Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świat Dysku

Featured Replies

Opublikowano

to już? :obama: myslałem, że za tydzień! Ciekawe, czy dziś przyjdzie ^_^ 

• Odpowiedzi 339
  • Wyświetleń 112,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Proszę:  

• na maila podanego wyżej, poprostu że chcesz zamowic od tego i tego nr, z opcją "płatnosc za każdą paczke" podać adres. prosiłem o potwierdzenie przyjecia zamówienia i to wszystko. ta opcja płatnosc z

• http://www.pratchett...ania-sd-2-1.jpg   Od siebie poleciłbym cykle o Straży i Śmierci

Opublikowano

to już? :obama: myslałem, że za tydzień! Ciekawe, czy dziś przyjdzie ^_^

Ja podejrzewam, że u mnie będzie w poniedziałek :/

Ed.

Nie pomyliłem się. Ok 16 listonosz pukał :P

Edytowane przez McDrive

Opublikowano

Dostaliście rachunek do przelewu w paczce?

Tak jak zawsze. U Ciebie zapomnieli? Musisz pisać do wydawnictwa.
Opublikowano

Do mnie ksiązki dotarły dopiero dzisiaj, ale ważne że są. Przelewik poszedł i teraz można zabierać się za ich czytanie. Tylko kiedy? Wpierw trzeba chyba zakończyć czytanie Gaijna, ale jeszcze 1100stron przede mną. :mog:

Edytowane przez ireniqs

Opublikowano

Ja już w piątek miałem. Niestety brak czasu i inne rozpraszacze sprawiły że nawet pierwszego tomu nie przeczytałem jeszcze :/

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przyszła dzisiaj kolejna porcja Dysków do mnie. :obama: Jeszcze nie przeczytałem dwóch poprzednich. :frog:

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Znalazłem wreszcie trochę czasu i przeczytałem pierwsze trzy tomy. Jak ja mogłem ominąć takie cudo? Aż wstyd się przyznać. 

Opublikowano

Przeczytałem dopiero pierwsze trzy części z tych dziesięciu, które dotarły i jak dla mnie trzecia jak na razie najśmieszniejsza, a teksty Dorfla to kazałbym uczyć się na pamięć wszystkim ateuszom i obrońcom demokracji z kod-u.

Ed.

Zaraz mi się kojarzy z Ciut Szalonym Arturem.

4ee8381500cab8581a590a91413ceca8.gif

Edytowane przez McDrive

Opublikowano

Przeczytałem dopiero pierwsze trzy części z tych dziesięciu, które dotarły i jak dla mnie trzecia jak na razie najśmieszniejsza, a teksty Dorfla to kazałbym uczyć się na pamięć wszystkim ateuszom i obrońcom demokracji z kod-u.

Ed.

Zaraz mi się kojarzy z Ciut Szalonym Arturem.

4ee8381500cab8581a590a91413ceca8.gif

Nie ma jak mieszać politykę do tematu z książkami, i to jeszcze Pratchetta, satyryka o liberalnych poglądach., cytując twoje stwierdzenie - ateusza (czyli już rzadko używane określenie ateisty).

Gdyby jeszcze chodziło o same cytaty Pratchetta / zdarzenie z nim związane, to można rozwinąć dyskusję merytoryczną, a tak to mamy niepotrzebny wtręt własny.

Opublikowano

Pytanie od nooba, która wreszcie chciałby się wziąć za temat - czytanie zgodnie z chronologią wydawniczą, czy "cyklami" z wiki ? https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat_Dysku

ja czytałem najpierw zgodnie z chronologią wydawnicza, a potem zacząłem czytać tak jak zaczęto wydawać w tej kolekcji świata dysku. Imo nie ma znaczenia czy czytać chronologicznie według dat wydania, czy cyklami, grunt, żebyś nie czytał losowo :) 

IMO więcej wyniesiesz z tego jak będziesz czytać cyklami, bo nie zapomnisz o postaciach, wątkach itd. itp.

Opublikowano

Tak zaraz po świętach. 10 tomów stoi już na półce. :)

Opublikowano

Mi chyba nadal nie przyszły, ale spokojnie czekam, bo je późno bardzo opłaciłem.

Opublikowano

Właśnie chyba od tego to też zależy tzn. ja zawsze płacę w momencie jak dostaję paczkę i mam kolejną przesyłkę bardzo szybko w domu. Oni chyba rozsylaja wg dat płatności, ale kto ich tam wie. :dunno:

Opublikowano

Ja zapłaciłem od razu za całość i jak dotąd paczka przychodziła ok. 30 dnia miesiąca. Ostatnią odebrałem 28 grudnia; data nadania: 23 grudzień.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem po Kolorze Magii z trochę mieszanymi uczuciami. Z jednej strony świetna koncepcja świata i jego geografii, sporo fajnego, pythonowskiego humoru, a z

drugiej trochę sucharozy też się od czasu do czasu wkrada, a historia od momentu opuszczenia Ankh Morpork się rozwadnia, przypominając jakąś sesję rpg ze szwędaniem się po randomowych lokacjach. W połączeniu z rozgrywką bogów był to raczej świadomy zabieg mający parodiować właśnie sesje rpg i schematy klasycznego fantasy, ale trochę za mało w tym szydery, przez co pół książki czyta się jak jakieś mało wyszukane fantasy dla dzieci/młodzieży. W dodatku przed ostatnim rozdziałem dowiadujemy się, że nagle minęło już pół roku, a oni przelecieli pół mapy świata i w tym momencie nie wiadomo już czy się irytować na autora, że stosuje takie skrótowce, czy dziękowac mu, że oszczędził nam kolejnych średnio ekscytujących przygód.

Na szczęście od momentu twistu z

samolotem

robi się zdecydowanie ciekawiej i ostatni rozdział oprócz tego, że ironiczny, to jest po prostu ciekawy.

Blask Fantastyczny tak czy inaczej już do mnie jedzie, bo biorąc pod uwagę cliffhanger jest to integralna część historii i ciężko wydawać ostateczne sądy w połowie drogi.

Mam nadzieję, że pierwszy tom jest swego rodzaju przetarciem i kolejne książki przedstawiają bardziej zwarte, złożone, przeplatające się wątki, a nie dość przypadkowe skakanie z miejsca na miejsce bez żadnego szerszego kontekstu.

Opublikowano

Pamiętaj, że kolor magii to pierwszy tom ever, kolejne są znacznie lepsze(choć oczywiście z pewnymi wyjątkami). Polecam bardzo cykl o straży miejskiej, wiedzmach, śmierci

W kolejnych tomach często wątki się przeplatają, są lepsze twisty, lepszy humor

Edytowane przez Lord Astmer