Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Console Wars 2+0+1+5: This is Waiting

Featured Replies

Opublikowano

Coś u Ciebie słabo z %

Wszystko gra : )

1,310 Gflops vs 1,843 Gflops

Policz jeszcze raz.

Przyjmując dane dla Xboxa za 100% -

1,310 -> 100%

1,843 -> x%

x=1.843*100/1,310 = 140,68    -  czyli PS4 jest 40% wydajniejsza

Oboje macie rację, Xbox potrafi 71% tego co PS4, Xbox jest 30% słabszy od PS4. W drugą stronę PS4 jest 40% mocniejsze. Jeśli coś jest o 50% słabsze od drugiego, to to drugie jest o 100% mocniejsze od pierwszego. Punkt odniesienia robi różnicę.

Swoją drogą fajnie, że z tematu o wyborze nazwy zrobiliście sobie już nową edycję Console Wars. Fajnie to świadczy o tym temacie. Django jak tu wjedzie to wszystko roz(pipi)i w drobny mak.

• Odpowiedzi 83,2 tys.
  • Wyświetleń 2,3 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• tak  

• Waldek dobry bajkopisarz xD Nie wiem czemu tak nienawidzi pc ale chyba wiem jak powstaja jego teksty.   Akt I, scena 1. Bohaterowie: zona Waldemara, Waldemar. Miejsce: pokoj goscinny (ten z telewi

• Ja tam miałem w co grać na PS2. W rok od premiery PS2 w Japonii było około 150 gier do ogrania, prawdziwych retailowych produkcji a nie indyczych popierdółek. Jasne, zdarzały się też konwersje z innyc

Opublikowano

Swoją drogą fajnie, że z tematu o wyborze nazwy zrobiliście sobie już nową edycję Console Wars. Fajnie to świadczy o tym temacie. Django jak tu wjedzie to wszystko roz(pipi)i w drobny mak.

Myślałem że wygrała opcja <TBA> i że jedziemy dalej

Opublikowano

Wiem, że byś chciał raven zacząć temat pierwszym postem, logiem i wierszem ale nie ma tak dobrze.

Edytowane przez Szatanek

Opublikowano

Zróbcie ankietę, wygra 2+0+1+5 i koniec

Opublikowano

Nie no w sumie jestem o krok od zamknięcia tematu na noc a może i do piątku... Serio ja pierdziele - temat nie ma tytułu a już sie wyzywacie. Internet serious business.

Opublikowano

No to zrób tytuł bo i tak wiemy co wygra. Jaki problem? :P

Opublikowano

Taki że jak tutaj zobaczę jeszcze raz post do piątku w stylu że ktoś nie ma mózgu to wyleci na tydzień...

Opublikowano

A Ty tu widzisz chociaż jakąś dyskusję Zer? Bo ja nie bardzo.

E:

Wybierajcie podtytuł. Zasady jak zawsze. Najlepiej okreslajace stan branzy jako takiej, bez szczegolnego obrazania ktorejkolwiek ze stron.

Działamy do czwartku do północy (czyli teoretycznie do piątku)

Opublikowano

<przepraszam> #aletojestsilniejszeodemnie :(

Opublikowano

W swietle ostatnich wydarzen postanowilem Ci odswiezyc sygnature Mazz.

zk9uXZq.jpg

KN_UR SPENSER xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Co sie nie chwalisz, jak bylo ?

Szykuje się GOTY, więcej nie mogę pisać.

Edytowane przez YETI

Opublikowano

To co sonyboty lubią najbardziej

iKUiGYSp6oWY3.gif

Chyba to....

ilcvns.gif

iGYAChpLO1VJ8.gif

Opublikowano

Co do mocy PS4 i jej braku w xbonerze, zacytuje pewnego xbota z tego forum.

