Opublikowano 11 lutego11 lut Przy jakości materialow współczesnych silników i ekologicznych olejach typu 0W20 nie ma siły, że wymiana co 30k km nie wplywa negatywnie na żywotność silnika. Ale też absolutnie się nie dziwię, że pierwsi właściciele maja w pompce częstsze wymiany, skoro i tak w większości przypadków po 3 latach auto będzie już u kogoś innego.
Opublikowano 12 lutego12 lut Autor Również jestem przekonany, że znacznie lepiej byłoby ten olej wymieniać częściej i gdybym planował wykup, pewnie kombinowałbym z dodatkowymi zmianami. Ale ludzie kupujący te samochody jako używki i przyzwyczajeni do wsadzania w nie kasy oraz napraw w lokalnym warsztacie są oderwani od rzeczywistości leasingu i aut służbowych (szczególnie jeśli mówimy o kupowaniu za kilkadziesiąt tysięcy złotych BMW koniecznie w full opcji, m pakiecie i z silnikiem „co jedzie”). Jeśli chcą coś zmienić, muszą zacząć głosować kasą, marudzić przy autach poleasingowych, aż ceny pójdą w dół i wtedy firmy leasingowe lub sami producenci zaczną sami wymuszać wcześniejsze przeglądy. Dopóki tego nie zrobią, żaden użytkownik nie będzie płacił z własnej kieszeni, marnował swojego czasu ani dodatkowo ryzykował opierdolu od ASO lub firmy leasingowej za grzebanie przy płynach auta, które oddaje po 3/4 latach. U mnie w pracy to ja przynamniej staram się myć auto w zimie co jakiś czas i zafundować mu mycie podwozia na wiosnę, a niektórzy prawie nigdy nie zaglądają do myjni. Do tego wątpię, czy każdy uważa na dogrzanie silnika oraz na docieranie (jest opisane dokładnie w instrukcji).
Opublikowano 12 lutego12 lut 17 godzin temu, Mustang napisał(a):To tak przy okazji refleksji, że moje służbowe BMW zbliża się do 30k km i jak na razie nie prosiło jeszcze o pierwszą wymianę oleju, jeździmy dalej heh, to u mnie auto od maja 12k przebiegu, olej już 2x zmieniany, za 5kkm kolejna wymiana ;) a potem przy sprzedaży znowu usłyszę "to wygląda za dobrze a ja w okazje nie wierzę" :D Godzinę temu, Mustang napisał(a):żaden użytkownik nie będzie płacił z własnej kieszeni, marnował swojego czasu ani dodatkowo ryzykował opierdolu od ASO lub firmy leasingowej za grzebanie przy płynach auta, które oddaje po 3/4 latach.hmm, miałem w swoim życiu 2 leasingi, zawsze zmieniałem olej 2x częściej niż wymaga tego producent, nikt nigdy nie miał z tym problemu.
Opublikowano 15 lutego15 lut otomoto.plUżywany BMW Seria 1 2012 - 28 900 PLN, 229 000 km - Otomo...Interesuje Cię BMW Seria 1? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.Patrzcie jaki Janusz. Ekran urwany i zero o tym w aukcji. Jak masz ustawić np godzine?:) masakra
Opublikowano 15 lutego15 lut To wygląda jak jakiś Św.Krzysztof naklejony aby uniknąć nieszczęść podczas jazdy. Edytowane 15 lutego15 lut przez Dud.ek
Opublikowano 25 marca25 mar motofilm.pl204-konna Cupra Born potaniała do 126 900 zł. Ma nawet wi...Choć Cupra ma się na polskim rynku rewelacyjnie, jej motorem napędowym są modele spalinowe. Tymczasem sprzedaż elektryków leży i kwiczy, dlatego dealerzy proponują wręcz gigantyczne obniżki.więcej dopłat piękne urealnianie cen, 55tys rabatu. ale widać politycy nigdy się nie nauczą i pewnie zaraz znowu dowalą dopłaty do elektryków lub mieszakń znowu wywalając ceny w górę. chociaż nie - oni to pewnie świadomie robią.ale serio, przy takich cenach zaczyna mieć to sens. jeszcze dla pewności sprawdziłem, bo ten portal często pokazuje jakieś okazje gdzie pojedyncza sztuka stojąca na placu 4 lata jest przeceniona, ale tutaj mówimy o nowym aucie z 2026r, i na otomoto jest tego kilkadziesiąt sztuk, a to nie są gołe wersje, wręcz przeciwnie, dopakowana jest ładnie. jedyne co jest dla mnie zagadką to fakt że w oficjanym cenniku została już tylko ta jedna wersja, a reszta wersji jest "wyprzedana". także albo model schodzi z rynku albo jak wyprzedadzą co jest to będzie aktualizacja cennika, albo moze jakiś lifting. a wiadomo już też że Cupra szykuje nowego elektryka o rozmiar mniejszy niż ten Born i ma startować z poziomu 99k. Edytowane 25 marca25 mar przez gtfan
Opublikowano 25 marca25 mar Autor Przecież pokazali właśnie lifting na te nowe światła cuprowe i inne zmiany.
