Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kler [2018] - Wojtek Smarzowski

Featured Replies

Opublikowano

7/10

Troche mnie już w(pipi)ia widok tej samej ekipy w 5 filmie, poważnie nawet do krótkich ról 3 planowych trzeba brać Topę i Bielską? Może jednak następnym też zamiast Jakubika wziąc kogoś nowego, a nie Vegetować na tych samych aktorach? Dobrze że nie było Chrabiora bo normalnie bym wylazł z kina.

Cały film nie był na tyle kontrowersyjny jak opisywały je osoby które UWAGA chodza po mediach i bez obejrzenia go pier,dolą jaka to herezja. Oczywiscie to nie wina Smarzowskiego, gardzę smeciami, głównie klerem i dziennikarzynami którzy pisali że nie pójdą bo to obraża tylko kościół.  Ja troszeczkę faktycznie spodziewałem się mocniejszych scen, ale pozytywnie się rozczarowałem.

Uważam że film w pewnym  sensie próbuje wyjaśnić sytuację niektórych patoksieży i w zasadzie mógłby służyć jako broń przeciwko  pomówieniom.

Ostatecznie film traktuje jako podbudowę pod dokument Sekielskiego który mam nadzieję wstrząsnie tym swiatkiem na poważnie. Przydałaby się inspekcja każdej plebani w Polsce.

Mejm, gdyby nie to że warto pokazac że temat powinien być nagłaśniany poprzez np. pójście do kinai  nabicia frekwencji to radziłbym poczekać na CDA. Film wybitny nie jest.

• Odpowiedzi 166
  • Wyświetleń 21,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano

Byłem. Film na poziomie Smarzowskiego, czyli bardzo dobrze. Te same mordy aż tak nie przeszkadzają. Gajos i Braciak to geniusze, każda scena z nimi fantastyczna. No i znalazłem chyba Ragiego, co się chwalił, że gra statystę. Nie wiedziałem @ragus że umiesz grać na akordeonie.

Opublikowano
23 godziny temu, Tokar napisał:

Jeszcze te koślawe nawiązania do krótkometrażówki z showmaxa xd Czyżby kler cinematic universe? 

No właśnie, jak miałem showmaxa to wiem, że był tam chyba też jakiś "kler". Jakoś nikt wtedy nie panikował i nie robił hajpu. 

Co to za krótkometrażówka? Ci sami aktorzy i jakaś jedna scenka czy co? To miała być jakaś zajawka przed kinowym Klerem?

Opublikowano

Nie wiem grzybiarz, ale takie rzeczy są do znalezienia w necie

Opublikowano

U nas nikt nie ma siana na showmaxa

Opublikowano

Te zakazywanie Kleru w różnych miastach to jest jakiś absurd. @kanabis sobie nie obejrzy, bo w Ostrołęce też zakazali. Zrozumiałbym, jakby ten film naprawdę jawnie uderzał w kościół, ale tak przecież nie jest. To już Spotlight bardziej ugodził w aferę pedofilii, bo nie dość, że był na faktach, to jeszcze na koniec były źródła.

Opublikowano

Jakos na kler nie mam parcia. Spotlight ogladalem , film bardzo dobry jakos nie wydaje mi sie ze Kler jest lepszym filmem wiec i cisnienia nie mam. Gorzej jakby parku jurajskiego zakazali :obama::

Ogolnie Ostroleka coraz bardziej znana, podoba mi sie ta promocja miasta ze kumple z innych miast pisza -Ty co tam u ciebie tak odpier.dalaja

-Miasto 50tys ze stadionem z zuzlem zamiast tartanu CHECK

-Katecheta przezydent zakazuje Kleru CZECK

-Radny spiewa budke suflera publicznie po czym musi przepraszac cugowskiego bo nie spytal o pozwolenie CHECK

- Ankieta w podstawowce dotyczaca kieszonkowego i spozywania alkoholu przez rodzicow CHECK

comment_SQEWpajmGr88gG4dr25z7aCH3kwOsWh4

Opublikowano

A w sumie to nie skojarzyłem jednej rzeczy, więc może ktoś mi wyjaśni:

Spoiler

Co złego zrobił Braciak? Co tam napisał o nim Jakubik w tym liście pod koniec? Coś z tym niewidomym chłopcem, ale nie wiem co.

Opublikowano
23 minuty temu, kanabis napisał:

-Radny spiewa budke suflera publicznie po czym musi przepraszac cugowskiego bo nie spytal o pozwolenie CHECK

Kurła wszędzie te stare gwiazdy szukają grosza. Pewnie liczył na hajs za wykorzystanie jego utwóru. Je.bać cugowskiego w takim razie :lapka:

Opublikowano
12 godzin temu, krupek napisał:

Te zakazywanie Kleru

to zakazywanie :lapka:

ja jeszcze nie byłem ale to co milan pisze, czyli że te same mordy kolejny raz nawet w rolach drugoplanowych lekko mnie razi, niepotrzebnie robiłem ten n-ty rewatch wesela i oglądałem drogówkę bo też już mnie trochę zaczyna nosić na widok co niektórych xd

Edytowane przez c0ŕ

Opublikowano
11 godzin temu, szejdj napisał:

A w sumie to nie skojarzyłem jednej rzeczy, więc może ktoś mi wyjaśni:

Ukryj zawartość

Co złego zrobił Braciak? Co tam napisał o nim Jakubik w tym liście pod koniec? Coś z tym niewidomym chłopcem, ale nie wiem co.

ru,chał

tylko trochę chaotycznie to wojtuś przedstawił

Opublikowano

Inne mordy raczej nie wyniosłyby sfabularyzowania nagłówków gazet i telewizyjnych newsów na nowy poziom. Powiązanie wątku Jakubika i Braciaka niepotrzebnie zamotane i mocno nieczytelne, no ale najważniejsze, że były flashbacki xd

Opublikowano

Ja nie kapuje co było  z tymi dyskami  twardymi  co miał  mordowicz,  z filmu wynika że na dyskach twardych  były jakieś dowody obciazajace teo starego ksiedza co  siedział  z Mordowiczem, i  Mordowicz robił  mu jakąs przysługe, jaką nie wiem.

W wywiadzie Gajos opowiadał  ze Mordowicz tez nie jest totalnie złą postacią bo podczas oglądania filmu mówi "siwetnie,  dobra robota" - w sensie popiera pokazanie pedofilii  w kościele".

Jakoś mi  się to nie lepi,  a coś ciezko  uwierzyc ze aktor źle odczytał scenariusz xD

Opublikowano

Ja to zrozumiałem, że stary klecha zabrał/ukradł dyski z dokumentem o pedofilii żeby nie dopuścić do emisji ("dobra robota"). 

Opublikowano

No oczywiście, że tak. "Dobra robota" w sensie, że udało mu się te dyski przechwycić i uchronić kościół przed ogromnym skandalem jakby te nagrania ujrzały światło dzienne. 

Opublikowano

Ile reklam jest przed filmem?

Opublikowano
11 godzin temu, sprite napisał:

No oczywiście, że tak. "Dobra robota" w sensie, że udało mu się te dyski przechwycić i uchronić kościół przed ogromnym skandalem jakby te nagrania ujrzały światło dzienne. 

Czyli Gajos jest debilem

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po boomie wybrałem się spokojnie na film. Łatwo o miejsca nie było, bo kilka tygodni po premierze nadal sale wypełnione są co do ostatnich miejsc. Sporo "karyn i sebixów" wybiera się na ten film, przez co przeszkadzały mi durne śmiechy, komentarze, trzeszczenie chipsami i popcornem. Ale dobra, do meritum... 

Kler mnie nie zaskoczył. Pierwsza połowa filmu to mocna komedia - praktycznie 90% zwiastunu pochodzi właśnie z tej części, przez co ludzie mieli wrażenie, że idą na komedię o księżach. Nie powiem, kilka śmiesznych momentów było, choć też nie brakowało trochę przekombinowanych scen. Teksty typu "złote, a skromne" czy "... za rok zadzwonię" na pewno zapadną w pamięć. Druga część to mocny dramat. Najlepiej potwierdza to cisza, która wtedy panowała na sali. Mocne tematy (pedofilia, tuszowanie spraw) zostały przedstawione bardzo odważnie. Trochę zaskoczył mnie przebieg fabuły, choć zakończenie - biorąc pod uwagę przebieg końcówki - można spokojnie przewidzieć. 

Gra aktorska - bezbłędna. Najlepiej wypadł Braciak, który miał najtrudniejszą rolę do zagrania. Jakubik i Gajos wiadomo, Więckiewicz nie zawiódł, ale też jakoś wielkich zachwytów pod jego adresem nie będę tworzył. 

Oczywiście jak zwykle dźwięk do niczego, często musiałem się mocno wysilać w kinie, żeby wszystko dobrze zrozumieć (zwłaszcza jak ktoś mi jeszcze ciapał nad głową...). 

Generalnie film jest mocny, wielu ludziom dał i daje do myślenia (widziałem twarze osób po seansie, normalnie jakby im ktoś obuchem w głowę przyłożył). Nie zgadzam się z tą wszechobecną krytyką ze strony społeczeństwa katolickiego i osób duchownych - ludzie, tam nie ma nic o czym nie słyszy się w mediach czy nie spotyka się takich sytuacji w życiu codziennym. Zamiast krytykować to lepiej iść, obejrzeć film i wyciągnąć wnioski. Wiadomo, że wśród księży nie brakuje prawdziwych kapłanów z powołania i generalnie taki film klasyfikuje ich od razu jako złych, ale mimo wszystko są też "czarne owce" i powinno się je jak najszybciej usunąć. Taka sytuacja nie dotyczy tylko duchownych, bo w każdym zawodzie znajdzie się kilku złych, więc nie przyjmuję argumentu, że to nagonka na Kościół. 

Jeszcze raz, warto iść i przede wszystkim myśleć. Bo ten film pokazuje szeroki obraz księży, nie tylko tych złych, ale też i dobrych. 

Opublikowano

U mnie pod koniec seansu wpadła jakaś parka, pomylili sale. Oglądali końcówkę filmu i nawet się nie skapneli, ze coś nie tak. Śmiać mi się chciało jak weszli po ciemku z wielkim kartonem popcornu, nie do tej sali co powinni:)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Powiedziałbym, że raczej to jest normalne.