- PS4 ma znacznie szybszą kartę graficzną. Różnica jest zauważalna w każdym aspekcie. Tutaj niestety zmuszony będę posłużyć się technicznym językiem, ale chodzi o przedstawienie różnicy liczbowej. Karta graficzna w PS4 ma wydajność rzędu 1,84 TFLOPSa (18 aktywnych jednostek CU). Xbox One (12 CU) zatrzymuje się na 1,18 TFLOPSa (maksymalnie wykorzystuje 1,31 TFLOPSA, jednak Kinect zjada aż 10% mocy GPU). To różnica rzędu ~56% na korzyść PS4.
- PS4 ma 1152 jednostki shaderów, Xbox One posiada ich tylko 768. Różnica rzędu ~50%.
- PS4 ma 72 jednostki teksturujące, Xbox One ma ich raptem 48. Różnica rzędu ~50%.
- PS4 ma aż 32 jednostki ROP, Xbox One ma ich tylko 16. Różnica rzędu ~100%.
- PS4 posiada łącznie 64 jednostki ACE. Xbox One ma ich raptem 16. Różnica rzędu ~400%.
- Xbox One ma szybszy rdzeń karty graficznej (853 MHz), podczas gdy PS4 taktowana jest 800 MHz jednostką.
- W ogólnym rozrachunku, PS4 ma wydajniejszą kartę graficzną (GPU) o trochę ponad ~50%. W zależności od wykonywanych czynności, różnica ta może jedynie wzrastać. Warto tutaj nadmienić, że wszystkie karty graficzne od AMD, które przeznaczone są do PC i grafiki 1080p, mają 32 jednostki ROP. Gwarantują one w zasadzie "domyślnie" wystarczającą wydajność, by wszystkie odpalone aplikacje bezproblemowo działały w 1080p. Niestety, GPU Xboxa One posiada ich 16, co w praktyce daje wydajność odpowiednią dla 720p. Tutaj jednak pomóc ma pamięć ESRAM, która dzięki swej szybkości w jakiś sposób może zwiększyć rozdzielczość dostępną na konsoli Microsoftu.
- Można więc powiedzieć, że Xbox One (na dziś) pozwala na osiągnięcie podobnych rezultatów przy zwiększonym nakładzie pracy (trzeba dokonać kilku obejść i zoptymalizować kod). Tam, gdzie PS4 pozwala na uruchomienie gry w 1080p bez optymalizacji, Xbox One potrzebuje wiele więcej pracy, by ta sama gra chodziła tak samo przy zachowaniu identycznych współczynników. Największą różnicę zauważymy w przypadku gier na wyłączność. Karta graficzna w PS4 to prawdziwy potwór. Domyślnie porównywalna jest do Radeona 7870. Grafiki, która odpala BF4 na PC przy 1080p i maksymalnych detalach, zachowując 60FPS. A wiemy przecież, jaka optymalizacja jest na PC.
- To, co ciekawe, to fakt, że PS4 korzysta z architektury kart graficznych nowej generacji. Posiada aż 64 jednostki ACE. Mówi się, że znacznie wspierają one wielozadaniowość takiego układu, a odpowiednio wykorzystane, mogą zwielokrotnić szybkość wykonanego zadania i w efekcie pozwolić na osiągnięcie znacznie lepszych rezultatów. 64 jednostki ACE znalazły się w najszybszej, dostępnej obecnie na rynku PC karcie graficznej od AMD - Radeonie R9 290X. Przy odpowiednim procesie programowania, developerzy będą mogli uczynić cuda.
- W praktyce daje to tyle, że kupując PS4 za $399, kupujemy sprzęt, który ma w środku odpowiednik karty graficznej na PC o równowartości ~2000

GPU w Xboxie One to wypisz-wymaluj Radeon 7770. Karta graficzna za około ~350-400 zł.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, karta graficzna za 350zł!!! Z czym do ludzi, pytam się, cieszcie się biedacy, że udało im się wycisnąć dodatkowe 10%, to może do końca 2015 multiplatformy będą wyglądały podobnie, bo później to już dobranoc, koniec imprezy. Już nic nie piszę o eksach na PS4 które już zjadają te wydane na to coś od microsoftu imitującego next gena.

350zł xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Edytowane przez YETI

Opublikowano

2 drzewa na krzyż, oto i cała moc xbona w pełnej krasie... ehh

Opublikowano

iGYAChpLO1VJ8.gif

Może i durne, ale wygląda na grywalne. Jeździłbym.

