Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Ale Insomniac sa dobrzy w tworzeniu nowych gier to niech klepia nowe, a nie żeby im mieli teraz remastery serwować. Bluepoint to był pewniak od zrobienia porządnego remastera i tyle. Ze stworzenie remastera wymaga mniej różnorodnych skilli niz gry od zera to wiadomo. Ale stworzenie porzadnego remastera nadal wymaga mega technicznego skilla zeby odstawic to co Bluepoint z DS.

W samym blizzardzie mamy gównorrmaster warcrafta 3 i świetne d2 resurected. Przykładów jest multum, mozna było korzystać na tym co BP potrafilo robic, a dobrych IP pod stosunkowo tani remaster(nawet jak się sprzeda gorzej niz nowa gra) Sony ma sporo.

Edytowane przez Kangus

• Odpowiedzi 26,4 tys.
  • Wyświetleń 2,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano
8 minut temu, Redmitsu napisał(a):

Żeby doprecyzować - uważam, że ludzie od MGS Delta zrobili port poniżej oczekiwań i dla mnie jako konsumenta ci koderzy są poniżej średniej półki.

Biorąc to pod uwagę to faktycznie Bluepoint robiąc remake DS odwalił kawał dobrej roboty wiec może nazywanie ich średnimi koderami+ jest niestosowne i tutaj trochę poleciałem ;)

Przykładem dobrych koderów jest np Insomniac, oni wyciskają z PS5 równie wiele (+ potrafią zaimplementować RT w 60fps przy ~1440p)

No i widzisz za przykład dajesz Insomniac czyli dosłownie pierwszą ligę która zatrudnia 500 pracowników.

10 minut temu, Redmitsu napisał(a):

Nie jestem żadnym specjalistą ale nie wydaje mi się żeby robienie remasterow było wymagającym zadaniem, przenoszenie silnika na nowy już pewnie wymaga więcej skilla ale tutaj cała praca studia idzie tylko na to a nie na robienie całej gry od zera. Teraz już się nie dowiemy co Bluepoint by nam zgotowało więc puszka Pandory będzie zamknięta ;)

Tylko DS Remake to remake nie remaster, praktycznie wszystko zrobione od zera z assetami najwyższej jakości śmigające na innym silniku. Najbliższy przykład obok właśnie MGS Delta to Dead Space Remake zrobiony przez EA Motive (minimum 2x więcej pracowników niż Bluepoint), gra w mniejszej skali i działa w ~900p. Jak by nie patrzeć to oprawa Demons Souls remake to jest topka i gdyby 'średni' koderzy osiągali przynajmniej połowę tej jakości (czyli 1080p/60) to nie było by narzekania na jakość obrazu jaką prezentuje masa wysokobudżetowych gierek.

Opublikowano

Remastery przejeło teraz Nixxes. Może taniej wychodziło u nich bo hurtowo portowali na PC i wypuścili Zero Dawn na PS5 (robione pewnie podczas przerwy na lunch) ale jak im to wyszło to nie mam pojęcia, bo nie grałem i nie mam zamiaru. Była też plota, że jeden z ostatnich remasterów robionych przez Bluepoint przeszedł właśnie do nich.

Opublikowano
1 godzinę temu, łom napisał(a):

No i widzisz za przykład dajesz Insomniac czyli dosłownie pierwszą ligę która zatrudnia 500 pracowników.

Tylko DS Remake to remake nie remaster, praktycznie wszystko zrobione od zera z assetami najwyższej jakości śmigające na innym silniku. Najbliższy przykład obok właśnie MGS Delta to Dead Space Remake zrobiony przez EA Motive (minimum 2x więcej pracowników niż Bluepoint), gra w mniejszej skali i działa w ~900p. Jak by nie patrzeć to oprawa Demons Souls remake to jest topka i gdyby 'średni' koderzy osiągali przynajmniej połowę tej jakości (czyli 1080p/60) to nie było by narzekania na jakość obrazu jaką prezentuje masa wysokobudżetowych gierek.

Kłóciłbym się, że to remake, absolutnie 0 zmian w gameplayu. Dead Space miał sporo zmian.

15 minut temu, Patapon napisał(a):

Remastery przejeło teraz Nixxes. Może taniej wychodziło u nich bo hurtowo portowali na PC i wypuścili Zero Dawn na PS5 (robione pewnie podczas przerwy na lunch) ale jak im to wyszło to nie mam pojęcia, bo nie grałem i nie mam zamiaru. Była też plota, że jeden z ostatnich remasterów robionych przez Bluepoint przeszedł właśnie do nich.

Horizon wlasnie ogrywam powoli i absolutnie Nixxes zrobiło to kapitalnie, a zmian jest więcej, niż w Demonsach od Bluepoint, gry to nie tylko graficzka.

Opublikowano
3 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Kłóciłbym się, że to remake, absolutnie 0 zmian w gameplayu. Dead Space miał sporo zmian.

A to muszą być zmiany? Już to Łom wam dobrze rozpisał.

HZD to Remaster. Jasne, usprawnili trochę "gadanie", ale to dalej tylko trochę lepsza grafa.

Opublikowano
Teraz, Square napisał(a):

A to muszą być zmiany? Już to Łom wam dobrze rozpisał.

HZD to Remaster. Jasne, usprawnili trochę "gadanie", ale to dalej tylko trochę lepsza grafa.

Sony potężne po prostu nauczyło sie nazewnictwa po "remake'u" Tlou.

Opublikowano

Demons Souls to remake - robisz gre od zera, na nowo. Niewazne, ze nie ma zmian - nie kazdy deweloper musi chciec wprowadzic te zmiany. W przypadku Horizona wzieli po prostu gre z PS4 i zaczeli ja ulepszac by wygladala lepiej, a wiec to remaster.

