Opublikowano 17 godzin temu17 godz. XIV ma czasami ten problem, że napierdala ściany tekstu bez VA, gdzie trzeba czytać czasami 10 minut. Większość tej gadaniny można by ukrócić o połowę i sens też byłby zachowany. Inna sprawa, że powinni ogarnąć w końcu jakiegoś animatora do tych cut-scenek, bo bazowanie na animacjach z emotek już trochę sprawia, że wieją one sandałem.Co oczywiście nie przeszkadza być jej naprawdę dobrym MMO, bo contentu jest tam od cholery i jak ktoś złapie bakcyla to utonie w niej.
Opublikowano 17 godzin temu17 godz. 6 minut temu, DarkStar napisał(a):Teraz się zastanawiam co dla mnie bardziej będzie jak MMO - Xenoblade Chronicles czy Final Fantasy XIV? Tu też jest pełno questów, które polegają na przebiegnięciu połowy mapy aby zebrać trzy kwiatki?Interesują mnie te dodatki, bo ludzie (tu na forum też) piszą, że to najlepszy Fajnal, ale nie wiem czy przebrnę przez podstawkę. Dodatkowo mam ochotę grać głównie sam, bo nie cierpię biegających mi po mapie dzieci w dziwnych strojach z kocimi uszami, skaczących wokół i piszących "lol". Z tym mi się MMO kojarzy.Grałem solo, podstawka to jest 50h, patche 20h, zawsze jeszcze coś po drodze się porobi jakiś Gold Saucer karciankę itp. Pierwsze DLC zaczynasz po 80h normalnie grając (tutaj stanąłem na razie), bez jakiegoś calakowania fetch questów itp.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. ja znowu gram, wlasnie koncze dawntrail i zamierzam sie odpowiednio przygotowac na evercold w styczniu. bez szalenstw, ale sprzet 780, raidy, triale itd. na te wszystkie ultimate to mi raczej brakuje skilla wiec nie podchodze.jak ktos nie gral to serio, jesli macie miejsce na switchu to szkoda nie sprobowac.tak, real reborn (szczegolnie poczatek) jest nudny bo doslownie nic sie nie dzieje. ale jak sie rozkreca to sie rozkreca. a IMO od pierwszego dodatku jest juz bardzo dobrze.shadowbringers najlepsze, ze swietnym złolem, niesamowitym soundtrackiem i pokreconymi swiatami.nawet ten dawntrail na ktory ludzie narzekali w pewnym momencie sie bardzo rozkrecil.to swietna gra (gry?), po prostu rozwleczona i tyle.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. Tekstu w XIV jest bardzo dużo, ale jest też na bardzo wysokim poziomie. To wszystko się po prostu dobrze czyta i jest mega ciekawe, tyle że trzeba lubić takie wielkie polityczne historie. Ja lubię.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. Zachęcacie Btw ta gra nie wymaga posiadania abonamentu NSO, dla mnie szokers :)
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. 20 minut temu, DarkStar napisał(a):Teraz się zastanawiam co dla mnie bardziej będzie jak MMO - Xenoblade Chronicles czy Final Fantasy XIV? Tu też jest pełno questów, które polegają na przebiegnięciu połowy mapy aby zebrać trzy kwiatki?Interesują mnie te dodatki, bo ludzie (tu na forum też) piszą, że to najlepszy Fajnal, ale nie wiem czy przebrnę przez podstawkę. Dodatkowo mam ochotę grać głównie sam, bo nie cierpię biegających mi po mapie dzieci w dziwnych strojach z kocimi uszami, skaczących wokół i piszących "lol". Z tym mi się MMO kojarzy.Czy najlepszy to trudno powiedzieć, na pewno bardzo dobrze wykorzystuje elementy ze wszystkich Finali - starcia z bossami, wprowadzanie ich do tego świata - w przyszłym roku ma być collaboration z FF VII Remake i jednym z bossów opcjonalnych będzie Sephiroth. Bardzo dobre raidy zrobili też z Nier, ja osobiście czekam co wyczarują z Evangelionem.Do przyzwyczajenia się będzie na pewno system walki, bo to typowe MMO. Możesz grać cały czas sam, jedynie w dungeonach musisz skorzystać z pomocy innych graczy, jeżeli dany dungeon nie jest obsługiwany przez boty. Od trzeciego dodatku jeśli dobrze pamiętam można dungeony przechodzić z botami w ramach systemu Trust. Ale community jest bardzo przyjemne, polecam serwery Light - bardzo pomocni ludzie, można na luzie pogadać. Dają też wskazówki jak ogarnąć mechaniki, jeżeli ktoś jest nowy.Dzieci w dziwnych strojach biegać nie będą, prędzej Viery w bikini albo ziemniaki (potoczna nazwa Lalafelli).
