Skocz do zawartości

Console Wars 2+0+1+5: This is Waiting

Featured Replies

Opublikowano

Coś u Ciebie słabo z %

Wszystko gra : )

1,310 Gflops vs 1,843 Gflops

Policz jeszcze raz.

Przyjmując dane dla Xboxa za 100% -

1,310 -> 100%

1,843 -> x%

x=1.843*100/1,310 = 140,68    -  czyli PS4 jest 40% wydajniejsza

Oboje macie rację, Xbox potrafi 71% tego co PS4, Xbox jest 30% słabszy od PS4. W drugą stronę PS4 jest 40% mocniejsze. Jeśli coś jest o 50% słabsze od drugiego, to to drugie jest o 100% mocniejsze od pierwszego. Punkt odniesienia robi różnicę.

Swoją drogą fajnie, że z tematu o wyborze nazwy zrobiliście sobie już nową edycję Console Wars. Fajnie to świadczy o tym temacie. Django jak tu wjedzie to wszystko roz(pipi)i w drobny mak.

• Odpowiedzi 83,2 tys.
  • Wyświetleń 2,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• tak  

• Waldek dobry bajkopisarz xD Nie wiem czemu tak nienawidzi pc ale chyba wiem jak powstaja jego teksty.   Akt I, scena 1. Bohaterowie: zona Waldemara, Waldemar. Miejsce: pokoj goscinny (ten z telewi

• Ja tam miałem w co grać na PS2. W rok od premiery PS2 w Japonii było około 150 gier do ogrania, prawdziwych retailowych produkcji a nie indyczych popierdółek. Jasne, zdarzały się też konwersje z innyc

Opublikowano

Swoją drogą fajnie, że z tematu o wyborze nazwy zrobiliście sobie już nową edycję Console Wars. Fajnie to świadczy o tym temacie. Django jak tu wjedzie to wszystko roz(pipi)i w drobny mak.

Myślałem że wygrała opcja <TBA> i że jedziemy dalej

Opublikowano

Wiem, że byś chciał raven zacząć temat pierwszym postem, logiem i wierszem ale nie ma tak dobrze.

Edytowane przez Szatanek

Opublikowano

Zróbcie ankietę, wygra 2+0+1+5 i koniec

Opublikowano

Nie no w sumie jestem o krok od zamknięcia tematu na noc a może i do piątku... Serio ja pierdziele - temat nie ma tytułu a już sie wyzywacie. Internet serious business.

Opublikowano

No to zrób tytuł bo i tak wiemy co wygra. Jaki problem? :P

Opublikowano

Taki że jak tutaj zobaczę jeszcze raz post do piątku w stylu że ktoś nie ma mózgu to wyleci na tydzień...

Opublikowano

A Ty tu widzisz chociaż jakąś dyskusję Zer? Bo ja nie bardzo.

E:

Wybierajcie podtytuł. Zasady jak zawsze. Najlepiej okreslajace stan branzy jako takiej, bez szczegolnego obrazania ktorejkolwiek ze stron.

Działamy do czwartku do północy (czyli teoretycznie do piątku)

Opublikowano

<przepraszam> #aletojestsilniejszeodemnie :(

Opublikowano

W swietle ostatnich wydarzen postanowilem Ci odswiezyc sygnature Mazz.

zk9uXZq.jpg

KN_UR SPENSER xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Co sie nie chwalisz, jak bylo ?

Szykuje się GOTY, więcej nie mogę pisać.

Edytowane przez YETI

Opublikowano

To co sonyboty lubią najbardziej

iKUiGYSp6oWY3.gif

Chyba to....

ilcvns.gif

iGYAChpLO1VJ8.gif

Opublikowano

Co do mocy PS4 i jej braku w xbonerze, zacytuje pewnego xbota z tego forum.