Opublikowano 25 marca25 mar 9 minut temu, Mustang napisał(a):Przecież pokazali właśnie lifting na te nowe światła cuprowe i inne zmiany.o widzisz jakoś nie dotrała do mnie ta informacja :) to sporo tłumaczy :)
Opublikowano 25 marca25 mar No dobra... mam w planach zmiany wozu. Z SUVa marki SsangYong, Korando, 1,5T-Gdi (po przeróbce do 200KM i 365Nm etc.) chciałbym przenieść się na coś, do czego będę musiał dołożyć, a co zadowoliłoby moje komfortowe, pod względem mocy i jakości pojazdu oczekiwania. Znalazłem coś takiego; z góry piszę: kompletnie SIĘ NIE ZNAM na tych markach (co się psuje, a co nie, ile kosztują ASO, ubezpieczenia etc.), ale cholernie mnie one intrygują, podobają mi się, no i chyba aż tak źle nie wyglądają. Co sądzicie:otomoto.plUżywany BMW Seria 2 2015 - 92 000 PLN, 118 000 km - Otomo...Interesuje Cię BMW Seria 2? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.otomoto.plUżywany Chevrolet Camaro 2018 - 93 500 PLN, 97 000 km - O...Interesuje Cię Chevrolet Camaro? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.A tego SsangYonga mam k***a dość. Sypie się po 6 latach... Nie mam ochoty myśleć o azjatyckich SUVach produkowanych po 2019 roku... Ja prdl. xD.
Opublikowano 26 marca26 mar Autor Na forum są osoby z tymi autami, przejrzyj wątek zdjęciowy, bo pojawiło się tam M2 oraz Camaro. Ciekawa zmiana, z SUV’a na coupé?
Opublikowano 26 marca26 mar Tak, może i za kierownicą za bardzo nie szaleję, dużo nie jeżdżę, ale lubię w autach tą ,,untamed" moc, piękno wewnętrzne i zewnętrzne, dynamikę jazdy i stabilność oraz takie.... specyficzne coś, co czuje się, gdy auto widzi się nawet już na zdjęciu w ogłoszeniu. Mały człowiek w dużym aucie, albo i mocnym. xD... Tak, taki był mój SUV SsangYonga, nawet po odpowiednich modyfikacjach, ale mam już go dość... Być może czeka mnie poważna naprawa rozrządu, alternatora, akumulatora nawet... W ogóle to w tych autach są jednostki Mahindry... części dostać w Europie ciężko. Serwisy ASO będą miały tylko tą możliwość... No i chyba czeka mnie (oby nie) coś z silnikiem jeszcze do roboty w tym aucie... Te wszystkie Omody, Beijingi i inne gówna azjatyckie po 2019 roku... a idź w cholerę. Dlatego poluję na coś sportowego, solidnego, zadbanego, mocnego, i nawet starszego do 10 lat. BMW, Kamaro, Jaguar. Tylko coupe. xD
Opublikowano 27 marca27 mar Autor A nie myślałeś o cabrio? Osobiście bym się mocno zastanawiał, czy idąc w niepraktyczne nadwozie, nie rozważyć od razu cabrio, żeby mieć w ogóle inny experience z jazdy. Tylko przykłady cabrio z praktycznym twardym dachem, niekoniecznie dobre egzemplarze:otomoto.plUżywany BMW Seria 4 2018 - 120 900 PLN, 148 000 km - Otom...Interesuje Cię BMW Seria 4? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.otomoto.plUżywany Mercedes-Benz SLK 2012 - 103 000 PLN, 77 000 km -...Interesuje Cię Mercedes-Benz SLK? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.