Opublikowano

(pipi), nie mogę z tego gifa, jaka bieda xDDDD

Edytowane przez YETI

Opublikowano

No prawda jest taka, że PS4 jest mocniejsza, tylko co z tego? Vita też jest mocniejsza od 3DSa, a wszyscy wiemy jaka przepaść dzieli te sprzęty ;)

Sztuką jest zrozumieć, kiedy grafika musi ustąpić grywalności, bo niedługo zatraci się cały sens zabawy przy grach, a będzie jedynie liczyło piksele i oczekiwało odpowiedniej wysokości liczby "p". A są tu tacy, którzy w gry poniżej 1080p nie zagrają ;)

Opublikowano

(pipi), nie mogę z tego gifa, jaka bieda xDDDD

Po co sam siebie oszukujesz?

- PS4 ma 1152 jednostki shaderów, Xbox One posiada ich tylko 768. Różnica rzędu ~50%.

- PS4 ma 72 jednostki teksturujące, Xbox One ma ich raptem 48. Różnica rzędu ~50%.

- PS4 ma aż 32 jednostki ROP, Xbox One ma ich tylko 16. Różnica rzędu ~100%.

- PS4 posiada łącznie 64 jednostki ACE. Xbox One ma ich raptem 16. Różnica rzędu ~400%.

- Xbox One ma szybszy rdzeń karty graficznej (853 MHz), podczas gdy PS4 taktowana jest 800 MHz jednostką.

- W ogólnym rozrachunku, PS4 ma wydajniejszą kartę graficzną (GPU) o trochę ponad ~50%. W zależności od wykonywanych czynności, różnica ta może jedynie wzrastać. Warto tutaj nadmienić, że wszystkie karty graficzne od AMD, które przeznaczone są do PC i grafiki 1080p, mają 32 jednostki ROP. Gwarantują one w zasadzie "domyślnie" wystarczającą wydajność, by wszystkie odpalone aplikacje bezproblemowo działały w 1080p. Niestety, GPU Xboxa One posiada ich 16, co w praktyce daje wydajność odpowiednią dla 720p. Tutaj jednak pomóc ma pamięć ESRAM, która dzięki swej szybkości w jakiś sposób może zwiększyć rozdzielczość dostępną na konsoli Microsoftu.

ps4 jest mocniejsze, fakt, ale takie zestawienie robił jakiś niesamowity idiota, który nawet nie potrafi rozwinąć tych skrótów, z resztą YETI tak samo.

NO ALE MA 2 RAZY WIĘCEJ ROPÓW SKUR>WYSYNU ROZUMIESZ TO?

Edytowane przez MaZZeo

Opublikowano

maciomaniak a czy ty przypadkiem jeszcze kilka miesięcy temu nie podniecałeś się grafą ps4  ? Może moja pamięć szwankuje jak tak popraw mnie :)

Ja rozumiem że zmieniasz obóz ale zmieniać przy tym swoje wszystkie poglądy?

Żeby nie było zgadzam się że grafika nie najważniejsza ja tak mówię od lat a pedałka w rurkach nie trawiłem jak wszyscy się nim podniecali (mam prawo krytykować bo i gre przeszedłem). Po prostu ciekawi mnie twoja zmiana obozu fanbojów. :D

Opublikowano

Sztuką jest zrozumieć, kiedy grafika musi ustąpić grywalności, bo niedługo zatraci się cały sens zabawy przy grach, a będzie jedynie liczyło piksele i oczekiwało odpowiedniej wysokości liczby "p". A są tu tacy, którzy w gry poniżej 1080p nie zagrają ;)

No ale jeśli każda multiplatforma wypada na One gorzej, to jest problem. I nie wiem jak się to ma do grywalności. Nawet jeśli exy wyglądają wystarczająco dobrze niezależnie od platformy.

BF4 jest bardziej grywalne na One, chociaż wygląda gorzej?

Opublikowano

iGYAChpLO1VJ8.gif

Może i durne, ale wygląda na grywalne. Jeździłbym.

Bo Forza jest grywalna, pierwsza czesc jest swietna.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.