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano

A tak pod spodem DS nie działa stary silnik?

Opublikowano
1 minutę temu, Kangus napisał(a):

A tak pod spodem DS nie działa stary silnik?

Oczywiście, że działa.

Opublikowano

No to to nie jest remake. IMHO, no ale nawet wydawcy się posługują tymi określeniami z tyłka ;). Zwykle remaster to po prostu podciągnięcie rozdziałki, wtedy takie coś co ma inny(albo nowszy) silnik nad oryginalnym i inne assety może się jawić jaki remake.

Opublikowano
6 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Oczywiście, że działa.

Czyli to remake w stylu obliviona na UE5?

Opublikowano
10 minut temu, oFi napisał(a):

Czyli to remake w stylu obliviona na UE5?

Dokładnie.

11 minut temu, Kangus napisał(a):

No to to nie jest remake. IMHO, no ale nawet wydawcy się posługują tymi określeniami z tyłka ;). Zwykle remaster to po prostu podciągnięcie rozdziałki, wtedy takie coś co ma inny(albo nowszy) silnik nad oryginalnym i inne assety może się jawić jaki remake.

No zupełnie naprzemiennie to jest stosowane i bez sensu. Jednak chyba nazwa remaster jest trafniejsza jak przenosimy assety i audio.

Opublikowano

Remaster to podbicie grafiki i ewentualne usprawnienienia quality of life. Remake to nowa grafika i ewentualne usprawnienia quality of life. Reeboot to stara idea w nowym wydaniu. Reedycja to po prostu przeniesienie starej gry na nową platformę bez zmian w samej grze ale mogą być usprawnienia quality of life jak zapis w dowolnym momencie etc.

Twórcy te odświeżenia mocno miksują i rozszerzają ale to taka podstawa pod dalsze wyjście. Za to marketingowcy to totalnie mieszają pojęciami bardzo często. No ogólnie nie ma definicji w encyklopedii.

Opublikowano
3 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Remaster to podbicie grafiki i ewentualne usprawnienienia quality of life. Remake to nowa grafika i ewentualne usprawnienia quality of life. Reeboot to stara idea w nowym wydaniu. Reedycja to po prostu przeniesienie starej gry na nową platformę bez zmian w samej grze ale mogą być usprawnienia quality of life jak zapis w dowolnym momencie etc.

W takim razie dla Ciebie Silent Hill 2, Dead Space czy Resident Evil 4 to reboot?

Zależy od producenta gry jak nazwie swoją grę. Nie ma definicji.

NSane Trilogy nazwali remasterem, a też zmienili wszystkie assety.

Opublikowano
2 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

W takim razie dla Ciebie Silent Hill 2, Dead Space czy Resident Evil 4 to reboot?

No remake bez zastanowienia.

Opublikowano
2 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Zależy od producenta gry jak nazwie swoją grę. Nie ma definicji.

Przekleję swój post z tematu GoW Trilogy
Każdy wydawca nazywa sobie jak chce. FF7 Remake to nie remake tylko reinterpretacja, tak samo jak RE2, RE3 Remake i Siren Blood Curse. RE1, RE4, MediEvil, CTR (i pewnie też Dead Rising Deluxe Remaster) to są remake'i gdzie przerzucenie na nowy silnik zmieniło nie tylko oprawę ale też dopakowało/zmieniło grę ale nadal podstawy rozgrywki są te same. Shadow of the Colossus, TLOU Part1, Spyro/Crash Trilogy to remake'i graficzne gdzie rozgrywka nie została znacząco zmieniona. Gry gdzie nadal jest ten sam silnik to remastery nawet jeśli dokonano przy okazji zmian w rozgrywce jak w Uncharted Trilogy.

Więc jeśli to będzie tylko przerzucenie na nowy silnik z grafiką zrobioną od zera to nadal będzie remake a nie remaster.

Opublikowano
1 minutę temu, Ukukuki napisał(a):

No remake bez zastanowienia.

No dla mnie też, ale nie Demon's Souls czy Ninja Gaiden 2, bo tam pod spodem lata kod źródłowy staroci.

Podobnie MGS Delta, też kod starocia.

Opublikowano
4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

A powinni nazwać remake. Najprostszym przykładem jest Shadow of the Colossus, na PS3 wyszedł remaster na PS4 Remake.

Opublikowano

A Oblivion został nazwany Remasterem. Dead Rising Deluxe Remasterem.

Dla mnie Remake jest wtedy jak zmieniamy gameplay, a nie używamy kodu starej gry i dajemy jej nowy płaszcz.

Yakuzy Kiwami Remake

Silent Hill 2 Remake

Dead Space Remake

Final Fantasy VII Remake

DQ VII Remake

DQ 1-3 Remake

Resident Evil 1 Remake

Resident 2 Remake

Resident 4 remake

MGS Delta remaster, stary kod

Demon's Souls remaster, stary kod

Collosus Remaster (ewentualnie Deluxe hehehe)

Dead Rising Remaster stary kod

Oblivion Remaster, stary kod (a nawet stare bugi xD)

Ninja Gaiden 2 remaster, stary kod

Tlou o zgrozo to zdecydowanie nie był żaden Remake, stary kod

Horizon Remaster, stary kod

Resident 3 - demake

Opublikowano
2 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Nazywanie Demon's Souls remasterem to obrażanie go.

Dlatego Sony użyło w przypadku dwóch ostatnich odświeżeń Bluepoint po prostu nazw: Shadow of The Collosus i Demon's Souls. W nazwie nie było nic, ani remake, ani remaster, zresztą użycie nazwy remaster jak już jeden remaster był to w ogóle byłoby głupie w przypadku Collosusa. Dalej był to jednak ten sam kotlet w nowej szacie.