Opublikowano 27 marca27 mar Nie wiem jak jeździ taka dwójka, ale po przejechaniu się nową trójką (2024 rok) w EM PAKIECIE po Moto Parku Ułęż to w życiu bym nie kupił współczesnej beemki (nie licząc prawdziwych M) dla radości z jazdy. Beznadziejny układ kierowniczy, dramatycznie źle skalibrowane i niewyłączalne w pełni ESP, to już lepiej Skoda Octavia zachowywała się w granicznych sytuacjach.Cabrio jak najbardziej jak nie potrzebujesz dużo przestrzeni. Camaro wygląda super, nawet z 3.6 Pentastarem jeździ bardzo fajnie, no ale środek to jest dramat jakościowy niestety.
Opublikowano 27 marca27 mar Autor Może z trójką coś jest na rzeczy. Gość z autogefuel pamiętam jeździł 2 active tourer i mówił, że jego zdaniem układ kierowniczy w tym rodzinnym aucie, jest lepiej skalibrowany niż w trójce. Mnie również przednionapędową jedynką jeździ się bardzo przyjemnie, ciut lepiej niż Golfem i właśnie chwalę sobie układ kierowniczy, który jest lepiej zestrojony niż mega wspomagany tryb normalny w Golfie, a nienaturalnie ciężki tryb sport. Ale ok, mówię o rozsądnym daily kompakcie z zadatkami na warm hatcha przy mocy 170 koni (chociaż przy standardach sprzed 25-30 lat byłby to zdecydowanie hot hatch pod względem osiągów), a nie o weekendowej zabawce na tor. Trójki ostatecznie nie testowałem, bo wersja potencjalnie w moim budżecie, miałaby słabe wyposażenie oraz wysoką emisję co2.Możliwe, że dzięki doświadczeniom z Mini, BMW całkiem ładnie dopracowało przednionapędową platformę, natomiast z całym przyrostem masy oraz mnóstwem elektroniki, musi nieco poprawić popularne modele tylnonapędowe.
Opublikowano 27 marca27 mar Możliwe, z tego co mówili wtedy instruktorzy bardzo wiele nowych auta ma skalibrowane systemy tylko pod zaliczenie obowiązkowych testów homologacyjnych typu łoś, a w realnym warunkach jest kupa.
Opublikowano niedziela o 14:464 dni BMW M2, czy M4 na manualu, jak pisałem wyżej, jeśli chodzi o porzucenie jazdy w SUVach ,,Made in Asia", xD, z silnikami kij wie jakiego pochodzenia... byłby to rozsądny wybór. Dopieszczony na sportowy, piękny i agresywny, xD, BMW M2, czy M4, które mam na oku... to auta ,,skarbonki" - i tu muszę się zastanowić. Nie daj Boże niech p********e rozrząd, albo coś w silniku, to w ASO czy u mechanika zwykłego lekko z 5000-8000 zł jak nie więcej. W tej marce, tego typu mocy, rodzaju zawieszenia, budowy etc., autka, o których piszę... podobno koszty serwisu i jakieś części są tylko drogie. Silniki (rzekomo) się nie psują, blacha i podwozie solidne. No zobaczymy... Burza mózgów teraz. :D
Opublikowano niedziela o 21:114 dni Autor Nie wiem czy jest sens pchać się w używane wersje M, jeśli nie planujesz jeździć nimi po torze, a równocześnie nie masz nieograniczonego budżetu.
