Skocz do zawartości

Przyziemne marzenia, cele

Featured Replies

Opublikowano
33 minuty temu, szejdj napisał:

no wiem, już to pisałeś w listopadzie w odpowiedzi na to jak ja napisałem, że można kupić mustanga w cenie skody:

:dunno:

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Wyświetleń 174,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• A (pipi) mi do dupy ale się pochwale, spełnione marzenie z dzieciństwa. Zakochany byłem w tym aucie od GT na ps one no i że żyjemy gdzie żyjemy trochę trzeba było poczekać na jego spełnienie:    

• HenrykIggO
    HenrykIggO

Półtora roku temu udało mi się spełnić przyziemne marzenie i kupić Civica Type R EP3. Chorowałem na niego baaardzo długo. W zasadzie od momentu gdy pierwszy raz okoły dekady temu, kumpel dał mi s

• Dalej nie czytam.

Opublikowano
2 godziny temu, mozi napisał:

Sporo tego przypłyneło na statkach z usa i można to łyknąć za cenę focusa. To że to jest model w wersji V6 i jedzie gorzej niż 2.3 to inna sprawa. 

Nie ogarniam jak mozna ten samochód kupić w innej wersji niż V8.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

0cde37a0-58d7-31b1-b61f-52e9060153a7.png 

Focus ST X :wub:. Interesująca mnie wersja 170k :obama:. Jeszcze 6 lat gwarancji na obecne, skończy się i jak nie będzie nowej wersji Focusa, to siądzie jak złoto, wierzę.

Opublikowano

Nope, zgadza się, to jest prawidłowa fotka. Konfigurator Forda pokazuje dokłądnie to samo, tylko trochę felgi inne.

Edytowane przez Shago

Opublikowano

Na 100% st line na zdjęciu, nawet ma logo st line na błotniku, podczas gdy st ma logo na klapie po prawej. Zderzak też jest inny, o felgach sam wspomniałeś. 

Dla mnie w gamie Focusa brakuje czegoś poniżej st (pomijając st diesel). 1.5 182 już tylko automat, do tego niezbyt sportowy podobno, a potem nic i od razu 2.3 280. Szkoda, że nie oferują 1.5 z Fiesty st zrobionego też na 200-210 koni i z manualem. 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
10 godzin temu, oFi napisał:

Zrob sobie jazdę testowa. Śmietnik nie auto :beksa:

No mam I gen, więc w drugiej musi być tylko lepiej :reggie:

Poza tym, do czego przyrównujesz? Co Ci sie nie podobało?

Opublikowano

Ford-Puma_ST-2021-1024-01.jpg

Ta Puma jest przepiękna :wub:. Jeszcze nie wiem, czy za 3 lata to będzie moim kolejnym samochodem, czy Fiesta ST-X..

Opublikowano
5 godzin temu, Banny napisał:

No mam I gen, więc w drugiej musi być tylko lepiej :reggie:

Poza tym, do czego przyrównujesz? Co Ci sie nie podobało?

Wykonanie. Ogólnie wszystkie suvy to dla mnie dziwne twory. W środku bardzo mało miejsca w porównaniu do combi. No i widać, że to wciąż nissan w środku

Opublikowano

Panie Suvy są właśnie max pakowne. Większe kabiny ze względu na wysokość i wyżej do lini okien w bagażniku co przekłada się na realnie większy litraż.
No chyba, że ktoś myli suva z crossovera typu Kaszkaj czy inny SX4.

Opublikowano
W dniu 13.05.2021 o 15:08, oFi napisał:

Wykonanie. Ogólnie wszystkie suvy to dla mnie dziwne twory. W środku bardzo mało miejsca w porównaniu do combi. No i widać, że to wciąż nissan w środku

Mam EX 35,kumpel ma dobrze doposażonego Quashqaja  - pisanie,że Fifi  to Nissan w środku to trochę jak "Audi i Skoda to przecież to samo "

Opublikowano

Albo Lexus GS to to samo co Toyota Auris. 

Opublikowano
1 hour ago, balon said:

Panie Suvy są właśnie max pakowne. Większe kabiny ze względu na wysokość i wyżej do lini okien w bagażniku co przekłada się na realnie większy litraż.

Tylko niekoniecznie w porównaniu do zbliżonego cenowo klasycznego kombi. Np. u VW T-Roc jest zbliżony cenowo do Golfa kombi, a załadujesz do niego mniej, podobnie porównując Tiguana do Passata kombi klasę wyżej. Z kolei te duże SUV'y finalnie są mniej praktyczne niż vany.

Mnie trochę irytuje w tych mniejszych SUV'ach czy crossoverach, że często bazują na modelu półkę niżej, ale ze względu na modę i tendencję ludzi do wybierania obecnie wyższej pozycji za kierownicą, wygryzają mimo niezbyt atrakcyjnej ceny kompakty, klasę średnią czy minivany.

Opublikowano
11 minut temu, Mustang napisał:

Np. u VW T-Roc jest zbliżony cenowo do Golfa kombi, a załadujesz do niego mniej, podobnie porównując Tiguana do Passata kombi klasę wyżej.