- PS4 ma znacznie szybszą kartę graficzną. Różnica jest zauważalna w każdym aspekcie. Tutaj niestety zmuszony będę posłużyć się technicznym językiem, ale chodzi o przedstawienie różnicy liczbowej. Karta graficzna w PS4 ma wydajność rzędu 1,84 TFLOPSa (18 aktywnych jednostek CU). Xbox One (12 CU) zatrzymuje się na 1,18 TFLOPSa (maksymalnie wykorzystuje 1,31 TFLOPSA, jednak Kinect zjada aż 10% mocy GPU). To różnica rzędu ~56% na korzyść PS4.
- PS4 ma 1152 jednostki shaderów, Xbox One posiada ich tylko 768. Różnica rzędu ~50%.
- PS4 ma 72 jednostki teksturujące, Xbox One ma ich raptem 48. Różnica rzędu ~50%.
- PS4 ma aż 32 jednostki ROP, Xbox One ma ich tylko 16. Różnica rzędu ~100%.
- PS4 posiada łącznie 64 jednostki ACE. Xbox One ma ich raptem 16. Różnica rzędu ~400%.
- Xbox One ma szybszy rdzeń karty graficznej (853 MHz), podczas gdy PS4 taktowana jest 800 MHz jednostką.
- W ogólnym rozrachunku, PS4 ma wydajniejszą kartę graficzną (GPU) o trochę ponad ~50%. W zależności od wykonywanych czynności, różnica ta może jedynie wzrastać. Warto tutaj nadmienić, że wszystkie karty graficzne od AMD, które przeznaczone są do PC i grafiki 1080p, mają 32 jednostki ROP. Gwarantują one w zasadzie "domyślnie" wystarczającą wydajność, by wszystkie odpalone aplikacje bezproblemowo działały w 1080p. Niestety, GPU Xboxa One posiada ich 16, co w praktyce daje wydajność odpowiednią dla 720p. Tutaj jednak pomóc ma pamięć ESRAM, która dzięki swej szybkości w jakiś sposób może zwiększyć rozdzielczość dostępną na konsoli Microsoftu.
- Można więc powiedzieć, że Xbox One (na dziś) pozwala na osiągnięcie podobnych rezultatów przy zwiększonym nakładzie pracy (trzeba dokonać kilku obejść i zoptymalizować kod). Tam, gdzie PS4 pozwala na uruchomienie gry w 1080p bez optymalizacji, Xbox One potrzebuje wiele więcej pracy, by ta sama gra chodziła tak samo przy zachowaniu identycznych współczynników. Największą różnicę zauważymy w przypadku gier na wyłączność. Karta graficzna w PS4 to prawdziwy potwór. Domyślnie porównywalna jest do Radeona 7870. Grafiki, która odpala BF4 na PC przy 1080p i maksymalnych detalach, zachowując 60FPS. A wiemy przecież, jaka optymalizacja jest na PC.
- To, co ciekawe, to fakt, że PS4 korzysta z architektury kart graficznych nowej generacji. Posiada aż 64 jednostki ACE. Mówi się, że znacznie wspierają one wielozadaniowość takiego układu, a odpowiednio wykorzystane, mogą zwielokrotnić szybkość wykonanego zadania i w efekcie pozwolić na osiągnięcie znacznie lepszych rezultatów. 64 jednostki ACE znalazły się w najszybszej, dostępnej obecnie na rynku PC karcie graficznej od AMD - Radeonie R9 290X. Przy odpowiednim procesie programowania, developerzy będą mogli uczynić cuda.
- W praktyce daje to tyle, że kupując PS4 za $399, kupujemy sprzęt, który ma w środku odpowiednik karty graficznej na PC o równowartości ~2000

GPU w Xboxie One to wypisz-wymaluj Radeon 7770. Karta graficzna za około ~350-400 zł.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, karta graficzna za 350zł!!! Z czym do ludzi, pytam się, cieszcie się biedacy, że udało im się wycisnąć dodatkowe 10%, to może do końca 2015 multiplatformy będą wyglądały podobnie, bo później to już dobranoc, koniec imprezy. Już nic nie piszę o eksach na PS4 które już zjadają te wydane na to coś od microsoftu imitującego next gena.

350zł xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Edytowane przez YETI

Opublikowano

2 drzewa na krzyż, oto i cała moc xbona w pełnej krasie... ehh

Opublikowano

iGYAChpLO1VJ8.gif

Może i durne, ale wygląda na grywalne. Jeździłbym.