Opublikowano niedziela o 21:404 dni W dniu 27.03.2026 o 10:05, Bartg napisał(a):Nie wiem jak jeździ taka dwójka, ale po przejechaniu się nową trójką (2024 rok) w EM PAKIECIE po Moto Parku Ułęż to w życiu bym nie kupił współczesnej beemki (nie licząc prawdziwych M) dla radości z jazdy. Beznadziejny układ kierowniczy, dramatycznie źle skalibrowane i niewyłączalne w pełni ESP, to już lepiej Skoda Octavia zachowywała się w granicznych sytuacjach.Cabrio jak najbardziej jak nie potrzebujesz dużo przestrzeni. Camaro wygląda super, nawet z 3.6 Pentastarem jeździ bardzo fajnie, no ale środek to jest dramat jakościowy niestety.Kurde, aż sprawdziłem u siebie (trójka z 2024 roku) i jest na panelu przy skrzyni biegów przycisk do wyłączenia kontroli trakcji. Zapytała również wujka google i twierdzi, że dłuższe przytrzymanie tego przycisku całkowicie wyłącza trakcję.
Opublikowano poniedziałek o 08:554 dni Robie od tygodnia side questa z jazdami testowymi chińskimi hybrydami i mam już pewnie wnioski.Z plusów dla pana kintoka:- auta są naprawdę solidnie wykonane wizualnie i bardzo fajnie wyposażone przeważnie. W samym wykonaniu nie czuć jakoś różnicy między klasycznymi markami z dolnej/średniej półki a chinolami- ceny są naprawdę spoko- wszystkie testowane prowadziło się przyjemnie i bez strachuZ minusów to:- wyją jak jasny skurwysyn powyżej 100 na godzine, wszystkie 3 co testowałem się strasznie wysoko wkręcają przy wyższych prędkościach(bez wciskania pedału w podłogę tylko stopniowo rozpędząjąc), co tak do 120 po paru sekundach sie stabilizuje na jakies 2,5 obrotów, ale no te randomowe wkręty powyżej 3,5-4 tys obrotow wkurwiaja niemilosiernie. Tak do 90 w miescie to poezja i cisza, wiec przy jezdzie testowej polecam przycisnac chlopa z salonu by pojechac gdzies na jakas trase szybkiego ruchu albo w inne miejsce gdzie mozna pozapierdalac. W obecnej formie to jakoś nie widzę tym jechać w dłuższą trasę czy nawet jeżdzić ekspresówkami nie mówiąc o autostradach- kazda marka ma w jakims stopniu dziwaczny i nieintuicyjny system multimedialny, gdzie trzeba sie przebijac przez warstwy menusów by cokolwiek ustawić, a i tluamczenia interfejsu wygladaja na klepane przez AI bo niektore nazwy sa dziwaczne i niewiadomo o co cho- kazda z tych 3 marek ma strasznie krotkie siedziska w fotelach - oparcia sa spoko i ogolnie wygodne, ale miejsce pod dupe jest jak na max 170cm kintoka.Indywidualnie to czym jezdzilemMG ZS hybrid + - troche nudne wizualnie, ale ogolnie schludne i mogace sie podobac auto. Na plus to duzo miejsca wszedzie jak na auto ktore ma 4,43 dlugosci i bagaznik tez lux. Wersja full wypas 114k mi gosciu zaproponowal, wiec cena bardzo dobra. Z dziwnych decyzji chinoli to daja kamery 360, ale juz nie ma czujek parkingowych z przodu i lusterko trzeba sciemniac recznie. Andoird auto tylko po kablu nie wiedzieć czemu i strasznie paskudny i nieczytelny wyswietlacz zegarów, gdzie 90% powierzchni to jakas zjebana animacja autka a informace o predkosci i obrotach sa upchane na samych brzegach. Bardzo slabe audio z zerowym basem.MG to tez najwiekszy grzesznik opisywanego problemu z randomowym wkręcaniem się na wysokie obroty(co niby poprawili w aktualnie sprzedawanych wersjach softem, bo wersja demo byla z 2024)Omoda 5 hybrid - naprawdę ładna fura