Przecież t roc (pomijam fakt, że to nie jest żaden suv a crossover), jest o ponad 30 cm krótszy od Golfa Kombi, tak samo jak Tiguan od Passata. To jest przepaść w autach, a miejsca wcale nie ma dużo więcej w środku (nie licząc bagażnika). Baaa Tuguan jest prawie 20 cm krótszy od Golfa kombi, a ilością miejsca bije go na głowę w kabinie (bagażnik taki sam litraż). 

Polecam pojeździć i użytkować na codzień takie Q7, X5 (o X7 itp nawet nie wspominam), Tuarega czy nawet Kię Sorento lub Huja Santafe itp. To są prawdziwe Suvy i mega obszerne auta. 

Opublikowano

No są krótsze, ale cenowo wypadają podobnie. A jak to stwierdził Ford ostatnio, dawny nabywca Mondeo, to teraz nabywca Kugi.

Te większe są obszerne, ale jak wypożyczałem samochód w Kanadzie do transportu 5 osób i bagażu na 2 tygodnie, to kategoria SUV z przykładowym Grand Cherokee szybko odpadła, po sprawdzeniu pojemności bagażnika nieprzekraczającej 500 litrów. Ostatecznie miałem rezerwację na amerykańskiego minivana, a skończyło się upgradem na wspominanego przeze mnie słoniowatego Suburbana, który to rzeczywiście jest przestronnym SUV'em, że tak powiem. 

Ogólnie chodzi mi o to, że SUV'y potrafią być przestronne, ale dla każdej ich klasy istnieją w praktyce tańsze i potrafiące zabrać więcej alternatywy w postaci kombi czy minivanów. Jedyne trzymające się kupy konkretne argumenty za nimi, związane są z siedzeniem wyżej i większym bezpieczeństwem przy zderzeniu z innym pojazdem. No i oczywiście wysokie krawężniki i offroad.

Opublikowano
7 godzin temu, Mustang napisał:

Te większe są obszerne, ale jak wypożyczałem samochód w Kanadzie do transportu 5 osób i bagażu na 2 tygodnie, to kategoria SUV z przykładowym Grand Cherokee szybko odpadła, po sprawdzeniu pojemności bagażnika nieprzekraczającej 500 litrów. Ostatecznie miałem rezerwację na amerykańskiego minivana, a skończyło się upgradem na wspominanego przeze mnie słoniowatego Suburbana, który to rzeczywiście jest przestronnym SUV'em, że tak powiem. 

No ale kombi też potrafią mieć „małe” bagażniki np pierwsza Insignia w kombi, zresztą nowa generacja też nie porywa, przy 5m długości ma 530l dla porównania taki Tiguan ma 600l z 4,5 m (a Allspace - cena Passat 730l), a 5m Suvy nie rzadko mają po 700l kufra i 3 rzędy siedzeń . No i dochodzi w większości przestronniejsze kabina (więcej miejsca z tylu) ze względu ma wysokość kabiny. Temat mocno prześwietlony w praktyce, bo kilka miesięcy temu wybieraliśmy dla siebie, nowe rodzinne auto. 

Miałem zarówno kombi jaki i Suvy (obecnie żona użytkuje już drugiego) i nigdy nie odczułem aby w suvie było mniej miejsca. Wszystko zależy od projektanta i konkretnego modelu.

Tak czy siak najbardziej wolę sedany :)  

7 godzin temu, Mustang napisał:

No są krótsze, ale cenowo wypadają podobnie. A jak to stwierdził Ford ostatnio, dawny nabywca Mondeo, to teraz nabywca Kugi.

No taki se argument. BMW 1 jest droższe od Octavi Kombi, a jednak nikt pakowności nie zestawi bo inny segment. 

Co do Kugi to tu się zgodzę, wyjątkowo mały kufer jak w jakimś hatchu (niecałe 420 l). Dla porównania wszystkie Tiguany, Tuscony itp mają po ok 600 l bagażnik. 

Opublikowano

Balon ale nie podawaj pojemności bagażnika z broszur dilerów i materiałów reklamowych, bo każdy liczy to inaczej. Jeden do sufitu, drugi tylko do wysokości szyby itp.

Np. Fabia kombi poj. baganiżka 530l, Mondeo MK4 kombi pojemność bagaznika 537l. Jak oglądałem w salonie taką Fabie to nie wiem gdzie oni tam 530 litrów widzą. Chyba liczą z każdą wnęką i kołem zapasowym i wnętrzem lamp....

Opublikowano

Ogólnie każdy liczy do lini okna, ale np golf ma roletkę dużo poniżej linii i nie masz tych 600l. Fabia pewno podobnie. W ogóle VAG mocno w h tnie. Np mityczna ilość miejsca na nogi z tyłu nowym superb. Na oko jest dużo więcej miejsca niż u konkurenci, ale nikt nie mówi, że siedzisko jest płytsze XD  Spokojnie mam to wsio obcykane. Zawsze mierzę do roletki i długość siedziska tylnego ;)

We wrześniu sprawdziłem naście suvów (Vagów, Lexów, BMW, koreńców) i kombi. Sam też użytkuje takie auta. Wszystko zależy od modelu, a nie że suv jest mniejszy niż kombi. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

O ile następne auto to będzie Ford Focus Kombi, tak powiem Wam, że do bujania się po mieście (szczególnie latem!) chciałbym tego wariata:

Fiat-500_Cabrio_la_Prima-2021-ig.jpg