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. no mnie to troche odstraszalo - granie z innymi. ale dziala to super. fabularne dungeony zbieraja ekipe w kilka sekund i idzie dwa razy sprawniej niz z botami. nie trzeba gadac ani nic robic poza hi i gg na koniec.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. 48 minut temu, DarkStar napisał(a):Teraz się zastanawiam co dla mnie bardziej będzie jak MMO - Xenoblade Chronicles czy Final Fantasy XIV? Tu też jest pełno questów, które polegają na przebiegnięciu połowy mapy aby zebrać trzy kwiatki?Interesują mnie te dodatki, bo ludzie (tu na forum też) piszą, że to najlepszy Fajnal, ale nie wiem czy przebrnę przez podstawkę. Dodatkowo mam ochotę grać głównie sam, bo nie cierpię biegających mi po mapie dzieci w dziwnych strojach z kocimi uszami, skaczących wokół i piszących "lol". Z tym mi się MMO kojarzy.Questów ze zbieraniem kwiatków jest masa, tyle że nie trzeba ich robić (bo w sumie i po co). Ja grając skupiam się tylko na głównym wątku, gdzie questy to głównie masa dialogów przegryzana tu i tam jakaś walka, ale nie ma co się spodziewać struktury jak w wowie ze masz np do zebrania 10 kwiatków z miejsca X.W XIV gra się trochę jak w visual novel w 3d przerywana co jakiś czas klasycznym dungeonem z bossem na końcu. Nie każdemu taki model podejdzie, ale warto spróbować. Jak się zakochałem. Żadna gra nie dostarczyła mi takich emocji jeżeli chodzi o fabułę. Tutaj wszystko rozwija się powoli, ale jak już uderzy to wrażenia zostają z tobą na stałe.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. 32 minuty temu, Ölschmitz napisał(a):no mnie to troche odstraszalo - granie z innymi. ale dziala to super. fabularne dungeony zbieraja ekipe w kilka sekund i idzie dwa razy sprawniej niz z botami. nie trzeba gadac ani nic robic poza hi i gg na koniec.Sam leciałem również głównie z ludzikami, oni chyba za te dungeony coś dostają, w sensie Ci rdzenni gracze, co są na najnowszym dodatku itp., nigdy nie było problemu, z botami 2x dłużej.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Oprócz questów fabularnych warto jeszcze robić te oznaczone na niebiesko - zwykle pozwalają na odblokowanie dodatkowych raidów, triali, alliance raidów. Całą resztę można olać, chyba, że quest ma jakąś grafikę przed wzięciem. Jest wtedy bardziej rozbudowany niż "zabij 10 dzików", czasami też jest to seria questów.
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. Jestem wieloletnim graczem wowa i teraz ciężko mi w to wejść, są jakieś polskie poradniki krok po kroku o co tutaj chodzi? Co warto robić a co omijać? Od wczoraj gram na SW2 ale czuje się cholernie zagubiony nie wiem jak działają mechaniki gry ale gra się fajnie.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Godzinę temu, SpacierShark123 napisał(a):Jestem wieloletnim graczem wowa i teraz ciężko mi w to wejść, są jakieś polskie poradniki krok po kroku o co tutaj chodzi? Co warto robić a co omijać? Od wczoraj gram na SW2 ale czuje się cholernie zagubiony nie wiem jak działają mechaniki gry ale gra się fajnie.Po polsku nie ma, ale oficjalny guide FF XIV powinen wiele rozjaśnić - zawsze można przetłumaczyć stronę, ale jest sporo obrazków, więc powinno być też bardziej klarowne.Play Guide | FINAL FANTASY XIV, The Lodestone
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Premierowy wrzesień życia za rogiem a wy się chcecie w takiego tasiemca wpierdolic na 400h? Bezrobotni jesteście?
