Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Persona 3 Portable

Featured Replies

Opublikowano

Raven graj w piątke a nie wykopaliska.

• Odpowiedzi 138
  • Wyświetleń 30,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wnioskuję, że to Twoja pierwsza Persona, więc bym brał albo P3 FES, albo Persona 4 i dopiero potem Persona 3 Portable. Fabularnie nie ma większego związku, a co najwyżej pojedyncze nawiązania i sporad

• Pierwsze przejście P3 FES zajęło mi ~120h. Dla porównania, P4 przeszedłem w mniej niż 80h.  W P3 grind polega nie tyle na levelowaniu czy zdobywaniu świecidełek, co wspinaniu się na kolejne piętra T

• Aha, no to czekamy na P3P: FES.

Opublikowano

Ja bym zagrał w 4 bo to fajna gra a po 5 wątpię że w niej wytrwasz raven

Opublikowano

Grind w P3 FES rzeczywiście jest tak uciążliwy nawet grając na easy? Zacząłem na tym poziomie bo gram głównie dla klimatu i fabuły, po ponad 100h w P4 nie mam specjalnie ochoty poświęcać dużo czasu na walkę w średnio ciekawych dungeonach.

Pierwsze przejście P3 FES zajęło mi ~120h. Dla porównania, P4 przeszedłem w mniej niż 80h.

W P3 grind polega nie tyle na levelowaniu czy zdobywaniu świecidełek, co wspinaniu się na kolejne piętra Tartarusa, których są dziesiątki. Do tego drużyna "męczy się" dłuższymi wypadami i nie można tego zaliczyć za jednym posiedzeniem, tylko na przestrzeni wielu wieczorów. Z czasem robi się po prostu monotonnie i poziom trudności nie ma tu znaczenia raczej.

Dlatego moim zdaniem najlepiej grać P3 FES -> P4, tudzież P4 -> P3P. Obawiam się po prostu, że przejście na P3 FES po jakiejkolwiek późniejszej Personie może okazać się bolesne dla nowego gracza.

Opublikowano

Ogrywałem FES'a jakieś 3 lata temu i bez wątpienia można jak najbardziej jeszcze jak. P3P nie jest w żadnym stopniu ultymatywną wersją, po prostu coś dodaje i coś zabiera. Dodatkowych epizodów nawet nie ruszałem, bo nie czułem potrzeby, a i tak składają się tylko z dungeon crawlera i grindu więc lol nope. A grania bez 3D modli i szwendania się po lokacjach po prostu sobie nie wyobrażam, dlatego olałem P3P. Brak kontroli nad wszystkimi postaciami w drużynie czasami potrafi wkurzyć, zwłaszcza Mitsuru i jej spam MARIN KARIN, ale system walki i ogólnie sama gra jest tak przyjemna, że nigdy nie czułem frustracji z tego powodu. Także jeśli stoisz przed wyborem 120 za P3P lub 40 za FESa no to IMO wybór jest oczywisty. Bier FES'a

Opublikowano

Ty grasz w gry? Nie wierzę.

Zdarza mi się. Powoli, w swoim tempie, jedna po drugiej, ale w końcu coś udaje mi się ograć. Teraz też jestem w trakcie pozbywania się ze swojego życia pewnych spraw, które przejadały mi znacznie więcej godzin, niż powinny były i nie wynikało z tego nic dobrego. Tak wyleciało FFBE z mojego życia, jestem też podczas kończenia swojej freelancerskiej kariery, zaraz płatne urlopy w pracy z okazji majówki... Konsole będą rozgrzane do czerwoności :cool:

Opublikowano

@Suavek- a to w P3FES nie jest przypadkiem tak że jak pójdziemy do Tartarusa dzień przed pełnią to postacie mają nieskończoną stamine przez co się w ogóle nie męczą? coś mi świta że właśnie tak było :P. gralem w to już ładny czas temu ale pamiętam że moje wizyty w Tartarusie były rzadkie, za to na maksa intensywne :P.

Opublikowano

Jest tak, Persona od 3-ki i wprowadzenia całej warstwy związanej z s-linkami daje ci mocno do zrozumienia: wypady do dungeonów mają być jak najrzadsze, w okół tego zbudowany jest cały balans i trudność gry.

Dlatego w Personie 5 masz dodatkowy tryb trudności, który obniża ilość zarabianych pieniędzy i doświadczenia - jeszcze bardziej zniechęcając do grindowania. Moim zdaniem w serii nigdy nie potrzebnego - po to masz tyle Person, żeby z nich korzystać i dobierać wedle zapotrzebowania.

Nawiasem mówiąc - dodatki do FESa lubię i ich brak jest dla mnie odczuwalny fabularnie.  Jak ktoś bawi się w odkopywanie Megatenów, to koniecznie musi zahaczyć o DDS1 i DDS2 - imo absolutna czołówka SMT.

Opublikowano

Nawiasem mówiąc - dodatki do FESa lubię i ich brak jest dla mnie odczuwalny fabularnie.  Jak ktoś bawi się w odkopywanie Megatenów, to koniecznie musi zahaczyć o DDS1 i DDS2 - imo absolutna czołówka SMT.

DDS1 i DDS2 są rewelacyjne. Wymagają jednak solidnego grindu :P

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Podbijam. Nigdy nie przepadałem za turowymi RPG i visual novelami, ale dałem szansę P3P i nie żałuję. Mogę jedynie żałować że odkryłem ten tytuł ponad 10 lat po premierze, ale mam jeszcze wiele innych zaległości do nadrobienia :P

Parę dni temu skończyłem P3P i ciągle mi mało, już nie pamiętam kiedy jakaś gra tak dobrze wbiła się w mój gust. Powiedzcie bąbelki, warto łyknąć P4 na PS2?

Opublikowano

Lepiej P4G na Vitę. :D

Opublikowano

Meh, nie ograłem do końca jednej platformy a Ty mi już kolejną wciskasz. No way :no:

Edytowane przez ProstyHeker

Opublikowano

Tak czy tak: WARTO.