fasolową i jajecznicę.

Opublikowano

Dziś jadłem zupę prezydencką i kotleta schabowego z frytkami i mizerią.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Bylem ostatniu w paru miejscach gdzie daja dobre jedzenie

IMG_0937.JPG

IMG_0938.JPG

Gyrosy w Salonikach, klasyczny i taki w formie jakby tostow

IMG_9636.jpg

Ruyam Gemuse Kebab w Berlinie pepegasm Jadlem jeszcze burgery w Burgermeister i innego kebsa ale nie byl tak dobry jak ten, w czerwcu znowu tam bede i chyba od razu dwa wpierdole

IMG_2843.jpg

IMG_3085.jpg

Pizze na kawalki i pinse w Rzymie, dobre ale u nas sa lepsze xd

IMG_3052.jpg

Najlepsze tiramisu na swiecie w Pompi w Rzymie (nie wierze ze zjem kiedys lepsze)

IMG_9840.jpg

Cacio e pepe i carbonarke w Tonarello, ile to sie naczytalem ze to pulapka na turystow XD ceny spoko, porcje mega, smak dojebany. Na to i na tiramisu bym wrocil

IMG_9942.jpg

IMG_9944.jpg

Kanapka z instagramowego all antico vinaio. Wyglada jak psiocha onlyfansiary a smakuje jeszcze lepiej. A tak serio to dodatki fajne, ale samo pieczywo mocno spieczone co troche mi nie siedzialo, moze tak trafilem a moze tak ma byc nie znam sie bo to pierwsza kanapka z focacci jaka jadlem

IMG_9104.jpg

W Zadarze mule z chlebem bo bez chleba sie nie najesz

IMG_0712.jpg

Pyszne cevapcici, smutny makaron z krewetkami, a wczesniej mega zupa rybna

IMG_0621.jpg

Pljeskavica i kalmary. Kalmary spoko, ale ta bula z kotletem? Brakowalo czegos, jakies warzywa i ajvar by pasowaly

IMG_8295 (1).jpg

W chorwacji tez zrobilem kolejne podejscie do phily cheesesteaka, dobre ale fanem nigdy nie bede

Opublikowano

To pieczywo z All'antico Vinaio to schiacciata, nie foccacia, ono faktycznie jest cieńsze, mniej wyrośnięte i przez to nieco mocniej spieczone.

A do pljeskavicy nie dostać ajvaru czy cebuli to tak jakbyś w Polszy dostał ruskie bez masła czy skwarków.

Ja akurat majówkowo włosko-bałkańsko i w Trieście udało mi się zjeść dojebaną pizzę, Włosi to jednak potrafią, no nie było się do czego doczepić, idealne ciasto, wyrośnięte brzegi, dobrze spieczone i proste a jakościowe składniki. Jakby ktoś się wybierał to nazywa się All’Osteria di Casa Pepe. Był klasyk czyli pomidory i prosciutto, Z kiełbaską i młodym brokułem oraz z pomidorami z Sycylii, salami Napoli i ricottą z pieprzem.

20250503_220502(1).jpg

20250503_220500(1).jpg

20250503_220458(1).jpg

Pierwszy raz też jadłem arrosticini czyli szaszłyki z baraniny przetykane słoniną i pieczone krótko nad grillem opalanym drewnem. Pyszne i soczyste, ale za 5 sztuk 7 eur, a to takie malutkie gówienka [

20250504_115347(1).jpg

20250504_115226(1).jpg

I w trasie klasycznie smażone owoce morza.

20250502_221604(1).jpg

Opublikowano

Wczoraj jadłem zupę krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym i naleśniki z serem.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Bylem wczoraj w Giewoncie...

O matko jak chlop podupi dobrze to tak zadowolony nie jest jak po tym jedzeniu.

Piekny widok Wagyu A5 fantastyczna obsluga I bardzo mile prawie 3 godzinne doswiadczenie zwienczone chillowym rachunkiem na 2400zl za 3 osoby xD

Na szczescie jestem zbyt biedny zeby jesc tak czesciej niz raz w roku xD

20250628_161513.jpgKwani-to-jed-z-punk-w-me-Giewont-Fo-Facebo-Giewon-112460.jpeg

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kebsik z gatunku "osiedlowa turecka buda". Wiedziałem czego się spodziewać i nie zawiodłem się.

IMG_20250713_162924103_AE.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.