wizualnie, wygląda na bardziej premium niż jest xd Mankamenty softu z MG poprawione tutaj i zostaje po prostu troche zagmatwany system. Na minus to dużo mniej miejsca z tyłu i w bagażniku względem MG mimo, że wymiarowo z zewnątrz auta są prawie identyczne. Omoda ma trochę mocniejszy silnik i szybciej przyspiesza, ale też robi się nieciekawie akustycznie powyżej 120. Skoki obrotów by podladowac batke są odczuwalne, ale nie tak wkurwiajace jak w MG i tutaj mysle, ze do przebolenia. Na minus cena 133k, bo auto to nie oferuje duzo wiecej niz MG, a jest sporo drozsze.Chery Tiggo 4 - bliżej mg niż omody, ale też gorzej niż mg. Hamulce trochę śmiercionośne(musialem dac po heblach raz jak idiota z audi mi się wbił na pas praktycznie przed machę bez kierunków), śmiercionośne bo hamowały słabiutko xd Ogólnie najbardziej bieda auto w odczuciach mimo fajnego wyposażenia na papieże. Najgłośniejsze zdecydowanie i nie polecam, bo tylko cena jest spoko jakos kolo 105k za wersje full wypas.W planach jest jeszcze jakieś BYD, ale to w ramach ciekawostki, bo nawet jakby było fajne to kaplica - wszystkie to plug in, a nie mam gdzie tego ładować na starym osiedlu.W planach na marki "normalne" mam forda pume, renault clio najnowsze i renault captur. Te 3 maja ludzkie ceny w wersjach z fajnym wyposażeniem. Myślałem też o kia K4 i nowej astrze, ale tu juz konfiguratory zaczynają straszyć cenami.
Opublikowano poniedziałek o 09:094 dni 9 minut temu, Soban napisał(a):W planach na marki "normalne" mam forda pume, renault clio najnowsze i renault captur. Te 3 maja ludzkie ceny w wersjach z fajnym wyposażeniemSprawdź sobie jeszcze koniecznie Hondę, w podobnym budżecie będą mieściły się HR-V i Civic, ZR-V to już niestety ceny 150k+. HR-V nie jeździłem i podejrzewam że w nim ta hybryda 1.5 może też już być i głośna i paliwożerna przy wyższych prędkościach, ale Civic 2.0 to dla mnie hybryda idealna.
Opublikowano poniedziałek o 09:424 dni Autor Ciekawe spostrzeżenia. To prawda, że auto na papierze, a jazda w praktyce, to dwie różne rzeczy. Do tego soft i kalibracja czyni cuda - nawet moje auto, między trybem normalnym i sportowym, to w kwestii układu napędowego jak dwa różne samochody. Nie sugeruj się za bardzo cenami w konfiguratorze, najważniejsza jest konkretna oferta od handlowca. Do tego często na konkretny egzemplarz można dostać jeszcze większy rabat. Na przykład wspomniana Astra zalicza teraz lifting, co może być okazją na ciekawy deal. Puma - tutaj jest ciekawostka. Ford jako jeden z pierwszych producentów, wprowadza jako opcję BlueCruise, czyli jazdę autonomiczną bez trzymania rąk na kierownicy. W Polsce podobno już działa na autostradach. Renault ma spoko ten nowy system oparty na Androidzie i jako jedyny w zasadzie producent oferuje auta z seryjnym gazem, od niedawna także w automacie - bardzo ciekawa opcja finansowa. Do tego warto pamiętać, że klony ich wybranych modeli są dostępne również jako Mitsubishi.
Opublikowano poniedziałek o 10:444 dni Civik jest fajny, ale go odrzucilem przez to, że to absolutna topka kradzieżowa na mazowszu i co chwile na fb ludzie piszą, że im civik zniknął w biały dzień i skończył rozebrany w wołominie xdToyoty też tutaj kradną na potęgę. Sąsiadowi z bloku niedawno w biały dzień wycięli baterie z hybrydy RAV4.