Opublikowano

(pipi), nie mogę z tego gifa, jaka bieda xDDDD

Edytowane przez YETI

Opublikowano

No prawda jest taka, że PS4 jest mocniejsza, tylko co z tego? Vita też jest mocniejsza od 3DSa, a wszyscy wiemy jaka przepaść dzieli te sprzęty ;)

Sztuką jest zrozumieć, kiedy grafika musi ustąpić grywalności, bo niedługo zatraci się cały sens zabawy przy grach, a będzie jedynie liczyło piksele i oczekiwało odpowiedniej wysokości liczby "p". A są tu tacy, którzy w gry poniżej 1080p nie zagrają ;)

Opublikowano

(pipi), nie mogę z tego gifa, jaka bieda xDDDD

Po co sam siebie oszukujesz?

- PS4 ma 1152 jednostki shaderów, Xbox One posiada ich tylko 768. Różnica rzędu ~50%.

- PS4 ma 72 jednostki teksturujące, Xbox One ma ich raptem 48. Różnica rzędu ~50%.

- PS4 ma aż 32 jednostki ROP, Xbox One ma ich tylko 16. Różnica rzędu ~100%.

- PS4 posiada łącznie 64 jednostki ACE. Xbox One ma ich raptem 16. Różnica rzędu ~400%.

- Xbox One ma szybszy rdzeń karty graficznej (853 MHz), podczas gdy PS4 taktowana jest 800 MHz jednostką.

- W ogólnym rozrachunku, PS4 ma wydajniejszą kartę graficzną (GPU) o trochę ponad ~50%. W zależności od wykonywanych czynności, różnica ta może jedynie wzrastać. Warto tutaj nadmienić, że wszystkie karty graficzne od AMD, które przeznaczone są do PC i grafiki 1080p, mają 32 jednostki ROP. Gwarantują one w zasadzie "domyślnie" wystarczającą wydajność, by wszystkie odpalone aplikacje bezproblemowo działały w 1080p. Niestety, GPU Xboxa One posiada ich 16, co w praktyce daje wydajność odpowiednią dla 720p. Tutaj jednak pomóc ma pamięć ESRAM, która dzięki swej szybkości w jakiś sposób może zwiększyć rozdzielczość dostępną na konsoli Microsoftu.

ps4 jest mocniejsze, fakt, ale takie zestawienie robił jakiś niesamowity idiota, który nawet nie potrafi rozwinąć tych skrótów, z resztą YETI tak samo.

NO ALE MA 2 RAZY WIĘCEJ ROPÓW SKUR>WYSYNU ROZUMIESZ TO?

Edytowane przez MaZZeo

Opublikowano

maciomaniak a czy ty przypadkiem jeszcze kilka miesięcy temu nie podniecałeś się grafą ps4  ? Może moja pamięć szwankuje jak tak popraw mnie :)

Ja rozumiem że zmieniasz obóz ale zmieniać przy tym swoje wszystkie poglądy?

Żeby nie było zgadzam się że grafika nie najważniejsza ja tak mówię od lat a pedałka w rurkach nie trawiłem jak wszyscy się nim podniecali (mam prawo krytykować bo i gre przeszedłem). Po prostu ciekawi mnie twoja zmiana obozu fanbojów. :D

Opublikowano

Sztuką jest zrozumieć, kiedy grafika musi ustąpić grywalności, bo niedługo zatraci się cały sens zabawy przy grach, a będzie jedynie liczyło piksele i oczekiwało odpowiedniej wysokości liczby "p". A są tu tacy, którzy w gry poniżej 1080p nie zagrają ;)

No ale jeśli każda multiplatforma wypada na One gorzej, to jest problem. I nie wiem jak się to ma do grywalności. Nawet jeśli exy wyglądają wystarczająco dobrze niezależnie od platformy.

BF4 jest bardziej grywalne na One, chociaż wygląda gorzej?

Opublikowano

iGYAChpLO1VJ8.gif

Może i durne, ale wygląda na grywalne. Jeździłbym.

Bo Forza jest grywalna, pierwsza czesc jest swietna.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.