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Ja bym z checia zapomnial Shadowbringers tylko po to zeby ograc to jeszcze raz na swiezo. Za samo SB FFXIV jest jednym z lepszych finali.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Ja obecnie przeklikuje wszystkie cut-scenki fabularne itp. wpierw muszę odczuć czy w ogóle system gry mi odpowiada a wtedy wjedzie się nową postacią od początku. Na PC gra mnie mocno odrzucała stylistyką ale jakoś na SWITCH-u gra się w to innaczej. Tym bardziej że blizzard zabił dla mnie wowa i szukałem czegoś do poklikania.
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. 8 hours ago, KrYcHu_89 said:Sam leciałem również głównie z ludzikami, oni chyba za te dungeony coś dostają, w sensie Ci rdzenni gracze, co są na najnowszym dodatku itp., nigdy nie było problemu, z botami 2x dłużej.tak, ten system polega na tym, ze masz cos co sie nazywa "adventurer in need" i losujesz dungeony i za to jest duzo expa i dodatkowe waluty zeby kupic sprzet. jak ktos leveluje nowa klase albo grinduje to to robi. sam korzystam regularnie i pomagam nowym w jakis poczatkowych dungeonach.2 hours ago, SpacierShark123 said:Ja obecnie przeklikuje wszystkie cut-scenki fabularne itp. wpierw muszę odczuć czy w ogóle system gry mi odpowiada a wtedy wjedzie się nową postacią od początku.serio, odpusc. ogladaj tylko scenki w questach ktore maja grafike na ekranie akceptacji questa. bedziesz wiedzial o co chodzi. w okolicach walki z ifritem (po niej) bedziesz juz czul mniej wiecej czy to gra dla ciebie czy nie i wtedy mozesz normalnie kontynuowac. tam jest mnostwo ekspozycji i budowania swiata. skipujac 1/5 a real reborn tracisz obiektywnie 1% historii gry wiec bez sensu zaczynac od poczatku.ja obecnie powoli koncze dawntrail, bardzo sie rozkrecil i aktualnie mi sie podoba.plan minimum przed evercold:- wszystkie raidy i triale na normalu- sprzet na ilvl 780- alliance raidy- hildyplan maximum - chcialbym w koncu jakies raidy na savage sprobowac. gram DRK i mam troche problem z pelna rotacja, tzn na klawiaturze nie chce grac a na padzie jakbym tego nie poustawial to jednak podzielilem sobie skille na te ktorych trzeba uzywac zeby ukonczyc dungeon i te ktore uzywam jak pamietam :D wiec na pewno musze popracowac nad tym.ale ogolnie do dawntrail sporo nadrobilem i np. wyfarmilem komplet ubran z niera (w tym czaderski plaszcz).
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Włączyłem na S2 i nie połączyło z serwerem. Kilka razy próbowałem, i zawsze jakiś error. Net jakiś słaby nie jest, wifi ze światłowodu, na kompie nigdy nie nawala. Ogólnie przypomniało mi się, czemu nie gram generalnie w gry online.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Godzinę temu, ogqozo napisał(a):Włączyłem na S2 i nie połączyło z serwerem. Kilka razy próbowałem, i zawsze jakiś error. Net jakiś słaby nie jest, wifi ze światłowodu, na kompie nigdy nie nawala. Ogólnie przypomniało mi się, czemu nie gram generalnie w gry online.Hmm, a masz trial wersję? Może są kolejki na trialu.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Oczywiście że nowy alias email i trial lol, tak jak wyżej napisałem, po dodaniu Shadowbringers można powiedzieć, że trial to zarówno pełen produkt growy za darmo, jak i że i tak ten trial mało kto kiedykolwiek skończy.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 16 minut temu, ogqozo napisał(a):Oczywiście że nowy alias email i trial lol, tak jak wyżej napisałem, po dodaniu Shadowbringers można powiedzieć, że trial to zarówno pełen produkt growy za darmo, jak i że i tak ten trial mało kto kiedykolwiek skończy.Tak, tylko jeden spory minus (poza jakimiś tam pierdołami) to jak są kolejki, to nie wejdziesz do gry, pierwszeństwo ma abonament xD.No ale kolejki są tylko jak wychodzi nowe DLC raczej, ew. tak jak teraz wersja na S2 to pewnie zakładam też mogą być problemy dla trialowców czasem.